(Bakara suresi 268.ayet meali)
Yüceler yücesi Rabbimin adıyla...
Daha önce sizlerle mayasız peynir yapımını yapım aşamaları ile beraber paylaşmıştım.Maya kullanılmadan sirke ile yapılan peynir çok lezzetli bir peynir çeşidi.Özellikle taze peynir arzulayıp da peynir hastalığı brusella endişesi ile taze peynir tüketmeyenler için çok kolay bir peynir tarifi idi maya kullanılmadan yapılan peynir çeşidi.
Bu sefer sizlerle paylaşmak istediğim tarif ise yine bir peynir çeşidi olan çökelek tarifi.Hakiki lor, peynir suyundan elde edilir yine çökelek görünümünde ancak daha yağlı ve tatlıdır daha doğrusu tadında ekşilik yoktur.Çökelek ise ayranın kestirilmesi ile elde edilir ve yoğurt kaynaklı olduğu için tadında ekşilik vardır.
Vereceğim bu tarifin ismini lor tadında çökelek olarak adlandırıyorum,çünkü sütü yoğurtla kestirerek elde ediyorum.Ne lor kadar tatlı,ne de çökelek kadar ekşimsi tadı var.Sütü kestirmek için kullandığımız yoğurt az miktarda ve tatlı ise elde ettiğimiz peynir tatlı olacaktır.
Evde kalan yoğurdu değerlendirmek, kahvaltıda tüketmek, poğaça ,börek türlerinde kullanmak için bu çökeleği hazırlıyorum.kısaca nasıl hazırladığımı anlatayım...
EVDE LOR TADINDA ÇÖKELEK NASIL HAZIRLANIR?
MALZEMELER
istenilen miktarda sütçünüzden aldığınız süt,
süt miktarının 1/5'i kadar yoğurt(sütün kesilmesini sağlayacak miktarda olması yeterli,verdiğim ölçüden daha az da olabilir),
YAPILIŞI
sütü kaynatın,kaynayan süte yoğurdu ilave edip karıştırın,
süt kesilip üzerine sarı suyu çıkınca tencerenin altını kapatın,serin bir yerde soğumaya bırakın,
soğuyunca mayasız peynir yapımında olduğu gibi süzüp7-8 saat presleyin,benim yaptığım gibi dilimlenebilmesi için PRESLEME sonucu sertleşmiş olmalı,sertleşip sertleşmediğini elinizle kontrol edin,sertleşmezse peynir görünümünde olmaz,daha yumuşak ve ıslak bir kıvamı olur(en çok tüketilen şekli peynir şeklinde olanı değil,daha yumuşak ve ıslak olan şeklidir ve o hali de gerçekten çok nefistir),bu şekilde olan çökeleğin biraz daha sertleşmesi için ya presleme süresini uzatacaksınız veya preslemeden sonra temiz pamuklu bir kaç beze sarıp o şekilde buzdolabında muhafaza edeceksiniz,
ayrıca presleme işleminde üzerine koyduğunuz ağırlık ne kadar fazla ise o kadar iyi preslenip sertleşir,
suyunu dökmeyin,poğaça ve ekmek yapımı gibi hamur işlerinde kullanmak için buzdolabında muhafaza edin,
preslediğiniz peynirinizi kapalı bir kapta buzdolabında muhafaza edin,istediğiniz yerlerde gönül rahatlığı ile kullanın,kolay gelsin,afiyet olsun.
Çökeleğinizi kolay süzme yöntemi için BURADAKİ yazıma bir göz atın.
Sütü kestirmek için kullandığınız yoğurda 1 tatlı kaşığı limon suyu ekleyip sonra süte ilave ederseniz,sütünüzün daha iri parçalar halinde kesildiğini göreceksiniz.Limon suyu kesilme işleminin daha çabuk gerçekleşmesini de sağlıyor.
Yoğurt miktarını verdiğim ölçüden daha fazlada kullanabilirsiniz,böyle yaparsanız ekşi tadını artırdığınız gibi çökeleğinizin miktarını da artırırsınız.Yukarıda da söylediğim gibi,çökeleğinizin ekşi tatta olup olmaması yoğurdunuzun miktarı,ekşilik oranı veya tatlı olması ile yakından ilgili.
Nefis bir peynir olmuş. Ellerine, emeğine sağlık canım. Sevgiler...
YanıtlaSilellerine sağlık..bende lor yapıyorum bazen.. kalan bozulmaya yönelen yoğurduma bolca tuz atıp kaynatıyorum yeşil suyu çıkınca kapatıyorum.bez bir keseye alıp musluğa bağlayıp süzdürüyorum..pek sert olmuyor ama poğaçalarda kullanıyorum..aslında ben anadoluda yapılan deri içinde çörek otlu sert çökeleklere bayılırım ..onun kokusu bile beni mest eder..erişte makarna üzerinede çok yakışır doğrusu..neyse çenem düştü..ALLAHa emanet ol canım ablam..
YanıtlaSiloooo dokturmussun yine Hatice abla:))
YanıtlaSilben tuzsuz lor peynirini (TRden getirdigimiz)cok severim, ki zaten ben ekmeksiz, cerez gibi peynir yiyen biriyim (her cesit peyniri degil tabi, loru ve bazi kasar cesitlerini) o yuzden heveslendim, ama hazir sutle de olur mu ki?
