İNSTAGRAM

İNSTAGRAM
hayatcemresi_ instagram

بسم الله الرحمن الرحيم

بسم الله الرحمن الرحيم
(İnsanları) Allah'a çağıran,iyi ve faydalı iş yapan ve "Ben müslümanlardanım" diyen kimseden daha güzel sözlü kim vardır?
Fussilet suresi 33.ayet

Kutlu Doğum Programları ile Yerleştirilmeye Çalışılan Soft Peygamber Algısına Reddiye

Henüz 29 Yaşında Hakka Yürüyen bir Şehid'in Dilinden Muhteşem Bir Sohbet

1 Mayıs 2013 Çarşamba

EV YAPIMI DONDURMA/KAHVELİ ve LİMONLU DONDURMA TARİFİ

 "Allah, O'dur ki sizin için yeri bir karargâh, göğü de bir bina yapmıştır. Size şekil vermiş, sonra şekillerinizi güzelleştirmiştir. Hoş nimetlerden size rızık vermiştir. İşte Rabbiniz o Allah'tır. Âlemlerin Rabbi olan Allah ne yücedir!" 
(Mu'min suresi64.ayet meali)
Rabbimin güzel adıyla başlarım...
Uzuun bir dondurma yazısı ile yeniden beraberiz.Günlerdir taslakta beklettiğim bir tarifti.Sayfama davetli olan,siz kıymetli misafirlerim için tatlı bir ikram olsun istedim.Sayfayı herkese açık yapıp yapmama konusunda gel gitler yaşıyorum.Ancak,davetlim olan kardeşlerim Allah'ın izni ile her hal-ü karda bu sayfanın daimi okuyucuları oldular.İlginiz için hepinize çok teşekkür ediyorum.Rabbim hayırlarda buluşmayı nasip etsin(amin).
*** 
5-6 yıldır dondurmayı hep evde kendim yapıyorum.Her yapışımda biraz daha geliştirip en az hazırlar kadar güzel,buzsuz denilebilecek ve çok lezzetli dondurmalar hazırlıyorum.Hazırladığım dondurmalarım gayet basit,tamamen doğal malzemelerle hazırlanmış,dondurmanın iki ana maddesi süt ve salepten oluşuyor.
Sütümüz sütçümüzün getirdiği açık süt,kaynayınca üzerinde oluşan kaymağını alıp dondurmada kullanıyorum.Kaymak konularak hazırlanan dondurmalar hem daha lezzetli oluyor,hem de hakiki dondurmaya benzemesi açısından kolaylık sağlıyor.Kaymak yoksa besin değerini yükseltmek için,dondurma pişirilip altı kapatıldıktan sonra,1-2 kaşık kahvaltılık tereyağı da kullanabilirsiniz.Ancak az yağlı isterseniz kaymak kullanmadan da yapabilirsiniz,yeter ki dondurmayı donma esnasında iyi çırpın.
Şimdilerde dondurma hazırlarken saleple aynı oranda buğday nişastası da kullanıyorum.Bu şekilde saleple çok daha fazla miktarda dondurma hazırlıyorum.Her çeşidinde de ayırd etmeden damla sakızı kullanıyorum.Damla sakızı da dondurmaya çok yakışan ve lezzeti artıran bir etki yapıyor ancak olmazsa olmaz değil.
En önemli kısmı ise el ile karıştırmak yerine,karıştırma işini blendırda yapıyorum.Özellikle de meyve suyu ilave ederek(limonlu dondurma) veya kakaolu yapılan dondurmalarda blendırda karıştırmak çok daha iyi sonuç almanızı sağlıyor.Blendır dondurmayı köpürtüp kabarttığı için dondurma hacim kazanıyor,neredeyse buzlanma olmuyor,hazırlar gibi,hatta daha güzel kıvamda dondurmalar oluyor.Blendırınız yoksa karıştırma işlemini daha önceki dondurma yazısında bahsettiğim gibi,buz kırma özelliğine sahip rondolarda da yapabilirsiniz.Hatta elektrikli el mikseri ile de karıştırabilirsiniz.Ancak kahveli,fıstıklı dondurmalarda sadece elde çatalla çırpmak da yeterli oluyor.
En son kahveli dondurmayı denedim,çok lezzetli bir dondurma oldu.Gelin hem kahveli dondurmanın yapılışını anlatayım,hem de limonlu zerdeçallı dondurmayı yeniden ancak bir öncekine göre biraz farklılıkları ile hatırlayalım inşeAllah...
