"Onlar ki gaybe iman edip namazı dürüst kılarlar ve kendilerine verdiğimiz rızıktan (Allah yolunda) harcarlar."
(Bakara suresi 3.ayet meali)
Hani bazı blogcu arkadaşlar daha önce yayınladıkları bir tarifi tekrar yapar bir öncekine link verirler veya ufak değişikliklerle yeniden paylaşırlar. Ara sıra nadir de olsa bunu ben de yaparım. İşte bu tarifim de bu durumun bir benzeri. Bir kaç yıl önce yayınladığım patlıcanlı köfte tarifimi yeniledim. O tarifte bir tane de kabak kullanmıştım, bunda kabak yok, zaten yemeğin aslında da kabak yok. Bir de bu tarifin çok özel malzemesi kuru reyhan. Kendi tarifime bakarak yaptığım halde bu önemli ayrıntı gözümden kaçmış ve reyhan eklememişim :) ancak reyhanı olmayanlar için de reyhansız denenmiş oldu ve bu hali ile de gayet güzeldi, keyifle yenilen bir kaç seferden sonra yani neredeyse yemek yarılanmıştı reyhanı unuttuğumu hatırladım :) unutulursa sonradan da üzerine atılabilir ancak reyhansız da yapılabilir, tercih sizin...
MALZEMELER
Köfte malzemeleri:
2 su bardağı ince bulgur,
2,5 su bardağı ılık su,
4-5 yemek kaşığı un,
1 tatlı kaşığı tuz,
Yemek malzemeleri:
4-5 yemek kaşığı zeytinyağı,
1 yemek kaşığı tereyağı,
1 adet kuru soğan,
1 büyük diş sarımsak,
4 adet sivri biber,
2 orta boy domates,
1 tatlı kaşığı biber ve domates salçası karışımı,
4 adet patlıcan,
isteğe göre pul biber ve toz kırmızı biber,
isteğe göre pul biber ve toz kırmızı biber,
(arzuya göre1 tatlı kaşığı kuru reyhan)
1/2 çay kaşığı karabiber,
(isterseniz son aşamada )1 tatlı kaşığı nar ekşisi(çok yakışıyor)
(isterseniz son aşamada )1 tatlı kaşığı nar ekşisi(çok yakışıyor)
YAPILIŞI:
♦Patlıcanlar yıkanıp alacalı soyulur, uzunlamasına dörde bölünür kare kare doğranır, üzerlerine tuz serpilip karıştırılır, bir saat kadar bekletilir, yıkanır, kurutulur veya (temiz bir pamuklu bez tepsiye serilip
üzerine patlıcanlar serilip güneşte kurutulabilir,ben böyle kurutuyorum).
♦İnce bulgura tuz atılır geniş bir kapta ıslağa konulur,
♦Ağzı kapalı olarak suyunu çekinceye kadar bekletilir.
♦Suyunu çekince un ilave edilir, karıştırılarak köfte hamuru elde edilir.
♦Eller ıslatılarak hamurdan küçük parçalar alınıp yuvarlanır ve köfteler hazırlanır.
♦Suyu kuruyan patlıcanlar zeytinyağında kızartılır.
♦Tencereye yağlar,doğranmış soğan, minik doğranmış sarımsak ve doğranmış biberler konulup biberler ve soğanın rengi hafif kızarıncaya kadar kavrulur,
♦yıkanıp, kabukları soyulmuş, küçük parçalar halinde doğranmış domatesler (ve reyhan) ilave edilir,
3-4 dak.pişirilir,
♦salçası da ilave edilip ezilir ve 1-2 dak pişirilir,
♦4-5 bardak su ilave edilip kaynatılır,
♦kaynayınca içine kızarmış patlıcanlar eklenir,
♦10 dak kaynatılıp köfteler ve karabiber eklenir köfteler yumuşayıp pişinceye 10 dak.kadar kısık ateşte kaynatılır, sıcak veya ılık olarak servis yapılır.
İşte nefis yemeğimizin tarifi, reyhanlı reyhansız ama mutlaka bu özel lezzeti denemenizi öneriyorum, ancak reyhanın artı lezzetini gözardı etmemek lazım :) yapanlara kolay gelsin, yiyenlere afiyet olsun, şükrünüz bol olsun...
Aaah Malatya ah.beni yine nerelere götürdün bilirmisen:) orada belki defalarca yediğim bir lezzet.tabi tadı komşularla arkadaşlarla dahada artıyordu:) ellerin dert görmesin.eline sağlık canım benim:)
YanıtlaSilZaten sevdiklerinle ne yesen tadı kat kat artıyor, Rabbim eksikliklerini vermesin, ve bizi de şükredenlerden kılsın, verdiği nimetlerini de artırsın, eksiltmesin(amin),
Silmuhabbetlerimle...
Patlıcan, folik asit, potasyum, lif açısından zengindir. Antioksidan içeriği yüksektir. Bu sayede kanserden koruyucu, vücut direncini artırıcı etki gösterir.
YanıtlaSilCanım ellerine sağlık, nefis görünüyor yemek :))bacım bir şeyi daha paylaşıyım sizinle, ben telefondan giriyorom bloğa ordan yorum yapıyorum. Senin tabirinle bizim bir numara " anne senin yorumlarını okurken hep gülüyorum, ı yerine i, u yerine ü kullanıyorsun" diyordu. Bizim üç numara telefonumda gerekli ayarlamayı yaptı. :))) artık bende herkes gibi yorum yazabileceğim inshaAllah. Yazım ve imla kurallarına uygun olarak... Allaha emanet ol kardeşim ....
YanıtlaSil:) bizim bu "numaralar" olmasa halimiz harap :)
SilRabbim eksikliklerini vermesin(amin),
sen mesele etme bahsettiğin harf farklılıkları benim açımdan çok da önem arzetmiyordu, meramın anlaşılıyordu, ama yeni durum inşeAllah daha iyi olur, hayırlı olsun, kalbi muhabbetlerimle...
Selamun aleykum ablacım.. Ellerine sağlık çok güzel görünüyor .. Patlıcanla yapılan herşeye karşı bir zaafım var,çokta severim denilemezdi ama son zamanlarda favori sebzelerim arasında hehe :) aciktim bak hemde diyete yeni baslamisken .. Pazartesi basladim bugun carsamba bakalim :) dua et bana .. Sende dualarımdasın.. Allaha emanet.nefise
YanıtlaSilWe aleykumselam canım benim hoşgeldin :)
Silpatlıcan sevilmez mi? közlemesi, kızartması etli yemekleri hepsi çok nefistir, ama bu yemekte etin yerini patlıcan alıyor eti hiç aratmıyor,
ne diyeti hayırdır? bak ben hiç diyet miyet dert ediyor muyum :) gençlik işte, eskiden ben de öyle idim, ama şimdi terazi ile hep barışığım :) kendime ben bile şaşırıyorum yok yok o eski ben ben değilmişim...
Rabbim yardımcın olsun(amin), kalbi dua ve muhabbetlerimle...