İNSTAGRAM

İNSTAGRAM
hayatcemresi_ instagram

بسم الله الرحمن الرحيم

بسم الله الرحمن الرحيم
(İnsanları) Allah'a çağıran,iyi ve faydalı iş yapan ve "Ben müslümanlardanım" diyen kimseden daha güzel sözlü kim vardır?
Fussilet suresi 33.ayet

Kutlu Doğum Programları ile Yerleştirilmeye Çalışılan Soft Peygamber Algısına Reddiye

Henüz 29 Yaşında Hakka Yürüyen bir Şehid'in Dilinden Muhteşem Bir Sohbet

13 Eylül 2013 Cuma

KAPALI LAHMACUN(ETLİ EKMEK)

 "Ey Rabbim! Bana ve ana babama ihsan ettiğin nimetlerine şükretmemi ve senin hoşnut olacağın salih amel işlememi ilham et. Benim neslimden gelenleri de salih kimseler kıl. Doğrusu ben tevbe edip sana yöneldim. Ve ben gerçekten müslümanlardanım." 
 (Ahkaf suresi 15.ayetin dua kısmı meali)
Rabbimin adıyla başlarım...
Hepinizin cuması hayır,işleri hayır olsun,huzur,ve sağlık hayatınızdan eksik olmasın(amin).Bu yazımda otantik görüntülerin olduğu,köy hayatının tatlı yönlerinden karelerin bulunduğu bir tarifle beraber olacağız,yazının sonunda da biraz meraklanacağız,tefekküre davetle de yazı nihayet bulacak,Rabbimizin izni ile...
*** 
Köyde annemlerle baraber geçirdiğimiz güzel günlerden kalan tatlı bir hatıra kapalı lahmacunlar.Annem lahmacunun bu şekilde hazırlandığını,Denizli'li komşusundan öğrenmiş.Bu içli ekmek çeşidi veya benzeri,Denizli'nin Çal ilçesi'nde yapılıyormuş.
Belki onların iç malzemesi daha farklı olabilir,annem lahmacun içi gibi hazırlıyor.Tadına bakmadan önce beğeneceğim hususunda çok ümitli değildim,ancak pişirip tadına bakınca ne kadar lezzetli olduğunu farkettim,çocuklardan da büyük beğeni topladı.Tabii ki sacda ve odun ateşi ile pişmesinden dolayı lezzeti daha bir artıyor.Bu güzel tarifi unutmamak,arşivlemek,tatlı hatırasını yad etmek ve sizlerin de istifadesine sunmak için paylaşıyorum... 
MALZEMELER
kuyruk yağsız lahmacun malzemesi,tarifi BURADA,
Hamuru İçin:
mayalı,unun bir kısmı tam buğday unlu,su ve tuz ile hazırlanmış gayet yumuşak ekmek hamuru,
NASIL HAZIRLANIR?
hamur yoğrulup mayalandırılır,
lahmacun içi hazırlanır,
hamurdan bezeler hazırlanır,her bir beze un serpilerek oklava ile açılır,
açılan yufka büyük ise ortadan ikiye kesilir,her bir parçanın yarısına iç serilir,
diğer tarafı üzerine kapatılarak,üçgen bir şekil verilir,
sacda orta ateşte her iki tarafı da pişirilir,kalan hamurlara da aynı işlemler uygulanır.
Kapalı lahmacunların yufkaları bildiğimiz yufkalardan biraz daha kalın açılıyor,bazlama ekmekten daha ince,yufkadan daha kalın açılıyor.Annem hamuruna çörek otu da atıyor.
Bildiğimiz lahmacun malzemesi ile hazırlanan ancak kendine özgü nefis bir tadı olan kapalı lahmacunları ev ortamında,teflon tavada da hazırlamak mümkün.Denemek isteyenlere kolay gelsin,yiyenlere afiyet olsun,bol şükürlü ve taatli günleriniz olsun...
Bu sevimli çiçek köydeki bahçemizden bir kare,bu çiçeğin ne çiçeği olduğunu tahmin edebildiniz mi?
Daha önce sizlerle hem tazesinin hem de kurusunun salatalarının tarifini verdiğim bir sebzenin çiçeği,bu şirin çiçek.
Merak edenler için işte bu sebzenin resmi aşağıda,tanıyabildiniz mi?Sanki rüku eder gibi eğilmişler Allahuekber,subhanAllah,
Rabbimin her yarattığında nice güzellikler,nice kendine özgü özellikler mevcut.Her şey O'nu(c.c) anlatıyor,bakıp da görmemek,kudretine hayran olmamak ne büyük zavallılık,ne büyük ahmaklık!
 "Göklerde ve yer yüzünde bulunan canlılar ve bütün melekler, kibirlenmeden Allah'a secde ederler." (NAHL suresi 49.ayet meali)