Seldacım,
YanıtlaSilsenin yaptığın süzdürme işini ben de yapıyordum,mutfak dolabının karşılıklı açılan kapaklarının arasına geçirdiğim tahta kaşığa asıyordum,ancak o şekilde suyu tam süzülmüyor presleyince suyunu daha kolay veriyor,
buna da çörek otu ve zeytinyağı ilave edilirse çok güzel oluyor,ancak bizde de buna gerek kalmıyor çerez gibi gidiyor :)
yeni yaptığım lorun hepsi hallolmadan bu gün bir kısmını poğaçada kullandım :),suyunu da hamurunda... nefis olmuşlardı.
sevgilerimle...
safinazım,
YanıtlaSilsen de döktürürsün,bundan kolay ne var?
hazır sütle de olur diye düşünüyorum,ben denemedim,
az bir miktarla dene.
Bende denemistim lor yapimini ve cok hosuma gitmisti ama ben bir litre sute bir litre yogurt kullanmistim birde boyle denemek gerek insAllah, siteme buraktiginiz guzel yorumlar beni cok cok mutlu etmeye yetti bende sizin sessiz takipciniz olarak yorum burakmakta benden once davranmissiniz, tesekkurler ayrica ellerinize saglik peynir nefis olmus Allah agiz tadiyla yedirsin insaAllah
YanıtlaSilleziz sofralar sayfama hoşgeldiniz :)
YanıtlaSiltarifleriniz ve resimleriniz öyle güzeldi ki yorum bırakmamak ne mümkün!maşaAllah...
ben de teşekkür ederim,
kalbi muhabetlerimle...
şu sıralar böyle mayasız peynirleri araştırıyordum,evde kolayca yapabileceğim..bunu da gördüğüm iyi oldu..ellerinize sağlık..
YanıtlaSilmerhabalar..
YanıtlaSilbu aralar böyle tariflere öyle ihtiyacım vardıki .canım ananecimde yapar keseye doldurup asardı musluğa ama şuanda türkiyede değilim ve o lezzeti arıyordum.sizi bulduğum çok iyi oldu en kısa zamanda denicem .
ellerinize sağlık ..
farklı tariflerinizi bekliyoruz.
gamze hanım,sayfama hoşgeldiniz :)memleket hasreti zordur bilirim,Allah kolaylık versin,sağlık olsun dünya böyle değil mi bir orda,bir burda son durak malum,yaşadığımız yerden ziyade nasıl yaşadığımız önemli,Rabbimizi razı edebildiysek,ebedi yaşanılacak en güzel yer bizi bekliyor inşaAllah,
Sillor bizim evde en sık hazırladığım yiyeceklerden,her sütçü gelişinde evde kalan yoğurt ve aldığım sütten bir miktar ile hazırlıyorum,hem kalvaltıda hem börek ve poğaçalarda nefis oluyor :)
deneyince haber verin olur mu?
çok teşekkür ederim,sevgilerimle,hayırlı cumalar...
peynir nefis görünüyor, elleriniz dert görmesin. Bende kuru dereotu ve ayrica cörek otuyla yapiyorum.Öylede güzel oluyor. Calismalarinizda basarilar...
YanıtlaSilÇörek otunu kullandığım da oluyor,preslemeden çökelek görünümünde yapıp,üzerine çörek otu serpiyorum ve zeytinyağı gezdiriyorum,çok nefis oluyor,
Silgüzel yorumunuz için teşekkür ederim,selametle kalın...
selamun aleyküm sitesinizi cahide ablanın sitesinde yazdığınız yorumlar sayesinde tanıdım geçen bikaç tarife baktım ve cahide ablanın sitesini gibi iç açan manevi yönden zengin bir site maşaAllah Yüce Mevlam sizler gibi bizlere yol gösterenlerin gücüne giç katsın.....
YanıtlaSilartık hiç tereddüt etmeden bakıcağım 2. sitesiniz evde lor yapmaya karar verdim ve ilk çıkan tarif inşaAllah yapıcam bakalım tariften yan sıkıntı yok inşaAllah beceririm :) hatta dün gece rüyamda sizibu siteye hayattımı yazıyordum bir nevi dertleşiyordum iyi tevafuk oldu :) selam ve dua ile
we aleykumselam sahra hanım,sayfama hoşgeldiniz :)
Silhayırları paylaşmaya çalışıyoruz,herkes nasibince bir şeyler alıyordur,Rabbim bizleri,hayırlardan,razı olacağı bilgi ve amellerden bolca nasiplenen ve sevap defterini kabartanlardan eylesin(amin),
rüyanıza hayırdır inşaAllah diyeyim,Rabbim hayra tebdil eylesin,
lora gelince beceremiyecek bir şey yok,ben hemen her hafta evde kalan eski yoğurdu sütle karıştırıp kestiriyorum,bu sayede evde genellikle taze lorum oluyor,kahvaltıda,özellikle de poğaça ve böreklerde beyaz peynirle karışık kullanıyorum,nefis oluyor,
bazen nadir de olsa sütler inatçılık edip kesilmiyor :))o zaman da bir kaç kaşık sirke ilave edin,suyunu da dökmeyin,ekmek ve poğaça türü hamur işlerinizde kullanın,kolay gelsin,afiyet olsun,
sevgilerimle...
Ne güzel peynir.. Emeğnize sağlık..
YanıtlaSilKese derken neyi kastediyorsunuz?? Yada presleme nasil oluyor anlatitmisini??
YanıtlaSil