"(Resûlüm!) De ki: Mülkün gerçek sahibi olan Allah'ım! Sen mülkü dilediğine verirsin ve mülkü dilediğinden geri alırsın. Dilediğini yüceltir, dilediğini de alçaltırsın. Her türlü iyilik senin elindedir. Gerçekten sen her şeye kadirsin."
(ÂL-İ İMRÂN suresi 26.ayet meali)
Allah'ın adıyla başlarım...
Yaz,kış,sıcak,soğuk,bahar,güz derken ömür sermayesini hızla tüketiyoruz.
(ÂL-İ İMRÂN suresi 26.ayet meali)
Allah'ın adıyla başlarım...
Yaz,kış,sıcak,soğuk,bahar,güz derken ömür sermayesini hızla tüketiyoruz.
Sanki hiç ölmeyecekmişiz gibi de mal ve yiyecek stoklamaya da devam ediyoruz,Rabbim affetsin,bizleri mallarını ve canlarını kendi yoluna seve seve adayan,razı olduğu kullarından eylesin(amin).
Hemen her yaz bitimine doğru evlerde kış hazırlıkları hız kazanır.Bizim evde de bu hazırlıklar çok geniş çaplı olmasa da genellikle olur.Her yıl hazırladığım menemen veya biberli domates sosu olarak kullandığım pratik konserveleri bu yıl yine hazırladım.
Senede sadece belli bir dönemde bir kaç defa yaptığım konserve ile ilgili püf noktalarını unutabiliyorum,her halde yaşlanıyorum :) takıldığım noktaları yeniden hatırlayabilmek için pratik konserve yapımını püf noktaları ile beraber yazıp hem faydalanmak isteyenlerin istifadesine sunmak,hem de ihtiyaç duyduğumda başvurmak üzere arşivimde bulundurmak istedim.
BİBERLİ DOMATES SOSU İÇİN GEREKLİ MALZEMELER
istenilen miktarda(4-5 kg) kırmızı,olgun,organik domates,
domatesin 1/5 i kadar karışık, köy biberi ve sivri biber,
biberleri kızartmak için az miktarda zeytinyağı,
yeni kapaklı,cam konserve kavanozu,
KAYNATMADAN KOLAY KONSERVE NASIL YAPILIR?
*domatesleri yıkayıp,sığacakları bir kaba alın,kabuklarının rahat soyulması için üzerlerine kaynar su gezdirin,bir kaç dak.bekletin,
*biberleri kesip çekirdeklerini ayırın,doğrayın,
*geniş ve yayvan bir tencerede 1-2 kaşık yağla biberleri sarartıp hafif kızartın,
*uzun süre pişen domateslerle beraber fazla pişerek eriyip dağılmamaları için kavurduğunuz biberleri ayrı bir tabağa alın,
*domateslerin kabuklarını soyup çok küçük olmayacak şekilde doğrayın,rondodan geçirmeyin,domates fazla miktarda olduğu için fazlaca sulanır,suyunu çektirmek için bir hayli pişirmeniz gerekir,
*biberleri pişirdiğiniz tencerede domatesleri az miktar suyu kalacak şekilde pişirin,son aşamada biberleri domateslere ilave edip karıştırın,
*tencerede biberli domates kaynamaya devam ederken kavanozlara, ağızlarına gelene kadar yerleştirip,ağızlarını sıkıca kapatın,pamuklu bir bez üzerine kapakları aşağı gelecek şekilde ters çevirin,
*kavanozlar iyice soğuyuncaya kadar oldukları yerde aynı şekilde bekletin,
*iyice soğuyan kavanozları düz çevirip kapakların içe çöküp çökmediklerini kontrol edin,içe çökmeyen kapaklar açmak istediğinizde kolayca açılır,bunlar konserve olmamıştır,ya dolaba kaldırıp bir kaç gün içinde kullanın veya buzdolabı poşetine koyup buzluğa kaldırın,
*konserve kavanozunda satın aldığınız biten bal vb.kavanozlarını kapakları ile beraber kullanabilirsiniz,ancak dikkat etmeniz gereken nokta bu kavanozları iyi temizlemeniz ve içinde bulunan yiyeceğin kokusunun kavanoza ve kapağa sinmeniş olması,
*konservelerinizi güneş almayan,tercihen serin bir yerde saklayın,kullanmak istediğinizde kavanozu kapağının boyunda suya koyup bir kaç dak.kaynatın,sonra açın veya bir bıçağın ucunu kapağın kenarına girdirerek hafif aralayın bu şekilde kaynatmaya gerek kalmadan kapak hemen açılacaktır, açtığınız konservenizi istediğiniz şekilde kullanın,kolay gelsin,afiyet olsun.
