İNSTAGRAM

İNSTAGRAM
hayatcemresi_ instagram

بسم الله الرحمن الرحيم

بسم الله الرحمن الرحيم
(İnsanları) Allah'a çağıran,iyi ve faydalı iş yapan ve "Ben müslümanlardanım" diyen kimseden daha güzel sözlü kim vardır?
Fussilet suresi 33.ayet

Kutlu Doğum Programları ile Yerleştirilmeye Çalışılan Soft Peygamber Algısına Reddiye

Henüz 29 Yaşında Hakka Yürüyen bir Şehid'in Dilinden Muhteşem Bir Sohbet

22 Ekim 2012 Pazartesi

GÖÇMEN SOSU TARİFİ

"Elbette onların etleri ve kanları Allah'a ulaşmayacaktır. Ancak O'na sizin takvanız erecektir. Onları bu şekilde sizin buyruğunuza verdi ki, size yolunu gösterdiğinden dolayı, Allah'ı tekbir ile yüceltesiniz. 
(Ey Muhammed!) Vazifelerini güzelce yapan iyilik sevenleri müjdele."
(Hac suresi 37.ayet meali)
Allah'ın adıyla...
Mübarek kurban bayramı öncesi,hem bayramda hem de sair zamanlarda yenilebilecek çok nefis ve çok bilinen,bir tarifi (her ne kadar benim tarif biraz farklı olsada :) paylaşmak istiyorum.
Bir çok yerde gördüğüm ancak denemeyi pek düşünmediğim göçmen sosunu dün bir programda yapılışı ile beraber izleyince,evde de malzemeleri olunca denemeye karar verdim.Göçmen sosu, lutenitsa,ajvar sos gibi isimlerle de adlandırılıyor.
Tarifte haşlanmış havuç da vardı ancak evde havuç olmadığı için kullanmadım,içinde acısının olmayışı bizim için büyük bir eksiklik oldu :)bu yüzden izlediğim tarifte olmayan acı biber,benim tarifimde yer aldı.
Bu sosa acı ve zeytinyağı çok yakışıyor,bu yüzden özellikle zeytinyağını bu tarifte cömertce kullanmak lezzeti artırıyor.Ancak fazla miktarda yapıp uzun süre saklayacaksanız,zeytinyağını az koyup yediğiniz zaman biraz daha ilave edip karıştırarak yemenizi öneririm. 
MALZEMELER
2 adet büyük boy kemer patlıcanı,
3 adet kırmızı salçalık biber,
3 adet küçüğe yakın,orta boy domates,
3 adet büyük diş sarımsak,
3-4 yemek kaşığı zeytinyağı,
1 tatlı kaşığı tuz,
10-12 dal maydanoz,
acı isteniyorsa 2-3 adet cin biber,


GÖÇMEN SOSU NASIL HAZIRLANIR?
ocak ateşinde,patlıcanlar,biberler,domatesler közlenir,patlıcan ve biberler ocak ateşinde pişirilirken,domatesler sadece kabukları soyulacak kadar közlenir,
közlenen sebzelerin,kabukları soyulup,ıslak elle üzerleri sıvazlanarak yanık kabuklarından arındırılır,veya yıkanır
patlıcanların sapları kesilir,süzgeç içinde en az yarım saat bekletilip suyu süzdürülür,
kırmızı biberlerin,sap ve çekirdekleri çıkarılır,
sarımsaklar soyulur,
domateslerin kabukları soyulur,baş kısımları alınır,
maydanozlar irice doğranır,
bütün malzemeler robottan geçirilir,
5-10 dak.ocak üzerinde pişirilip salça kıvamında koyulaştırılır,
temiz ve kuru cam kavanozun içine yeteri kadar zeytinyağı konulup,kavanozun içi yağlanır,
hazırlanan sos kavanoza yerleştirilir,içindeki hava kabarcıkları çıkarılır,
üzeri de zeytinyağı ile kapatılır,kavanozdaki sos iyice soğuyunca kapağı kapatılıp buzdolabında muhafaza edilir,sosun üzerinden aldıkça yeniden üzerine zeytinyağı ilave edin.Bu malzemelerle resimdeki küçük kavanozla bir kavanoz sos çıktı.En fazla bir hafta belki on gün kadar bu şekilde dolapta bekleyebilir.Daha uzun süre bekletmek için yazının sonundaki link'e tıklayıp oradaki gibi saklayın.
Fazla miktarda yapacaksanız,pişirince altını kapatmadan cam kavanozlara yerleştirip kapağını sıkıca kapatın ve ters çevirin,iyice soğuyunca mümkünse serin ve ışık almayan bir yerde muhafaza edin,
bu işlemler için aşağıdaki yazıyı yeniden okuyun.
KOLAY KONSERVE YAPIMI 
Bir sonraki tarifim,bir bayram tatlısı tarifi,her ne kadar çok bilinen bir tarif olsada,benim gibi amatör yufka açıcıları :)için oldukça kolay hazırladığım bir tatlı oldu,püf noktaları ile beraber inşaAllah bayram öncesi paylaşmaya çalışacağım,o zamana kadar yanında hiç bir emanetin zayi olmadığı,emanet edilenlerin en Emin'ine(c.c)emanet olun... 

