İNSTAGRAM

İNSTAGRAM
hayatcemresi_ instagram

بسم الله الرحمن الرحيم

بسم الله الرحمن الرحيم
(İnsanları) Allah'a çağıran,iyi ve faydalı iş yapan ve "Ben müslümanlardanım" diyen kimseden daha güzel sözlü kim vardır?
Fussilet suresi 33.ayet

Kutlu Doğum Programları ile Yerleştirilmeye Çalışılan Soft Peygamber Algısına Reddiye

Henüz 29 Yaşında Hakka Yürüyen bir Şehid'in Dilinden Muhteşem Bir Sohbet

28 Kasım 2013 Perşembe

GLİSERİN NEDİR?

Gliserin Gliserol Nedir?
Gliserin Nerelerde Kullanılır?
Gliserin Helal midir?
Nu'man İbn-i Beşir radıyallahu anhüma anlatıyor:
 "Rasûlullah aleyhissalâtu vesselâm buyurdular ki: 
"Şurası muhakkak ki, haramlar apaçık bellidir, helaller de apaçık bellidir. Bu ikisi arasında (haram veya helal olduğu) şüpheli olanlar vardır. İnsanlardan çoğu bunları bilmezler. Her kim bu şüpheli şeylerden kaçınırsa, dinini de, şerefini de korumuş olur. Kim de şüpheli şeylere yönelirse harama düşmüş olur, tıpkı koruluğun etrafında sürüsünü otlatan çoban gibi ki, her an koruluğa düşebilecek durumdadır. Haberiniz olsun, her melikin bir koruluğu vardır, Allah'ın koruluğu da haramlarıdır. Haberiniz olsun, cesette bir et parçası var ki, eğer o sağlıklı olursa, cesedin tamamı sağlıklı olur, eğer o bozulursa, cesedin tamamı bozulur. Haberiniz olsun bu et parçası kalptir."
Buhari, İman 39, Büyû' 2; Müslim, Müsâkat 107, (1599); Ebu Davud, Büyû' 3, (3329, 3330); Tirmizi, Büyü 1, (1205); Nesai, Büyü 2, (7, 241).
Haram katkılı maddeler hayatımıza o kadar girmiş ki,artık silkinip bunlardan kurtulmak lazım.Tabi girdiğinde de bilerek evimize alıp kullanmadık.Haberdar oldukça vazgeçtik alternatifler aradık.Vücuda giren haramlar,hem maddi,özellikle de manevi hayatımızı olumsuz etkiliyor.İbadetlerimizde kaybettiğimiz iştiyak ve huşu,toplumdaki ahlaki çöküntü,bildiğimiz,bilmediğimiz hastalıklar ve bir çok olumsuzlukta,haramların bünyeye girmesinin,haramla temasın büyük bir etkisinin olduğuna inanıyorum.Araştırırsak bu konuda bir çok bilgiye de ulaşabiliriz.
Son zamanlarda öğrendiğim bir şüpheli,domuz kaynaklı olma ihtimali yüksek katkı maddesi ise gliserin oldu.Piyasada satılan diş macunlarının neredeyse hepsinde gliserin var.Gliserin özellikte kozmetikte,kremlerde,kişisel temizlik ürünlerinde çok kullanılan,nem tutma,nemlendirme özelliği olan bir katkı maddesi ve üretim kaynağı bilinmiyorsa,ürünün üzerinde domuz katkılı olmadığına dair bir ibare yoksa,kesinlikle uzak durulması gereken bir madde.
***
Gliserin Nedir?(glycerin,Glyzerin,glycérine,GLYCERINUM,glicerina)
Gliserin, diğer adı "gliserol" de olan sıvı halde bulunan polar organik bir trihidroksi alkoldür. Hafifçe tatlı, zehirleyici olmayan bir sıvıdır. Su ve alkol ile karışır; asetonda çözünür. Tıbbi gliserin şeker hastalığında şeker olarak ayrıca dıştan deriye uygulanan merhemlerle ve kabızlıkta fitil olarak kullanılır. Ayrıca dinamit yapımında da kullanılır. Trinigliserin ve nitrik asitle birleştirilerek dinamit yapılabilir. Sadece nitrik asit ile birleştirildiğinde ise çok güçlü olan Nitro gliserin yapımında kullanılır.
