İNSTAGRAM

İNSTAGRAM
hayatcemresi_ instagram

بسم الله الرحمن الرحيم

بسم الله الرحمن الرحيم
(İnsanları) Allah'a çağıran,iyi ve faydalı iş yapan ve "Ben müslümanlardanım" diyen kimseden daha güzel sözlü kim vardır?
Fussilet suresi 33.ayet

Kutlu Doğum Programları ile Yerleştirilmeye Çalışılan Soft Peygamber Algısına Reddiye

Henüz 29 Yaşında Hakka Yürüyen bir Şehid'in Dilinden Muhteşem Bir Sohbet

25 Temmuz 2012 Çarşamba

EVDE RAMAZAN PİDESİ NASIL YAPILIR?

"Ey iman edenler! Oruç, sizden öncekilere farz kılındığı gibi size de farz kılındı. Umulur ki korunursunuz."
(Bakara suresi 183.ayet meali)
Rahman,Rahim olan Yüceler yücesi Rabbimin adıyla başlarım...
Aslında Ramazan boyunca özellikle yemek yayını yapmama konusunda kendi kendime bir karar almıştım.Kararım hala geçerli ancak her Ramazanda neredeyse istisnasız hepimizin evine giren nefis ramazan pidelerinin ev usulü olanlarını evde hazırlayınca sizlerin de yapmak isteyeceğinizi düşünerek paylaşmak  istedim.
Pidelerden iki pide olacak şekilde hazırladım yani bizim aile için bir öğünlük ancak yine de arttı.Havanın bir hayli sıcak olması sıvı ihtiyacını artırıyor.
Havanın sıcak oluşu ve bol sıvı alımından dolayı da,hem
iştahsızlık oluyor,hem de midede yer kalmıyor.İftarın güzelliği,beklerken ki heyecanının verdiği mutluluk gerçekten Rabbimizin bize bir ikramı.O(c.c).yeme diyor yemiyorsunuz,helaller bile size oruç saatlerinde haram oluyor,ye diyor yiyorsunuz.
Oruç tutarak bedeninizin sahibinin de biz değil,onu yaratan Rabbimiz olduğunu bir kez daha anlıyorsunuz,ve oruç emrine itaat ederek de bunu tescilliyorsunuz.
O'na(c.c)kul olan ateşlerde bile özgür tıpkı hz.İbrahim (a.s) gibi...Nefsine kul olan saraylarda bile esir ve mutsuz tıpkı firavunlar,nemrutlar gibi...
********
PİDE İÇİN MALZEMELER
3 yemek kaşığı yoğurt,
3  yemek kaşığı süt,
(tamamı süt de olabilir,yoğurt da, yoksa yoğurt ve süt yerine sade su kullanabilirsiniz,evinizde lor veya peynir suyu varsa süt,yoğurt ve su yerine sadece peynir sularını ılıtıp kullanabilirsiniz)
1 yemek kaşığı zeytinyağı(su miktarından azaltıp zeytinyağını bir kaç kaşık daha artırabilirsiniz),
1 tatlı kaşığından az tuz,
2 tatlı kaşığı şeker,
1 su bardağı+2 yemek kaşığı ılık su,
1 yemek kaşığı yulaf unu,
2 yemek kaşığı çavdar unu,
(yulaf ve çavdar unları yerine tam buğday unu da kullanabilirsiniz veya tamamını normal un olarak da hazırlayabilirsiniz)
1,5 tatlı kaşığı instant kuru maya,
2,5 su bardağı+2 yemek kaşığı un,
(evinizde varsa unların bir yemek kaşığını ruşeym olarak da hamurunuzu hazırlayabilirsiniz)
RAMAZAN PİDESİNİ NASIL HAZIRLADIM?
 Ele yapışan,gayet yumuşak bir hamur hazırlayıp iyice yoğurdum, bir saat mayalandırdım, hamuru tekrar yoğurup,iki eşit parçaya ayırıp,elimle yuvarlayarak unladım,
pide şeklinde merdane ile açtım,unladığım tepsiye yerleştirip,parmak uçlarımla bastırarak pide şekli verdim.
Yarım saat de tepside mayalandırdığım pidelere haşıl sürdüm,susam ve çörek otu serptim(hamuru açıp mayalandırdıktan sonra da,haşılı sürüp şekil verebilirsiniz), 
önceden ısıtılmış 230 derece fırına sürdüm,
(benim fırınımda en yüksek sıcaklık 230 derece,siz de fırınınızın en yüksek sıcaklığında pişirin,yüksek ısıda pişirmek pidenin kurumaması için önemli,ben, diğer işlerimden dolayı pideyi fırında unutunca yanmaktan son anda kurtardım,yoksa bu kadar kızarmayacaktı :)),
kabarıp pembeleşince fırından alıp tekrar haşıl sürdüm,yeniden fırına sürüp kızarınca fırından aldım,iftara kadar temiz ve kalın  pamuklu bez içinde sararak sakladım.
YUMURTALI RAMAZAN PİDESİ HAZIRLAMAK İÇİN:
Ramazan pidelerinizi yumurtalı hazırlamak isterseniz,her pidenin üzerine birer yumurta sarısı,akından biraz ve az miktar zeytinyağı koyup elinizle karıştırın ,pidenin her yerine gelecek şekilde dağıtıp sürün,sonra üzerine parmaklarınızla şekil verip,fırınlayın,yumurtalı pidede haşıl kullanılmayacak.
NOT:Pidelerinizin daha kalın olmasını isterseniz,boylarını daha kısa yapıp yuvarlak şekilde hazırlayın.
**************
Şu mübarek Ramazan günlerinde de dünyanın dört bir yanında mazlum müslüman kardeşlerimize yapılan eziyetler,zulümler, acımasızca katledilmeleri hız kesmiyor.
"Yoksa siz, kendinizden önce gelip geçenlerin hali (uğradıkları sıkıntılar) başınıza gelmeden cennete girivereceğinizi mi sandınız? Onlara öyle yoksulluklar, öyle sıkıntılar dokundu ve öyle sarsıldılar ki, hatta peygamber ve beraberinde iman edenler: "Allah'ın yardımı ne zaman?" derlerdi. Bak işte! Gerçekten Allah'ın yardımı yakındır. "
(Bakara suresi 214.ayet meali)
Arakanlı müslümanların sadece müslüman oldukları için zalim hindularca katledilmeleri sevgili kardeşimin yerinde benzetmesi ile Ashab-ı Uhdud'u ve Buruc suresini yeniden hatırlatıyor.
Kimsesizlerin kimsesi olan Rabbim onlara ve bütün mazlum kardeşlerimize tez zamanda yardımını göndersin(amin).
Hz.Nuh(a.s)'un duasını tüm zalimlerin kahrolması için sık sık okumayı ihmal etmeyelim inşaAllah...
YUMUŞACIK BİR RAMAZAN PİDESİ HAZIRLAMANIN PÜF NOKTALARI İÇİN TIKLAYIN

