Ebû Hüreyre'den (Radıyallahu Anh) yapılan rivayetde demiştir ki, Resûlüliah Sellallahu Aleyhi ve Sellem şöyle buyurdu:
"Kabul edileceğine inanarak Allah'a duâ edin. Biliniz ki Allah Tealâ gafil olan dalgın bir kalbden duayı kabul etmez."(Hadis-i şerif,Tirmizi-Hakim)
Besmele ile başlarım...
Yaptığımdan bu yana bir ayı aşkın bir süre olan,taslakların arasında gerilerde kalan,neredeyse kaybolan bir pasta idi bu,yayınlamak bu güne nasipmiş...
**********
Yaptığımdan bu yana bir ayı aşkın bir süre olan,taslakların arasında gerilerde kalan,neredeyse kaybolan bir pasta idi bu,yayınlamak bu güne nasipmiş...
**********
Yerli muzları aldıysanız bilirsiniz,ithal olanlara göre biraz tatsız ancak onlardan çok daha lezzetliler,ama küçük bir problemleri var :) daha ilk aldığınızda bile bir ikisinin kabuğu yarık oluyor.Alıp eve getirdikten sonra kabuğu yarılanların sayısı artıyor.İşte bu durumda olan muzlarımızın kötü olmasından endişelenip değerlendirmek amacı ile yaptığım bir pasta bu.Yine az şekerli ancak tadı yerinde,ve neredeyse yağsız sayılabilecek bir pasta tarifi.Kremasındaki tereyağını yiyen sayısına bölerseniz yağ açısından bir hayli masum kalır :)
Dilerseniz az malzemeli(muzlar hariç) ancak bereketli,bol muzlu bu pastayı nasıl hazırladığımı aşama aşama sizlere anlatayım...
Dilerseniz az malzemeli(muzlar hariç) ancak bereketli,bol muzlu bu pastayı nasıl hazırladığımı aşama aşama sizlere anlatayım...
3 adet yumurta,
1 çay bardağı toz şeker,
yarım limon kabuğu rendesi,
1 tatlı kaşığı kakao,
1/2 paketten biraz fazla kabartma tozu
2 çay bardağından daha az un,
krema malzemeleri
1/2 paketten biraz fazla kabartma tozu
2 çay bardağından daha az un,
krema malzemeleri
1 adet yumurta,
3 su bardağı süt,
1/2 yemek kaşığı nişasta,
3,5 yemek kaşığı un,
limon kabuğu rendesi,
piştikten sonra kremanın içine ilave etmek üzere:
4-5 yemek kaşığı toz şeker,
1 yemek kaşığı kahvaltılık tuzsuz tereyağı,
pastanın arasına döşemek için:
4 adet yerli küçük muz,
ıslatmak için:
1 çay bardağı kadar süt veya meyve suyu,
süslemesinde kullanmak için:
1 çay kaşığı kakao,
çekilmiş antep fıstığı,
NASIL HAZIRLADIM?
önce fırını 200 dereceye fırını ayarlayıp ısıtmaya başladım,
önce şeker ve yumurtaları iyice çırptım,sonra kalan malzemeleri ekleyerek,yeniden iyice çırptım pandispanyayı hazırladım,
küçük kare borcamın dibine yağlı kağıt yerleştirip zeytinyağı ile yağladım,kağıda pandispanya hamurumu döküp her tarafına eşit olarak yaydım,fırına sürdüm,
kremayı hazırlayıp pişirdim,çırptım,ara ara çırparak ılımaya bıraktım,
pandispanya iki misli kabarınca ısıyı 175 dereceye düşürdüm,5-10 dak.sonra kürdanla ortasına batırıp hamur olmadığını piştiğini anlayınca fırından aldım,
temiz pamuklu bir bez üzerine ters çevirip kağıdından ayırdım,
kesma tahtasına aldım,
kenarlarından bıçakla hafif kesik yapıp oya ipi ile iki taraftandan kendime doğru sağa sola ipi çekerek ikiye ayırdım,
her iki parçanın içini 4-5 yemek kaşığı süt ile ıslattım,meyve suyu ile de ıslatabilirsiniz,
kremanın 1/3 ünü bir parçanın içine yayıp muzları resimdeki gibi döşedim,
çukur olan kısımlarını da biraz krema ile doldurdum,
diğer parçaya da biraz krema sürüp her tarafına yaydım,
muzların üzerine kapattım,
kalan kremadan 2 yemek kaşığı kadar ayırdım,
kalanı ile pastanın üzerini ve yanlarını kapattım,
ayırdığım kremaya 1 çay kaşığı kakao ekleyip çırptım,
küçük bir buzdolabı poşetinin köşesine yerleştirdim,
poşetin açık kısmını bükerek iyice sıkıştırdım,
köşeden küçük bir delik kesip poşeti sıkarak pastayı süsledim.
kolay gelsin,afiyet olsun,dilimizden ve halimizden şükür eksik olmasın(amin).
