بسم الله الرحمن الرحيم

بسم الله الرحمن الرحيم
(İnsanları) Allah'a çağıran,iyi ve faydalı iş yapan ve "Ben müslümanlardanım" diyen kimseden daha güzel sözlü kim vardır?
Fussilet suresi 33.ayet

Kutlu Doğum Programları ile Yerleştirilmeye Çalışılan Soft Peygamber Algısına Reddiye

Henüz 29 Yaşında Hakka Yürüyen bir Şehid'in Dilinden Muhteşem Bir Sohbet

28 Aralık 2011 Çarşamba

BALKABAKLI ELMALI LIGHT KURABİYE

İbnu Ömer radıyallahu anhüma anlatıyor:
 "(Bir zat) Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm'ın yanında öğürmüştü, ona:
"Öğürtünü bizden uzak tut. Zira, dünyada insanların en çok doymuş olanları, Kıyamet günü en çok aç kalacak olanlardır" buyurdular."
Tirmizi, Kıyamet 38, (2480); İbnu Mace, Et'ime 50, (3350).
*************
Mikdam İbnu Ma'dikerb radıyallahu anh anlatıyor: "Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm buyurdular ki: "Ademoğlu, mideden daha şerli bir kap doldurmaz. Ademoğluna belini doğrultacak birkaç lokmacık yeterlidir. Ancak (nefsinin galebesiyle) illa da (mideyi doldurma işini) yapacaksa bari onu üçe ayırsın: Üçte birini yemeğe, üçte birini suya, üçte birini de nefesine (tahsis etsin, üçte birden fazlasına yemek koymasın)."
Tirmizi, Zühd 47, (2381); İbnu Mace, Et'ime 50, (3349).

Rabbimin adıyla başlarım...
Şişmanlık,obezite dünyanın bir çok ülkesinde özellikle Amerika'da ve ülkemizde sağlık problemlerinin başında geliyor.
Garip bir dünya,bir yanda açlık çeken içecek temiz bir su bile bulamayan çaresiz insanlar,bir yanda nimetler içinde yüzüp nasıl kilo vereceğini düşünen ve zayıflamak için servetler ödeyen insanlar.
Nimetlerin bolluğu,bizlerin nefis mücadelesinde sınıfta kalmamıza büyük ölçüde vesile oluyor.Tabii bu durumda nefsimize engel olamamak da bu imtihanı zorlaştırıyor.Yediğimiz oranda sanki maneviyatımızda da bir azalma husule geliyor.
Halbuki mü'min sağlıklı ve normal bir kiloda olmalı ki, ibadetlerini de daha rahat eda edebilsin.Çok yemiş,karnı tıka basa dolmuş iseniz namazda zorlanırsınız.Hafif bir bedenle,az doldurulmuş bir mide ile namaz kılmak çok daha rahattır.

Vücudumuz bize Rabbimizin bir emaneti,bu emaneti sağlıklı bir şekilde koruyabilmek için gayret göstermeli,hareketli olmalı, az yemeli,un,yağ ve şekerden mümkün olduğunca uzak durmalıyız.
Tamamen bırakamadığımıza göre hiç değilse bunları azaltmalı,beyaz un yerine tam buğday unu kullanmalı veya beyaz unla beraber tam buğday ununu da kullanmalı,
margarini asla kullanmamalı,
yağı azaltmalı,
zeytinyağını yağ kullanmamız gereken her çeşit yiyecekte tercih etmeliyiz.
Zararlı beyazları esirgemeden kullandığımız yiyecekler çok lezzetli, ancak karşımızda çok lezzet ve sağlık arasında yapmamız gereken bir tercih var.
Zararlı beyazların azaltıldığı veya olmadığı yiyecekler yenilemez, lezzetsiz yiyecekler değil,hepsi alışkanlıklarımızla alakalı.

Bu girişten sonra gelelim kalorisi azaltılmış sağlıklı aynı zamanda lezzetli(buradaki kadar olmasa da)hafif balkabaklı elmalı light kurabiyemize.
İçindeki un yarı yarıya tam buğday unu,yağ ve şeker miktarı azaltılmış diğerlerinden çok daha sağlıklı olan bir elmalı pasta tarifi.
Sizde aynı kaygıları taşıyorsanız,
karnınız aç ve canınız da tatlı bir kurabiye istiyorsa,
 doyurucu bu tarif tam size göre,