EV YAPIMI
DOĞAL,SAĞLIKLI DONDURMA MALZEMELERİ
kaynattığınız sütünüzden aldığınız kaymak,
kaymağı 1 litreye tamamlayacak şekilde süt(3 büyük su bardağı süt,1 bardağın yarısı kaymak,2,5 bardağı süt olacak şekilde)
2 adet damla sakızı(ikisinin toplam bir fındık büyüklüğünde olması yeterli)
1'er tatlı kaşığı nişasta(nişasta tepeli olsun) ve saf salep,
çeşidine göre türk kahvesi,limonlu için limon kabuğu rendesi,limon suyu ve zerdeçal,
1,5 çay bardağı toz şeker(hazırladığınız dondurmanın çeşidine göre şeker miktarı artabilir)
EV YAPIMI DOĞAL,SAĞLIKLI DONDURMA NASIL HAZIRLANIR?
*kaymakla beraber sütünüzü tencereye alıp ısıtmaya başlayın,
*süt ısınırken,damla sakızını az miktar şeker ile ezin(yazın damla sakızı eriyebiliyor,eğer damla sakızınızda erime eğilimi varsa,buzdolabında saklayın ve kullanacağınız zaman gereken miktarı,direkt süte ilave edin,şekerle ezmeye kalkmayın yapışır),içine toz şekeri,nişasta ve salepi ilave edip hepsini iyice karıştırın,
*süt kaynamaya yakın,sütü karıştırırken,hazırladığınız karışımı süte ilave edip,tel çırpıcı ile iyice karıştırp süte yedirin,
*süt kaynamaya başlayınca,karıştırarak yaklaşık 10 dak kaynatıp altını kapatın,
ben bu aşamadan sonra dondurmanın 1/3'üne kahve ilave ettim,(kahve miktarını da,1 tatlı kaşığı,yoğun bir kahve tadı istiyorsanız,2 tatlı kaşığı türk kahvesi ilave edip iyice karıştırın),tadına bakın şekeri az ise biraz daha ilave edip iyice karıştırın,
*hazırladığınız sade ve kahveli dondurmayı sık sık karıştırarak soğutun,sade dondurmayı önce  ikiye böldüm,sade dondurmanın yarısını ve kahveli dondurmayı buzluğa kaldırın,sade dondurmanın diğer yarısını ise dolaba koyun,
*buzluktaki dondurmalar yarı yarıya donunca buzluktan alın,
kahveli olanı çatalla karıştırmanız yeterli,karıştırıp tekrar buzluğa kaldırın,
*sade olanı ise blendırda iyice karıştırın,sonra içine yarımdan az  limon kabuğu rendesi,1 çay kaşığı silme toz zerdeçal,önce yarım limon suyunu ekleyip tekrar blendırda karıştırın,şekerine bakın,az gelecektir,biraz daha ilave edip damak tadınıza göre ayarlayın,limon tadınıda kontrol edin size az geliyorsa biraz daha limon suyu ilave edin,
*limonlu dondurmayı da mümkünse,yayvan bir kaba boşaltıp tekrar buzluğa koyun,blendırı da yıkamayın,dolaba koyun,ilk karıştırmada sarı rengi belirgin değil,ancak bekledikçe resimlerde görüldüğü gibi,daha sarı bir renk alıyor,
*kahveli dondurmayı,3-4 kez daha aynı şekilde çatalla iyice karıştıp tamamen dondurun,yiyeceğiniz zaman 3-4 dak.önce buzluktan alıp sonra ikram edin,
*limonlu dondurmayı da tekrar yarı yarıya donunca,buzluktan alıp tekrar blendıra aktarıp iyice çırpın,kabına boşaltıp buzluğa kaldırın,aynı işlemleri 2 defa daha tekrarlayıp limonlu dondurmayı da tamamen dondurun,isterseniz son çırpmanızdan sonra küçük kaselere paylaştırıp o şekilde dondurun,
yiyeceğiniz zaman hemen çıkarıp ikram edebilirsiniz,
*limonlu dondurmanın işi bitince dolaptaki dondurmayı sade olarak tüketmek istiyorsanız,limonlu dondurmadaki işlemleri sade için de tekrarlayıp damla sakızlı dondurmanızı hazır edebilirsiniz,
*veya kakao ilave edebilirsiniz,
