Allah'ın adıyla başlarım...
Memlekete gitmeden önce balkonumuzda küçük domateslerimiz vardı.Biz dönünce onları kurumuş halde bulacağımı biliyordum.Gitmeden bir gün önce üzerlerindeki ham,olgun,büyük,küçük bütün domatesleri topladım.Olgunlar yenildi,ham domatesleri ise evde bununan salatalık ve küçük acı biberlerle beraber,turşu kurarak kullandım.Döndüğümüzde domateslerimiz kurumuş,kurduğum turşu ise olgunlaşmıştı.
İşte balkonumuzdaki ham domateslerle hazırladığım karışık turşunun tarifini sizlerle paylaşmak için bu yayını hazırladım.Buyrun turşumuzu nasıl hazırlamışım bir bakalım...
Memlekete gitmeden önce balkonumuzda küçük domateslerimiz vardı.Biz dönünce onları kurumuş halde bulacağımı biliyordum.Gitmeden bir gün önce üzerlerindeki ham,olgun,büyük,küçük bütün domatesleri topladım.Olgunlar yenildi,ham domatesleri ise evde bununan salatalık ve küçük acı biberlerle beraber,turşu kurarak kullandım.Döndüğümüzde domateslerimiz kurumuş,kurduğum turşu ise olgunlaşmıştı.
İşte balkonumuzdaki ham domateslerle hazırladığım karışık turşunun tarifini sizlerle paylaşmak için bu yayını hazırladım.Buyrun turşumuzu nasıl hazırlamışım bir bakalım...
Turşuyu annemin evde yaptığı üzüm sirkesi ile kurdum.O yüzden turşu suyunun rengi pembemsi bir renkte oldu.Ev sirkesinin verdiği lezzet ise apayrı...
MALZEMELER
MALZEMELER
domatesli turşu
2 litrelik kavanoz için:
6-7 iri diş sarımsak,
3 tatlı kaşığı tepeli tuz,
1/3 ü sirke olacak şekilde su(isterseniz sirke miktarını damak tadınıza göre daha da artırabilirsiniz),
ham domates,salatalık,acı top biber(top biberler yerine BURADAKİ turşuda kullandığım biberlerden kullanırsanız daha güzel olur,ben elimde olanı kullandım,top biberlerin ancak çok nazik olanlarını kullanmanızı öneririm),acı süs biberi,
NASIL HAZIRLANIR?
*malzemeler yıkanır,
*domateslerin sapları ayıklanır,salatalıkların uçları kesilir,
domates ve biberlere küçük birer kesik atılır,
*sarımsaklar soyulur,çok büyük olanlar ikiye
bölünür,
*sarımsaklar,domatesler,salatalık ve biberler karışık olarak kavanoza yerleştirilir,kavanoz üzerinde iki parmak boşluk kalacak şekilde doldurulur,
*sarımsaklar,domatesler,salatalık ve biberler karışık olarak kavanoza yerleştirilir,kavanoz üzerinde iki parmak boşluk kalacak şekilde doldurulur,
*sirke ve su,malzemenin boyuna gelinceye kadar kavanoza doldurulur,
*derin bir kaba,kavanozdaki sirkeli su dökülüp tuzu atılır,karıştırılıp tuzu eritilir,
*tuzlanmış sirkeli su tekrar kavanoza doldurulur,
*bıçak yardımı ile kavanozdaki hava kabarcıkları çıkarılır,kavanozun ağzı kapatılır,
*güneş almayan serin bir yere konulur,1-2 hafta sonunda turşu olgunlaşıp yenmeye hazır hale gelir Allah'ın izni ile.Yemeklerinizin yanında veya çeşitli salatalarınızda kullanabileceğiniz(bu turşunun domates ve salatalıklarını da kullanarak hazırladığım cıvıl cıvıl bir salata tarifi ilerleyen günlerde inşeAllah bu sayfada yerini alacak)karışık turşumuz hazırdır,yapanlara kolay gelsin,yiyenlere afiyet olsun.
Resimde gördüğünüz domatesler ise turşuda kullandığım domatesler.Onlar memlekete gitmeden önce bu haldelerdi,döndüğümüzde ise hepsi kup kuru olmuşlardı.Onlardan bana turşuları ve resimleri hatıra kaldı :(
"Biliniz
ki dünya hayatı bir oyun, bir eğlence, bir süs ve kendi aranızda
övünme, mal ve evlat çoğaltma yarışından ibarettir. Bu, tıpkı bir
yağmura benzer ki; bitirdiği ot, ekincilerin hoşuna gider, sonra kurur,
onu sapsarı görürsün, sonra çerçöp olur. Ahirette ise çetin bir azab;
Allah'tan mağfiret ve rıza vardır. Dünya hayatı, aldatıcı bir zevkten
başka bir şey değildir."
(Hadid suresi 20.ayet meali)
Selamün Aleyküm..Ellerinize sağlık çok güzel olmuşlar.Annemde yapardı ham domatesden...
YanıtlaSilselamun aleykum ellerine saglik canim :)) yanina bi tabakta kuru fasulye ....hepimize afiyet olsun, sukrumuz bol olsun :)))
YanıtlaSilEllerinize sağlık :) blogunuzu takibe aldım banada beklerim amediam.blogspot.com sevgiler :)
YanıtlaSilseval hanım hoşgeldiniz :)
Silselamun aleykum canim bende sizinle bi sey paylasmak istedim ...bulundugum ulkede karnibahar ve havuclada tursu yapiyorlar.gercekten cok guzel oluyor .karnibahari ufak parcalara ayriliyor havucta soyulup o da parcalara kesiliyor .:))burdan sonrasini yukardaki tursudan alalim suyunu yukardaki domates tursusundaki gibi hazirlayabiliriz ...sen ne dersin bacim? :)
YanıtlaSilWe aleykumselam Nalancım,tabii neden olmasın?zannediyorum olur,hiç denemedim,deneyip güzelce resimler ve gönderirsen yayınlarım Allah'ın izni ile,farklı bir ülkenin turşu tarifi,tariflere zenginlik katar :)
Sileğer onlar suyunu farklı bir şekilde hazırlıyorlarsa orjinal tarifi belki daha güzel olur,
ama bunu bir istek olarak görme,yaparsan sevinirim,yapmazsan gönül koymam :)bu tamamen sana kalmış :)senin buradaki varlığın bu sayfanın zenginliğidir,seni Allah için çok seviyorum,O'na(c.c)emanetsin...
canim kardesim bende seni Allah icin cok seviyorum :)) inshaAllah firdevs cennetlerinde bulusuruz, seninle ve senin gibi Allah icin yasayan tum kardeslerimizle...(amin)
Silcanımsın,ne güzel bir dua bu,Allah razı olsun,ben de gönülden amin diyorum...
Silbittikten 2 gün sonra kapağa hava kilidi takılır. hana kilidi kavanoz içindeki oluşan gazı dışarı atar ve fakat dışardan içeri oksijeni sokmaz ki sebzelede bozulma oksitlenme olmasın
YanıtlaSil