"Korkulardan korkanı, korkular er geç bulur;
Ancak Allah’tan korkan, korkulardan kurtulur.."
(Cengiz Numanoğlu)
Rabbimin adıyla başlarım...
Misafir,okul telaşı derken biraz ara verdim.Uzuun zaman önce yapıp resimlediğim islim kebabı tarifini bu gün sizlerle paylaşmayı uygun buldum.Mutlaka hepiniz biliyorsunuzdur,ancak her yiğidin yoğurt yeyişindeki farklılık hasebince,ben kendi tarifimi püf noktaları ile beraber sizlerle paylaşıyorum.
Rabbimizin bahşettiği enfes nimetlerden birisi olan patlıcanın sebzeler içinde,yaz yemekleri içinde apayrı bir yeri vardır.Kızartılınca her ne kadar biraz ağırlaşsa da lezzeti de o derece artıyor.Fazla yağ çekmemesi için önceden tuzda bekletip,yıkadıktan sonra da kurulayıp kızgın yağa atmak önemli.
İslim kebabını kuşbaşı etle yaparım,ama bu sefer evde et olmayınca kıyma ile hazırladım ve neden daha çok köfteli şeklinin yapıldığını da anladım.
Köfteli hazırladığınızda,içine koyduğunuz köfteleri et gibi,önceden pişirme işleminden geçirmediğiniz için daha pratik.
Ama bildiğim kadarı ile yemeğin orjinali kuşbaşı etle yapılanı,onun tarifine de üstteki linkine tıklayarak ulaşabilirsiniz.O tarifte islim kebabının kabaklı versiyonunu da görebilirsiniz.İslim kebabı veya diğer adıyla kürdan kebabı,böyle köfteli hali ile de çok lezzetliydi,kuşbaşı etle olanını hiç aratmıyordu elhamdulillah...Dilerseniz tarifimize geçelim...
MALZEMELER
Ancak Allah’tan korkan, korkulardan kurtulur.."
(Cengiz Numanoğlu)
Rabbimin adıyla başlarım...
Misafir,okul telaşı derken biraz ara verdim.Uzuun zaman önce yapıp resimlediğim islim kebabı tarifini bu gün sizlerle paylaşmayı uygun buldum.Mutlaka hepiniz biliyorsunuzdur,ancak her yiğidin yoğurt yeyişindeki farklılık hasebince,ben kendi tarifimi püf noktaları ile beraber sizlerle paylaşıyorum.
Rabbimizin bahşettiği enfes nimetlerden birisi olan patlıcanın sebzeler içinde,yaz yemekleri içinde apayrı bir yeri vardır.Kızartılınca her ne kadar biraz ağırlaşsa da lezzeti de o derece artıyor.Fazla yağ çekmemesi için önceden tuzda bekletip,yıkadıktan sonra da kurulayıp kızgın yağa atmak önemli.
İslim kebabını kuşbaşı etle yaparım,ama bu sefer evde et olmayınca kıyma ile hazırladım ve neden daha çok köfteli şeklinin yapıldığını da anladım.
Köfteli hazırladığınızda,içine koyduğunuz köfteleri et gibi,önceden pişirme işleminden geçirmediğiniz için daha pratik.
Ama bildiğim kadarı ile yemeğin orjinali kuşbaşı etle yapılanı,onun tarifine de üstteki linkine tıklayarak ulaşabilirsiniz.O tarifte islim kebabının kabaklı versiyonunu da görebilirsiniz.İslim kebabı veya diğer adıyla kürdan kebabı,böyle köfteli hali ile de çok lezzetliydi,kuşbaşı etle olanını hiç aratmıyordu elhamdulillah...Dilerseniz tarifimize geçelim...
MALZEMELER
12 adet kebap için:
5 adet uzun ve kalın kemer patlıcanı,
Kızartmak İçin:zeytinyağı,
Sosu İçin:1 tatlı kaşığı domates salçası,
1 adet domates,
1,5 su bardağı su,
Köftesi İçin:
400 gr.kadar kıyma,
1 adet kuru soğan,
2 yemek kaşığı galeta unu,
tuz,
toz karabiber,
2 adet sivri biber,
Kebapların Üzeri İçin:
Kebapların Üzeri İçin:
domates dilimleri,yeşil biber,12 adet kürdan,
KÖFTELİ İSLİM KEBABI NASIL HAZIRLANIR?
