"Mülk (mutlak hükümranlık) elinde bulunan Allah,yücedir.O'nun,her şeye gücü yeter."
"Hanginizin amelinin daha güzel olduğunu denemek için ölümü ve hayatı yaratan O'dur.O, her şeye galiptir,çok bağışlayandır."
(Mülk suresi 1-2.ayetler)
Allah'ın adıyla...
Yine yöresel bir tarifle beraberiz,aslında yöre yemekleri olarak verdiğim,daha çok da Elazığ yöresi yemeklerinden oluşan tariflere annemin yemekleri de diyebilirim,çünkü bu yemekler çocukluğumun sevdiğim tatlarıdır ve hala da o tatları unutamadım.
Patates kavurması da daha önceki yöre yemekleri tariflerinde söylediğim gibi belki başka yörelerde de biliniyordur,ancak benim bu konuda bilgim yok,annem Elazığ'da yapıldığını başka yerlerde rastlamadığını söyledi.
Annem gibi sık yapmasam da ara sıra yapıp çocukluğuma gidiyorum ve annemin yemeklerinin yerini hiç bir zamane yemeği tutmuyor.
Patates kavurması hem yemek olarak hem de kahvaltılık olarak tercih edilebilecek çok lezzetli ve çok kolay bir yemek,yanında turşu,yeşil veya kuru soğanla ve ayranla çok güzel uyum sağlıyor,Rabbim nimetlerini eksiltmesin,verdiği nimetlerin kadrini bilip şükür gayretinde olanlardan,şükrünü amele dönüştürenlerden eylesin(amin).
MALZEMELER
5 adet orta boy haşlanmış,soyulmuş ve sıcakken ezilmiş patates,
4-5 yemek kaşığı zeytinyağı,
1 yemek kaşığı tereyağı,
1 adet büyükçe kuru soğan,
1/2 yemek kaşığı karışık biber ve domates salçası,
1/2 su bardağı sıcak su,
1 tatlı kaşığı ufalanmış kuru reyhan,
acı seviyorsanız acı pulbiber veya salçayı acı biber salçası olarak tercih edebilirsiniz,
tuz,
YAPILIŞI
tavaya yağlar ve yemeklik doğranmış kuru soğan beraberce konulur,soğanlar sararıncaya kadar çevrilir,
salça ilave edilir karıştırılır,suyu da ilave edilir karıştırılır,
tavadaki sulu karışım kaynayınca,patatesler,reyhan ve tuz da ilave edilir,
hepsi karıştırılıp,bir kaç dak bu şekilde karıştırırarak pişirilir,sıcak servis yapılır,afiyet olsun.
|
kuru reyhan'ın dalındaki taze hali |