29 yorum:

  1. subhanallah ablacım islam tr deki resimleri de görünce zulmün gerçek yüzü daha iyi anlaşılıyor.resmen dona kaldım.
    rabbim müslüman kardeşlerimize yardım etsin.onlara sabır ve sebat versin.bizdende nankörlüğü söküp atsın.böyle bir vahşet yaşanırken basit dertlerimizle nasıl dertleniriz ki.rabbim bizi affetsin.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Amiin canım kardeşim,
      Bakara 214.ayet beni çok korkutuyor,aslında asıl acınılacak halde olan bizleriz :(
      bu güne kadar inancımızdan dolayı hangi sıkıntıları çektik?
      bu uğurda en basitinden burnumuz kanadı mı?

      Allah'tan sıkıntı istenmez,afiyet diliyorum,güç yetiremeyeceğimiz şeylerle bizleri imtihan etmesin(amin).

      Rabbim bizleri affetsin(amin),o kardeşlerimiz en ağır bedeli ödüyorlar,Rabbim yardımcıları olsun(amin)...

      Sil
  2. selamun aleykum.

    her yil turkiyenin pidesi gibi olmasada ramazan pidesini elimizden geldigince alirdik.almasam evde bir tatsizlik olurdu.bu ramazan aklima pide hic gelmedi.demekki ramazanimiz pideden ibaret degilmis.yemek konusundada rahatim,ne pisirsem esim yiyor hic sunu bunu niye yapmadin demiyor.elhamdulillah.iste huzur mutluluk budur.

