"Hayata hükmetmeyen İslam,İslam değildir.O'nu hayatına geçirmeyen Müslümanda Müslüman değildir."
ŞEHİD SEYYİD KUTUB (rha)
Allah'ın adıyla başlarım...
Epeyce bir süredir taslakta bekleyen sadrazam lokumlarım küf tutmadan :) yayınlayayım dedim.Mayıs ayının da son tarifi olsun inşaAllah.
Ömür hızla akıp gidiyor,işte yaz geldi,yaz,kış,bahar derken ömür gemisi,ölüm limanında demirlemek için hızla yol alıyor,yolculuk ne zaman biter bilinmez,yeterki yol azığımız her daim hazır olsun,Rabbim bizleri gafletle yolun sonuna gelenlerden eylemesin(amin).
*************************************
Meşhur adıyla Sadrazam lokumu uzun zamandır denemeyi düşündüğüm bir pasta idi,ancak evde sütüm yeterli miktarda olmadığı için ben de farklı bir sadrazam lokumu yapayım dedim,pandispanyasını kakaolu yaptım,üzerine de çikolata sosu kullandım,çok hafif ve lezzetli bir pasta oldu,çikolatalı,kakaolu tatları sevenler için,tabii bizim çocuklarda onlardan :) güzel bir tarif.Pandispanyasının kıvamını iyi ayarlamak lazım,çok akıcı bir hamur olursa da,katı olursa da yapım esnasında yarılıyorlar,ben bu zorluğu biraz yaşadım,
ancak çok zor olmadı,yapımı kolay ve keyifli,diğer pastalara göre çok daha kolay bir pasta,ayrıca deneyecek olanların zorluk çekmemesi için pandispanya malzemelerini tecrübelerime göre yazdım,ölçülere riayet ederseniz siz çok daha kolay yaparsınız inşaAllah.
Bu şekilde sekiz adet çıkıyor ancak miktarı artırmak isterseniz yaptıktan sonra parçaları ikiye bölün.
MALZEMELER
Pandispanya malzemeleri
4 adet yumurta,
1 su bardağından bir parmak eksik toz şeker,
1 su bardağı un,
1 tatlı kaşığı kakao,
1 çay kaşığı portakal kabuğu ince rendesi,
1/2 paket kabartma tozu,
1 yemek kaşığı su(yumurtalar büyükse suya gerek yok),
Ara krema malzemeleri
2 su bardağı süt,
1'er yemek kaşığı un ve nişasta,
portakal kabuğu rendesi,
2-3 yemek kaşığı toz şeker(pişince şekerini tadına bakarak damak tadınıza göre ayarlayın),
Çikolata sosu malzemeleri
1 su bardağı su,
1 tatlı kaşığı nişasta,
1 yemek kaşığı toz şeker(ara kremasının şekeri gibi tadına bakarak istediğiniz şekilde ayarlayın),
15-20 gr.bitter çikolata,
YAPILIŞI
çikolata hariç ,çikolata sosunu karıştırarak pişirin,kaynayınca altını kapatıp içine bitter çikolatayı ilave edin,karıştırarak ılıtın,Pandispanyanın hamurunu hazırlayıp,önceden ısıtılmış 175 derece fırında 15 dak.pişirin,kabarınca ısıyı biraz düşürün,fırından alıp kağıdından ayırın,tekrar kağıdının üzerine alıp rulo pastalarda olduğu gibi,sararak ruloya alıştırın, pandispanyanızı tekrar düz hale getirin,önceden hazırlayıp ılıttığınız ara kremayı üzerine serin,pandispanyayı uzunlamasına ortadan ikiye,
enine de 4 eşit parçaya keserek 8 adet dikdörtgen parça elde edin,her parçayı dar kısmından başlayarak rulo şeklinde sarın,
çikolata sosunu pastaların içine sığacağı bir tabağa dökün,
her bir pastayı bu sosa batırarak,üstlerini ve yanlarını bu sos ile kapatın,
geniş bir tabağa alın,en az 10 dak.bu şekilde bekletip üzerlerine hindistan cevizi,çekilmiş fıstık veya fındık ile süsleyin,kolay gelsin,afiyet olsun.
Sadrazam lokumu en sevdiğim lezzetlerden birisi. Kemalpaşa Tatlısı Mine Ablam'ın enfes tarifini uyguluyorum ben de. Ama bir çikolata sever olarak çikolatalısını yapmak hiç aklıma gelmemişti nedense. Ellerine sağlık Hatice Ablam.
YanıtlaSilçikolatalısıda harika olmuş canım.denemedim ama görüntü çok güzel.ellerine sağlık.sevgiler.
YanıtlaSilsadesini denemiştim, bu şekli çocuklar için daha bir cazip olmuş:)
YanıtlaSilellerine sağlık canım, sevgiler...
canım öcelikle AMİİİİN diyorum
YanıtlaSilsadrazam lokumu böylde çok güzel enfes olmuş ellerine sağlık sevgiler
HARİKA GÖRÜNÜYOR YE BENİ YE BENİ DİYOR ELİNİZE SAĞLIK.
YanıtlaSilAffımıza vesile olması dileklerimle regaip kandilin mübarek olsun canım benim..
YanıtlaSilBir kandil yazisi bekliyordum ama kismette sadrazam lokumunun altina kandil tebrigi yazmak varmis:)
YanıtlaSilKandiliniz mubarek olsun!ve tabi ki uc aylar da!
sezoş'umun çok seveceğini düşünüuorum :)
YanıtlaSililk fırsatta yapayım kuzuma :)
öptüm