"Aradığını bilmeyen, bulduğunun farkına varamaz."
(Claude Bernard)
(Claude Bernard)
Allah'ın adıyla başlarım...
Domates unu Elazığ yöresinde çok bilinen ve çok sevilen bir kahvaltılık,ekmeğe katıktır.Kuru domates,kuru reyhan ve pulbiber üçlüsünün mükemmel uyumudur.Acı severler için ise mutlaka acılısı tercih edilen bir lezzettir.Eskilerden beri bilinen ve yapılan domates unu,elektrikli mutfak öğütücülerinin olmadığı ortamlarda,yapımı çok zahmetli bir işti.Şimdi ise tam tersi,
eğer evinizde buz kırma özelliği olan bir blendırınız varsa kahvaltıdan hemen önce bile kolayca hazırlayacağınız bir kahvaltılıktır.
eğer evinizde buz kırma özelliği olan bir blendırınız varsa kahvaltıdan hemen önce bile kolayca hazırlayacağınız bir kahvaltılıktır.
Daha önce kuru domates çorbası tarifimde de bahsettiğim,domates unu yapımını yeniden hatırlatmak için ayrı bir başlık altında anlatmayı uygun buldum.Ayrıca o tarifimde domatesin nasıl kurutulacağına dair geniş bilgiyi de bulabilirsiniz.
1 çorba kasesi tuzlu kuru domates,
1 tutam kuru reyhan(yandaki resimde olduğu gibi yaprak halinde ise20-25 yaprak yeterli gelir,çekilmiş ise 2 çay kaşığı yeterli),
1 tatlı kaşığı pulbiber,acı seviyorsanız acı kullanın,
malzemeleri blendırda un haline gelinceye kadar iyice çekin,
kahvaltılarda ekmek batırıp yeyin,ayrıca omletlerinizde,patates kızartmasının üzerine serperek veya dilediğiniz her yerde kullanabilirsiniz,tereyağlı yumurtayı çok sevdiklerini söyleyen tuğba kardeşimin şahsında,yağda yumurtayı,peynirli yumurtayı sevenler,bir de yumurtanın üzerine domates unu serperek yemeyi denesinler,bizim büyüklerden bir tanesi,peynirli yumurta ve her çeşit kahvaltılığa domates unundan serpip yemeyi çok sever :)Ayrıca domates ununu çorbalarda da kullanabilirsiniz.
hazırladığınız domates unu miktarı fazla ise cam kavanozda hava almayacak şekilde ağzını kapatıp serin bir yerde muhafaza edin,afiyet,şifa olsun,şükrünüz bol olsun.
NOT:Kuru domatesi mutlaka buz kırma özelliği olan doğrayıcılarda parçalayın,aksi takdirde doğrayıcınızın bıçağını kırarsınız,nereden mi biliyorum?bu uğurda rondomun bıçağını feda ettim,anında kırıldı,anlayacağınız tecrübe ile sabittir :)
Domates unu malzemelerini,evde uygun doğrayıcınız yoksa belki aktarlarda çektirip domates ununuzu hazırlatabilirsiniz.
Domates unu malzemelerini,evde uygun doğrayıcınız yoksa belki aktarlarda çektirip domates ununuzu hazırlatabilirsiniz.
Ekmeğimi banasım geldi :) Ellerine sağlık :))
YanıtlaSilhayırlı günler güzel kardeşim ne güzel bir tarif
YanıtlaSilSelamün aleyküm ne güzel bi tarif ilk defa gördüm hemen denemeliyim tam benlik.Elinize sağlık ablacım.
YanıtlaSilwe aleykumselam elifcim :)
Sildeneyince beğenip beğenmediğini yazarsan sevinirim,
kolay gelsin,sevgiler...
bunu geçen gün arkadaşımın kahvaltı davetinde öğrendim.evde bütün malzemelerim var denemeliyim.ellerinize sağlık.sevgiler.
