"Şüphesiz, göklerin ve yerin yaratılışında, gece ile gündüzün birbiri ardınca gelişinde, insanlara yarar sağlayacak şeylerle denizde seyreden gemilerde, Allah'ın gökyüzünden indirip kendisiyle ölmüş toprağı dirilttiği yağmurda, yeryüzünde her çeşit canlıyı yaymasında, rüzgarları ve gökle yer arasındaki emre amade bulutları evirip çevirmesinde elbette düşünen bir topluluk için deliller vardır. "
(Bakara suresi 164.ayet meali)
Bütün mü'min kardeşlerime hayırlı cumalar diliyorum...
Bizim evin en çok yapılıp yenilen böreklerinin başında gelir yeni adıyla(biz böyle isimlendirdik,siz nasıl söylersiniz bilmiyorum) parmak böreği,eski bilinen meşhur adı ile sigara böreği...
Ev ahalisi peynirli sevdiği için peynirli yaparım ancak içine bir adet haşlanmış küçük patates ilavesi de yaparak kızartmanın ağırlığını hafifletmeye çalışırım.Aynı zamanda patates peynirin fazla tuzunu da alıyor,börek daha lezzetli oluyor.Kızartma olması hasebiyle çıtır çıtır bir börek,ancak kullandığınız peynir pişme esnasında su bırakan bir peynir ise hem kızarma aşamasında sıçrar,hem de çıtırlığını azaltabilir.
Parmak böreğini hazırlayıp buzdolabı poşetinde buzlukta saklayabilir,kullanma gereği duyduğunuzda ise direkt buzluktan alıp çözdürmeden kızartabilirsiniz.Ancak börekleri poşete çok üstte üste gelmeyecek şekilde serbest yerleştirin ki, donma esnasında birbirlerine yapışmasınlar.
Bu böreği neredeyse bilmeyen yoktur belki üniversite öğrencileri veya yeni evliler pek bilmeyebilir.Bilenlere hatırlatmak,bilmeyenler için fikir olması ve arşivimde bulunması için yayınlama gereği duydum.
Ayrıca haftasonu kahvaltılarınız için çocuklarımızın hayır diyemeyeceği bir seçenek....
Ayrıca haftasonu kahvaltılarınız için çocuklarımızın hayır diyemeyeceği bir seçenek....
istenilen miktarda yufka(1 adet yufkadan 12 adet börek çıkıyor)
İç malzemesi,
evde hazırladığım lor,az miktar kaşar ve beyaz peynir rendesi,maydanoz,az miktar karabiber ve pulbiber,
1 küçük adet haşlanmış patates,
böreklerin ucunu yapıştırmak için az miktar su,
kızartmak için zeytinyağı,
PARMAK BÖREKLERİNİ NASIL HAZIRLADIM?
peynirleri ve haşlanıp soyulmuş patatesi rendeledim,
maydanozu yıkayıp doğradım,
iç malzememiz bu şekilde hazır hale geldi,
yufkaları düz bir zemine serdim,önce ortadan ikiye kestim,
kestiğim parçaları üst üste koyup tekrar ikiye böldüm,
4 parçaya kesilmiş ve üçgen şekline gelmiş yufkaları son olarak 3 eşit parçaya kestim,
her yufka 12 üçgen parçaya ayrılmış oldu,
kestiğim parçaları üst üste koyup tekrar ikiye böldüm,
4 parçaya kesilmiş ve üçgen şekline gelmiş yufkaları son olarak 3 eşit parçaya kestim,
her yufka 12 üçgen parçaya ayrılmış oldu,
her parçanın geniş kısmına 1 tatlı kaşığı iç koyup(1)
kenarlarını bir miktar içe kapatıp(2) dar kısmına doğru sıkıca sardım(3),
sarma işleminin bitmesine 2-3 cm.kalınca yufkanın ucunu(4) kenarlarını bir miktar içe kapatıp(2) dar kısmına doğru sıkıca sardım(3),
suya batırıp sarma işlemini bitirdim,
ucunu bu şekilde yapıştırdım,
bütün börekleri hazırlayınca kızgın yağda kızarttım,
böreklerimiz hazırdır,
kolay gelsin.
Bol resimli,neredeyse tarifini okumadan bile sadece resimlerine bakılarak yapılabilecek bir tarif oldu.
Sevdiklerinizle,sağlık,huzur ve şükürle tüketmeniz ve aldığınız enerjiyi salih amellere dönüştürmeniz dileğiyle...
Afiyet olsun.
*********
Not:Hazır yufka alırken dikkat etmemiz gereken bazı hususlar var:
Yufkaların taze,mümkünse günlük olmasına,
içindeki malzemeleri okuyup içinde maya kullanılmamış olmasına, yufkanın çok beyaz renkte sanki nişastalıymış gibi olmamasına,
açık sarımsı bir renkte olmasına dikkat edelim.
Bu tarifimi Çay-Kahve Bahane etkinliği'nin ev sahibesi Marifetane'ye gönderiyorum.
*********
Not:Hazır yufka alırken dikkat etmemiz gereken bazı hususlar var:
Yufkaların taze,mümkünse günlük olmasına,
içindeki malzemeleri okuyup içinde maya kullanılmamış olmasına, yufkanın çok beyaz renkte sanki nişastalıymış gibi olmamasına,
açık sarımsı bir renkte olmasına dikkat edelim.
Bu tarifimi Çay-Kahve Bahane etkinliği'nin ev sahibesi Marifetane'ye gönderiyorum.