isterseniz,son karıştırmadan sonra damla çikolata veya doğranmış çikolata ilave edip karıştırın,yarı yarıya donunca buzluktan alıp kaşıkla son kez karıştırıp öyle dondurun ki çikolatalar dibe çökmesin.
NOT:Dondurmalarınızı dolapta veya buzlukta bekletirken mutlaka ağızlarını streç flim ile kapatın ki koku sinmesin. 
Dondurmalarınızı ister anlattığım çeşitlerde isterseniz farklı çeşitlerle veya sadece hepsini bir çeşit hazırlayabilirsiniz.Çilekli,fındıklı,antep fıstıklı vb.Kullandığınız miktara göre ilave ettiğiniz çeşitlerin miktarını ayarlayabilirsiniz.
Meyveli dondurmalarda meyve suyunun veya püresinin fazlalığına göre içinde buzlanma olabiliyor.Dondurmanın içine ilave ettiğiniz meyve suları dondurmanın daha geç donmasına ve çabuk erimesine sebep oluyor.Bu yüzden meyveli dondurmalardaki meyve suyunu kararında(dondurma miktarının en fazla 1/4'ü oranında meyve püresi (son karıştırmadan sonra eklenmeli) veya meyve suyu)koymak ve özellikle donma esnasında,blendırda veya rondoda,yukarıda anlattığım gibi iyi karıştırıp çırpmak en doğrusu.Yine de vişneli ve çilekli dondurmalarda buzlanma oluyor,ancak limonluda sonuç,iyi çırpılmışsa gayet güzel oluyor.
En son yaptığım dondurmalar tam 4 çeşitti,limonlu,kahveli,fıstıklı ve kakaolu.
Uzungil markasının hazır dondurma külahlarından aldık.İçinde sadece sakıncalı görünen soya lesitini idi.Ancak ürün içeriğinde hayvansal katkı olmaması ve domuz katkılarına karşı uyarı olması içimi rahatlattı.Bu dondurmalar külahta hem sizin hemde çocuklarınız için nefis bir lezzet oluyor.Ayrıca külahta tüketmek dondurmanın soğukluğunu bir nebze azaltıyor,boğaz ağrıları ve bademciklerin zarar görmemesi için de tercih ediyorum.
Dondurma külahta olunca,hazıra hevesli çocuklarımız,bu şekilde hiç hazır dondurmaya heves etmiyorlar.
 Kolay gelsin,afiyet olsun,yediğiniz,içtiğiniz helal,şükrünüz bol,ibadetleriniz devamlı ve huşulu olsun(amin).
Bu şekilde hazırlanan dondurmalar ev yapımı en doğal olan dondurmalardır.İçindeki şekeri saymazsak,en sağlıklı dondurmalardır.Hazır kremalarla veya krem şanti kullanarak hazırlanan dondurmalar belki daha kolay ve hazırlara çok daha fazla benzer,ancak unutulmamalı ki hazır kremalar,krem şantiler hem içindeki katkı maddeleri,hem de yüksek kalorileri ile sağlık açısından en son tercih edilmesi gerekenlerdir.Prof.Canan Karatay ekmek,şeker ve diğer zararlıların yanında süt tozu ve hazır kremalardan da uzak durulması gerektiğini özellikle belirtiyor.
 Dondurmaya en fazla rağbet çocuklardan geliyor,dolayısı ile en çok da onlar yiyor.Ülkemizde obezite ve daha üzücü olanı,çocuklarda obezite gittikçe yaygınlaşıyor,bu yüzden de hem bizim yediklerimiz,hem de çocuklarımıza yedirdiğimiz gıdalarında mümkün olduğunca fazla kalorili olmayan ancak,besin değeri yüksek gıdalar olmasına dikkat etmeliyiz. 
Prof.Canan Karatay çocukların şişmanlığı ile ilgili de şu vurguyu yapıyor:"Bir çocuğun şişman olması annesinin suçudur."Çok doğru bir tesbit,biz nasıl yedirirsek,nasıl alıştırırsak çocuklarda o alışkanlığı kazanıyor. 
Evde doğal yollarla,mümkün olduğunca hazır paketlenmiş ürün kullanmadan yapılan dondurmalar gerçek anlamda ev yapımı ve besin değeri yüksek dondurmalardır.

