Abdullah İbni Abbas radıyallahu anhümâ’dan nakledildiğine göre şöyle demiştir:
Bir gün Hz. Peygamber’in terkisinde bulunuyordum. Bana:
“Yavrucuğum, sana bazı kaideler öğreteyim” dedi ve şöyle buyurdu:
“Allah’ın buyruklarını gözet ki, Allah da seni gözetip korusun.
Allah’ın (rızâsını) her işte önde tut, Allah’ı önünde bulursun.
Bir şey isteyeceksen Allah’tan iste.
Yardım dileyeceksen, Allah’tan dile!
Ve bil ki, bütün bir ümmet toplanıp sana fayda temin etmeye çalışsalar, ancak Allah’ın senin için takdir ettiği faydayı temin edebilirler.
Yine eğer bütün ümmet, sana zarar vermeye kalksalar, ancak Allah’ın senin hakkında takdir ettiği zararı verebilirler.
Çünkü artık kaderi yazan kalem yazmaz olmuş, yazıları değişmeyecek şekilde kesinleşmiştir. (Bundan sonra takdirde herhangi bir değişiklik söz konusu değildir."(Hadis-i şerif,Tirmizi)
Allah'ın adıyla...
Evimizin en sık yapılan hamur işlerinden,kahvaltılık tercihlerimizdendir pişi.Daha çok böyle mayasız olanını yaparım çünkü mayalı kadar bekleme süresi olmadığı için daha pratiktir.
Ayrıca kabartma tozu ile ve tam buğday unu da kullanılarak yapılan bu pişi gevrek oluyor,özellikle bu gevrekliği içsiz olanlarda daha çok kendini belli ediyor.Dikkat etmeniz gereken püf noktası özellikle peynirli içlerde kullandığınız peynirin salamura edilmiş,susuz bir peynir çeşidi olmalı,aksi takdirde kızartma anında suyunu verip sıçramaya sebep olabiliyor,diğer taraftanda peynirin suyu, pişinin içini yumuşatıyor.
MALZEMELER
Evimizin en sık yapılan hamur işlerinden,kahvaltılık tercihlerimizdendir pişi.Daha çok böyle mayasız olanını yaparım çünkü mayalı kadar bekleme süresi olmadığı için daha pratiktir.
Ayrıca kabartma tozu ile ve tam buğday unu da kullanılarak yapılan bu pişi gevrek oluyor,özellikle bu gevrekliği içsiz olanlarda daha çok kendini belli ediyor.Dikkat etmeniz gereken püf noktası özellikle peynirli içlerde kullandığınız peynirin salamura edilmiş,susuz bir peynir çeşidi olmalı,aksi takdirde kızartma anında suyunu verip sıçramaya sebep olabiliyor,diğer taraftanda peynirin suyu, pişinin içini yumuşatıyor.
MALZEMELER
2 adet yumurta,
1 çay bardağı zeytinyağı,
1 tatlı kaşığı toz şeker,
1 tatlı kaşığı tuz,
1 tatlı kaşığı sirke,
1 su bardağı yoğurt,
1 çay kaşığı kabartma tozu,
2 su bardağı tam buğday unu,
poğaça hamurundan daha sert olacak şekilde normal un,
içli yapılacaksa peynirli veya patatesli istenilen iç malzemesi
kızartmak için zeytinyağı,
un hariç bütün malzemeleri karıştırın,
kabartma tozu ve unları ilave ederek poğaça hamurundan daha sert bir hamur yoğurun,
hamurunuzu yarım saat dinlendirin,
hamuru istediğiniz büyüklüklerde fazla inceltmeden açıp şekil verin,
büyük yuvarlaklar açıp kare şeklinde kesebilirsiniz,
sade olanların ortasına bıçakla kesik yapın,
büyük yuvarlaklar açıp kare şeklinde kesebilirsiniz,
sade olanların ortasına bıçakla kesik yapın,
içli olacakları poğaça gibi veya kare şeklindeki parçaların bir kenarına iç koyup kapatarak dikdörtgen şekilde yapabilirsiniz.
kızgın yağda kızartın,
kolay gelsin,afiyet olsun.
Bende sık sık yaparım ellerinize sağlık çok güzel görünüyor.
