İmam Şafiî (rh.a.) şöyle buyuruyor:
"Ben nice kitaplar okudum, nice sohbetlere katıldım, nice hikmet ehlinden söz duydum, anladım ki bütün bunların özü üçtür.
1- Zaman bir kılıçtır, sen onu kesmezsen o seni keser.
2- Sen Hak ile meşgul olmazsan bâtıl seni meşgul eder.
3- Sakın kendinde bir varlık hissetme.
Büyük bir makamdaysan o makamı veren Allah’tır. Büyük bir ilme sahipsen O’nu veren Allah’tır. Zenginsen zenginliğinle mağrur olma onu veren de Allah’tır."
Allah'ın adıyla başlarım...
Her ne kadar Ankara'ya yaz henüz gelmese de yaz sebzeleri artık bizim eve girer oldu.Yaz mevsiminin ilk taze dolmasını yaptım.Bu mevsimin sebzeleri taha bir taze adeta su gibi oluyor.Kabak ve patlıcan dolmalarının oyulmuş içlerini atmaya gönlüm razı olmadı.
Dolmadan arta kalanlarla zeytinyağlı bir sebze yemeği yaptım,çok lezzetli bir yemek oldu,hem bir çeşit daha yemek çıkarken,hem de dolmadan arta kalanlar değerlenmiş oldu,belki sizler de bu değerlendirme yemeğini yapıyorsunuzdur,ancak yine de bilmeyenler,yöntemi farklı olanlar olabilir.
Daha önce sizlere zeytinyağlı sarma dolma tarifimi vermiştim,buradan tarifine bakabilirsiniz,bu sefer ki kıymalı idi,malzemesinde ve yapılışında çok fazla bir fark yok,kıymalı olanında kıyma var,nane yok ve malzemelerin hepsi çiğ olarak karıştırıp dolduruyorum.
Şimdi de dolmalık sebzelerin oyulmuş kısımları ile yaptığım değerlendirme yemeğinin tarifine geçelim.
MALZEMELER
Her ne kadar Ankara'ya yaz henüz gelmese de yaz sebzeleri artık bizim eve girer oldu.Yaz mevsiminin ilk taze dolmasını yaptım.Bu mevsimin sebzeleri taha bir taze adeta su gibi oluyor.Kabak ve patlıcan dolmalarının oyulmuş içlerini atmaya gönlüm razı olmadı.
Dolmadan arta kalanlarla zeytinyağlı bir sebze yemeği yaptım,çok lezzetli bir yemek oldu,hem bir çeşit daha yemek çıkarken,hem de dolmadan arta kalanlar değerlenmiş oldu,belki sizler de bu değerlendirme yemeğini yapıyorsunuzdur,ancak yine de bilmeyenler,yöntemi farklı olanlar olabilir.
Daha önce sizlere zeytinyağlı sarma dolma tarifimi vermiştim,buradan tarifine bakabilirsiniz,bu sefer ki kıymalı idi,malzemesinde ve yapılışında çok fazla bir fark yok,kıymalı olanında kıyma var,nane yok ve malzemelerin hepsi çiğ olarak karıştırıp dolduruyorum.
Şimdi de dolmalık sebzelerin oyulmuş kısımları ile yaptığım değerlendirme yemeğinin tarifine geçelim.
MALZEMELER
*1 adet kuru soğan,
*3-4 diş sarımsak,
*2 adet domates,
*patlıcan ve kabakların oyulmuş içleri,
*1-2 adet sivri biber,
*tuz,karabiber,
*3-4 yemek kaşığı tereyağı ve zeytinyağı karışımı,
*1 çay bardağı su,
YAPILIŞI
Yağlar ve yemeklik doğranmış soğan tencereye konulur,
soğanlar ve sararıncaya kadar kavrulur,
doğranmış biber ve soyulup küçük doğranmış sarımsaklar da ilave edilir,2-3 dak kavrulur,doğranmış domatesler ilave edilir,
2-3 dak.daha pişirilip kabak ve patlıcan içleri,(kararmışsa soğuk suya tutup suyu süzülür) ilave edilip karıştırılır,suyu,karabiberi ve tuzu ilave edilir,ağzı kapalı olarak yarım saat kadar,patlıcan ve kabaklar yumuşayıncaya kadar pişirilir,
sıcak veya ılık olarak servis yapılır.
İsterseniz bu yemeği kıymalı da yapabilirsiniz,kolay gelsin,afiyet olsun.
Tarifimin sonunda çok değerli hediyemi sizlere ikram etmek istiyorum,Rabbim cümlemizi hayırlı ilimlerimizle, rızası uğrunda amel edenlerden eylesin(amin).
ilk yazılan sözler gerçekten çok doğru demiş.
YanıtlaSilyamek harika olmuş ellerinize sağlık
marifetli hanımsın maaşallah ellerine sağlık..
YanıtlaSilSevgili Gülcan, inşaAllah o güzel sözleri idrak edip ders çıkarabiliriz(amin).
YanıtlaSilSevgili Marifetane,benim marfetlerimi her hanım yapabilir,ama ya senin marfetlerin,kendi adıma ben beceremem :)marifetine maşaAllah,sevgiler...
Çok güzel ,leziz bir yemek olmuş.Ellerinize sağlık.
YanıtlaSilBugün ben de kabak dolması yaptım.Tam üstüne geldi bu tarif.Ellerinize sağlık.Bu arada adım Gönül,evet;) Değerli yorumunuz için de teşekkür ederim.
YanıtlaSilAblacigim ellerine saglik olsun,bizde yapariz dolma içlerinden yemek,benimde taslakta bekleyen kabak içiyle yapilmis bir tarif var,
YanıtlaSilmuhabbetle ablacigim :)
annemler nasılda çok yaparlar canım.görünce aklıma geldi.yazın kurutmaları hazırlarken içlerini hemen kavururlar çayın yanına.harikada olur.ellerine sağlık canım.öpüyorum.
YanıtlaSilgüzel bir fikir;) çok lezzetli gözüküyor, ellerine sağlık arkadaşım.....
YanıtlaSilMis gibi!
YanıtlaSilEllerine sağlık ablacığım.
Her zaman ki faideli paylaşımların içinse Rahman c.c razı olsun.
Sarmısaklara ne oldu?
YanıtlaSilSarımsakları unutmuşum,akibetlerini şimdi ekledim...
SilDikkatiniz için teşekkürler...