    arakandaki kardeslerimi hep hatirimizda tutalim.kardeslerimiz onlar bizim,dualarimizi eksik etmeyelim.insALLAH fitrelerimizide mazlum kardeslerimize gonderelim.rabbim dini ugruna zulum goren kardeslerimin canini tatlilikla alsin,kabir azabindan korusun,mahserde susuzluklarini kevserle dindirsin,sirat koprusunden cabucak gecirsin,cehennem azabindan korusun,cennette peygamberime komsu eylesin ve rabbimin cemalini gormeyi kardeslerime nasip etsin.rabbim bizleride affetsin.amin

    ablam ben cumartesi gunu ankaraya gidiyorum.insALLAH orucuma turkiyede devam edecem.rabbime emanet olun.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ...we aleykumselam canım kardeşim,
      bizim eve de her gün Ramazan pidesi alınmaz,bunu şart olarak hiç görmedik,evde yapılan güvenilir ve sağlıklı olduğu için evde yaptım,elhamdulillah dünyaya dair basit takıntılarımız yoktur.

      tevhid'e de söyledim,asıl acınılacak olan bizleriz,Allah bizleri affetsin(amin).Dualarına amin diyorum,aynı duaları ben de hem onlar,hem bizim için ediyorum,bizde o hayırlara en az onlar kadar muhtacız.
      Rabbim hayırlı yollar etsin(amin),bu arada Allah ömür verirse aynı havayı soluyacağız,belki de karşılaşırız ne dersin?

      Sil
  3. Bu yorum bir blog yöneticisi tarafından silindi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kardeşim,ismini öğrenmek isterdim,
      soruna gelince bayram sonuna inşaAllah...

      Sil
    2. ismim Neslihan. Sizlerden Allah razı olsun sayenizde hergün manevi bakımdan gıdalanıyoruz, hergün okuyorum sitenizi.

      Sil
    3. Neslihan kardeşim sayfama hoşgeldiniz :)
      çok teşekkür ederim,Rabbim cümlemizden de razı olsun(amin),
      her zaman beklerim,
      sevgilerimle,hayırlı ramazanlar...

      Sil
  4. ALLAHin selami mu'min kardeslerimin uzerine olsun. Mu'min kardeslerimin adina gercekten cok uzuldum. ALLAHin izniyle elinden ne gelirse maddi manevi yapicam insaALLAH. pideler cok guzel gorunuyorlar ablacim. DIsardan almaya hic gerek yok.ALLAH nasip ederse pazar gunu yollucuk basliyor. Aileme hayirlisiyla kavusursam onlara yaparim bu pidelerden insaALLAH.
    Sorum olucak sana?
    ? Nuh peygamberimizin dualariyla dua edelim demisin hemen not oldim ayetleri, ancak bayanlarin ozel durumlarinda kurandan ayet ve kisa sureleri vede ESMAUL HUSNAyi ezberlemek caiz olurmu?
    sevgilerimle...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Fatmacım uzuun bir yolculuk,Rabbim kolaylık versin(amin),iki saatlik uçak yolculuğu bile saatler gibi geln ben,senin yolculuğunu düşünemiyorum bile...
      Fatmacım o hallerde Kur'an'da olan duaları ve dua olan sureleri okuyup ezberleyebilirsin,ama elini Kur'an'a değdirmeden dua olan sureler,Fatiha,Felak ve Nas sureleri bunları okurken dua niyeti ile okuyabilirsin,
      Nuh(a.s)'ın dualarına gelince bunlar Nuh suresinin son üç ayetidir,ilk ayetin başındaki "we gale Nuhur"kısmını okumadan kalan kısmını dua niyeti ile okuyup ezberleyebilirsin,ancak normal zamanda ayetin tamamını ezberle ki namazda da okuyabilesin, ESMAİL HUSNA Kur'an ayeti olmadığı için okuyabilmen lazım,yine de bilen birine sor veya bir ilmihale bak,
      kalbi sevgi ve dualarımla...

      Sil
  5. cnm ellerine sağlık çok leziz görünüyor :) aslında denemek isterim inş güzel olur... hayırlı ramazanlar cnm...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Goncacım çok kolay,sağlıklı ve güvenilir olduğunu bilerek yemek ise daha güzel,
      hayırlı Ramazanlar,sevgiler...

      Sil
  6. Ramazaniniz mubarek olsun hatice hn.pide cok guzel gornuyor ellerinize saglik.Rabbim dunyadaki butun mazlum musluman kardeslerimizin yardimcisi olsun,imtihanlarini kolaylastirsin.bizimde.amin.ben sizn bir konuda fikrinizi almak istiyorum.2 yasinda bir kizim var.4 aylik hamileyim.hamilelerin oruc tutmasi konusunda ne dusunuyorsunuz.ilk 3 gun niyetlendim.cokta zorlanmadim.fkt esimin ve ailemin tepkileriyle karsilastim.ndn kendini zorluyorsun cocugu tehlikeye atma vbsinde