42 yorum:

  1. Selamun aleykum ablacım. Verdıgın bu karar senın ıcın hayırlı olur ınsaALLAH. Dondurmalarda lezız gorunyor. yiyenlere afıyet olsun :) Paylasımlarının devamını bekliyorum. ALLAH HAFIZ.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. We aleykumselam Fatmacım,
      girişte de dediğim gibi bu konuda tam anlamı ile karar veremedim,bu kararı almayı daha önceleri de defalarca düşündüm,ama yapamadım,şu anda sanki çocuğumu öldürmüş gibi hissediyorum :(ben bunu yapamayacağım gibi geliyor...

      Sil
  2. Aslına bakarsan ablacım. 50 100 kısıye hıtap etmek ayrı ve bırde mılyonlarca ınsana hıtap etmek ayrı. tabıkı en son kararı verecek olan sensın. Sana ulaşmak ısteyen mılyonları kaybetmenıde ıstemem. cunku ılmın kımden nasıplenecegı hıc bellı olmaz. yınede kararlarında en hayırlısı olsun. sevgılerımle...

    YanıtlaSil
  3. Ablacım en son kararı verecek olan sensın tabı ama bır avuç ınsana hıtap etmekle milyonlara hıtap etmek bambaşka. kım kımın ılımınden faydalanır bunu ancak ALLAH bılır. InsaALLAH en hayırlı kararı verırsın yınede. sevgılerımle....

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Fatmacım Allah senden razı olsun(amin),zaten senin yorumunu cevapladıktan sonra tekrar sayfayı herkese açık hale getirdim,yapamadım,inşeAllah vardır bunda da bir hayır,

      zaten ilk başta da bir açık kapı bırakmıştım :)ama bu vesile ile hiç kendilerini hissettirmeselerde gönderdikleri mailler vesilesi ile,burada yazılanları takibedenlerin,önem verenlerin olduğunu görmek beni ziyadesi ile sevindirdi,Rabbim senden de onlardan da razı olsun(amin),
      kalbi dua ve sevgilerimle...

      Sil
    2. SELAMÜN ALEYKÜM
      bende fatmayal hemfikirim ablacım .eden böyle bir kara aldığınıda analayamaamıştım.peygamber hayatındada gördüğümüz gibi H.z.Muhammet(sav)mekkenin ileri gelenlerine islamı tebli ederken kör olan birine tebliğ etmemesinden dolayı ihtar geldiğini biliyoruz.
      "Surat astı ve yüz çevirdi; Kendisine o kör geldi diye. Nerden biliyorsun; belki o, temizlenip-arınacak? Veya öğüt alacak; böylelikle bu öğüt kendisine yarar sağlayacak. Fakat kendini müstağni gören (hiçbir şeye ihtiyacı olmadığını sanan) ise, İşte sen, onda 'yankı uyandırmaya’ çalışıyorsun. Oysa, onun temizlenip-arınmasından sana ne? Fakat koşarak sana gelen ise, Ki o, 'içi titreyerek korkar' bir durumdadır; Sen ona aldırış etmeden oyalanıyorsun. Hayır; çünkü o (Kur'an) bir öğüttür. Artık dileyen, onu 'düşünüp-öğüt alsın."

      (Abese: 1-12)
      ALLAHa emanet ol ablacım ilminle sadece bize değil ihtiyacı olan isanlarada yardımcı olman duasıyla...

