Mikdam İbnu Ma'dikerb radıyallahu anh anlatıyor:
"Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm buyurdular ki:
"Ademoğlu, mideden daha şerli bir kap doldurmaz. Ademoğluna belini doğrultacak birkaç lokmacık yeterlidir. Ancak (nefsinin galebesiyle) illa da (mideyi doldurma işini) yapacaksa bari onu üçe ayırsın: Üçte birini yemeğe, üçte birini suya, üçte birini de nefesine (tahsis etsin, üçte birden fazlasına yemek koymasın)."
Tirmizi, Zühd 47, (2381); İbnu Mace, Et'ime 50, (3349).
"Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm buyurdular ki:
"Ademoğlu, mideden daha şerli bir kap doldurmaz. Ademoğluna belini doğrultacak birkaç lokmacık yeterlidir. Ancak (nefsinin galebesiyle) illa da (mideyi doldurma işini) yapacaksa bari onu üçe ayırsın: Üçte birini yemeğe, üçte birini suya, üçte birini de nefesine (tahsis etsin, üçte birden fazlasına yemek koymasın)."
Tirmizi, Zühd 47, (2381); İbnu Mace, Et'ime 50, (3349).
Allah'ın adıyla başlarım...
Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) Müdürü Metin Öztürk,''Ekmek İsrafını Önleme'' kampanyası ile ilgili olarak yaptığı açıklamada şu önemli bilgiyi de açıklamalarına eklemiş:
"Araştırmaya göre, en fazla ekmek israfının yüzde 7 ile öğrenci yemekhanelerinde olduğuna dikkati çekerek, otel, lokanta ve benzeri yerlerdeki israfın yüzde 3, evlerdeki israfın ise yüzde 2,9 olduğunu" belirtmiş.
Evlerdeki ekmek israfı diğer yerlerdeki israfa göre biraz daha az,ancak diğer yiyeceklerle kıyaslandığında da çok miktarda.
Bugün televizyonda konu ile ilgili bir program izleyince taslaktaki bu tarifimi sizlerle paylaşmayı uygun gördüm.Daha önceki bazı tariflerimde de bu konuya değinmiştim.
Ekmeği israf etmemek için ilk yapılması gereken az ekmek almak,fazla alındı ise fazla kısmı buzluğa atmak.Ekmek tüketimini azaltmak,ekmeğin fazla bayatlamasına fırsat vermemek.
Bir kaç gün oda sıcaklığında ve kapalı ortamda bulunan ekmekler küf atıyor ve bu ekmeklerin kesinlikle yenilmemesi gerekiyor.Bir iki gün ekmek beklemişse en kolay değerlendirme yolu,tost veya yumurtalı ekmek,veya ekmek pizzası yapmak,ya da fırınlayıp kızartarak yemek, veya lokmalar halinde doğrayıp kurutmak ve robottan geçirip galeta unu yapmak.
Hazırladığımız galeta ununu kapalı şekilde buzdolabında uzuuun süre muhafaza edebiliriz.İşte resmini gördüğünüz omlette de bu galeta unundan kullandım.
Evde galeta unu varsa omletlerimde un değil galeta unu kullanıyorum.Ayrıca galeta ununu poğaça,börek ve köftelerin dış yüzeyini kaplamakta kullanabilirsiniz.Köfte harcında ve mücverlerde de galeta unu doğru bir seçim.Sayfamda bayat ekmekle yapılmış kahvaltılık ekmek,galeta unlu börek,ve köfte çeşitlerini de bulabilirsiniz.Ayrıca bayatlamış pide ile hazırladığım ev usulü iskender tarifine de bakabilirsiniz.Gelin şimdi çok kolay ve lezzetli omletimizin tarifine geçelim.
Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) Müdürü Metin Öztürk,''Ekmek İsrafını Önleme'' kampanyası ile ilgili olarak yaptığı açıklamada şu önemli bilgiyi de açıklamalarına eklemiş:
"Araştırmaya göre, en fazla ekmek israfının yüzde 7 ile öğrenci yemekhanelerinde olduğuna dikkati çekerek, otel, lokanta ve benzeri yerlerdeki israfın yüzde 3, evlerdeki israfın ise yüzde 2,9 olduğunu" belirtmiş.
Evlerdeki ekmek israfı diğer yerlerdeki israfa göre biraz daha az,ancak diğer yiyeceklerle kıyaslandığında da çok miktarda.
Bugün televizyonda konu ile ilgili bir program izleyince taslaktaki bu tarifimi sizlerle paylaşmayı uygun gördüm.Daha önceki bazı tariflerimde de bu konuya değinmiştim.
Ekmeği israf etmemek için ilk yapılması gereken az ekmek almak,fazla alındı ise fazla kısmı buzluğa atmak.Ekmek tüketimini azaltmak,ekmeğin fazla bayatlamasına fırsat vermemek.
Bir kaç gün oda sıcaklığında ve kapalı ortamda bulunan ekmekler küf atıyor ve bu ekmeklerin kesinlikle yenilmemesi gerekiyor.Bir iki gün ekmek beklemişse en kolay değerlendirme yolu,tost veya yumurtalı ekmek,veya ekmek pizzası yapmak,ya da fırınlayıp kızartarak yemek, veya lokmalar halinde doğrayıp kurutmak ve robottan geçirip galeta unu yapmak.
Hazırladığımız galeta ununu kapalı şekilde buzdolabında uzuuun süre muhafaza edebiliriz.İşte resmini gördüğünüz omlette de bu galeta unundan kullandım.
Evde galeta unu varsa omletlerimde un değil galeta unu kullanıyorum.Ayrıca galeta ununu poğaça,börek ve köftelerin dış yüzeyini kaplamakta kullanabilirsiniz.Köfte harcında ve mücverlerde de galeta unu doğru bir seçim.Sayfamda bayat ekmekle yapılmış kahvaltılık ekmek,galeta unlu börek,ve köfte çeşitlerini de bulabilirsiniz.Ayrıca bayatlamış pide ile hazırladığım ev usulü iskender tarifine de bakabilirsiniz.Gelin şimdi çok kolay ve lezzetli omletimizin tarifine geçelim.
MALZEMELER
5 adet yumurta,
1 diş soyulup ezilmiş sarımsak,
1/2 çay bardağı beyaz peynir(miktarı artırabilirsiniz)
yarım demetten az yıkanıp,doğranmış maydanoz,
2 yemek kaşığı galeta unu(galeta unu yoksa 1 yemek kaşığı normal un kullanabilirsiniz),
toz kara biber,
pul biber,
pişirmek için 1/2 yemek kaşığı tereyağı,
NASIL HAZIRLANIR?
genişçe bir kasede ezdiğiniz sarımsağın üzerine,galeta ununu,baharatları alıp hepsini harmanlayın,
küçük doğranmış veya rendelenmiş peyniri,maydanozu da ekleyip yumurtaları kırın,
bütün malzemeyi iyice karıştırın,
omleti pişireceğiniz tavaya tereyağını koyup eritin,
malzemeyi tavaya döküp yayın,
tavaya kapak kapatıp orta ateşte pişirmeye başlayın,altı kızaran omleti ters çevirip diğer tarafını da kızartıp pişirin,omletimiz servise hazır,sıcak olarak servis yapın,afiyet olsun.
Selamun aleykum ellerıne saglık ablacım. annemde yapar bu sekılde ama ıcıne un ekleyerek. bır daha yaparsa ıcıne galate unu koymasını soylıcem:) sevgıler
YanıtlaSilwe aleykumselam Fatmacım,
Silgaleta unu ile daha lezzetli oluyor,omletin bu şekline özellikle bizim büyük çocuklar bayılıyor,senin de beğeneceğini düşünüyorum,
anneciğine bir de benden selam söyle olur mu?sevgilerimle...