Börekler gerçekten nefis görünüyor,patatesi bu börekte kulanmamıştım bu şekilde deneyeceğim.ellerinize sağlık.Hayırlı Cumalar.sağlıklı mutlu bir hafta sonu dileklerimle.sevgiler..
YanıtlaSilPatates içinde az olduğu için fazla hissedilmiyor,
Silpatatesli börek yemeyen çocuklarım bile bu börekteki patatese hiç hayır demiyorlar,
hatta son yapışımda patates oranını biraz daha artırmama rağmen durum değişmedi...
kolay gelsin,sevgiler...
Olsa da yesem Hayırlı cumalar ..
YanıtlaSilsevgiler
Canım benimki maharetlik değil ne zaman ağrım azsa aradan çıkarıveriyorum,sonra iki gün yatıyorum ,kahvaltıyı zor hazırlıyorum desem inan yalan olmaz,ayakta durdurmuyor meret,yoksa senin kadar olabilmem için bir fırın ekmek yemem lazım, bak hiç boş durmuyorsun gelde mutfağa girme,yanında çay ama senin masadaki gibi zeytin ve reçelle ne gider,ellerine sağlık,canım...
YanıtlaSilSevgili Ezelle ben ne olmuşum?
Silbenim imrenilecek bir tarafım yok,
aslında bu iş kabul etmek istesek te istemesek te bir bağımlılık,
keşke zamanımızı daha fazla,faydalı ve ahiretimiz için kazanç sağlıyacak amellere harcasaydık(amin),aslında yaşamak için yiyene bir kaç çeşit,bir kaç lokma da yeter,ne varki nimet fazla olunca dozajı kaçırıyoruz,
Rabbimden affını diliyorum...
bir hafta on gündür ben hiç bir taslak hazırlamadım,bunlar hep onun öncesinde hazırlanmış taslaklar,
sevgilerimle...
Bayılırım bu böreği nasılda canım istedi şimdi şu saatte:)) Allahın izniyle pazar sabahına yapmak şart oldu iyimi:)
YanıtlaSilEllerine sağlık olsun afiyet şifa olsun sizlere..
Bizde dün kahvaltıda vardı,çocuklar sevince ve yapımı da kolay olunca sık yapılıyor :)
Silsana da kolay gelsin,afiyetler olsun,
sevgilerimle...
Canım tarifin şu an yayında ellerine sağlık, katılımın için teşekkür ederim yine beklerim inşaAllah.selametle kal sevgiler.
YanıtlaSilCanım sana katılıyorum,o kadar aç varken biz çeşit çeşit yapıyoruz gel gör ki bunun üzerine çocuklar birde yemeyince ne yapacağımı şaşırıyorum,geçenlerde eşim söylemişti Adanada bir genç açlıktan markete gece girip sosis yemiş gazoz içmiş 9 yıl hapis cezası vermişler,aç olmasa ne işi olur o saatte orda,ne üzüldüm,bizimkilerde bulup yemiyorlar seçiyorlar,dualarımı dilimden eksik etmiyorum aç olanlar evi olmayanlar derdi olupta devası olmayanlar için,sevgiler...
YanıtlaSilÇocuklar niye her şeyi yemiyor,seçiyorlar dersin?
Silçok buluyorlar da onun için,
hele çeşit azalsın,yorulsunlar ve aç kalsınlar inan ne bulsalar yerlerdi,
çok buldukça seçiyorlar ve şükürsüz oluyorlar,kıymet bilmiyorlar,
bunda bizim katkımız çok fazla,Allah affetsin(amin).
ellerine sagliiik!!
YanıtlaSilben kizartmadan citir citir sigara boregi yolu buldum:) sigara boregini yapip buzluga koyuyoruz, donduruyoruz. sonra da pisirecegimiz zaman buzunu cozdurmeden direk tepsiye dizip firinliyoruuuuuz:)
tepsiye dizdikten sonra üzerine bir sos veya yağ sürmeden mi fırınlıyorsun?
YanıtlaSilolduğu gibi fırınlarsan kuruyacağı için tabii ki çıtır çıtır olur,
ama kızartmanın tadını vermez diye düşünüyorum,
börekleri sıkı sarar ve kızgın yağa atarsan fazla yağ çekmiyor ve çıtır çıtır oluyor,
herkesin tercihine saygım var :)
afiyet olsun,sevgiler...
uzerine yag suruyorum biraz:)
Silolabilir,
Silmadem sen bu şekilde yapmış ve beğenmişsin,
güzeldir tabii,
belki bir gün denerim,neden olmasın :)
Bir börek klasiğidir. Bizim evde de herkes çok sever. Nefis görünüyor böreklerin. Ellerine sağlık canım. Sevgiler...
YanıtlaSilbu böreği fırında kaç derecede pişireyim hazırlık başladı da :)
YanıtlaSilbuldum önceden ısıtılmış 200 derecede doğru mu acep ?
YanıtlaSilBunu fırında hiç denemedim ama sen deneyeceksen evet dediğin gibi olur :)
SilEllerine saglik abla , ben de biber oranini baya artirdim dolapta bekliorlar akşam için kizarmaya :) sigara böregine yesilay boregi diyenler oluyordu ama pek icime sinmemisti . Bu isim cok orjinal parmak böreği diyecegim ben de :)
YanıtlaSilHoşgeldin kardeşim :)
Silisim tanıdık gibi geldi ama çıkaramadım :(
acı seviyorsanız tabi ki biber oranını artırmakta bir mahsur yok acı acı nefis olur ne de olsa acı hayatın tadı :) afiyet olsun, sevgilerimle...