"Nihayet Karınca vâdisine geldikleri zaman, bir karınca: Ey karıncalar! Yuvalarınıza girin; Süleyman ve ordusu farkına varmadan sizi ezmesin! dedi."
(Neml suresi 18.ayet meali)
Rahman ve Rahim olan Rabbimin güzel adıyla...
Evde yapılan pul biberin tadı ve kokusu ise daha bir lezzetli daha bir güzeldir.
Her yıl annem evde hazırladığı pulbiberden yollar.Bu sene yanlarına gittiğimizde pul biber için kuruttuğu kırmızı biberlerden verdi,evde kendim pulbiber yaptım,tabii annemin tarifi ile :)
Köyde karıncalar bir çok konuda rahatsızlık verirken,bir konuda da bize yardımcı oluyorlar.Bahsettiğim rahatsızlıklar ve faydalar,bizim acizliğimizin göstergesi,yoksa Rabbim karıncalar da dahil hiç bir şeyi boşuna ve sebepsiz yaratmamış.
İdrak ettiğimiz faydaları ise kurutulmak için serilen biberlerin bütün çekirdeklerini çekip,biberleri çekirdeklerinden arındırmaları.Onların vesilesi ile köyde biber kurutmak çok kolay oluyor,çekirdek ayıklama zahmeti yok.
Şehirde biber kurutanlar bu ayrıcalıktan maalesef faydalanamıyorlar.Ama zararı yok çekirdekleri ayıklamasanızda olur.Tercih sizin...
PUL BİBER YAPMAK İÇİN GEREKLİ MALZEMELER
istenilen miktarda kurutulmuş kırmızı,sivri,salçalık veya dolmalık biber(tercihen acı biber,tatlı ile karışık veya sadece tatlı da olabilir),
tuz,
zeytinyağı,
biberleri çekmek için doğrayıcı(rondo),mutfak robotu vb.
PUL BİBER NASIL HAZIRLANIR?
doğrayıp,kurutulmuş biberler doğrayıcıya alınır,
az miktar tuz ilave edildikten sonra rondodan geçirilir,
pul pul olan biberlere az miktar zeytinyağı ilave edilip kaşıkla karıştırılarak yağ, pul bibere yedirilir,
hazırlanan pul biber kuru ve ağzı kapalı bir kapta muhafaza edilir.
NOT:Benim,pul biber yapmakta kullandığım biberler kırmızı sivri biberlerin kurutulmuşu idi.Kurutulmuş salçalık biberleri kalın olduğu için rondo çekmedi,onları blendırda kırmızı toz biber yaptım.
NOT:Benim,pul biber yapmakta kullandığım biberler kırmızı sivri biberlerin kurutulmuşu idi.Kurutulmuş salçalık biberleri kalın olduğu için rondo çekmedi,onları blendırda kırmızı toz biber yaptım.
Biberleri kuruttuktan sonra kıyma makinesinde çekin robottan daha güzel olacaktır bir deneyin farkı göreceksiniz
YanıtlaSilkadir bey,
Silkıyma makinasında çekilince daha güzel olabileceğini ben de düşündüm,ancak kıyma makinam olmadığı için deneme ve bu konuda bilgilendirme imkanım olmadı,
okuyanlar için verdiğiniz bilgi faydalı olur diye ümid ediyorum,
teşekkürler...
PUL BİBER YAPMADAN ÖNCE, BİBERLERİMİZİ GÜNEŞTE Mİ YOKSA GÖLGEDE Mİ KURUTUYORUZ. BİRDE YEŞİL BİBER ALSAK ONLARI KURUTSAK KIZARIR MI? TŞK EDERİM.
YanıtlaSilMümkünse biberlerinizi güneşte kurutun,
Silyeşil biber alıp kızarır düşüncesi ile pulbiber yapma gafletine ben düştüm,ama olmuyor,az kızarıyor,
kırmızı biberlerden alıp kurutmak gerekiyor,
ben teşekkür ederim,selametle kalın...
Bence biberleri serin golgeli bir havada kurutursaniz daha guzel birrrnk alicakttir ben guneste yaptigim icin be yazimsi oldu biraz. 6 kilo kadar yaptim ama sili biberden cok aci ama kullanmiyo um satiyorum
YanıtlaSilKimizi kücük acı biber cekirdekleri nasil ayrılır
SilBence çekirdekleri dert etmeyin onların da faydası var beraber çekin bir sıkıntı olmaz
Sil