12 yorum:

  1. hayırlı cumalar.anneciğinizin eline sağlık.özellikle sacda yapılması lezzetini kat kat arttırmıştır.görüntü çok güzel.Rabbim bereketini eksiltmesin.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hayırlı geceler Fatma kardeşim :)
      aynen söylediğiniz gibi oldu,zaten odun ateşinde yapılan her yemek daha lezzetli oluyor,güzel duanıza amin ve bil mukabele diyorum,sevgilerimle...

      Sil
  2. Anneniz sanırım dört veya beş adet pazen kumaşı israf olmasın diye sofra veya el bezi yapmış, çok hoş.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynen öyle Yükselcim,canım annem hiç bir şeyi israf etmemeye çalışır,annemlerde böyle örtülere,değerlendirilmiş kumaş ve giysilere çok rastlanır :)
      annem eskiyi yeni yapmakta çok mahir ve parlak fikirlidir,annem diye söylemiyorum,bilenler tarafından da maharetleri ile tanınır ve takdir edilir,elhamdulillah :)ne de olsa o bir Anadolu kadını,hepimizin anneleri gibi...

      Sil
  3. acık havada ne uzel yenmıstır yapanın elıne sağlık

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. selmacım,açık havada her şey daha bir lezzetli,
      hele bir de acıkmışsanız :)

      Sil
  4. selamun aleykum bacim herkese Rabbimin rizasini kazanacagi hayirli cumalar... lahmacunlar cooook nefis gorunuyorlar, sebebi anne eliyle hazirlanmis olmasi :) canimiz annelerimiz elleri dert gormesin Allah razi olsun...ben o bitkinin ne oldugunu bilmiyorum :( ama Rabbimizin sonsuz kudretini her varlik kendi lisaniyla anlatiyor. Allahuekber...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. We aleykuselam Nalancım,ne kadar yemek yapsam,annemin yemeklerinden aldığım lezzet benimkilerde yok,anne elinin değmesi farklı bir lezzet veriyor,annem de güzel yemek yapar :)
      resmini gördüğün bitki bir sebze,yeşil yazılı olan en alttaki
      "tazesinin,kurusunun"kelimelerine tıklarsan o sebzenin ne olduğunu görürsün :)ben
      BURAYA da linkini vereyim bir bak olur mu?

      Sil
  5. Es-selamu Aleykum Ablacım...

    Imm lahmacunlar çok lezzetli görünüyor. Teyzeciğin ellerine sağlık, Rabbim sağlık, sıhhat, hayırlı ömürler versin,hayırla mükafatlandırsın.(Âmin)
    Biz bunun ıspanaklısınıda çok severiz. Ama tabii ki sacta yapmıyoruz, evde pizza tavasında pişiriyoruz. Memleketteyken sobalı sacta çok yapardık. Sacta yapılan çok lezzetli oluyor da pişiren siz değilseniz daha bir güzel oluyor :).
    Teyzeciğin sacınıda çok beğendim anneme de gösterdim. Kuyu gibi olması iyi fikir, rüzgar olduğunda ateşi de savurmaz.

