İNSTAGRAM

İNSTAGRAM
hayatcemresi_ instagram

بسم الله الرحمن الرحيم

بسم الله الرحمن الرحيم
(İnsanları) Allah'a çağıran,iyi ve faydalı iş yapan ve "Ben müslümanlardanım" diyen kimseden daha güzel sözlü kim vardır?
Fussilet suresi 33.ayet

Kutlu Doğum Programları ile Yerleştirilmeye Çalışılan Soft Peygamber Algısına Reddiye

Henüz 29 Yaşında Hakka Yürüyen bir Şehid'in Dilinden Muhteşem Bir Sohbet

29 Kasım 2013 Cuma

Hz Ömer'in Müslüman Oluş Sürecindeki İlginç Hadiseler

1 -Tâ, Hâ,
2 - Ey Muhammed! Kur'ân'ı sana sıkıntıya düşesin diye indirmedik.
3 - Ancak Allah'tan korkan kimse için bir öğüt olarak (indirdik.)
Tâhâ suresi 1-3.ayetler
Bugün Hz. Ömer'in nasıl Müslüman olduğunu sorduğunuz zaman hemen hemen herkesin söylediği rivayet,Kızkardeşi ve eniştesinin müslüman olduğunu öğrenince,bunun doğru olup olmadığını öğrenmek için kız kardeşinin evine gitmesi,orada yaşanan olaylar sonucu müslüman olmasıdır.* Bilinen bu rivayet doğrudur ve başta İbn Hişam ve İbn Sa'd olmak üzere birçok kaynağımızda da bu şekilde geçmektedir. Ancak biraz daha derinlemesine araştırdığımızda Hz. Ömer'in yukarıda aktardığımız imana yürüyüş kıssasının öncesinde de iki önemli hadise olduğunu görmekteyiz.
Bu hadiselerden ilki şudur: Hz. Ömer, Nübüvvetin 5. yılı, ilk Habeşistan hicretine katılmak için hazırlık yapan antlaşmalı köleleri Amr b. Rebia ve hanımı Leyla bint Ebî Hasme'nin yanına gelir. Hz. Ömer bunlara ve kölesi Zinnure'ye Müslüman oldukları için çok işkence yapmıştır. Onları öyle döver, öyle döverdi ki; sonra yorulur biraz ara verir. Ara verince de onlara derdi ki:

"Sanmayın size acıdığım için durdum, yorulduğum için durdum. Biraz dinleneyim yine başlayacağım sizi dövmeye!" 
İşte Amr ve hanımı Leyla bu işkencelerden bitap düşüp, hicret etmeye karar verince, Hz. Ömer onların yanına gider. Amr yoktur o anda evde; Leyla onu karşılar. Hz. Ömer hazırlıklarını görünce; "bir yere mi gidiyorsunuz?" 
diye sorar; Leyla'da:  
"İşkencelerinizden bıktık, sizin yüzünüzden çıkıp Habeşistan'a gideceğiz" der. 
O anda Hz. Ömer duygulanır, sesi titrer ve der ki: 
"Gidin Allah yardımcınız olsun!" 
Leyla, Ömer'in o haline şaşar. Biraz sonra kocası Amr gelince ona der ki: 
"Az önce Ömer buradaydı, şöyle şöyle oldu. Ben öyle tahmin ediyorum ki Ömer Müslüman olacak!" Amr güler ve der ki: 
"Ömer'in babası Hattab'ın, ölmüş eşeği kalkar Müslüman olur, yine de Ömer Müslüman olmaz." 
 Amr ümidi kesmiştir. Ama Hz. Ömer'in gerçekten o gün yüreğine iman tohumu az da olsa düşmüştür. Bu onun imana yürüyüşünün ilk basamağıdır.

