" Yüzde ısrar etme, doksanda olur.
İnsan dediğinde, noksanda olur.
Sakın büyüklenme, elde neler var.
Bir ben varım deme, yoksanda olur."
Yüceler yücesi Rabbimin adıyla...
Hepinize, hayırlı,sağlıklı huzur dolu bir hafta ve aylar diliyorum.
Kasım ayı da geldi çattı,ömür pınarı hızla akıyor,yaz gerilerde kaldı ama ışığı ile yazı hatırlatan güneşli günler,yazdan kalan son sebzeler hala bizimle...Yaz sebzeleri ile yaptığım belki son yemeğimdi zeytinyağlı dolma.Geçen ay yayınladığım etli patlıcan yemeğinde her sebzeyi mevsiminde tüketmeye çalıştığımızdan bahsetmiştim.Bu yemekte kullandıklarımda öyle,sadece doldurduğum ve kapak olarak kullandığım domatesler marketten alındı,gerçekten eski tadları kalmamıştı,neyse ki dolmanın içinde kullandığım domates ve doldurduğum biberler köyümüzün mahsulleriydi,Rabbim anneme ve babama,cümlemize sağlıklı hayırlı ömürler versin,onların yetiştirdiklerini içimize sinerek gönül rahatlığı ile yiyoruz elhamdulillah.
Yaprak sarmayı ve dolmayı bilmeyen hanım yoktur,ancak yüz çeşit sarma dolma yeseniz neredeyse hiçbirinin lezzeti diğerine benzemez,yani her yiğidin yediği yoğurt meselesi anlayacağınız :) kendimi yiğit olarak addetmiyorum ancak yoğurdu şöyle yiyorum :)
MALZEMELER:
2 su bardağı pirinç,
1/2 su bardağı pilavlık bulgur,
1/2 su bardağı zeytinyağı içine,2-3 yemek kaşığı üzerine,
1 büyük kuru soğan,
2-3 diş sarmısak,
2 yemek kaşığı kadar karışık salça,(domates varsa 2 domates,1 kaşık salça),
3 tatlı kaşığı kuru nane,
1 yemek kaşığı nar ekşisi,
1/2 tatlı kaşığı sumak,
2 tatlı kaşığı toz şeker,
1 çay kaşığı karabiber,
1 çay kaşığı yeni bahar,
1/2 çay kaşığı kimyon,
yarımşar demet dereotu ve maydanoz,
2 tatlı kaşığı tuz,
1 su bardağı su,
istenirse şam fıstığı ve kuş üzümü(ben kullanmadım çünkü bizim çocuklar istemiyorlar, ama ben çok yakıştırıyorum)
(Bu malzemeler benim kullandıklarım,siz isteğinize göre malzemelerden çıkarabilir veya ekleyebilirsiniz ama şekeri mutlaka ilave edin)
15-20 adet asma yaprağı,
sebzeler,biber,domates(istediğiniz sebzeleri kullanabilirsiniz ancak zeytinyağlı dolmaya benim en yakıştırdığım sebze biber,
YAPILIŞI:
Tavamıza zeytinyağı ve doğranmış kuru soğan konulup ocağa yerleştirilir ve altı yakılır,
soğanlar hafif pembeleşinceye kadar kavrulur,
salça ilave edilip bir iki dak.kadar da salça ile kavrulur,
yıkanmış pirinç ilave edilir karıştırılır,
üzerine su ilave edilip tekrar karıştırılır,altı kapatılır,
içine diğer malzemeler hazırlanıp ilave edilir hepsi karıştırılır,
diğer tarafta yapraklar kaynayan suya konulup 4-5 dak.kaynatılır,
sudan alınıp soğuk sudan geçirilir,
sebzeler yıkanır,içleri çıkarılıp doldurulmaya hazır hale getirilir,
sarmalar sarılır,tencerenin dibine serilmiş bir kaç yaprağın üzerine döşenir,
doldurulan (dolmalar ağızlarına kadar değil içlerinin 3/2 sine gelecek kadar doldurulur ki iç malzeme pişince dışarı çıklmasın) sebzelerin ağızları domates veya kendi kapakları veya biber parçaları ile kapatılır,
yapraklar bir tarafta,sebzeler bir tarafta olacak şekilde yerleştirilir ki servis yaparken hepsine de kolay ulaşılabilsin,
üzerlerine zeytinyağı gezdirilir,boylarını geçmeyecek şekilde su konulur,üzerlerine ağırlık yerleştirilir,tencerenin kapağı kapatılır,ocağa konulup altı yakılır,kaynayınca altı kısılır,yaklaşık bir saat pişirilir,(pişerken arada suyunun olup olmadığını kontrol edelim,suyu biterse dibine tutmasın) ılıyınca servis yapılır,afiyet olsun.
