بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ
(İnsanları) Allah'a çağıran,iyi ve faydalı iş yapan ve "Ben müslümanlardanım" diyen kimseden daha güzel sözlü kim vardır?
Fussilet suresi 33.ayet


Kutlu Doğum Programları ile Yerleştirilmeye Çalışılan Soft Peygamber Algısına Reddiye

Henüz 29 Yaşında Hakka Yürüyen bir Şehid'in(inş) Dilinden Muhteşem Bir Sohbet

12 Ekim 2012 Cuma

KETE NASIL YAPILIR?

"Ve hatırlayın ki Rabbiniz size şöyle bildirmişti: Yüceliğim hakkı için şükrederseniz elbette size (nimetimi) artırırım ve eğer nankörlük ederseniz hiç şüphesiz azabım çok şiddetlidir."
(İbrahim suresi 7.ayet meali)  
Rabbimin adıyla...
Esselamu aleykum we rahmetullahi we berakâtuh,
Hepinizin cuması mübarek,işleriniz hayır,hayır dualarınız makbul olsun... 
İşte yine bir haftayı bitiriyoruz,doğduğumuzdan bu yana,ne haftalar,aylar bitirdik.Bakın yazı bitirdik,kış kapıda.Ramazanı ve Ramazan bayramını bitirdik,kurban kapıda,gün gelecek ömrü bitireceğiz,ölüm,hesap kapıda...Ne dersiniz,Ahiret azığımız ne alemde?Neler doldurduk?Salih amellerimiz,nasuh tevbelerimiz var mı azığımızda?............
**************
Bizim ev ahalisinin en çok tercih ettikleri keteyi yapılış aşamaları ile beraber paylaşmak,arşivime kaydetmek istedim.Kete denilince benim aklıma Erzurum ketesi geliyor.Benim yaptığım kete,ketenin daha modern :) hali.
Bilinen ketede iç malzeme olarak kavrulmuş un kullanılıyor.Belki bu durum eskiden fazla malzeme bulamamanın,yokluğunda bir göstergesi olabilir.Elhamdulillah şimdilerde dünya nimetleri önümüze serilmiş,şükür imtihanından geçiyoruz,belki bu imtihan onların imtihanından çok daha çetindir.
"Ey insan! Kerim olan(ihsanı bol) Rabb'ine karşı seni aldatan nedir?"
(İnfitar suresi 6.ayet meali) 
Rabbim helal yeyip içmeyi,şükretmeyi,imtihanı kazananlardan olmayı,aldananlardan olmamayı nasip etsin(amin).
Kete bu hali ile,hem tatlı hem de doyurucu bir lezzet oluyor.Özellikle de çocuklar çok seviyor.
Her zaman ki gibi,yine içine daha sağlıklı ve lifli olması için evde bulunan farklı unlardan da ilave ederek hazırladım kete hamurunu.Evinizde varsa yine az miktarda mısır unu,tam buğday unu da kullanabilirsiniz.Farklı unlar şart değil,sadece normal buğday unu ile de hazırlayabilirsiniz.
KETE İÇİN MALZEMELER
Mahlepli(mahlepsiz de olur) hazırlanmış herhangi bir,az yulaf unlu ve çavdar unlu(sadece beyaz un da olabilir,yulaf ve çavdar unu yerine yine az miktar tam buğday unu da olabilir,maksat keteyi daha lezzetli ve daha sağlıklı,lifli hale getirmek)hafif ele yapışan,yumuşacık bir ,mayalı poğaça hamuru,
Ketenin İç Malzemeleri,
çekilmiş ceviz ve fındık karışımı veya sadece ceviz,
tahin,
toz şeker,
Ketelerin Üzerlerine Sürmek İçin:
yumurta sarısı ve yoğurt karışımı,
Ketelerin Üzerine Serpmek İçin:
arzuya göre susam,haşhaş,keten tohumu,
KETE NASIL HAZIRLANIR?
*mayalanmış hamurdan,yumruktan büyük bir parça alınır,
*aldığınız hamur,yaklaşık bir parmak kalınlığında açılır,
*üzerine 1,5-2 kaşık tahin dökülüp,kaşıkla her yerine yayılır,
*2-3 tatlı kaşığı da toz şeker tahinin üzerine serpilir(1 numaralı resim),
*kenardan başlayarak hamur rulo yapılır,salyangoz şeklinde sarılır,sonda kalan ucu hazırlanan yuvarlağın altına gelecek şekilde işlem tamamlanır(2 numaralı resim),
*aynı şekilde 3 parça daha hazırlanır,
*ilk hazırlanan parça tekrar açılır,
*üzerine yine aynı miktarda tahin ve şeker serilir,
*en üstede 4-5 tatlı kaşığı ceviz ve fındık karışımı veya sadece ceviz serilir(3 numaralı resim),
*tekrar rulo yapılıp hamur eski şekline getirilir,
*kalan üç parçayada aynı işlemler uygulanır,
*son aşamada yine ilk işlemden geçen hamurdan başlayarak bütün parçalar kalın yuvarlaklar şeklinde açılır(4 numaralı resim),yağlanmış tepsiye yerleştirilir,
*fırın 200 derecede ısıtılmaya başlanır,
*hazırlanan ketelerin üzerlerine yumurta sarısı ve yoğurt karışımı sürülür,son olarak da susam,haşhaş ve keten tohumu atılır,
*yumurta fırçası ile hafif hafif üstlerine vurularak serptiğimiz malzemenin iyice ketelerin üzerlerine yapışması sağlanır
 (5 numaralı resim),
*keteler fırına sürülür,altları ve üstleri kızarıncaya kadar pişirilir,fırından çıkardığımız keteler(son resim) ılıklaşınca veya soğuyunca yenmeye hazırdır,kolay gelsin,afiyet olsun,ibadetleriniz devamlı,şükrünüz bol olsun(amin).

