"İnsanları inandıkları şeylerden vazgeçirmek, bir şeye inandırmaktan daha zordur. "
(E.RENAN)
Rabbimin adıyla...
Oktay ustanın yeşil elma programında gördüğüm bu börek bana ilginç geldi.
Fırında pişirdiğim böreklerde hep yumurtalı sos kullanırım,ancak bu börekte yumurta yok,üstünde galeta unu,sosunda ise farklı olarak soda daha doğrusu maden suyu kullanılıyor.
Sıcakken dışı çıtır,içi yumuşak bir börek,soğuyup bekleyince çıtırlığı gidiyor.
Oktay usta iç olarak kıymalı,kuş üzümlü ve çam fıstıklı bir iç kullandı.Ancak bizde farklı içlerle yapılan,hele ki kıymalı,üzümlü içlere sıcak bakılmadığı için :) peynirli ve patatesli,peynirli iç kullandım.
MALZEMELER
3 adet yufka,
böreklerin üzerine serpmek için galeta unu,
istenilen börek içi malzemesi(peynirli,patatesli,kıymalı vb.)
Sosu için
1 şişe maden suyu,
1 su bardağından 2 parmak eksik süt,
5 yemek kaşığı zeytinyağı ve erimiş tereyağı karışımı,
böreklerin üzerine serpmek için
galeta unu,
istenilen börek içi malzemesi(peynirli,patatesli,kıymalı vb.)
YAPILIŞI
börek sosu hazırlanır,
yufkaların arasına bolca sostan sürülür,
üç yufkada üst üste konulur,
üçgen şeklinde 12 parçaya kesilir,
her parçanın geniş tarafına iç konulur,dar kısmına doğru sarın,her parçayı kalan sosa batırıp yağlanmış tepsiye dizilir,üstlerine galeta unu serpilir,sosunu iyice çekmesi için 10 dak.bekletilip önceden ısıtılmış fırına sürülür,altı üstü kızartılır,fırından alınıp sıcak servis yapılır.
NOT
Galeta ununu hazır almıyorum,fazla bayatlayan ekmekleri parçalayıp bir tepside kurutuyorum,rondoda çekip buzdolabında saklıyorum,köftelerde ve gerek duyduğum başka yerlerde kullanıyorum.
Diğer börek tariflerime buradan bakabilirsiniz.
çok beğendim bu böreği arkadaşım.harika olmuş.not aldım.insalah deneyecem.
YanıtlaSilellerine saglik canim böreklerin citir citit nefis görünüyorlar..! cici pazarlar..
YanıtlaSilellerinize sağlık sodasız yapıyorum galeta unu böreğe harika bir lezzet veriyor..
YanıtlaSilsevgilerimle...
sizi tanımıyorum ama ilk defa bir yemek sitesine besmele ile başlandığını görüyorum. tebrik ederim. sizin yaptığınız bütün yemekler çok güzeldir eminim çünkü başlangıcınız çok güzel. hepimize her işimize başlarken besmele çekmek nasip olsun inşallah
YanıtlaSilNilgün hanım sayfama hoşgeldiniz :)
YanıtlaSilBesmele her hayırlı işin başı,Rabbim idrak edebilmeyi nasip etsin(amin),
güzel bakışınız beni sevindirdi Rabbim razı olsun,
her zaman beklerim,en kalbi sevglerimle...
tereyagından ne kadar kullandıgınızı yazmamıssınız :( borek cok lezzetlı gorunuyor bırazdan yapıcam ama tereyagının olcusune taktım bıraz
YanıtlaSilyağ konusu sizin damak tadınıza göre değişebilir,ama ben böyle karışık kullanımlarda tereyağını en fazla 1 yemek kaşığı kullanıyorum,uzun zaman oldu ama bu börekte de aynısı olmuştur :)
Silkolay gelsin...
Ellerinizi sağlık çok güzel görünüyor... Yanlız bunu böyle sarıp buzlukta saklaya bilirmiyiz?
YanıtlaSilSosunu daha az hazırlayıp,sosa bulayıp sonra galeta ununa bulama işini yapmadan saklarsınız,
Silpişireceğiniz zaman börekleri bulayacak kadar yeniden sos hazırlayıp kalan işlemleri yaparsınız...
3 katımı bırlıkde sarıyoruz anlamadım
YanıtlaSilAynen söylediğiniz gibi,aralarına sos sürüp kesiyoruz,sonra sarıyoruz...
Silselamün aleyküm, bayadır sessiz sessiz takip ediyordum ama annemle ufak bi anlaşmazlığa düştük bu tarifte, yazayım bari dedim :) annem ısrarla yumurta koy sosuna diyor :) ne yapsam bilemedim, koysam olur mu?
YanıtlaSilAyşegül hanım sayfama hoşgeldiniz :)
Siltarif,yazıda belirttiğim gibi Oktay usta'nın tarifi,ben de o şekilde hazırladım ve sizlerle paylaştım,
bir yumurtanın olup olmamasından ne çıkar?bence annenizi üzmeyin,vardır bir bildiği,yumurta ile de güzel olur Allah'ın izni ile,kolay gelsin,
annenize de selamlarımı iletin olur mu :)
sevgilerimle...
hoşbuldum :) başüstüne ietirim tabi ki
YanıtlaSilben cevabı beklemeden tarifteki gibi yapıverdim valla inşallah güzel olur :)
Merhaba Ayşegül hanım yapılan yorumlara hemen cevap yazmanız çok hoşuma gitti sizden birşey soracağım benim yaptığım börekler hiç kabarmiyor ne yapabilirim
YanıtlaSilBörek kaç derecede pişer ve kaç dakikada
YanıtlaSil200 derecede pişirin, pişmesi tahminen ortalama yarım saat 40 dak. sürebilir.
Sil