Dediler ki: "Yücesin sen (ya Rab!). Bizim, senin bize öğrettiğinden başka bir bilgimiz yoktur. Şüphesiz sen bilensin, hakîmsin"
(Bakara suresi 32.ayet meali)
Yaratan,yaşatan,öldüren,dirilten,bir taneden binlerce,taneler çıkaran Rabbimin adıyla...
Yaz mevsimi ile yüzünü gösteren,pazarlarda arz-ı endam eden mısırlardan bahsetmek istiyorum sizlere.Daha yazımın başında,aldığımız mısırların GDO'suz olmalarını temenni ediyorum.Çünkü bunu araştırma imkanımız yok :(
Pazarlarda iki çeşit mısır satılıyor.Tanelerinin üst kısmı yuvarlak yapıda ve içleri yumuşak olan süt mısırları,diğerleri ise tanelerinin üst kısmı hafif içe basık olan haşlamalık mısırlar.İlk bahsettiğim,üstteki resimde de pişmemiş halini gördüğünüz süt mısırları közlemek için,ikinci çeşidi olan üstleri hafif basık ve taneleri daha sert olan mısırlar ise haşlamaya uygun olan haşlamalık mısırlar.
Süt mısırlarını haşlamak istiyorsanız iyice olgunlaşmış ve taneleri iyice dolgunlaşmış olanlarını tercih edin.
Şimdi de mısır taneleme konusuna gelelim.Yazı başlığı biraz iddalı olabilir,bana göre,benim bildiğim kadarı ile demek daha doğru olur.Akıl akıldan üstündür,belki bundan daha kolay bir yolu da vardır ancak ben bilmiyorum :(
Bazen ufak ayrıntıları akıl edemeyebiliyoruz.Haşlanmış mısırların nasıl tanelediğime dair yöneltilen bir kaç sorudan sonra bunun da herkes tarafından bilinemediğini anladım.Hepimizin bilmediği o kadar çok şey var ki,Rabbim bize gerekli olan ,hayırlı bilgiler edinmeyi bizlere nasip etsin(amin).
Bazen ufak ayrıntıları akıl edemeyebiliyoruz.Haşlanmış mısırların nasıl tanelediğime dair yöneltilen bir kaç sorudan sonra bunun da herkes tarafından bilinemediğini anladım.Hepimizin bilmediği o kadar çok şey var ki,Rabbim bize gerekli olan ,hayırlı bilgiler edinmeyi bizlere nasip etsin(amin).
Bilmeyenler veya unutanlar için bu bilgiyi buraya yazmayı uygun gördüm.
Hemen hepimiz evimizde mısır haşlarız.Bazen de bu mısırlar artar ve taneleyip dondurucuya atmak isteriz.
Haşlanmış mısırı,pilavlarda,salatalarda hatta böreklerde vb.yerlerde kullanırız.Renk,görünüş ve tadı ile,hazırladığımız yemeklere ayrı bir güzellik katar.
Mısırı haşlamak için soyup ayıkladığınız mısırları ikiye bölün ve düdüklü de kaynamaya başlamasından itibaren 2 saat haşlayın.Haşlanan mısırların bazı tanelerinde pıtlamalar olmuşsa mısırlarınız çok güzel haşlanmışlar demektir.Haşladığınız mısırları tanelemek için, iyice soğumadan tanelerinin dip kısımlarına büyük bir çatalın ucu ile girip(1 numaralı resim),
Haşlanmış mısırı,pilavlarda,salatalarda hatta böreklerde vb.yerlerde kullanırız.Renk,görünüş ve tadı ile,hazırladığımız yemeklere ayrı bir güzellik katar.
Mısırı haşlamak için soyup ayıkladığınız mısırları ikiye bölün ve düdüklü de kaynamaya başlamasından itibaren 2 saat haşlayın.Haşlanan mısırların bazı tanelerinde pıtlamalar olmuşsa mısırlarınız çok güzel haşlanmışlar demektir.Haşladığınız mısırları tanelemek için, iyice soğumadan tanelerinin dip kısımlarına büyük bir çatalın ucu ile girip(1 numaralı resim),
çatalın ucunu kaldırın(2 numaralı resim).
Birbirine yapışık olarak çıkan mısır tanelerini,daha sonra elinizle taneleyin.
Tanelediğiniz mısırları buzdolabı poşetine yerleştirip,buzluğa koyun,ihtiyaç duyduğunuz yerlerde,ihtiyacınız kadar alıp,sıcak suda yıkayıp kullanın.Salatalarda kullanmadan önce kaynar suda biraz bekletip suyunu süzün,sonra salataya ilave edin.Kolay gelsin...
Birbirine yapışık olarak çıkan mısır tanelerini,daha sonra elinizle taneleyin.
Tanelediğiniz mısırları buzdolabı poşetine yerleştirip,buzluğa koyun,ihtiyaç duyduğunuz yerlerde,ihtiyacınız kadar alıp,sıcak suda yıkayıp kullanın.Salatalarda kullanmadan önce kaynar suda biraz bekletip suyunu süzün,sonra salataya ilave edin.Kolay gelsin...
Ben de bıçakla ayıklıyordum, ama bir kısmı parçalanıyor mısırların..bu yöntemi de sevdim, teşekkürler ..
YanıtlaSilMısır illa ki artar, hemen ayıklayıp buzluğa kaldırmalı haklısın..
hımmm iyi fikir deneyebilirim teşekkürler
YanıtlaSilSıcak suda neden yıkanmalı sizce?? Ya da bekletilmese ne olur??
YanıtlaSilSıcak suda yıkayıp veya bekletip kullanın diyorum çünkü dondurucuda bekleyen gıdalarda dondurucunun kokusu sinebiliyor veya donmuş olması dolayısı ile tadında hafifte olsa bir değişme olabiliyor bunu gidermek tazelemek için sıcak sudan geçiriyorum veya bekletiyorum
Silbekletmek hatta biraz kaynatıp kullanmak daha iyi oluyor.