      Sil
    3. We aleykumselam Rumeysacım,
      insanız işte böyle gel gitlerimiz oluyor,sebebi bende kalsın :)

      ilim sahibi olmak benim için çok büyük bir iltifat,
      yanlış hatırlamıyorsam İmam ı Azam'ın bir sözü var
      "Bilmediklerimi ayağımın altına alsaydım başım göğe eğerdi."

      O büyük alim o kadar ilmi ile böyle diyorsa,biz ne diyelim?Kendi adıma söylüyorum bir hiç'im,
      Rabbim bizleri bağışlasın,günahlarımız çok,Rabbim istikametten ayırmasın(amin).

      Sil
  4. dondurma evde yapmayı çookkk istiyorum lakin salep bulamıyoeum şaka gibi genelde pastaneden alıyoruz çok sık tüketmiyoruz bir yaz boyunca bir elin parmağını geçmez :) ellerine sağlık çok lezzetli görünüyorlar canım istedi
    :"Bir çocuğun şişman olması annesinin suçudur." benim iki oğlum var kiloların normalin altında ama herşeyi yiyiyorlaar ve yakıyorlar bana çevremde özellikle çocuklara iyi bakmıyormuşum gibi davranıyorlar nedeninide söyleyeyim hazır gıda vermediğim için alıcağım ürünlerde sağlığı bir kenara bırakıyorum haram helal olduğuna dikkat ettiğim için sadece üniversite öğrencisi olan kızkardeşlerim anlıyor beni :( diğerler insanlara laf anlatamıyorum hani ben olaya şöyle bakıyorum ha domuz jelatini olan bişey yemişsin ha içki içmişsin ama kimse anlamak istemiyor :(
    benim 4.5 ve 2 yaşınmda çocuklarım küçüğü kolanın tadını bilmez büyüğü bir aile büyüğümüz tarafından ki kızına bir yaşından önce kola tattırmış ve lıkır lıkrı içiyor hala o vermişti bilmiyorum bu konuda ciddi anlamda çok dertliyim bişeyin sağlık açısından zararını söylediğimde biz çocuklarımıza veriyoruz bişey olmuyor deniliyor :( Rabbim aklı başındalarla karşılaştırsın selam ve dua ile

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sahracım çok doğru yapıyorsun,Allah razı olsun(amin),bizde evimize girenlerin helalliğine dikkat ediyoruz,Rabbim haram yeyip içmekten sakındırsın(amin).

      benimde küçük oğlum bize göre zayıftı,çocuk doktoru baktı,"tahlile bile gerek duymuyorum çok sağlıklı" dedi,
      abilerinde hatalar yaptım ama şimdi hiç dert etmiyorum,isterse yiyor,istemezse yemiyor,kendi haline bırakıyorum,ama seninkiler gibi iştahlı da değil :)varsın sağlıkları yerinde olsun da zayıf olsunlar,ilerde nasıl olsa alıyorlar,

      salepi Ankara'da iseniz İstanbul baharatçısından alabilirsiniz,
      geçen yıl 100 gr aldık kilosu 250 tl,ama hala onu kullanıyorum,
      fiyatlarında çok farklılıklar olabiliyor,başka bir yerden sormuştuk yanlış hatırlamıyorsam arada en az 100tl fark vardı yani daha pahalıydı,
      sevgilerimle canım kardeşim...

      Sil
  5. Hatice hn. Cok begenerektakipediyorum sizi.Allah raziolsun.2 kucuk kizim uyuduktan sonra bakabiliyorum ancak.evde hazirlanacak bebek mamasi tarifi verebilir misiniz rica etsem.5 aylik kucuk kizim.buyigude 2.5 yasinda.brz yoruluyorum ama Allah acilarini gostermesin hayirli evlat etsin.evlatsevgisi bambaska.Aeo.hale

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. halecim ben çocuklarıma hiç mama yedirmedim,5-6 aylık oluncaya kadar sadece anne sütü verdim,yavaş yavaş yoğurda,meyve pürelerine,çorbalara geçtim,

      mamaya tek benzeyen pirinç unlu muhallebi idi,onu da pekmezli veya elmalı yaptığım oluyordu,muhallebiyi pişirmeye başlamadan sütün içine elma rendeliyordum,tarçın,çekilmiş cavizde eklediğim oluyordu,şekerini veya pekmezini pişirince ileve ediyordum,Allah yavrularını hayırlı evlatlar eylesin(amin)sevgilerimle...