Gliserol
1,2,3-Propantriol'ün yaygın adıdır. Şurup kıvamındaki bu renksiz sıvı suda çözülebilmektedir. Hayvansal ve bitkisel yağ maddelerinin içinde bulunur.Deriye uygulandıgında lipitlerin(yağların)yapısına katılır. Tıpta yumuşatıcı olarak, endüstride sabun ve özel dokumaların yapımında kullanılır. Yağlı maddelerin sabunlaştırılmasıyla elde edilen gliserol, bir trihidrik alkoldür; yani herbiri farklı bir karbon atomuna bağlı üç hidroksil grubu (OH) içerir. Gliserolün öbür kullanımları arasında patlayıcı madde yapımı, sanayi çözücüleri üretimi sayılabilir. Aynı zamanda gliserol gıdalarda aw (su aktivitesi) değerinin düşürülmesine yardımcı olur.
Kaynak-wikipedia
***
 Gliserinin bugün bilinen yaklaşık 1500 kullanım alanından başlıcaları şöyledir:
Gıda ve içeceklerde nem tutucu, çözücü ve tatlandırıcı olarak kullanılır ve gıdaların korunmasına yardımcı olur.
Dondurmada yapıyı düzeltir.
•Düşük yağlı gıdalarda dolgunlaştırıcı, likörlerde kalınlaştırıcı olarak kullanılır.
•Şeker yerine kullanılmaktadır. Tatlılık oranı sukrozun %60'ına denk gelmektedir, kalorisi sofra şekerininkine denktir, ancak kandaki şeker seviyesini yükseltmez.
Öksürük şuruplarında kullanılır.
•Şeker hastalığında dıştan deriye uygulanan merhemlerde bulunur.
•Kabızlıkta fitil olarak kullanılır.
Kişisel bakım ürünlerinde çözücü ve yağlayıcı olarak kullanılır. Çoğu diş macunu, ağız gargaraları, cilt bakım ürünleri, traş kremleri, saç bakım ürünleri gliserin içerir.
•Sabunculukta ikinci madde olarak kullanılır.
•Mum yapımında kullanılır.
•Nargile tütünlerinde nem tutucu olarak kullanılır.
•Gliserin, glukojenik etkisi nedeniyle sığırların ketozisinde etkin bir sağıtım aracıdır. Ketoziste ilk gün, iki kez 225 gr, sonra günde bir kez 115 gr dozda ve oral yolla verilir.
•Hayvanlarda çoğu farmasötik şekiller için uygun bir taşıt olan gliserin rektal yolla lavman veya süppozituvar şeklinde kullanıldığında bağırsak kontraksiyonlarını arttırarak, sürgüt etki oluşturur. Bu amaçla 25–30 gr gliserin 250–500 ml su ile karıştırılarak lavman şeklinde kullanılır.
•Mürekkep gibi zor lekelerin kurumasını önlemekte ve lekeyi çıkarmakta gliserinden faydalanılır.
•Dinamit yapımında kullanılır.
•Donmayı geciktirici özelliğe sahiptir.
E 422 koduyla gıda katkı maddesi olarak da kullanılır.
***
Gliserin Helâl midir?
Gliserin veya gliserol olarak adı geçen katkı maddesi hayvani, bitkisel katı ve sıvı yağların hidrolizi sonucunda elde edilen berrak, renksiz, tatlımsı ve kıvamlı bir sıvıdır. Şekercilikte, deterjan, sabun, sentetik sakız, kozmetik ürün, çorba ve ilaç imalatında katkı maddesi olarak kullanılmaktadır. Hayvani kökenli gliserine Helal demek hemen hemen imkansızdır. Zira üretimde domuz, sığır ve her türlü hayvanın deri ve kemikleri kullanılmakta, bu sebeple üretim safhalarını %100 garanti etmek mümkün olamamaktadır. Bitkisel yağlardan veya sentetik yolla üretilen gliserin Helâldir. Etikette, gliserinin üretim kökeni açıklanmamışsa bu ürünü kullanmamak yerinde olur.
En doğrusunu Allah (c.c.) bilir.
Gıda Raporu