İkinci hadise ise şudur: Hz. Ömer bir gece Kâbe'ye doğru gelirken, Efendimiz'in orada ibadet ettiğini görür. Gizlice Efendimiz'e doğru yaklaşır ve ne yaptığını merak eder. O anda Efendimiz Hakka Süresi'nden ayetler okumaktadır. Sözün kalitelisini çok iyi bilen Hz. Ömer, içinden bunlar bir şair sözüdür diye bir şey geçirir. 
O anda Efendimiz Hakka Süresi'nin 41. ayetini okur: 
"O(Kur'an) bir şair sözü değildir; ne de az iman ediyorsunuz?" 
Bu ayeti duyunca Hz. Ömer şaşırır, benim içimi mi okuyor bu adam, yoksa o bir kâhin mi der. Efendimiz bir sonraki ayeti okur: 
"O(Kur'an) bir kâhin sözü de değildir ne kadar az düşünüyorsunuz?"
 Bu ayet karşısında bir kez daha sarsılır Hz. Ömer ve der ki: 
"Bu sözler Muhammedin uydurması mı?" 
O anda bir sonraki ayetleri okur Efendimiz: 
" O(Kur'an),âlemlerin Rabbi tarafından indirilmedir.Eğer bu sözleri Muhammed uydurmuş olsaydı onu kıskıvrak yakalardık.Sonra onu can damarından koparırdık!" 
Bu ayeti de duyunca Hz. Ömer daha da sarsılır ve hemen orayı terk eder. Ama günlerce, duyduğu o ayetlerin tesiri altında ezilir. İşte Hz. Ömer, öncesinde bu iki hadiseyi yaşayarak imana doğru yürür, en son kız kardeşinin evinde olanlarla süreç tamamlanmış olur.
........................................
*"Darü'n-Nedve'de, Efendimiz'in Mekke'de oluşturduğu tesir konuşulurken, Ömer hiddetlenir, 'öldürelim Muhammed'i ve bu işi kökten bitirelim' demiş, kılıcını kuşanmış, nerde olduğunu bilmediği ama duyduğu Safa tepesindeki bir evde onu aramaya doğru çıkmıştı. Yolda akrabalarından Nuaym b. Abdullah onu görmüş, hiddetli halinden bir şeyler olduğunu anlamıştı. Müslüman olan Nuaym, Hz. Ömer'den nereye gittiğini sormuş, aldığı cevap üzerine Efendimiz'i korumak için hedefi değiştirmiş ve o ana kadar bilmediği bir şeyi ona söylemişti. Demişti ki: 'Sen Muhammed'in peşine düşeceğine, önce enişten ve kız kardeşine bak!' Hz. Ömer ilk kez duyduğu bu bilgiyi doğrulatmak için hemen kız kardeşi Fatıma bint Hattab'ın ve eniştesi ayrıca amcasının oğlu olan Said b. Zeyd'in evine doğru yönelmiş, oraya yaklaştığında, içeriden bazı sesler duymuştu. O anda da Habbab b. Eret, o evin sakinlerine yeni nazil olan Kur'an ayetlerini okumaktadır. Hz. Ömer hiddetle kapıyı çalmış, içeriye girmiş; Habbab hemen evin bir köşesine saklanmış, okunan ayetlerde ortadan kaldırılmıştı. Hz. Ömer ne okuduklarını sormuş, onların Müslüman olup olmadıklarını sorgulamış, önce eniştesine, sonra kız kardeşine birer tokat patlatmıştı. Kız kardeşinin yüzünden süzülen kan bir anda Ömer'i sakinleştirmiş ve o anda okunan ayetlerin ne olduğunu sormuştu. Önce Ömer'in zarar vermesinden korktukları için ayetler gizlenmiş, ama ısrar edince Taha Sûresi'ndeki ayetler getirilmiş, orada okunmuş ve Hz. Ömer imana doğru yürümeye başlamıştı. Bu hali, o ana kadar gizlice izleyen Habbab b. Eret, saklandığı yerden çıkmış ve: "Vallahi! Ey Ömer! Ben Resulullah'ın senin için dua ettiğini işittim" demiş, bunun üzerine Ömer Efendimiz'in(s.a.v) yerini sormuş; Habbab tarif etmiş ve Ömer dirilmek için Erkam'ın evinin yolunu tutmuştu."
Muhammed Emin Yıldırım'ın 
Hz. Ömer Hakkında Doğru Bildiğimiz Yanlışlar isimli makalesinden ...