KALBURABASTI TARİFİ
-
Rahman ve Rahim olan Allah‘ın adıyla….Uzun zaman oldu yeni bir yayın
yapmayalı. Biliyorsunuz instagramdayım. Yedek hesabım @haticehayatcemre
hesabımda pey...
Immmm ellerine saglik, nefis olmus.
YanıtlaSileline sağlık canım nefis görünüyor.güzel lezzet dolu bir hafta diliyorum.sevgiler.
YanıtlaSilHayat hızla akıp gidiyor,ben anlayamaz oldum artık..Haftalar gün ,aylar hafta gibi..
YanıtlaSilRabbim hayırla yaşayıp,son nefeste imanla göçenlerden eylesin inş..
Sarma da harika olmuş,ellerine sağlık..sevgiler..
Hatice ciğim,
YanıtlaSilOğlun okula dönmüştür sanırım, Allah kavuştursun inş. Bayram tatili uzun, ben de sabırla bayramı bekliyorum.
Bu nefis dolma ve sarmalar oğlunun hatırına yapılmıştır gibi geliyor :))
İçine nar ekşisi ve sumak koymuşsun,nar ekşisini ben de severim ama markette satılanlar ile ilgili bir yazı okumuştum, o nedenle alamıyorum. Gerçek nar ekşisini buralarda bulmak biraz zor.Sumak da çok kullandığım bir baharat değil, senin sarmaların tadını merak ettim şimdi:))
Muhabbetle, hayırlı sağlıklı mutlu bir hafta dilerim...
canım ellerine sağlık nefis görünüyor.köy domatesi ve biberi gibi varmı.bayılırm.sevgiler.
YanıtlaSilHayırlı haftalar. Çok güzel, leziz ve iştah açıcı görünüyor. Ellerinize, emeğinize sağlık.
YanıtlaSilSaygılar.
Merhabalarr Hatice hanimm
YanıtlaSilsarmalr dolmalar harika olmus ellerinize saglik hayirli gunler
ellerinize sağlık bende çok severim dolmanın her türünü. bu yılda yazdan biberleri doldurup dondurucuya koydum kışın pişirmesi kolay olsun diye. dediğiniz gibi kışın yaz sebzelerinin hiç tadı olmuyor.
YanıtlaSilsa.Bayanların en sevdiği yemek sarma,dolma bizdede üzümsüz,fıstıksız seviliyor ellerine sağlık biberi görünce bu Elazığ biberi dedim yanılmamışım sevgiler...A.E.O
YanıtlaSilselamun aleykum
YanıtlaSilbasit gibi gorunsede sizin dediginiz gibi herkesin yaptigi sarmalar,yemeklr bambaska.herkes farkli malzeme kullaniyor.kimi baharatlari fazla kullaniyor,kimi ise az:)dolma ve sarmayi sevmeyen varmidir acaba?ben sahsen cok severim.bir tencere olsa gene yerim diyenlerdenim:)bunlarinda 75 milyon cesidi var canim:)))
ellerine kollarina saglik.afiyet bal olsun.insanin anne babasi gibisi varmi?evladi nasil ozenle yetistiriyolarsa,oylede sebze meyve yetistirip evlatlarina yediiryorlar:)ALLAH razi olsun
hayirli gunler diliyorum
Sevgili kardeşlerim,
YanıtlaSilgüzel yorumlarınız,değerli bilgileriniz ve ilginiz için hepinize çok teşekkür ederim.
Zelihacığım,
güzel duana gönülden amin diyorum,
Mineciğim,
oğlumu inşaallah yarın uğurluyoruz,
nar ekşisini ben hiç hazır almadım,sağolsun onu da anneciğim yapıyor,gönül rahatlığı ile kullanıyorum,sumak da çok faydalı bir baharat,yemeklere hem lezzet hem de ekşilik veriyor,sarma,dolma haricinde özellikle soğan salatasına çok yakışıyor,ayrıca pembe de bir renk veriyor.
