"Cennete gitmek için bütün yollar, bütün kapılar açık. Cehennem için de öyle. Siz Cennete götüreni tercih edin. Sizin için hayırlı olan budur. Asırlardır aynı şeyler söyleniyor, adeta size sizin için yalvarılıyor. Biraz da siz kendinize acıyın."
Hikmetli sözler
Rabbimin adıyla...
Ailece pastaları çok severiz,özellikle akşam çaylarının yanında,hep beraber çayımızı yudumlarken pasta veya başka aparatifler yemek bizi mutlu eder,aslında bizi mutlu eden,bir şeyler yeyip içmekten ziyade,beraber olmak,sıcacık aile ortamında oturmak,beraber sohbet etmek güzellikleri paylaşmaktır,bu öyle büyük bir nimet ki,bu nimetin kıymetini bizden ziyade bu ortamdan mahrum olanlar bilirler.Rabbim kimseyi ailesinden,huzurdan mahrum etmesin(amin).
Bu pastayı yaptığım günün akşamı yine çayımızı içerken bizim iki numara biten pastanın bulaşık tabağını göstererek:"anne aslında bu pasta ağlayan pasta değil,ağlatan pasta,çünkü çabucak bitti,doymadım"dedi :) oğlumun bu serzenişi beni tebessüm ettirdi,ilk fırsatta bu pastayı bir daha yapmayı düşündüğümü oğluma da söyliyerek onu teselli ettim :)
Rabbim her üzüntüyü(bu duruma üzüntü demeye haya ediyorum,benim ki sadece kinaye) böyle yapsın,her derdin çaresini de böyle kolay halk eylesin(amin).
MALZEMELER:
Kek malzemeleri:
3 adet yumurta,
1 su bardağı toz şeker,
2 su bardağı un,
yarım çay bardağından az sıvı yağ,
1 paket kabartma tozu,
2 yemek kaşığı kakao,
bir fiske tuz,
1,5 su bardağı süt,
birmiktar portakal kabuğu rendesi
Kekin üstü için:
1 paket krem şanti,hazırlamak için 1 su bardağı soğuk süt,
Pastanın gözyaşları :) için:
1 su bardağı su,
1 yemek kaşığı koyu renkli kakao,
1 çay bardağına yakın toz şeker,
1 tatlı kaşığı buğday nişastası,
Keki ıslatmak için:
1 su bardağından az süt,
YAPILIŞI:
Kek malzemeleri ile kek hazırlanır,(kekimizin kıvamının olup olmadığını anlamak için,kek hamurundan kaşıkla alıp hamura döktüğümüzde hamurun üzerinde kaybolmalı,yani şeklini kaybedip fazla beklemeden hamura karışmalı, krep hamurundan daha koyu olmalı, katı olmuşsa biraz daha süt ilavesi ile kıvamı açabilirsiniz, çok cıvıksa un miktarını biraz artırın),
dibi yağlanmış uygun bir fırın tepsisine dökülür,
200 derecede önceden ısıtılmış fırına konulur,
kabarınca ısı 175 dereceye düşürülür,
pişince kürdanla kontrolü yapılıp fırından alınır,soğumaya bırakılır,
kek ılıkken üzerine üzerine 1 su bardağı süt gezdirilir,
kek soğumuşsa ılık süt gezdirilir,
kek buzdolabında soğutulur,
krem şanti hazırlanır, buzdolabına konulur,
pastanın gözyaşlarının malzemeleri karıştırılarak pişirilir,iyice soğutulur,
soğuyan kek dolaptan çıkarılır,
üzerine krem şanti serilir, dalgalı şekil verilir,
istenilen büyüklükte parçalara kesilir,
servis tabaklarına alınan parçaların üzerine soğutulan kakaolu sos(gözyaşı sosu) kenarlardan akacak şekilde gezdirilir, servis yapılır, afiyet olsun,
şükrümüz bol,
ibadetlerimiz makbul,
hayır dualarımız kabul olsun(amin).
Diğer pasta tariflerime buradan bakabilirsiniz.
İnternette pek çok ağlayan pasta tarifi var hepsi de hem malzeme ve ölçüleri hemde görünüşleri ile birbirinden farklı,ancak bana ilham kaynağı olan pasta Yeşim hanımın Yetur'un'ın ağlayan pastası,onun tarifine de buradan bakabilirsiniz.
HELEZON KETELER
-
Esselamu aleykum kıymetli kardeşlerim. Çoook uzun zaman oldu biliyorum
buradan gideli. Ara ara bir uğrasam da tabi ki eskiye bakınca bıraktım
demem gerekir...