Pastanın ortasındaki renkli taş gibi duran yuvarlak turuncu renk trabzon hurması...
YanıtlaSilNefis görünüyor canım afiyet şifa olsun sizlere ellerine sağlık..
YanıtlaSilsanat eseri gibi:))
YanıtlaSilbenim pandispanyalarim hic dogru duzgun kabarmiyor:(
trabzon hurmasi demek o.. yillar olmustur yiyemeyeli..(acitasyona basladim yine:) )
Safinazım,pandispanyalarının özellikle şeker ve yumurtasını iyi çırpıyor musun?en son aşamada da en az 2-3 dak.çırp birde öyle dene.
YanıtlaSilbir de ben ısıtılmış fırına sürüyorum ve mümkün olduğunca fırının kapağını açmıyorum.
Trabzon hurmasını artık buralarda da zor bulursun,zamanı geçti,bu pastayı yaptığımda en bol zamanıydı.
YanıtlaSilIyi cirpmaktan kastin ne hatice abla? Malum sabirsiz biriyim ben! Kac dakika mesela?:)
YanıtlaSilYumurta ve şeker kar gibi oluncaya kadar,bütün malzemeleri koyduktan sonra da en az 2 dak.çırp.
YanıtlaSilellerıne sağlık canım cok guzel gorunuyor sevgıler..
YanıtlaSilellerinize sağlık ...ALLAH bereketini sofranızdan eksik etmesin..
YanıtlaSilAmiin canım kardeşim,
YanıtlaSilcümlemizin de...
selamun aleyküm
YanıtlaSiltaslaklarda kaybolacak yada unutulacak pastamı bu:)
şaka biyana harika görünüyor ellerinize sağlık .
ben midye tatlısını deneyip çok memnun kalan ve gül poğaçalarıda denemeye karar veren takipcinizim
evet gül pğaçalarıda denedim ve harika oldu özellikle şekillerini çok beyendik tekrar tekrar teşekkür ederim güzel bir tarifi daha öğrenmeme vesile oldunuz
iki küçük cocuğum olduğundan internete çok sık giremiyor ve her girdiğimdede yorum yazamıyorum hakkınızı helal edin
ALLAHA EMANET OLUN SEVGİLER
ve aleykumselam canım kardeşim,tekrar hoşgeldin :)
YanıtlaSilİsminizi öğrenmek isterdim,gerçek isminizi vermek istemezseniz müstear bir isim de kullanabilirsiniz,maksat adsız diye isimlendirmiyeyim,
sizi unutmadım,hatta merak etmiştim,poğaçaları denedi mi diye,beğenmenize çok sevindim,afiyet şifa olsun,
yorum yazmanız elbette beni memnun eder,ancak bu yüzden kendinizi zorlamanızı,sıkıntıya girmenizi istemem,yazamasanız da hiiiç canınızı sıkmayın olur mu :)faydalı olabiliyorsam,yazdıklarım okunuyorsa bu beni mutlu etmeye yeter,
yavrularınızla ilgilenmeniz ne güzel,Rabbim hayırlı evlatlar eylesin(amin).
hakkım olduğunu düşünüyorsanız helal olsun,sizde hakkınızı helal edin,canım kardeşim,
en Emin'e emanetsiniz,
en kalbi,sevgi ve dualarımla...
abla bu siteyi cahide ablanın sitesinde gördüm,burayada üye olmak istiyorum ama bu siteye üye olun kutucuğu tıklanmıyo :( bi yardım eder misin?
YanıtlaSilzeynepN sayfama hoşgeldiniz :)
YanıtlaSililginiz ve ziyaretiniz için çok teşekkür ederim.
ben her iki kutucuğa da tıklayabiliyorum ancak üyelik nasıl yapılıyor bilmiyorum,kayıtlarda üyelik için beş ayrı seçenek var,zannediyorum bu özelliklerden birine öncelikle üye olmanız gerekiyor,
ancak ben sizin şahsınızda bütün takip etmek isteyen kardeşlerim için maille üyelik özelliğini koyayım yenilikler adresinize gelsin :)
en Emin'e emanetsiniz...
Zeynep,mail ile üyelik eklentisi yan tarafa ekledim ancak yeni yazılar geliyor mu bilmiyorum :(
YanıtlaSilbana işe yaramadı gibi geldi,denemek için oğlum üye oldu ancak onun mail kutusuna yeni yazı henüz gelmedi.
çok mutluyum böyle biste ye rastladığım için
YanıtlaSil