Cemil olan Rabbim her yarattığını o kadar güzel ve hikmetle yaratmış ki,şükrünü eda edemeyiz.Bu güzelliklerden birisi de yaz mevsiminin şurubu,
hoşafı ve reçeli
ile nefis lezzetteki serin meyvesi vişne.Her yaz şurubunu ve reçelini yapar hem kışa saklarım,hem de yazın afiyetle tüketiriz.
Hazır içecekleri mümkün olduğunca almadığımız için limonata
ve vişne şurubu imdadımıza yetişir.
Gelin şimdi şurubu nasıl yaptığımı ve kalan vişneleri nasıl değerlendirdiğimi sizlerle paylaşayım,inşaallah.
VİŞNE ŞURUBU İÇİN MALZEMELER:
*3 kg.vişne,
*10 su bardağı toz şeker,
*2 yemek kaşığı limon tuzu,
*yeteri kadar su,
HAZIRLANMASI:
Vişneler sapları koparılmadan iyice yıkanır,süzülür,
büyükçe bir tencereye sapları koparılarak yerleştirilir,
üzerlerini örtecek kadar su konulur ve tencere ocak üzerine konulup altı yakılır,
vişneler çatlayıncaya kadar,dağılmadan kaynatılır,altı kapatılıp 3-4 saat bekletilir,
suyu ayrı bir tencereye süzülür,
süzülen vişnelerin üzerine 1-2 bardak daha su gezdirilip,yeniden süzülüp vişne suyuna ilave edilir,
vişne suyunun içine limontuzu ve şeker de ilave edilir,karıştırılır,
1 saat kadar kaynatılır üzerinde biriken kefi alınır,
koyulaşıp reçelden daha açık bir kıvam alması sağlanır,
altı kapatılıp soğumaya bırakılır,
soğuyunca temiz ve içi kuru şişelere boşaltılır,buzdolabında saklanır,
içeceğimiz zaman bardağın dibine bir kaç kaşık bu konsantre vişne suyundan konulup üzerine su ilave edilip karıştırılır, servis yapılır,
dilerseniz maden suyu ilavesi ile de meyveli soda olarak içebilirsiniz,afiyet olsun.
KALAN VİŞNELERİN DEĞERLENDİRİLMESİ:
hayırlı günler ablacım anne olduktan ve hazır gıdalar hakkındaki gerçekleri öğrendikten sonra herşeyi evde kendim yapıyorum büyük oğlum 4 yaşında ona hazır gıdaların koruyu maddeleri anlattık artık anne evde yap diyiyor :) hamdolsun haramdan okadar kaçarken yediklerimizin içerisinde olması çok kötü neyse ben lafı fazlaca uzatmayayım benim gibi düşünenleri görünce çenem düşüyor azıcık :)
YanıtlaSilablacım ben bu konsanter meyve sularından yapmayı çookkk istiyorum ama ben şaka gibi ama vişne bulamıyorum yani mevsiminde bunu kaonsantre meyve sularını çilek yada kiraz ile yapmamız mümkünmü çilek suyu olurmu acaba ben hiç görmedim de selam ve dua ile (çok soru soruyorum değilmi hakkını hella et ablam zahmet oluyor sana ama artık mazur gör :) )
Esteğfirullah canım benim :)
Silkiraz ile de aynı şekilde meyve suyu hazırlayabilirsin,çilek veya kirazla ben hiç denemedim,
çileği de belki blendırdan geçirip,çekirdeklerinden arındırmak için,süzdükten sonra,su,biraz limontuzu veya limonsuyu ilavesi ile şeker atıp biraz kaynatırsın,sonra sulandırıp meyve suyunu hazırlayabilirsin,ben denesem bu şekilde hazırlardım :)
denersen haberdar et olur mu?sevgilerimle...
ben erikten yaptım çok güzel oldu :)
YanıtlaSilyorumum gelmedimi :(
YanıtlaSilsuzann hanım yorumunuz gelmiş,ben ancak bakabildim :)
Silerik kokulu da bir meyve lezzetli olmuştur,elinize sağlık,sağlık ve huzurla tüketin,
sevgilerimle...
teşekkürler :)
YanıtlaSil