Kansere yakalanma riskinin büyük oranda azalmasına vesile olan
bir kış sebzesidir Brüksel lahanası.
Turpgiller'dendir. Anayurdu bilinmeyen bitki, ABD ve Avrupa'da yaygın şekilde
yetiştirilmektedir. Türkiye'de de tarımı başlamış olup sebze,kullanımı yeni
yeni yaygınlaşan,yeni nesil bir sebzedir brüksel lahanası.
BESİN DEĞERLERİ
100 gr. çiğ
(pişirilmemiş) Brüksel lahanasının besin değerleri şöyledir:42 kalori;
4,2 gr. protein;
6,4 gr. karbonhidrat;
0 kolesterol;
4 gr. lif;
72 mgr. fosfor;
32 mgr. kalsiyum;
450 mgr. potasyum:
1,1 mgr. demir:
115 mgr. C vitamini:
l mgr. E vitamini ve önemli değerlerde A vitamini kaynağı betakaroten ile folik asit.
4,2 gr. protein;
6,4 gr. karbonhidrat;
0 kolesterol;
4 gr. lif;
72 mgr. fosfor;
32 mgr. kalsiyum;
450 mgr. potasyum:
1,1 mgr. demir:
115 mgr. C vitamini:
l mgr. E vitamini ve önemli değerlerde A vitamini kaynağı betakaroten ile folik asit.
Brüksel lahanası, düşük kalori değerine karşılık
potasyum ve demir gibi mineraller ile A, C ve E vitaminlerini yüksek oranlarda
içeren çok yararlı bir besindir. Bunların yanı sıra;
Turpgiller'deki tüm sebzeler gibi, özellikle
akciğer, mide ve kalınbağırsak (kolon) kanserlerine yakalanma riskini en aza
indirger.
C, E ile A vitamini
(betakaroten) gibi antioksidan maddeleri yüksek oranda içerdiğinden kalp
hastalıklarına yakalanma, kalp krizi geçirme ve katarak illetine tutulma
riskini de düşürür.
Yüksek oranlarda demir minerali ile folik asit
içerdiğinden kansızlığı ve doğum yapacak kadınların spina bifida (omurganın bir yanının açık olması)
hastalığına yakalanmış çocuk doğurma
tehlikesini en aza indirir.
Gene yüksek düzeyde potasyum minerali içermesi
nedeniyle brüksel lahanası,yüksek tansiyonu
düşürür ve tansiyonu belli düzeyde tutar.
Bu önemli tıbbi etkilerinden yararlanılmak üzere
Brüksel lahanasının sıkça yenilmesi öğütlenmektedir.
Önemli
Uyarı: Turpgiller familyasındaki tüm sebzeler gibi
Brüksel lahanası da bedenin iyot emilimini azaltır. Bu
nedenle haftada 3-4 kezden daha sık Brüksel lahanası yiyen kişiler, bunun yanı
sıra zengin iyotlu besinler ya da iyotlu tuz aldıklarına emin olmalıdır.
Özellikle içme suyunun az iyot içerdiği yörelerde durum böyledir.
Kaynak:Aktarland'dan faydalanılmıştır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
HERKES YORUM YAPABİLİR,
siteniz veya bloğunuz yoksa ,profil seçin bölümünden Adı/URL yazan kısma tıklayın ,Ad yazan kısma adınızı ve soyadınızı yazın,
(yorumlarınızda iki isim kullanmanız,aynı isimle yazan diğer kardeşlerimizle karıştırılmamanız için önemli)
URL kısmını doldurmasanız da olur,yorumunuzu yazıp,
" YAYINLA "
yazısına tıkladığınızda yorumunuz gelir,ilginize çok teşekkür ederim.