(Muhammed suresi 33.ayet)
Rezzak olan,isyanlarımıza rağmen nimetlerini bizlere cömertce veren yüce Rabbimin adıyla başlarım...
Yine bir Elazığ yemeği ile sizlerle beraberim.Elazığ'da meşhur bir yemek olan akıtma tarifini sizlerle paylaşmak istiyorum.Uzun zamandır paylaşmak istediğim bir tarifti,nasip bu güne imiş.Çocukluğumdan beri en sevdiğim müstesna yemeklerden biridir akıtma.Köye her gidişimizde canım anneciğim,odun ateşinde ve sac üzerinde,küçük yuvarlak veya oval şekilli parçalar halinde akıtma döker,o pişirirken biz bir yandan pişen o akıtma ekmeklerini bir iki derken mideye indiririz :) tabii bu şekilde yemeği için kullanacağımız akıtma ekmekleri kolay kolay birikmez :) o küçük ekmeklerin tadı da en az yemeği kadar güzeldir,ama yine de sarmısak soslu halinin tadı daha bir güzeldir.En güzel etli,köfteli yemeğe değişmem akıtmayı,onun o güzel lezzetli tadı hiçbir etli yemekte yoktur benim için,deneyenin pişman olmayacağına inanıyorum.
Dilerseniz, şehir ortamında, teflon tavada yapılırsa,ekmeklerinin hamuru ve pişirilmesi krep gibi ,sadece malzemeleri farklı olan ,Elazığ'ın yöresel yemeklerinden akıtma tarifine geçelim.
Akıtma ekmeği için
*3,5 su bardağı su,
*1 su bardağı tam buğday unu,
*1,5 su bardağı normal un,
*1,5 su bardağı normal un,
*1/2 tatlı kaşığı tuz,
*1 yemek kaşığı zeytinyağı,
Sos malzemeleri
6 adet akıtma ekmeği için,
*3,5 su bardağı su,
*1 yemek kaşığı tereyağı,
*2-3 yemek kaşığı zeytinyağı,
*silme 1 yemek kaşığı, biber salçası fazla olmak üzere karışık salça,
*soyulmuş ve ezilmiş,1 baş sarmısak(15-20 diş),
*arzuya göre 1 çay kaşığı acı pulbiber,
*arzuya göre 1 çay kaşığı acı pulbiber,
YAPILIŞI
*Akıtma hamuru malzemeleri,topak kalmayacak şekilde çırpıcı ile iyice çırpılır,
*Akıtma hamuru malzemeleri,topak kalmayacak şekilde çırpıcı ile iyice çırpılır,
*ısıtılmış,
hafif yağlanmış tavaya 1'er kepçe dökülerek yayılır,orta hararetteki ateşte her iki tarafı da pişirilir,
hafif yağlanmış tavaya 1'er kepçe dökülerek yayılır,orta hararetteki ateşte her iki tarafı da pişirilir,
*her bir kaç akıtma ekmeğinden sonra tava az bir miktar yağla yağlanır,bu şekilde hamur bitirilir,8-10 adet akıtma ekmeği elde edilir,
*tencereye yağlar konulur,tereyağı eriyince salça ilave edilir 1-2 dak kavrulur,
*suyu ve ezilmiş sarmısaklar ilave edilir,
*5-10 dak,sarmısaklar yumuşayıncaya kadar tencerenin ağzı kapalı olarak kaynatılır,
*suyu ve ezilmiş sarmısaklar ilave edilir,
*5-10 dak,sarmısaklar yumuşayıncaya kadar tencerenin ağzı kapalı olarak kaynatılır,
*akıtma ekmekleri kareler halinde kesilir,
*sosla buluşturmadan önce tavada bir kez daha ısıtılır(ısıtılmasa da olur,ancak ısıtılırsa daha geç soğur),
*bir servis tabağına önce kaynar sostan bir kaç kaşık konulur,
*sosla buluşturmadan önce tavada bir kez daha ısıtılır(ısıtılmasa da olur,ancak ısıtılırsa daha geç soğur),
*bir servis tabağına önce kaynar sostan bir kaç kaşık konulur,
üzerine kareler halinde kesilmiş akıtma ekmeklerinden bir sıra dizilir, üzerlerine sostan gezdirilir,tekrar ekmek parçaları dizilir ,bu şekilde sos bitinceye kadar akıtma ekmekleri konulur,
*en son olarak ekmeklerin en üstüne tekrar sos dökülür,
*sıcak olarak ayran eşliğinde servis yapılır,afiyet olsun.
*sıcak olarak ayran eşliğinde servis yapılır,afiyet olsun.
Elazığ'da sac üzerinde yapımıyla,zahmetli bir yemek olarak bilinen akıtma,teflon tavada yapımıyla çok daha kolay oldu,Köroğlu'nun meşhur deyimiyle"tüfek icad oldu,mertlik bozuldu" :)ne diyelim mertliğimiz gerçek anlamıyla bozulmasın(amin),yazımın sonunda sizleri hediyemle başbaşa bırakıyorum.
