Bazı şeylerin kıymeti ancak kaybedilince anlaşılır. Kıymetlilerinize, onları kaybetmeden değerlerini hissettirin.
Rahman ve Rahim olan Allah'ın adıyla...
Geçirdiğimiz kurban bayramında yaptığım bir tatlı idi kevgire bastı :) tatlısı, namı değer kalbura bastı. Küçükken annem kalbura bastı yapardı cevizsizdi ama çok lezzetliydi. Ben cevizli yaptım ancak çevizlerim çekilmiş olduğu için şekil verme aşamasında, sararken biraz zorlandım. İri ceviz kullanılırsa çok kolay olur inşeAllah...Bir de bu tür tatlılarda ben, tatlıları sıcakken ılığa yakın sıcak şuruba atıyorum ve bir iki dak. şurupta çevirip sonra, hepsinin sığacağı yayvan bir tabağa alıyorum, bu şekilde şurubu daha kolay çekiyor, bu tatlıyı hazırlarken üç su bardağına yakın şeker kullandım ancak şurubum arttı, tarif ölçülerinde şurubun ölçüsünü yazarken de miktarı azaltarak verdim. Çok hafif ve üzerinden günler geçse de aynı gevreklikte kurabiyemsi bir tatlı idi ne çok yumuşak ne de kuru idi.
MALZEMELER
2 adet küçük yumurta,
3 yemek kaşığı vanilya şekeri,
3 yemek kaşığı yoğurt,
iri parçalı ceviz,
1 su bardağı zeytinyağı ve eritilmiş tereyağı karışımı (tereyağı fazla olsun)
çay kaşığının ucunda tuz,
1 çay kaşığı tepeli kabartma tozu,
3 yemek kaşığı irmik,
1 tatlı kaşığı sirke,
2 yemek kaşığı tam buğday unu,
3 su bardağı un,
sıvı malzemelere unu yavaş yavaş ekleyerek hazırladığınız, ele yapışmayan yumuşak bir hamur olmalı,
sıvı malzemelere unu yavaş yavaş ekleyerek hazırladığınız, ele yapışmayan yumuşak bir hamur olmalı,
Şerbeti için:
2 su bardağı toz şeker,
2 su bardağı su,
bir fiske tuz,
çay kaşığının ucunda limon tuzu,
NASIL HAZIRLANIR?
•hamuru hazırlayıp 20 dak. buzdolabında dinlendirin,
•hamuru hazırlayıp 20 dak. buzdolabında dinlendirin,
•hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar alın, elinizde yuvarlayıp hafif yassıltın,
•kevgirin arkasına koyup hafif hafif bastırarak hamuru biraz daha genişletin,
•uç kısmına ceviz koyup rulo şeklinde sarın,
•yağlanmış tepsiye hafif aralıklı serip 200 derecede önceden ısıtılmış fırına sürün,
•kızarmaya başlayınca ısıyı biraz düşürün,
•tatlılar iyice kızarınca fırından alıp başlangıçta belirttiğim gibi şuruplayın,
•şurup arttı ise kalan şurubu da tatlıların üzerine gezdirin,
•tatlımız hazırdır, afiyet olsun, şükrünüz bol olsun. BURADAKİ sohbetler de sizlere hediyem olsun...
Canım ne güzel bi giriş o öylee:) çoğu zaman karşımızdakinden bekleriz ilk önce onun için ne kadar kıymetli olduğumuzu söylesin diye, haydi bugün uzun zamandan beri bizim için kıymetini bilipte söylemediğiz birine , değerli olduğunu hatırlatalım:))
YanıtlaSilCanım benim sen ve bu sayfadaki kardeşlerimiz benim için kıymetlisiniz, sizleri Allah için seviyorum....
Tatlılar çok güzel ellerine sağlık benim canım kıymetli kardeşimmm:))
Senin güzel sözlerin de girişin çok güzel bir açıklaması olmuş, Cezâkellâhu hayran (Allah sana hayırlı mükâfaat versin), ben de sizleri çok seviyorum, Rabbime emanetsiniz...
SilEline sağlık tatlı çok güzel görünüyor..Haticecim bir sorum olucaktı resimlerdeki çiçekleri nasıl yaptın hangi proğramı kullandın çok güzel olmuşlar..
YanıtlaSilHanifecim net'te bir proğram var onu kullanıyorum, bir çok seçenek var, kullanımı da kolay, adresi BURADA
SilAllah razı olsun arkadaşım kullanımıda çok kolaymış yanıtın için teşekkürler
Silellerinize sağlık çokiştah açıcı görünüyor..
YanıtlaSilTuba hanım teşekkür ederim, sevgiler...
SilEsselemun aleykum ablacım. Bende bu kurban bayramında kalbura bastı yapmıştım yalancı baklava gibi oluyor nerdeyse. Hatta daha fazla tutuluyor. Içi bol cevizli oluncada hamurunun yada şerbetinin varsa kusurları kapanıyor. Içindeki ceviz hatırına yeniyor yine de.
YanıtlaSilHediyeler için Allah razı olsun çünkü bu aralar tamda araştırma yapmam gereken bir konuydu.
Rabbim bizleri doğru yoldan ayırmasın. Ahir zamanın fitnelerinden hepimizi muhafaza eylesin. Allah'a emanet olun ablacım.
We aleykumselam canım kardeşim benim :) ne güzel bir kalburabastı analizi yapmışsın :) aynen öyle, benim ki biraz kurabiyemsi idi çünkü şurubu daha azdı, bu yüzden daha çok yenildi :) gerçi evdeki bir numaramız tatlı canavarı olunca tatlı dayanmıyor :)
Silsohbetler çok verimli olmuş, ama sondaki sohbette en merak ettiğimiz konuda kesinti yapılmış, hani şu Hz. İsa'nın domuzu öldürme meselesi, öncesinde de bir kaç kesinti var, zaten iki saate yakın dinledik, fazlasını da dinlerdik :( Ama anlatımın öz, net ve tamamen sahih kaynaklala yapılması sohbetleri çok değerli ve verimli kılıyor, başta anlatan olmak üzere emeği geçen bütün kardeşlerimize Rabbim rızasına uygun bir hayat yaşatsın, hayırlı çalışmalarını başarılı ve devamlı kılsın(amin),
kalbi muhabbetlerimle...
Canım görüntüsüyle sunumuyla, zaten senin maharetli ellerinden çıktığı için lezzetinden hiç şüphem yok. Nefis görünüyor. Ellerine sağlık. Afiyet şifa ola
YanıtlaSilFatmacım güzel kardeşim benim güzel ifadelerin ve samimiyetin için çok teşekkür ederim, kalbi sevgilerimle...
SilTamda tatli krizine girmis ne yapsam diye dusunuyordum.Cok guzel gorunuyor ellerine saglik ablacim.
YanıtlaSilümrancım ne yapacağız biz bu tatlı krizlerini :) ama her kriz tatlı krizi gibi tatlı olsun değil mi :)
Sildua ve muhabbetlerimle, en Emin'(c.c) emanetsin...
Canısı,giriş gelişme sonuç mükemmel,ama o tatlı yokmuuu, bayılırım kalburabastıya,ellerine sağlık,ne güzel olmuş...
YanıtlaSil