9 yorum:

  1. çok lezzetli görünüyor ellerine sağlık canım
    hayırlı bayramlar

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Fatmacım,teşekkür ederim,
      sana da hayırlı bayramlar,sevgiler...

      Sil
  2. bugün bizim evde de aynı tarif yapıldı. Pişti olduk anlayacağınız. bloğunuzu yeni keşfettim. Peynir yapımına özellikle ilgili biri olarak görüntüler beni cezbetti. Daha sık uğrarım inşallah bundan böyle. sizi de beklerim. sevgiler hayırlı bayramlar...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tombul Tarifler,sayfama hoşgeldiniz :)
      anlaşılan sosu bir hayli yapmışsınız,sağlıklı,hayırlı günlerde yeyin inşaAllah,
      ziyaretiniz için çok teşekkür ederim,tabii buyrun,ziyaretiniz beni memnun eder,ben de uğrarım inşaAllah,
      size de hayırlı bayramlar,sevgiler...

      Sil
  3. ellerine sağlık
    sevgiler

    YanıtlaSil
  4. Ellerine sağlık çok lezzetli görünüyor. Bu sene bende fazlaca yapıp kış için saklayım dedim ama nasip olmadı. Bu tarif az ve pratik hemen denemeliyim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. evet az yaptım ancak,bu kadar nefis olacağını düşünmemiştim,şimdi nasıl yapsak da,fazla miktarda hazırlayıp kışın da yesek diye düşünüyoruz :)malum kış moduna giriyoruz,aradığımız nitelikte sebze bulmak artık zor,
      neyse bulamasak da sağlık olsun.

      Sil
  5. s a Allah sizden razi olsun ,paylastiginiz hersey cok guzel.Ben Makedonyadan yaziyorum.Verdiginiz bu tarifler burda cok yapiliyor ama buyuk kazanlarda kislik olarak :)Gercekten cok lezzetli oluyor.Kilo problemi olmayan arkadaslarimizin denemesini tavsiye ederim o kadar lezzetli oluyor ki kac dilim ekmek yediginiz unutuyorsunuz :)Allaha emanet olun.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. we aleykumselam sevgi hanım,sayfama hoşgeldiniz :)
      Rabbim cümlemizden de razı olsun(amin),
      gerçekten çok lezzetli ilk yapışımda az yaptım ama eşim ve ben çok beğenince tekrar ve daha fazla miktarda hazırladım,hele acılı olursa daha nefis oluyor,siz ağzınızın tadını biliyorsunuz :)
      siz de Allah'a emanet olun kardeşim,ziyaretiniz beni çok sevindirdi :)yine beklerim,sevgilerimle...

      Sil

HERKES YORUM YAPABİLİR,
siteniz veya bloğunuz yoksa ,profil seçin bölümünden Adı/URL yazan kısma tıklayın ,Ad yazan kısma adınızı ve soyadınızı yazın,
(yorumlarınızda iki isim kullanmanız,aynı isimle yazan diğer kardeşlerimizle karıştırılmamanız için önemli)
URL kısmını doldurmasanız da olur,yorumunuzu yazıp,

" YAYINLA "

yazısına tıkladığınızda yorumunuz gelir,ilginize çok teşekkür ederim.

KUR'AN IŞIĞINDA ÖLÜM, KIYAMET, AHİRET.....Mutlaka dinleyin...

BU SİTEDE YER ALAN KONULAR

Translate

Blog Archive

yasal uyarı

Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool HAYATCEMRESİ Adlı sitede yayınlanan tüm içerik hayatcemresi2.blogspot.com'a aittir.Hiçbir şekilde izinsiz kullanılamaz.
 
Copyright © HAYATCEMRESİ - Blogger Theme by BloggerThemes & freecsstemplates - Sponsored by Internet Entrepreneur