*^^*^^*HEDİYEMDİR*^^*^^*
Kayseride daha farklısını yemiştim. Şebit diyolar sosu kıymalı oluyor. Ellerinize sağlık
YanıtlaSilÇok duydum ama çok çok lezzetli olduğunu düşünüyorum.Canım nefis görünüyor.Ellerine sağlık.
YanıtlaSilçok güzel görünüyor sarımsak sosla tadida harikadır eminim ellerinize sağlık....
YanıtlaSilooooohh:) afiyet olsun size!ben icinde sarimsak olan her seyi seviyorum sanirim!
YanıtlaSilhediyeyi dinleyemedim/izleyemedim. bilgisayarimdan bir cok yere giris yasak (video gosteren yerleri toptan kaldirdim, cunku o video bu video derken cok zaman harciyorum internet basinda:( )
Sevgili bininci tekil şahıs,
YanıtlaSilbu video da sadece ses var yani başka bir iş yaparken de dinleyebilirsin,süresi de en fazla 12 dak,dinlemeye değer,dinlemezsen bu önemli bilgilerden mahrum kalırsın,bence büyük bir kayıptır,sen dinlemenin bir yolunu bul,hatta seçiniz kısmından diğerlerini de dinle,
keşke internetin başında böyle faydalı şeylerle zaman geçirsek ve dinlediklerimizi amele dönüştürsek inşaAllah.
sevgilerimle...
Ellerine sağlık ablam..Eşim elazığlı kayınvalidemde çok güzel yapar bu yemeği.Allah razı olsun bende ondan öğrendim arada bir yapıyorum..çok lezzetli bir yemek..
YanıtlaSilyarin okuldaki bilgisayarimda dinlemeye calisayim ins, herkes duysun:)
YanıtlaSildeğişik bir tarif;) çok lezzetli gözüküyor, ellerine sağlık arkadaşım.....
YanıtlaSilYemede yanında yat desem yeridir, ama ben yerim. Çok güzel görünüyor.
YanıtlaSilSevgiler.
Tam akitma olmus üfffffffff,nefis ellerine saglik cnm.
YanıtlaSilSelam ve dua ile...
ellerinize sağlık ben ilk defa duydum en kısa zamanda deniyeceğim..sevgiler
YanıtlaSilNecla hanım,sayfama hoşgeldiniz :)
YanıtlaSilakıtma sabır isteyen,zor bir yemektir,
ama azmin elinden hiç bir şey kurtulamaz Allah'ın izni ile,
krep yapabilen herkes akıtmayı da yapabilir,lezzeti zorluğuna değer :) kolay gelsin,
sonuçtan haberdar ederseniz sevinirim,sevgilerimle...
bugün toptan yorum yazayım dedim :)
YanıtlaSilbu tarifide görüntüsü çok cezbettiği için denedim ablacım.bir arkadaşımla beraber yaptık.yalnız zannediyorum salça miktarını fazla kaçırmamdan dolayı olmalı ki epey bi ağır geldi.ki senin resimlerine tekrar bakınca daha iyi anlıyorum.salça diyorum ama o ağır tat sarmısakdan da gelmiş olabilir belki.ama bekledikçe daha güzelleşti sanki.bir daha ki denememde daha dikkatli olurum inşaallah.
eline sağlık :)
Alışık olmamandan dolayı da belki ağır gelmiş olabilir,bu yemeğin olmazsa olmazı bol sarımsaktır.
SilSalça miktarını yanlış mı anladın acaba?biber ve domates salçası karış olmak üzere 1 yemek kaşığını geçmiyecek,daha az da olabilir ama fazla olmamalı,
eşim de yabancısı idi ancak hiç garipsemedi yemek konusunda az da olsa seçiçi olmasına rağmen :)
bu sayfadaki yemekler içinde de benim en sevdiklerimin başında akıtma geliyor,sonrasında ise dügür ve çir kavurması,
ne de olsa çocukluktan beynime kodlanmış :)
afiyetler olsun,sevgiler...
Elazigli olarak yemeklerimizle gurur fuyuyorum :-)
YanıtlaSilSevgili hemşehrim hoşgeldiniz :)
Silbenim için de Elazığ yemeklerinin yeri bambaşka :)
sevgilerimle...
Ehli tevhid olupta böyle faydalı işlerle uğraşan bir bacımız olduğu için mutluyuz Rabbim ailenizi ve sizleri mubarek etsin.Çok güzel bir tarif inşallah deneriz bizde evde.
SilHoşgeldiniz kardeşim,
Silhakkımdaki hüsnü zannınızdan dolayı Allah sizden razı olsun(amin),
kolay gelsin,selametle kalın...