Fatmacığım,
tatil bitti demek :)hoşgeldiniz,
Sevgili Ebru,
dolmalık biberleri dondurup kullanmayı hiç denemedim,duydum ama tazesi gibi olurmu diye tereddüt ettim,
Ayfer ablacığım,
Elazığ biberi farklı mı acaba,doğru buralarda bu bibere rastlamadım ama bu biberin(koyu yeşil olan) asıl vatanı Antep babam hep Antep biberi olarak söyler,
Sevgili anlayamazsın(aaahhh! bir de sana hitabedebileceğim daha anlamlı ve güzel bir isim söylesen :))),
bu yemek kolay ama çok zaman istiyor,ama harcadığın emek ve zamana değer,yeter ki insanın sağlığı ve zamanı olsun,elhamdulillah Rabbim bu nimetleri lütfetmiş,bu nimetleri razı olacağı hayırlı işlerde kullanmayı hepimize nasip etsin(amin).
Selamün Aleyküm Hatice Hanımcım,öcelikle ziyaretin için çok teşekkür ediyorum,evet hayli zaman oldu bloğumu güncellemeyeli,nedenini bilemiyorum ama araya zaman girince bir şeyler eklemek içimden gelmiyor,oysa ki mutfağımdan güzel şeyler çıkıyor.Ama siz değerli dostlarımızı takip etmeyi seviyorum.Sarma ve dolmalar harika gözüküyorlar,ellerinize emeğinize sağlık,selam ve dua ile...
YanıtlaSilS.A ablacım of of of bu nasıl bir görüntü ellerine kollarına sağlık sabah sabah dolma canım istedi :) SELAM VE DUA ile
YanıtlaSilÖzlemciğim,
YanıtlaSilblog işi insanı çok oyalıyor,bazen daha önemli işler arka plana atılıyor,en iyisini yapıyorsun,ben de daha az ilgilenmek hatta kendimi frenleyebilsem hiç uğraşmamak veya çok nadir ilgilenmek istiyorum,inşaallah başarırım,ama sizin gibi güzel insanları tanımak işin en güzel yanı,ilgine çok teşekkürler,Rabbim hayırlı işlerinizde başarılar ihsan etsin(amin),sevgilerimle...
Haticeciğim ilgin için çok teşekkür ederim, gerçekten bu blog işi epey bir zaman alıyor, çok sık güncelleyemiyorum, senin de yazdığın gibi güzel insanlarla tanışmaya vesile olması artısı.
YanıtlaSilzeytinyağlı yaprak sarmayı çok severim, herkesin usulü farklı oluyor, ben de annemden öğrendiğim şekilde bol soğanlı ve şekerli yapıyorum..
ellerine sağlık, hayırlı bir hafta diliyorum...
sevgiler...
Sevgili adaşım,
YanıtlaSilsenin blog işindeki ölçülü tavrına imreniyorum,ne güzel az ilgileniyor diye düşünüyorum,inanırmısın arkadaş listelerindeki bir hafta önce veya bir ay önce hatta daha geride olanlara bakınca ne güzel diyorum az ilgileniyorlar, en güzeli öyle, dediğim gibi inşaallah ben de bu ölçüyü tutturabilirim,geçen gün ömrümüzden gidiyor ve biz bize verilen zaman ve sağlık nimeti sınırsızmış gibi pervasızca kullanıyoruz bunları önce kendi adıma söylüyorum,Rabbim huzuruna çıktığımızda bizi bunlardan sorumlu tutmasın,hatalarımızı bize bağışlasın,kendisini razı edebilme gayretini her daim ihsan eylesin(amin).
hayırlı haftalar,sağlıklı huzurlu günler diliyorum,sevgilerimle...
blog konusu gerçekten de epey vakit alıyor.ama alması gerekiyor bazen çünkü bilgimizin zekatını da vermemiz gerekiyor.kullanılmayan bir ilim de unutuluyor-unutturuluyor-en azından haftada 1 olması iyi..gerçek sorumluluklarımızı da gerçekten ne yaparsak yapalım layıkıyla yerine getiremiyoruz..inşAllah affedilenlerden oluruz cümlemiz..dualarımız hepimiz için..
YanıtlaSilsarma,dolma sevmeyen yoktur sanırım..nefis olmuş.eline yüreğine sağlık kardeşim.sumağı çok seviyorum ben de nar ekşisi de favorim.ama her ne kadar doğalını arasak da mecburen eldekiyle idare etmek zorunda kalıyoruz.ben üstünde sos yazmayandan kemal kükrerinkinden alıyorum.tadı daha iyi..
ço kselam olsun..