18 yorum:

  1. Eyvah eyvahh nasıl baş edeceğiz bunlarla :(((

    YanıtlaSil
  2. Gliserin sabun üretiminde yağ ve bazın ısıtılması ile sabun ve gliserin ortaya çıkar ve gliserin değerli bir kimyasaldır. Fabrikasyon sabunlarda gliserin ayrılır ve yazı da yazdığı gibi bir çok alanda kullanılmaktadır. Her kremde vardır mesela. Domuz yağıyla yapılacağını hiç düşünmemiştim ve ben hep bitkisel yağlardan elde edildiğini ve dolayısıyla helal olduğunu düşünüyordum. Ev yapımı zeytin yağlı sabunların içinde gliserin zengindir ve dolayısıyla helaldir. Sevgiler.

    YanıtlaSil
  3. Yelda hanım,
    "Ev yapımı zeytin yağlı sabunların içinde gliserin zengindir ve dolayısıyla helaldir"sözünüzden kastınız bu sabunların kendi bünyesinde doğal olarak bulunan gliserindir,yoksa dışarıdan bir gliserin takviyesi yapılmıyordur,zira bu sabunları daha çok zeytin üreticileri ev ortamında hazırlıyorlar ve çocukken buna şahit olmuştum,ama tam olarak içeriğini hatırlamıyorum,
    benden de sevgiler...

    YanıtlaSil
  4. domuz yagindan yapilan ilac seker hastaligina care ise, alternatifi yok ise sagligi kaybetmek mi, ilaci surmek mi gerekir? koskoca islam ilminde tek problem sanki domuzmus gibi, nedir takintiniz? gunluk hayatimizda o koruluklara oyle cok girip cikiyoruz ki.. mesela bu gliserinle ilgili yazinin tipatip aynisini baska bir sitede okudum. birinin emegi calinmis belli ki. bu o kadar haram degil de domuz yagindan gliserinli seker hastaligi ilaci daha mi cok haram?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Öncelikle Islam ilminde hiç bir sorun yok, malesef sorun sizin kafa yapınızda,

      Bahsettiğiniz site hangisi? Ben yazımda alıntı yaptığım kaynakları belirttim, giriş kısmını ise kendim hazırladım benzer yazılarımda aynı minval üzeredir lütfen daha dikkatli okuyun

      hangi yazı önce yazılmış bunu anlamak için bu yazının ilk yorum tarihine ve diğer yazının varsa ilk yorumunun tarihine bakın zira yazının yayınlanma tarihi değiştirilebilir ama yorumların tarihlerine dokunulamaz içeriğine nokta ve virgülüne de, tabi bu blogspotlar için böyle diğer siteleri bilemem...Şunu da belirteyim yazılarımın kopyalarına defalarca rastladım...

      Sil
    2. "Adsız26 Aralık 2014 18:03" Sen domuz düşkünü olabilirsin ama olmayanlar da var. İslam zaten gereken yerde zorunlulukları belirtmiş. Kaldı ki bu bilgiler özel değildir. Yayınlanabilir elbette.

      Sil
  5. ne yapıcağımızı şaşırdık artık.. elimizi neye atsak haram katkı maddeleri içeriyor.. güya müslüman bi ülkeyiz..neden denetlenmiyo bu firmalar? bu kadar mı kayıtsız bi toplum olduk? Allah sonumuzu hayretsin...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kıymetli kardeşim öncelikle şunu düzeltelim müslüman bir ülkede değiliz, halkının çoğunluğunun müslüman olduğu buna rağmen, Allah'ın(c.c) ahkâmının hiçe sayıldığı bir ülkedeyiz, ekonomisi faizle işleyen, zinanın suç olmadığı bir ülke burası o yüzden müslümanların hassasiyetlerinin dikkate alınmamasına şaşırmamak lâzım. İş bize düşüyor dikkatli olacağız küfür ahkâmından kurtulmak için gayret göstereceğiz Rabbim encamımızı hayreylesin amin.