YanıtlaSilesselamu aleykum
YanıtlaSilablacım ellerine sağlık inşaallah en kısa zamanda soframda olacak.
yalnız sana bir soru sormak istiyorum .marketten her zaman çok dikkat etmeme rağmen tam buğday unu alıyım derken tam buğday unu karışımı(ekmek yapımı için) almışım içinde tuz ve daha başka birşey var.bu unu örneğin kurabiyelerde kullanabilirmiyim sence? bir fikrin varmı?
şimdiden Allah razı olsun...
ve aleykumselam kardeşim,
YanıtlaSiltekrar hoşgeldin :)
Aldığın un nasıl bir un hiç bir bilgim yok :(
ancak bahsettiğin unda tuz miktarı hissedilemeyecek kadar azsa her çeşit kurabiyede kullanabilirsin,tuz fazla ise ancak böyle pişi,ekmek ve tuzlu kurabiyelerde kullan ve içine ya az tuz at veya hiç atma içine koyduğun malzemeye göre de değişir,
inşaAllah yardımcı olabilmişimdir,
Rabbim cümlemizden de razı olsun(amin),
en kalbi dua ve muhabbetlerimle...
aaaa pisiii!! annem canakkaleli onlarda cok yapilir, benim annem de yapardi biz kucukken (icli-icsiz) ama su an kizartma grubuna tavir aldigindan yapmayali yillar olmustur! yazin beni kucuklugume goturdu...
YanıtlaSilselamün aleyküm.ellerinize sağlık..bende yapmayalı baya uzun zaman oldu ..çoğu yerde pişi denmiyor..ben telaffuz edincede anlamıyorlar..ben ayrıca hiç içlisini denemedim...içinden akıp yağı sıçratacak korkusuyla hep sade yaptım..peynirliye hala cesaretim yok ama patetesliyi denerim inşaALLAH.bende size izninizle birşey sorayım...elimde tuzsuz lor var eşimle pek tadımıza gitmedi...nasıl değerlendirebilirim sizce..üstüne gelen yerleri biraz bozulmaya başladı gibi acıyorum...selametle kalın..
YanıtlaSilSeldacığım sıçrama konusuna yazıda değindim,
YanıtlaSillorun acılığı çok geliyorsa kullandığın gıdada da tadı gelir,
böyle durumlarda kullanmamak da yerinde olur,kolay gelsin
sevgiler...
elinize sağlık ablacım gayet güzel görünüyor. Ben bunları kızartmadan önce her tarafına gelecek şekilde susam veya haşhaşa batırıyorum öylede hoş oluyor oğlum öylesini çok seviyor
YanıtlaSilSevgili menekşe,
YanıtlaSilhiç bahsettiğin şekilde yapmadım,duymadım,farklı bir tarif güzel olduğuna kanaat getirdim,denenmiş ve hele çocuklardan olumlu not almışsa güzeldir,eline sağlık.
Seldacım,
YanıtlaSilyarın misafirim olduğu için biraz yoğunum,sabah sorunu aceleyle cevapladım ve selamını farketmemişim :) şimdi alayım,
ve aleykumselam ve rahmetullahi ve berekatuh...
Bizde dün kahvaltıda yaptık peynirlisini. Gerçekten nefis oluyor. Peynirimiz biraz sulandı, kızartırken biraz sıkıntı çektik ama olsun, o lezzete değerdi. Seninkilerde nefis görünüyor. Ellerine sağlık canım. Sevgilerimle...
YanıtlaSil(Yemek Sevdam)
Elif hanım sayfama hoşgeldiniz :)
YanıtlaSilsizin de elinize sağlık,
ziyaretiniz için çok teşekkür ederim,
sevgilerimle...
selamun aleyküm ablacım;
YanıtlaSilannem de çok yapardı biz küçükken. hala da her gittikçe yapar. ellerine sağlık nefis olmuş...
ve aleykumselam canım benim,
YanıtlaSilannem de yapardı içine kabartma tozu koymazdı,üzerine şeker atardı çok güzel olurdu,
annelerin yaptıkları unutulmuyor...
hayırl ıakşamlar hatice abla hamuru akşamdan yapsam sabah pişirswem olur mu
YanıtlaSilMayalı bekletilir ama bunu bekletme derim, ben o şekilde denemedim.
Siltşkkrler :)
YanıtlaSil