Ketenin iç malzemesinde,tahin yerine haşhaş ezmesi kullanarak haşhaşlı keteler de hazırlayabilirsiniz.

13 yorum:

  1. fatma yılmaz12 Ekim 2012 10:11

    hayırlı cumalar abla. ellerine sağlık çok güzel görünüyor.hayırlı günler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. teşekkür ederim Fatmacım,
      sana da hayırlı günler,sevgiler...

      Sil
  2. hatice kardeş katmerinizi püf noktalarına uyarak yaptım rahmetli annemin deyimiyle ipil ipil oldu herkese tavsiye olunur.birde hatice kardeş dinlediğim meryem suresini bulamıyorum kimden dinlediğime dikkat etmedim sadece meryem yazıyordu hayırlı akşamlar

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Melekcim,
      katmer derken sucuklu kaşarlı olanı mı kasdettin?yoksa bu keteyi mi?
      beğenmene çok sevindim,eline sağlık,afiyetler olsun,

      ben Meryem suresini Mansur ez-Zahrani'den dinlemeye doyamıyorum,bir bak bakalım senin dinlediğin o mu?

      sana da hayırlı geceler kardeşim,sevgiler...

      Sil
  3. sucuklu kaşarlı olandan keteyide listeye aldım

    YanıtlaSil
  4. hatice kardeş, elma ve ayva dolgulu kurabiyenin hamuru yumuşamadı nasip olursa bir dahaki sefere sirke koysam nasıl olur diyorum çok çok selam ederim hayırlı geceler bilgisayarımın ses sistemi bozuk ancak ptesi baktıktan sonra size söylüycem bayağı merak ettim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Melekcim akşam kurabiye aklıma geldi ne oldu yumuşadımı diye :)sonucun istediğin gibi olmasına sevindim,
      sirkede limon gibi sonuç verir ancak kokusu ve tadı limona göre daha yoğun,miktarı az olursa bir problem olmaz,biliyorsun,tuzlu kurabiyelerde ve baklava hamurlarında da gevreklik vermesi için sirke kullanılabiliyor,limon varsa ben limonu tercih ederim :)

      en Emin'e(c.c)emanetsin canım kardeşim,
      sevgilerimle...

      Sil
  5. Ellerinize sağlık nefis görünüyor.Hoşçakalın,bize de buyrun

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. alyamina sayfama hoşgeldiniz :)
      teşekkür ederim,sevgiler...

      Sil
  6. Hayırlı günler...
    Keteyi çok severim, özellikle bizim buralarda çok yaparlar. İnşaAllah birgün bende denemek istiyorum.
    Allah cc razı olsun...
    Kalb-i muhabbetlerimle...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. GiSi sizde hoşgeldiniz :)
      tahinli cevizli tatlardan hoşlanıyorsanız kete nefis bir seçim,tavsiye ederim,
      sevgiler...

      Sil
  7. Selamün aleyküm,

    2 Nolu aşama sonrası anlatım biraz karışık geldi. Rica etsem daha açık bir anlatımınızı..?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. We aleykumselam kardeşim,
      2 numaralı resimdeki gibi sarıp aynı resimin hemen üst tarafındaki şekle getiriyorsunuz,
      hepsini aynı şekle getirince ilk yaptığınızdan başlayarak tekrar merdane ile açıp resimler ve anlatımdaki gibi işlemlere devam ediyorsunuz.

      Sil

HERKES YORUM YAPABİLİR,
siteniz veya bloğunuz yoksa ,profil seçin bölümünden Adı/URL yazan kısma tıklayın ,Ad yazan kısma adınızı ve soyadınızı yazın,
(yorumlarınızda iki isim kullanmanız,aynı isimle yazan diğer kardeşlerimizle karıştırılmamanız için önemli)
URL kısmını doldurmasanız da olur,yorumunuzu yazıp,

" YAYINLA "

yazısına tıkladığınızda yorumunuz gelir,ilginize çok teşekkür ederim.

KUR'AN IŞIĞINDA ÖLÜM, KIYAMET, AHİRET.....Mutlaka dinleyin...

BU SİTEDE YER ALAN KONULAR

Translate

Bu gadget'ta bir hata oluştu

yasal uyarı

Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool HAYATCEMRESİ Adlı sitede yayınlanan tüm içerik hayatcemresi2.blogspot.com'a aittir.Hiçbir şekilde izinsiz kullanılamaz.
 
Copyright © HAYATCEMRESİ - Blogger Theme by BloggerThemes & freecsstemplates - Sponsored by Internet Entrepreneur