"Kibir, bele bağlanan taş gibidir.
Onunla ne yüzülür, ne de uçulur."
(Hacı Bayram Veli)
Onunla ne yüzülür, ne de uçulur."
(Hacı Bayram Veli)
Rabbimin güzel adıyla...
Ispanaklı börek bir çoğumuzun en çok tercih ettiği börekler arasında gelir.
Tarifini vereceğim bu börek,fırın gerektirmeyen bir börek çeşidi.İçinde yumurta,yoğurt ve süt de yok.Aynı böreği farklı otlarla veya farklı içlerle de hazırlayabilirsiniz.Yufka adedini 3'e çıkarıp miktarını da biraz daha artırabilirsiniz.Bu malzemelerle 4-5 kişilik bir börek elde ediliyor.
MALZEMELER
2 adet hazır yufka,
istenilen miktarda,yıkanıp doğranmış ıspanak yaprağı,
lor ve beyaz peynir karışımı,
3-4 yemek kaşığı zeytinyağı,
doğranmış dereotu ve maydanoz,
pulbiber,toz karabiber,
yufkalara sürmek için:
zeytinyağı ve eritilmiş tereyağı,
ISPANAKLI TAVA BÖREĞİNİ NASIL HAZIRLADIM?
ıspanaklı malzemeyi elimle karıştırıp,yoğurarak ıspanakları yatıştırdım,
teflon tavayı yağladım,
1 adet yufkayı gerdirmeden tavaya serip kenarlarını dışarıda açık bıraktım,
2.yufkayı 4'e böldüm,
tavadaki yufkanın ortasına tereyağlı karışımdan 2 kaşık gezdirdim,
4'e böldüğüm yufkanın bir parçasını tavanın ortasına serdim,
ıspanaklı içi 3'e böldüm,
ıspanaklı için bir bölümünü tavanın ortasına serdim,
böldüğüm yufkanın,2.parçasını ıspanaklı için üzerine serdim,
ıspanaklı için bir bölümünü de bu yufkanın üzerine serdim,
tekrar üstüne bir parça yufka serip,tekrar üzerine son kalan ıspanaklı içi serdim,
üzerine son kalan yufka parçasını da serdim,
tereyağlı olan yağ karışımından üzerine gezdirip,tavaya ilk serdiğim yufkanın kenarlarını tavanın içine doğru kapattım,her bir tarafı kapatmadan önce katlı kalacak kısımları yağladım,
tereyağlı olan yağ karışımından üzerine gezdirip,tavaya ilk serdiğim yufkanın kenarlarını tavanın içine doğru kapattım,her bir tarafı kapatmadan önce katlı kalacak kısımları yağladım,
hazırladığım böreği kısık ateşte kontrollü olarak pişirdim,
altı kızarınca ters çevirip üst kısmını da aynı şekilde pişirdim,pişen böreği tekrar ters çevirerek kesme tahtasına aldım,böreğimiz servise hazır,istediğiniz sıcaklıkta tüketebilirsiniz,afiyet olsun,şükrümüz bol olsun...
s.a. bu böreğe benzer bişey görmüştük çok pratik hemde lezzetli bu tavalar değişik sanırım kapakları filan ben yaptım tadı güzel ama çevirirken zor oldu şekli bozuldu düz kapaklı tava olursa daha rahat olur elleriniz dert görmesin....
YanıtlaSileminenur,çevirme işlemini,tavanın uygun kapağı yoksa başka düz bir tabak veya metal tepsi yardımı ile de yapabilirsin,
Silbenim tavam da özel bir tava değil,kapağı da yok,
ben kapakla değil,çevirme işleminde kullandığım,ahşap spatula türü dönderecekle çevirdim,hiç zorlanmadım,
belki de senin kullandığın tava daha büyüktür,malzemen de fazla ise zorlanmış olabilirsin.
neden hazır yufka kullandınız?
YanıtlaSil:) 1)pratik olduğu için,
Sil2)hem gayet hesaplı,hem taze,hem de güvenilir yufka bulabildiğim için,
3)yufka açma becerisine fazla sahip olmadığım için...