*5 kg.domatesten konserve kavanozlarının bir boy küçükleri ile 4 kavanoz konserve oluyor.
Rabbim hazırladıklarımızı sağlıkla ve hayırla yemeyi,bunlardan alacağımız enerji ile de razı olacağı amellerde bulunmamızı nasip etsin(amin).
ÖNEMLİ NOT:
Kavanozlarınızı karnar su ile çalkalayıp suyunu süzdürün, kapakları kapatmadan önce kaynar suda 2-3 dak.kaynatıp, sudan çıkarın, elinizin yanmaması için, kavanoz ve kapakları bez yardımı ile tutarak, o şekilde sıcak sıcak kapatın.
Konservelerinizi yaptıktan sonra içe çöküp vakumlanan kapaklarını 1-2 gün sonra açmaya çalışın,açılmıyorsa konserveleriniz olmuştur,ama kapak açıldı ise malzemeyi tekrar kaynatıp konserve yapmayın,buzdolabına kaldırıp 1-2 gün içinde tüketin,veya yine, buzdolabı poşetine koyup buzluğa atın.
Menemeni veya biber eklemeden sadece domates olarak da tarif ettiğim şekilde pişirip,iyice soğuduktan sonra buradaki gibi buzdolabı poşetlerinde dondurucuda saklayabilir,kullanmak istediğinizde buzluktan alıp,poşetinden çıkardıktan sonra çözülmesini beklemeden yeniden kaynatıp kullanabilirsiniz.
*5 kg.domatesten konserve kavanozlarının bir boy küçükleri ile 4 kavanoz konserve oluyor.
Rabbim hazırladıklarımızı sağlıkla ve hayırla yemeyi,bunlardan alacağımız enerji ile de razı olacağı amellerde bulunmamızı nasip etsin(amin).
ÖNEMLİ NOT:
Kavanozlarınızı karnar su ile çalkalayıp suyunu süzdürün, kapakları kapatmadan önce kaynar suda 2-3 dak.kaynatıp, sudan çıkarın, elinizin yanmaması için, kavanoz ve kapakları bez yardımı ile tutarak, o şekilde sıcak sıcak kapatın.
Konservelerinizi yaptıktan sonra içe çöküp vakumlanan kapaklarını 1-2 gün sonra açmaya çalışın,açılmıyorsa konserveleriniz olmuştur,ama kapak açıldı ise malzemeyi tekrar kaynatıp konserve yapmayın,buzdolabına kaldırıp 1-2 gün içinde tüketin,veya yine, buzdolabı poşetine koyup buzluğa atın.
Menemeni veya biber eklemeden sadece domates olarak da tarif ettiğim şekilde pişirip,iyice soğuduktan sonra buradaki gibi buzdolabı poşetlerinde dondurucuda saklayabilir,kullanmak istediğinizde buzluktan alıp,poşetinden çıkardıktan sonra çözülmesini beklemeden yeniden kaynatıp kullanabilirsiniz.
Peki iş işten geçmiş ve zaten bozulmuşsa kurtarma şansımız var mı kış geldi 2 kavanozdan 1i bozuk ekşimiş neyapmalıyım
YanıtlaSilBu aşamaya gelmeden yapmanız gerekeni söylemiştim şöyle :
Sil"iyice soğuyan kavanozları düz çevirip kapakların içe çöküp çökmediklerini kontrol edin,içe çökmeyen kapaklar açmak istediğinizde kolayca açılır,bunlar konserve olmamıştır,ya dolaba kaldırıp bir kaç gün içinde kullanın veya buzdolabı poşetine koyup buzluğa kaldırın"
sanıyorum bu kısım gözünüzden kaçmış ve evet dediğiniz gibi iş işten geçmiş, ne bozulan bir konserve ki-çok tehlikelidir- ne de başka bir gıdada geriye dönüş yoktur direkt çöpe atın.
Merhaba
YanıtlaSilBen menemen kaparken kavonoz kapaklarını kaynatmadım birde kavonoz kapatırken soguk su ile dışını yıkadım zarar lı mı acaba