7 yorum:

  1. Esselamu aleykum we rahmetullah...
    Bütün kardeşlerime hayırlı cumalar diliyorum.

    Yukarıda paylaştığım yazı Hz.Ömer'in hidayeti ile ilgili bildiğimiz meşhur hadisenin öncesinde yaşadiğı iki önemli hadiseden de bahsediyor.
    O'nun hayatı da,diğer sahabe efendilerimizinkiler gibi,bizim için ibretlerle dolu,Rabbim idrak edenlerden,yollarında yürüyenlerden eylesin(amin).

    YanıtlaSil
  2. Hayırlı cuma aksamların olsun. Sevgiler canım

    YanıtlaSil
  3. selamun aleykum canim Allah razi olsun cok guzel bilgiler paylasmissin...
    dun internet yoktu , aksama dogru geldi butun gun adini sayikladim, kulaklarin cinladi mi? kahvemi alinca ,yanina hayat cemresi olmadan olmuyor pasta gibi :))) seni Allah icin seviyorum canim bacim....

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. We aleykumselam canım kardeşim,bil mukabele,
      kulaklarım çınladı mı bilmiyorum ama akşam bir ara güzel kızının sesi kulaklarımdaydı,tabi benim sesimde onun kulaklarında :))
      senden de bahsettik,belki senin kulakların çınlamıştır :)
      muhabbetlerimle...

      Sil
  4. Esselamu Aleykum; çok güzel maşaAllah. Muhammed Emin Yıldırım bir videosunda da Ömer r.a 'ın kız çocuklarını aslında toprağa gömmediğini bunu da Hafsa r.a onun ilk kızı olduğundan anlıyoruz demişti. Gerçi cahiliye de neler yapmışsa yapsın Ömer r.a imanından sonra çok güzel bir müslüman , halifeliğinden sonra da çok adaletli halife olmuşdur.
    Bunlara rağmen O'na hala kin duyanların, arkasından lanet okuyanların Rabbim ellerinden bütün güçlerini çekip alsın. Amiin.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. We aleykumselam Aminecim,
      Hz.Ömer hidayetinden sonra,Allah'ın rızasına uygun tesbitleri ile de çok hayret uyandıran nadide bir şahsiyet,içki ile ilgili rahatsızlıklarını dile getirmesi ve konu ile ilgili ayetler inmesi,Bedir esirleri hakkındaki görüşünü Rabbimizin de tasdik etmesi vb.bir de geçen yayınların birindesizlerle paylaştığım bir sohbette dinlediğim bir vakıa beni çok etkiledi,
      Hz Ömer zamanında Medine de bir deprem oluyor,Hz Ömer(r,a) efendimiz Medine sakinlerini toplayıp,"hangi günahları işlediniz de bu deprem oldu?bu bir daha tekrar ederse bir daha sizinle bir arada olmayacağım"mealinde bir konuşma yapıyor,
      bunu duyunca kendimizi düşündüm,eğer Hz.Ömer şimdi olsaydı bizlerle bir arada olmak ister miydi?:((
      sohbeti merak edenler BURADAN dinleyebilirler...

      Sil
  5. Allah razı olsun

    YanıtlaSil

HERKES YORUM YAPABİLİR,
siteniz veya bloğunuz yoksa ,profil seçin bölümünden Adı/URL yazan kısma tıklayın ,Ad yazan kısma adınızı ve soyadınızı yazın,
(yorumlarınızda iki isim kullanmanız,aynı isimle yazan diğer kardeşlerimizle karıştırılmamanız için önemli)
URL kısmını doldurmasanız da olur,yorumunuzu yazıp,

" YAYINLA "

yazısına tıkladığınızda yorumunuz gelir,ilginize çok teşekkür ederim.

KUR'AN IŞIĞINDA ÖLÜM, KIYAMET, AHİRET.....Mutlaka dinleyin...

BU SİTEDE YER ALAN KONULAR

Translate

Blog Archive

yasal uyarı

Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool HAYATCEMRESİ Adlı sitede yayınlanan tüm içerik hayatcemresi2.blogspot.com'a aittir.Hiçbir şekilde izinsiz kullanılamaz.
 
Copyright © HAYATCEMRESİ - Blogger Theme by BloggerThemes & freecsstemplates - Sponsored by Internet Entrepreneur