*patlıcanları alacalı soyup,boyuna 5-6 dilim olacak şekilde kesin,
tuzlayıp en az yarım saat bekletin,
bir kaç su yıkayarak süzüp kurutun,
*kızgın yağda hafif kızartın,
*köfte için soyulmuş soğan,biberler ve soyulmuş sarımsağı robottan geçirin veya elinizde ince ince doğrayın,
*kıymayı,tuzu ve kalan malzemeyi de ekleyip karıştırın,12 adet cevizden büyük yuvarlak köfte hazırlayın,
yıldız gibi yerleştirin,
*kıymayı,tuzu ve kalan malzemeyi de ekleyip karıştırın,12 adet cevizden büyük yuvarlak köfte hazırlayın,
köftelerin düzgün şekilli ve sıkı olmasına gerek yok,aksine gevşek bir yapıda olsun,patlıcanın içine konulabilecek şekilde olması yeterli,
*patlıcan dilimlerini düz bir zemine,2 veya 3 dilimini ortaları üst üste gelecek şekilde,yıldız gibi yerleştirin,
*ortasına 1 adet köfte koyup uçlarını en üstte,üst üste gelecek şekilde kapatın,
*kebabın üzerine,bir parça biber,
bir dilim domates yerleştirip kürdan ile sabitleyin,hazırladığınız kebapları fırın kabına yerleştirin,
bir dilim domates yerleştirip kürdan ile sabitleyin,hazırladığınız kebapları fırın kabına yerleştirin,
*domatesi,salça ve suyu beraberce robottan geçirip,sosunu hazırlayın,kebapların arasına dökün,
*fırın kabının üzerini,tek kat haline getirilip genişletilmiş,fırın poşeti ile kapatın,bu şekilde hem kebaplar kızaracak,hem de sıvı kaybı olmayacak,
*üzeri kızarıp en az 1 saat pişen kebaplar fırından alınır,
arzuya göre,pilav ve cacık veya ayran eşliğinde sıcak servis yapılır,
yapanlara kolay gelsin,yiyenlere afiyet olsun,şükrünüz bol olsun.
arzuya göre,pilav ve cacık veya ayran eşliğinde sıcak servis yapılır,
yapanlara kolay gelsin,yiyenlere afiyet olsun,şükrünüz bol olsun.
Tarifimizi bir nasihatle bitirelim,Rabbim bizleri nasihat alanlardan eylesin(amin),...
"Üç şey kalbi öldürür: Çok konuşmak, çok uyumak ve çok yemek."
(Fudayl bin İyad Rahmetullahi aleyh )
ben çok severim patlıcanlı lezzetleri.ama çocuklar sevmiyor.ben iki sefer yaptım bu yemekten.çocuklar köfteleri ayıkladı yedi,patlıcanları kalakaldı.ellerinize sağlık.nefis görünüyor.afiyet şifa olsun.
YanıtlaSilBizim çocuklardan sadece birisi patlıcan yemek istemiyor,diğer ikisinin ise en sevdiği yemek islim kebabı,ancak köfteli olanını istemiyorlar :)benim de bu şekli daha hoşuma gitti,ama onların tercihi önde geliyor,
Silama bizde yiyen hepsini yer,yemeyen hiçbirini yemez,ya hep ya hiçtir :)
emeğıne sağlık enfes olmus
YanıtlaSilSelamünaleyküm hayırlı sabahlar ablam..
YanıtlaSilNe güzel ve doyurucu bir tariftir bu tam bir aile yemeği..
Şifa olsun..
Güzel bir gün dilerim..
selamun aleykum canim kardesim ,yemek cok lezzetli gorunuyor ellerine saglik :) her evde var heralde yemek secme bizde de yapilan yemegi secen olunca baska yemek yapmiyacagim diyorum ama onlar gidip kendileri tost,yumurta gibi seyler yapiyorlar ... aclikla imtihan olmadigimuz icin sukretmeyi bilmiyoruz :( Rabbim cumlemizi geregi gibi sukreden kullarindan eylesin.(amin)
YanıtlaSilWe aleykumselam canım benim,yazdıklarını okuyunca bizim evin halleri ile benzerliği beni tebessüm ettirdi :)
Silönceden üzülürdüm,ama şimdi aldırmıyorum,yiyen yer,yemeyen istediğini yer,sağlık olsun,Rabbim verdikleri nimetleri eksik etmesin,şükredenlerden eylesin(amin),
sevgilerimle...
Bu ne kadar şık yemek böyle maşaAllah.
YanıtlaSilHamdolsun ki bizim evde patlıcan çok seviliyor kızım çiğ bile yemek istiyor da ben vermiyorum fazla :)
Hatice ablacığım seni çok özlemiştim ama dünya teşgaleleri işte bilgisayardan iyice ayrı kaldım bu sıralar. Diğer teknoloji aletleriyle ulaşırım ama bu seferde sizi rahatsız etmek istemem...
Çok dolu dolu olmuş sayfanız maşaAllah.
Canım benim hoşgeldin :)
Silben de bu kız nerelerde,iyi mi diye düşünüp merak ediyordum,iyi olmanıza sevindim.Şu sıralar bizde bir okul telaşı,heyecanı ve bir de misafir var,ara sıra bilgisayar başına geçebiliyorum,burası boşalınca :)
Rahatsızlık ne demek!esteğfirullah,ortalık sakinleyip şöyle kendi halime kalınca,ben ilk adımı atıp,bir sesini duyayım inşeAllah olur mu?ben de seni çok özledim,Rabbime emanetsiniz,kalbi dua ve muhabbetlerimle...
merhabalar...
YanıtlaSilne kadar keyifli bir yemek blogu,,,ve ayni zamanda zengin,,
allah gonlunuzdekileri versin...
Çok teşekkür ederim Cihan hanım,bil mukabele,
Silsevgilerimle...