      Sil
  6. Hem ALKOL çeşididir diyorsun, hem de bitkisel yolla üretilirese helaldir diyorsun. Alkol nasıl üretilirse üretilsin yine de haram değil midir? Yoksa buradaki alkol tanımı farklı bir terim mi?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu kaba girişli yorumunuza diyorum ki:
      1)Siz kmisiniz?
      2)Bu samimiyet nereden geliyor da sen hitabını kullanıyorsunuz?
      3)İtham etmeden önce dikkat etmeyi öğrenin, giriş kısmı haricinde yazı alıntıdır kaynağı da belirtilmiştir,
      4)Benim ifadelerim arasında sözünü ettiğiniz ifade yok,
      Lütfen önce dikkatlice okuyun, sonra yorum yapın!

      Sil
  7. ADSIZ olarak yorum yapanların dikkatine,

    adınızla yorum yazamıyorsanız yorumunuzun bitimine lütfen isminizi ekleyin aksi takdirde yayınlamayı düşünmüyorum zahmetiniz boşa gitmesin.

    YanıtlaSil
  8. Ama gliserinsiz nemlendirici yok ki

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Adsızı yayınlamayı düşünmüyorum demiştim bunu yayınladım, yazının son kısmını bir daha okuyun ve nemlendiricinizi ona göre alın..

      Sil
  9. Benim kafam çok karıştı en son da etikkete aciklanmamissa demiştiniz hangisine aciklaniyo ki doğru kaynak ne 😔😔

    YanıtlaSil
  10. Domuz olduğu kesin mi

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ayşe kardeşim sayfamıza hoşgeldiniz :)

      Ümitsizlik yok bu sitedeki bu ve benzeri yazılarımı şu son yazımdaki bakış açısı ile yeniden değerlendirin bahsettiğim yazıyı mutlaka okuyun olur mu?

      http://hayatcemresi2.blogspot.com.tr/2016/07/gdalar-ve-kullandgmz-urunlerdeki-helal.html?m=0

      Sil
  11. Guvendiginiz markalardan alisveris yapin demistiniz peki ama hangi markaya nasil guvebiliriz? Hic bir firma urunlerinde detayli bilgi sunmuyor. Butun urunlerde gliserin var ama hangileri domuz yagi icerir ayırt edemiyoruz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Alacağınız ürün gerçekten ihtiyaçsa içinize sinen bir markayı tercih edin mesela bu bir kremse Gülçiçek isimli bir Isparta krem markası var helal sertifikalı değil ama güvenilir, veya Naturalive kremleri olabilir veya içinize sinen başka bir marka. Üzerinde "domuz yağı ve katkıları yoktur"yazan bir ürüne bakın çıplak kadınlı edepsiz reklamları resimleri varsa öyle yazsa da tercih etmeyin böylelerine ben güvenmiyorum ve almamaya gayret ediyorum bu da bir ekstra tavsiye olsun.

      Sil

HERKES YORUM YAPABİLİR,
siteniz veya bloğunuz yoksa ,profil seçin bölümünden Adı/URL yazan kısma tıklayın ,Ad yazan kısma adınızı ve soyadınızı yazın,
(yorumlarınızda iki isim kullanmanız,aynı isimle yazan diğer kardeşlerimizle karıştırılmamanız için önemli)
URL kısmını doldurmasanız da olur,yorumunuzu yazıp,

" YAYINLA "

yazısına tıkladığınızda yorumunuz gelir,ilginize çok teşekkür ederim.

KUR'AN IŞIĞINDA ÖLÜM, KIYAMET, AHİRET.....Mutlaka dinleyin...

BU SİTEDE YER ALAN KONULAR

Translate

Blog Archive

yasal uyarı

Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool HAYATCEMRESİ Adlı sitede yayınlanan tüm içerik hayatcemresi2.blogspot.com'a aittir.Hiçbir şekilde izinsiz kullanılamaz.
 
Copyright © HAYATCEMRESİ - Blogger Theme by BloggerThemes & freecsstemplates - Sponsored by Internet Entrepreneur