    YanıtlaSil
  7. Gbisinden tepkilerle karsilasinca artk niyetlenmedim.sizce ne yapmam gerek.fikinizi soylerseniz sevinirim.Aeo.hale

    YanıtlaSil
  8. ablam annem eti mesgutta oturuyor.yolda gorsen tanirsin beni.3 cocukla soylene soylene ,yuruyen birini gorursen bilki benim.bide giyindigim koyu renklerden taniyabilirsin.nasip rabbim hayirliysa karsilastirsin.rabbime emanetsin.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :) tebessüm ettirdin beni,
      Bir hayli uzakmışız,ama görüşülemeyecek gibi değil,Rabbim nasip ederse dünyanın öteki ucunda da olsa karşılaştırır,
      sevgilerimle canım benim...

      Sil
  9. pideler şahane gözüküyor
    ellerine sağlıkkk
    hayırlı ramazanlar....

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim :)
      size de hayırlı ramazanlar...

      Sil
  10. Zaman zaman bende denemistim bu pidelerden ama bu Ramazan icin yapmak daha kismet olmadi,ellerine saglik satin alinanlardan hic farki yok görüntü sekil ayni massallah,Allah agiz tadiyla yemeyi nasip etsin her zaman sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler canım kardeşim,
      hayırlı ramazanlar,sevgiler...

      Sil
  11. sevgili hatice senin pişmiş haldeki fotolarda haşıl mı sürülü sadece ? :)

    YanıtlaSil
  12. selamu aleykum ablacim...
    ben yeni evli sayılırım ama yemek yapmasını bilmiyorum sayenizde tarifleri yaziyorum inşallah eşime yaparsam beğenir

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. we aleykumselam melek kardeşim,sayfama hoşgeldin :)
      benim eşim bu pideyi çok beğenmişti,inşaAllah sizde de öyle olur,
      hamuru ele yapışan kıvamda hazırlayıp,iyi yoğurur,fırının en yüksek ısısında pişirirsen,olmaması için bir sebep göremiyorum,
      kolay gelsin,
      sonuçtan haberdar et olur mu?
      yuvanızdan,hayır ve huzur eksik olmasın(amin),
      sevgilerimle...

      Sil
  13. Bu yilki ramazana nasipmis gormek Allah razj olsun tarifniz icin

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. selamun aleykum dun iftara ramazan pidesi yaptik Allah razi olsun cok guzel oldu ...ben hasili ilk kez kullandim her zaman pidelerin uzerine serptigim susam ve corek otunun dokulmesine uzulurdum ,ama hasil surunce hic dokulmedi ...verdigin nimetlere sukurler olsun Rabbim.

      Sil
    2. We aleykumselam canım kardeşim,pideyi deneyip beğenmene sevindim,her ne kadar hazırlar gibi olmasa da evde yapılanın lezzeti bir başka oluyor,içine sinerek yiyorsun,
      ellerin dert görmesin,afiyetler olsun,

      evet,haşılın parlaklık vermesinin yanında üzerine serptiğimiz susam ve çörek otunun dökülmesini önleyici yönü de var,velhasılı her işin daha kolay bir yöntemi var elhamdulillah,

      kalbi sevgilerimle...
      hayırlı ramazanlar,hayırlı cumalar...

      Sil
  14. Cok guzel gorunuyorlar,ellerinize saglik

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim nil hanım hoşgeldiniz :)
      hayırlı Ramazanlar...

      Sil

HERKES YORUM YAPABİLİR,
siteniz veya bloğunuz yoksa ,profil seçin bölümünden Adı/URL yazan kısma tıklayın ,Ad yazan kısma adınızı ve soyadınızı yazın,
(yorumlarınızda iki isim kullanmanız,aynı isimle yazan diğer kardeşlerimizle karıştırılmamanız için önemli)
URL kısmını doldurmasanız da olur,yorumunuzu yazıp,

" YAYINLA "

yazısına tıkladığınızda yorumunuz gelir,ilginize çok teşekkür ederim.

KUR'AN IŞIĞINDA ÖLÜM, KIYAMET, AHİRET.....Mutlaka dinleyin...

BU SİTEDE YER ALAN KONULAR

Translate

Blog Archive

yasal uyarı

Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool HAYATCEMRESİ Adlı sitede yayınlanan tüm içerik hayatcemresi2.blogspot.com'a aittir.Hiçbir şekilde izinsiz kullanılamaz.
 
Copyright © HAYATCEMRESİ - Blogger Theme by BloggerThemes & freecsstemplates - Sponsored by Internet Entrepreneur