ama ölçüyü kaçırmamak kaydı ile :)
MALZEMELER
Hamur malzemeleri:
1 su bardağı rondoda çekilmiş balkabağı,
1/2 çay bardağı zeytinyağı,
100 gr.tereyağı,
1/2 çay bardağı yoğurt,
2 adet yumurta,
1/2 portakal kabuğu rendesi,
1/2 çay bardağı toz şeker,
2 çay kaşığı kabartma tozu,
2 su bardağı un,
2 su bardağı tam buğday unu +2 yemek kaşığı un,
İç malzemesi:
4 adet büyükçe hafif mayhoş golden elma,
5-6 yemek kaşığı toz şeker(elmaların tatlılığına göre değişebilir),
piştikten sonra elmalara ilave etmek için;
1 su bardağı iri çekilmiş ceviz,
1 çay kaşığı toz tarçın
(tarçın tatlı isteğini baskılayan bir baharat),
1/2 çay kaşığı toz zencefil
(zencefil ise metebolizmayı hızlandırıcı etkisi olan bir baharat,miktarı daha da artırabilirsiniz,bana kalsa silme 1 tatlı kaşığından az koymam ama çocuklar tepki göstereceği için o kadar ileri gidemiyorum :)
YAPILIŞI
Hamurunuzu hazırlayıp dinlenmeye bırakın,
elmaları soyup küçük kareler halinde doğrayın,şeker ilave edip ara sıra karıştırarak suyunu çekinceye kadar pişirin,pişince diğer malzemeleri ilave edip karıştırın ve soğumaya bırakın,
hamurdan, cevizden büyük parçalar alıp şekil verin,
yağlı kağıt serilmiş tepsiye aralıklı dizin,
önceden ısıttığınız 170 derece fırında 35 dak.hafif kızarıncaya kadar pişirin,fırından alıp sıcak kurabiyelerin üzerine pudra şekeri eleyin,
soğuyunca servis yapın,kolay gelsin,afiyet olsun.
Diğer elmalı pastamdan bir yeseniz bu elmalı pastadan iki adet yiyebirsiniz,çünkü light olanın hem yağını,hem de şekerini nerdeyse yarı yarıya azalttım ve tam buğday unu ile lif kazandırdım.
İbadetlerimiz devamlı,şükrümüz bol,beynimiz, midemizle değil maneviyatımızla meşgul olsun(amin).
Yeni yazılar,kahve bahane tariflerle hayırlarda buluşmak,hayırları paylaşmak ümidiyle emanet edilenlerin en Emin'i,yanında hiçbir emanetin zayi olmadığı yüce Rabbime emanetsiniz...
Son bir söz,bilgi :)
Geçen akşam bir televizyon programında izlediğim Kemal Özer'den dinlediğim çok ilginç bir bilgi:
"Türkiye'de her insan bir senede iki çuval şeker tüketiyor,başka bir deyişle bir senede 100 kg.şeker yiyor."  

5 yorum:

  1. tarif için çok teşekkürler dayanamadım hemen yaptım fırında pişiyor şu an sevgiler..

    YanıtlaSil
  2. Ben teşekkür ederim,elinize sağlık,afiyetle yeyin inşaAllah,
    sevgiler...

    YanıtlaSil
  3. Çok güzel görünüyorlar. Hem malzemesi, hemde şekil itibariyle nefis olmuş. Ellerine sağlık olsun. Sevgiler..

    YanıtlaSil
  4. Başlığı okuyunca balkabağını iç harç olarak düşünmüştüm, meğerse hamurundaymış:)
    Geçen kış balkabağının bir kısmını rendeleyip, şekerle pişrimiştim, kurabiye yaparım diye buzlukta bekliyor, ama rendelemesi çok zahmetli olmuştu. Sen rondoda nasıl çektin, çiğ halde mi?
    Şekilleri harika olmuş, görüntü kıyır kıyır bir hamur görüntüsünde:)
    ellerine sağlık Haticeciğim, hayırlı cumalar...

    YanıtlaSil
  5. Sevgili adaşım,
    Ben balkabağını rondoda çiğ olarak çektim,ama sert olduğu için rondo biraz zorlandı(hatta bıçağı kırılacak diye endişe etttim :)) sonra kolayca çekti,rendenin küçük gözünde rendelenmiş gibi oldu.

    Rondoda rahat çekebilmek için bıçakla daha küçük parçalara ayırıp öyle çekilirse daha kolay olur,bir de kabuk tarafını iyi almak lazım çünkü o kısımlar çok sert oluyor.

    Bu kurabiye bekledikçe, hamuru gevrekleşiyor,bu da yağdan değil tam buğday unundan kaynaklanıyor.

    Sana da hayırlı cumalar canım adaşım,
    sevgiler...

    YanıtlaSil

HERKES YORUM YAPABİLİR,
siteniz veya bloğunuz yoksa ,profil seçin bölümünden Adı/URL yazan kısma tıklayın ,Ad yazan kısma adınızı ve soyadınızı yazın,
(yorumlarınızda iki isim kullanmanız,aynı isimle yazan diğer kardeşlerimizle karıştırılmamanız için önemli)
URL kısmını doldurmasanız da olur,yorumunuzu yazıp,

" YAYINLA "

yazısına tıkladığınızda yorumunuz gelir,ilginize çok teşekkür ederim.

KUR'AN IŞIĞINDA ÖLÜM, KIYAMET, AHİRET.....Mutlaka dinleyin...

BU SİTEDE YER ALAN KONULAR

Translate

Blog Archive

Bu gadget'ta bir hata oluştu

yasal uyarı

Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool HAYATCEMRESİ Adlı sitede yayınlanan tüm içerik hayatcemresi2.blogspot.com'a aittir.Hiçbir şekilde izinsiz kullanılamaz.
 
Copyright © HAYATCEMRESİ - Blogger Theme by BloggerThemes & freecsstemplates - Sponsored by Internet Entrepreneur