YanıtlaSilŞule hanım sayfama hoşgeldiniz :)
Silsayfanıza bir kaç kere girmeyi denedim her seferinde ulaşamadım,bilgisayarım tıkandı,kapatıp yeniden açmak zorunda kaldım,ben mozilla kullanıyorum,chorome'dan da denedim aynı şey oldu :(
önüme parola isteyen bir kutucuk çıkıyor ve bir daha hiç bir sayfaya tıklayamıyorum,bilgisayara kapat komutu vermezsem tıkanıklık gitmiyor :(
Oooo çok süper ve ilginç bir şey bu. Evde hazır kuru domates varken denemem lazım. Kuru reyhan aktarlar da var mı acaba?
YanıtlaSilMutfak robotlarının normal haznesi değil de ayran ve dondurma çırpmak için kullanılan sürahi şeklindeki kısımdan bahsediyorsunuz sanırım değil mi?
Kuru reyhanı köyde annem kurutuyor,hiç aktardan almadım,ama aktarlarda da satılır diye düşünüyorum,
Silevet sürahi şeklinde olup,bıçağı dipte olanlardan bahsediyorum,benim,domates ununu hazırladığım blendır buradakinden...
Cevap için teşekkürler. Ben aktara bi sorayım bakalım.
YanıtlaSilSelamün aleyküm domates ununu denedim çok beğendim çok hoş bi tadı var.Elinize sağlık...
YanıtlaSilWe aleykumselam nilüfercim,yanılmıyorsam elif erva'nın annesiydin değil mi?
Silbeğenmene çok sevindim,senin de ellerine sağlık,afiyetler olsun,
sevgilerimle...
Evet aynen ablacım hayırlı geceler...
YanıtlaSilmerhabalar bende bol miktarda domates kuruttum acaba güzelce kıtır olması için ne yapmam gerekiyor çünkü domates illaki lastik gibi oluyor ben hiç duymamıştım domates ununu sizde görünce denemek istiyorum ben daha önce kullanırken mutfak makası ile kesip kullanıyordum eşim değirmene sormuş güzelce kıtırdasın öyle getirin denmişler teşekkürler şimdiden başka türlü çekilmezmiş değirmende
YanıtlaSilAdaşım sayfama hoşgeldiniz :)
Silkıtır kıtır olması için kuruyan domateslerinizi güneşten alıp bir poşete veya kapalı hava almayacak bir kaba yerleştirin,en fazla bir gün sonra kıtır kıtır bir hale gelmesi lazım,ama olmadıysa,fırınınızı 75 derecede ısıtın,fırın tepsisine domates kurularını koyup 4-5 dakika fırında tutup fırından alın,soğuyunca kıtır kıtır olurlar Allah'ın izni ile,dikkat edin fırının ısısı fazla olup da domatesler pişmesin,
biz domates ununun içine Elazığ'da dağlardan topladığımız annuk isimli bir kekik türü de koyarız,reyhan miktarı kadar,bu tarifte herkes bulamaz diye annuk yazmadım,tercihe bağlı,olmasa da olur,
kolay gelsin,deneyince fikirlerinizi yazarsanız memnun olurum,sevgiler...
merhabalar ilginiz için teşekkürler fırında pişirmeye gerek kalmadı yorumlar bölümünde kendi blendırınızı göstermişsiniz bende başka bir markanın robotunda vardı blendır onda denedim çok güzel oldu hatta sabah kahvaltısında tereyağlı yumurta ile test edildi çok güzel oldu birde çorbasını denemek istiyorum siteniz çok güzel hergün artık sabah bakıyorum değişik ne yapılmış diye şimdide bir kaç tane kurabiyeniz var en kısa zamanda deneyeceğim
SilAdaşım,domates ununu beğenmenize çok sevindim,zaten beğenilmeyecek gibi de değil,belki istisnalar olabilir :)
SilKurabiyelerden de olumlu sonuç almanızı temenni ediyorum,güzel görüşleriniz için de çok teşekkür ediyorum,tekrar görüşmek ümidiyle,sevgilerimle...