بسم الله الرحمن الرحيم

بسم الله الرحمن الرحيم
(İnsanları) Allah'a çağıran,iyi ve faydalı iş yapan ve "Ben müslümanlardanım" diyen kimseden daha güzel sözlü kim vardır?
Fussilet suresi 33.ayet

Kutlu Doğum Programları ile Yerleştirilmeye Çalışılan Soft Peygamber Algısına Reddiye

Henüz 29 Yaşında Hakka Yürüyen bir Şehid'in Dilinden Muhteşem Bir Sohbet

18 Şubat 2014 Salı

SİMİT POĞAÇA TARİFİ

"Şimdi Rabbinizin hangi nimetlerini yalanlıyorsunuz?"
"Büyüklük ve ikram sahibi Rabbinin adı ne yücedir!"

(er-Rahman suresi 77-78.ayet mealleri)
Rahman ve Rahim olan Allah'ın adıyla başlarım....
Simidi neredeyse sevmeyen yok gibidir,üzerindeki çıtır çıtır mis gibi kokan susamları ile nefis bir yiyecektir simit.Sokak simidi haricinde bir de poğaçanın simit versiyonları var.İşte bu tarifte,simit poğaçanın kaşarlı versiyonunun tarifini sizlerle paylaşmak istiyorum.Aile fertlerinin bir arada olduğu kahvaltı sofralarında simit poğaçalar,aile üyelerinin mutluluğuna vesile olan çok yerinde bir tarif.Yanında sıcacık bir çay eşliğinde tam bir ziyafet.Rabbimiz olmayanlara da bu güzellikleri ihsan etsin,bizlere de bu güzelliklerin hasretini,yokluğunu çektirmesin(amin).
SİMİT POĞAÇA NASIL HAZIRLANIR?
Klasik mayalı poğaça tarifimdeki hamur malzemelerine yarım çay kaşığı mahlep ilavesi(mahlepsiz de olur) ile  hafif ele yapışan yumuşak bir hamur hazırlanır,
o tariftede belirtiğim gibi unların kalitesine göre gerekli miktarlar değişiklik arzedebiliyor,o yüzden unun önce fazla miktarını ekleyip kalan miktarını azar azar ilave ederek hamurun kıvamını ayarlayın, 
isterseniz hamuru akşamdan yoğurup üzeri kapalı olarak serin bir yerde sabaha kadar ağır ağır mayalandırabilirsiniz,sabah kahvaltı için şekillendirip pişirerek kahvaltıya sıcak simit poğaçalar hazır edebilirsiniz,
mayalanan hamuru hafif yağlanmış bir zemine alıp kabartma tozlu poğaçada olduğu gibi önce 2'ye,sonra her parçayı 4'e elde ettiğiniz her 4 parçanın her birisini de yine 4 eşit parçaya keserek 16 adet poğaça hamuru elde edin,
her parçayı elinizle veya merdane ile ortalarını daha kalın bırakarak çay tabağı büyüklüğünde açın,
istediğiniz iç malzemesini hamurun ortasına yerleştirip(1 numaralı resim) kenarlarını birbirine iyice yapıştırarak oval şekilde kapatın(2 numaralı resim),
bu poğaçalarda ben iç olarak kaşar peyniri kullandım,(kaşarı rendelenmiş olarak da kullanabilirsiniz)kalan hamur parçalarına da aynı işlemleri uygulayın,
poğaçaları batırmak için,
2-3 kaşık pekmez,az miktar su ve çok az yağ ilavesi ile hazırladığınız karışımı iyice karıştırarak pekmezin kıvamını açın,
hazırladığınız poğaçaların üstlerini önce pekmeze(3 numara),
sonra susama batırıp(4 numara) kağıt serilmiş tepsiye aralıklı olarak dizin,
üzerlerine makasla 2 veya 3 adet verev kesik atın(5 numaralı resim),isterseniz kesme işlemini keskin ince bir bıçakla da yapabilirsiniz,
poğaçaları 20 dak.kadar tepside mayalandırın(6 numaralı resim),
200 derecede ısıtılmış fırına poğaça tepsisini sürün,
poğaçalar kabarıp hafif kızarmaya başlayınca fırının ısısını biraz düşürün,
iyice kızaran poğaçaları fırından alın(7 numaralı resim)
poğaçalarınızı,ister sıcak,ister ılık olarak servis yapın,
poğaçalarınıza iç malzemesi olarak,maydanozlu beyaz peynirli veya peynirli patatesli iç de kullanabilirsiniz,simit poğaçalar sıcak veya ılık yemeye daha uygun poğaçalar,bekledikçe bildiğimiz simitlerde olduğu gibi yumuşayıp çıtırlıklarını kaybediyorlar. 
Dikkatinizi çekti ise bu sefer susamları önceden kavurmadım,zira sokak simidinde kullandığım susamları önce kavurmuş,sonra simitleri susama bulamıştım.
Sevdiklerinizle hayırlı günlerde sağlık ve huzurla tüketmeniz için,yapanlara kolay gelsin,yiyenlere afiyet olsun,şükrünüz bol ve devamlı olsun.
Bir de aşağıda linkini verdiğim simit tarifime bakabilirsiniz.
Kaşarlı Açık Simit/Kuş Yuvası Simitler

