Ubeydullah İbnu Mihsan el-Hutamî (radıyallahu anh) anlatıyor:
"Resulullah (aleyhissalâtu vesselâm) buyurdular ki:
"Sizden kim nefsinden emin, bedeni sıhhatli ve günlük yiyeceği de mevcut ise sanki dünyalar onun olmuştur." Tirmizî, Zühd 34, (2347); İbnu Mace, Zühd 9
Allah'ın adıyla...
Takibedenler farketti ise tatlı olan tariflerimdeki şeker oranları benzerlerinden genellikle daha azdır.Ancak bunun yeterli olmadığını,aslında rafine şekerin hayatımızda hiiiç yerinin olmadığını biliyorum.Şekere alternatifler arıyorum,damak tadıma en yakın olan hurma,ancak hurmayı her tatlı da nasıl kullanacağız?en iyisi tatlı çeşitlerini azaltmak :)
Bu kekde de şeker miktarı benzerlerinden az,içindeki balkabağı keke ayrı bir lezzet veriyor .Yumuşacık nemli bir kek,bekledikçe de yumuşaklığı artıyor,ancak içindeki meyvelerden dolayı serin bir yerde ve hava almayacak şekilde muhafaza edilmeli.
MALZEMELER
"Resulullah (aleyhissalâtu vesselâm) buyurdular ki:
"Sizden kim nefsinden emin, bedeni sıhhatli ve günlük yiyeceği de mevcut ise sanki dünyalar onun olmuştur." Tirmizî, Zühd 34, (2347); İbnu Mace, Zühd 9
Allah'ın adıyla...
Takibedenler farketti ise tatlı olan tariflerimdeki şeker oranları benzerlerinden genellikle daha azdır.Ancak bunun yeterli olmadığını,aslında rafine şekerin hayatımızda hiiiç yerinin olmadığını biliyorum.Şekere alternatifler arıyorum,damak tadıma en yakın olan hurma,ancak hurmayı her tatlı da nasıl kullanacağız?en iyisi tatlı çeşitlerini azaltmak :)
Bu kekde de şeker miktarı benzerlerinden az,içindeki balkabağı keke ayrı bir lezzet veriyor .Yumuşacık nemli bir kek,bekledikçe de yumuşaklığı artıyor,ancak içindeki meyvelerden dolayı serin bir yerde ve hava almayacak şekilde muhafaza edilmeli.
MALZEMELER
3 adet yumurta,
1 su bardağı toz şeker,
2/3 su bardağından biraz fazla yoğut,bardağı tamamlayacak kadar 1/3 su bardağından az zeytinyağı yani yoğurt ve zeytinyağı 1 su bardağını dolduracak,
1 su bardağı küçük kareler halinde doğranmış balkabağı,
iki adet küçük yerli muz,
2 yemek kaşığı damla çikolata(olmasa da olur,çocukların daha kolay yemesi için ilave ediyorum :)),
1 su bardağı 1 tatlı kaşığı unla unlanmış ceviz,
1 paket kabartma tozu,
1 su bardağı tam buğday unu,
1 su bardağı normal un,
fırın 200 derecede ısıtılmaya başlanır,
yumurta ve şeker iyice çırpılır,
yoğurt ve yağ,unlar,kabartma tozu ilave edilir,karıştırılır,
iri parçalanmış unlanmış ceviz ilave edilir,kaşıkla karıştırılır,
kabaklar ilave edilip tekrar kaşıkla karıştırılır,
soyulup küçük kareler halinde doğranmış muzlar da ilave edilir,
son olarak damla çikolata eklenip karıştırılır,
dibi yağlanmış tepsiye dökülüp,sallanarak tepsiye dağılması sağlanır,fırına sürülür,
15 dak.sonra ısı 175 dereceye düşürülür,toplam 30-35 dak.pişen kek kürdan batırılarak kontrol edilip fırından çıkarılır,
kekimiz en erken, ılıklaşınca kesilip servis yapılır.
NOT
Balkabağını çiğ olarak keklerin içine koymamıştım bundan sonra bende deneyeceğim. ellerin dert görmesin mahirem selamlar:)
YanıtlaSilDilekciğim,
YanıtlaSilben bu sene balkabağıkolik oldum,hiç bu kadar tüketmemiştik,
Rabbim balkabağını öyle güzel ve lezzetli yaratmış ki,yarattığı şeylerin zerrelerince hamd olsun.
sevgilerimle...
ellerinize sağlık..biz daha önce adapazarında ikamet ediyorduk orada malum çok bulunuyordu her hafta alırdım...şimdi adıyamandayız ve rengi beyaz olan yemeklik kabaklardan var...bunada şükür...eskiden anneannem odun ateşinde kabuklu halde pişirirdi ve şekersiz halde kaşıkla tüketirdik...bir bal kabağı neleri hatırlattı nereleri özletti bana..
YanıtlaSilAhhh eskiler :(((
YanıtlaSilHer şeyin katkısız ve en tabii hali ile tüketildiği,teknolojinin eksik,mutluluk,sağlık ve huzurun,tevekkülün çok olduğu günler...
Demek şekersiz de yenilebiliyormuş,ben de balkabağını pişirmeden de az da olsa çiğ yiyebiliyorum :)
tadı olgunlaşmamış kavunu andırıyor.