    :((. Bu arada resimleri görünce doğal yaşamı çok özlediğimi farkettim. Kendimi doğal ortamından alınıp, kafese konmuş bir hayvancağız gibi hissettim.:( Büyük şehirler insanı, hiçbir şey yapmadan baskın, kir havasıyla ve yorucu ortamıyla yorup tembel hale getiriyor. Yediğimiz içtiğimiz zaten malum... Rabbim kapitalist sistemin değirmeninde öğütülmeden, hakiki manada insan gibi, kul gibi yaşayanlardan olabilmeyi nasip etsin bizlere...(Âmin)

    Allah'a emanetsin... Selam ve Dua ile...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. We aleykumselam canım kardeşim benim,hoşgeldin :)
      senin bu,sacda bir şeyler pişirme işi ile daha önce haşir neşir olduğun nasıl da belli :)pişiren bol bol dumana,ise,maruz kalıyor,üzerine sinen is kokusundan ekmeği senin pişirdiğin belli oluyor :)ama lezzeti buna değiyor,
      resimlerin size fikir olmasına ayrıca sevindim :)
      annem,bunun farklı versiyonlarını da yapar,peynirli çökelekli domatesli biberli,pazılı,ıspanaklı,kavrulmuş soğanlı kıymalı vb.

      Şehir hayatında hele bir de fazla dışarı çıkmıyor,daha çok evde iseniz insan acıkmayı bile unutuyor :( iş olsun diye yiyor,Rabbim encamımızı hayreylesin,bizleri her türlü haramdan muhafaza buyursun(amin),
      kalbi dua ve muhabbetlerimle,O'na(c.c)emanetsin güzel kardeşim benim...

      Sil
    2. Hoşbuldum :).
      Duan için Âmin Âminn... Allah razı olsun Ablam.

      Benim astımım var o yüzden ise, dumana maruz kalmıyordum,sacımız soba gibi boş bir dairede kuruluydu, orda yapardık. Konserve yapacağı zaman annem dışarıda ocakta yapıyordu. Bu tür lahmacun vs. çabuk oluyor.Fakat biz yılda iki kez sabah namazıyla başlayıp akşam namazında bitirecek şekilde kuru yufka ve kahvaltılık makarna(iç) yapardık. Annem açar, abimler makarnayı keser, banada küçük olarak pişirme işi düşerdi. Ama o arada bende pişmiş olurdum :)).

      Sil
    3. Geçmiş olsun canım benim,Rabbim kolaylık versin,Şafi ismi ile şifa versin(amin),
      her zaman sağlıklı hayırlı haberlerini alabilmek temennisiyle,Allah'a emanetsin...

      Sil

HERKES YORUM YAPABİLİR,
siteniz veya bloğunuz yoksa ,profil seçin bölümünden Adı/URL yazan kısma tıklayın ,Ad yazan kısma adınızı ve soyadınızı yazın,
(yorumlarınızda iki isim kullanmanız,aynı isimle yazan diğer kardeşlerimizle karıştırılmamanız için önemli)
URL kısmını doldurmasanız da olur,yorumunuzu yazıp,

" YAYINLA "

yazısına tıkladığınızda yorumunuz gelir,ilginize çok teşekkür ederim.

KUR'AN IŞIĞINDA ÖLÜM, KIYAMET, AHİRET.....Mutlaka dinleyin...

BU SİTEDE YER ALAN KONULAR

Translate

Blog Archive

yasal uyarı

Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool HAYATCEMRESİ Adlı sitede yayınlanan tüm içerik hayatcemresi2.blogspot.com'a aittir.Hiçbir şekilde izinsiz kullanılamaz.
 
Copyright © HAYATCEMRESİ - Blogger Theme by BloggerThemes & freecsstemplates - Sponsored by Internet Entrepreneur