6 yorum:

  1. selamun aleykum bacim :))bu simitler , bu puacalar degil mi bize bu hale getiren??? ellerine saglik canim, tarifi ogluma gosterdim 'anne ne guzel olmuslar, ayni hazir satilanlar gibi'dedi... bende ekleyeyim temizligiyle, lezzetiyle baciminkini asla gecemezler :)bide yorumlarda yazarlar ya Hayat cemresi sizi takibe aldim, megersem bn senin izleyicilerin arasinda yokmusum :( dun farkettim ...Allaha emanet ol canim benim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. We aleykumselam bacım :))evet çocuklar bu poğaçaları çok seviyor,ne de olsa simit gibiler,ben taslağı yaparken bizim iki numara görünce"gerçekten anne çok nefislerdi"deyip iç geçirdi,yapımı da çok kolay,ne sen mahrum ol,ne de küçük beyimiz :)onada selamlarımı ilet,
      ben de izleyici olduğunu görünce şaşırdım :)senin daha önce izleyicim olduğunu sanıyordum :))hoşgeldin sevgili izleyicim :))
      Rabbime emanetsiniz...

      Sil
  2. Sa, ellerinize sağlık eminim tadı çok güzeldir. Bu arada vesile oldunuz ben de Nebevi Hayat dergisine abone oldum. Hediye kitapları da eşimin elinde çok beğendi Allah razı olsun.
    Selametle,

    YanıtlaSil
  3. Canım., aynı hazır poaçalar gibi harika görünüyor. Ellerine sağlık. Afiyet şifa olsun. Sevgiler canım

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler Fatmacım,benden de sevgiler,hayırlı geceler...

      Sil
  4. mmm denenmeli bu tarif ellerine sağlık

    YanıtlaSil

HERKES YORUM YAPABİLİR,
siteniz veya bloğunuz yoksa ,profil seçin bölümünden Adı/URL yazan kısma tıklayın ,Ad yazan kısma adınızı ve soyadınızı yazın,
(yorumlarınızda iki isim kullanmanız,aynı isimle yazan diğer kardeşlerimizle karıştırılmamanız için önemli)
URL kısmını doldurmasanız da olur,yorumunuzu yazıp,

" YAYINLA "

yazısına tıkladığınızda yorumunuz gelir,ilginize çok teşekkür ederim.

KUR'AN IŞIĞINDA ÖLÜM, KIYAMET, AHİRET.....Mutlaka dinleyin...

BU SİTEDE YER ALAN KONULAR

Translate

Blog Archive

Bu gadget'ta bir hata oluştu

yasal uyarı

Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool HAYATCEMRESİ Adlı sitede yayınlanan tüm içerik hayatcemresi2.blogspot.com'a aittir.Hiçbir şekilde izinsiz kullanılamaz.
 
Copyright © HAYATCEMRESİ - Blogger Theme by BloggerThemes & freecsstemplates - Sponsored by Internet Entrepreneur