      Sil
  6. selamun aleykum kardesim hayirli sabahlar herkese Rabbim guzel ameller yapacagimiz bir gun nasip etsin....dondurmalar masallah cok guzel gorunuyor :)) ama ben dondurma hic sevmem onun yerine soyle serbetli bi tatli lutfen...:))ellerinize saglik..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. We aleykumselam mavi gülüm :)
      uzuun zamandır bizim evde şerbetli tatlı pişmiyor,işte arada kolay bir pasta en çok da kağıtta kek :)
      anlaşılan senin formun yerinde maşeAllah,sevgilerimle...

      Sil
    2. canim benim cok tesekkurler ama formum bende kalsin (1.60cm veee 68kg)yada aramizda :))) bende uzun zamandir yapmiyorum yememek icin ...ama ben yazin Ankaraya gelsem,sizi ziyaret etsem,sizde bana tatli yapsaniz bide kopuklu turk kahvesi ......neyseee hayalin bu kadari yeter simdilik bacim ...sayfanizin tekrar herkese acmaniza cok memnun oldum Rabbim sevabiniza yazsin...elhamdulillah Allahim bizleri hayirlar uzerinde bulusturdugun icin...

      Sil
    3. Gayet normalsin,sağlığımız yerinde olsun da biraz azı veya fazlası mesele değil değil mi :)

      Neden olmasın?Tatlı da kahve de yaparım inşeAllah,sen yeter ki gel,
      Allah razı olsun canım benim,O'na(c.c)emanetsin,sevgilerimle...

      Sil
  7. Ablacım cok sevındım.. ınsanın sevıldıgını arada bır de olsa hıssetmesı cok güzel bır duygu.. herkes adına cok mutlu oldum sevgılerımle...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Canım benim Rabbim seni de cümlemizi de her daim sevindirsin(amin),
      Kalbi dua ve muhabbetlerimle...

      Sil
  8. nilüfer erva2 Mayıs 2013 15:38

    Selamüun aleyküm ablacım bu kararınıza daha çok sevindim hayırlı olsun inşaallah.Dondurma çok güzel görünüyo elinize sağlık saf salep alıcınca deneyecem inşaallah.Allaha emanet olun...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. We aleykumselam nilüfer kardeşim,Allah razı olsun(amin),
      ben bu dondurmalardan bu gün yine yaptım :)
      deneyince haberdar et olur mu?külahta tüketmeniz ve yanında suyu da ihmal etmemeniz tavsiyemdir :)kolay gelsin,sevgiler...

      Sil
  9. Selamün Aleyküm abla
    Nasılsın iyi misin? Allah iyilik versin inşaAllah iyisindir.
    Sen davet gönderince ben bişeyler yapmaya çalıştım becerebildim mi bilmiyorum. Sayfanı görüyorum ama cevap yazarsan daha emin olacağım :)
    Beni tanıdın mı?? (ummuhureyre)
    Bu arada dondurmalar çok güzel görünüyor :) ellerine sağlık

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. We aleykumselam kardeşim,elhamdulillah çok iyiyim,inşeAllah sizde iyisinizdir,
      ben bu karardan vazgeçtim,yine herkese açık hale getirdim :)mail atan herkese davetiye gönderdim ancak bir çoğu zannediyorum,etkinleştirememiş :(

      neyse artık farketmez,rahatlıkla girip okuyabilirsiniz,Fatma'ya dediğim gibi o şekilde fazla durduramadım,kendimi çok kötü hissettim,içim daraldı ancak gelen mailler ve sıcak yorumlarınız beni ziyadesi ile memnun etti,Rabbim cümlenizden de razı olsun,bizleri hep hayırlarda sağlıkla buluştursun(amin),
      seni tabii ki tanıdım :)sevgilerimle...

      Sil
    2. Elhamdülillah abla. Evet bende bişeyler yapmaya çalışmıştım gerçi sayfa açılmıştı uğraşınca ama emin de olamadım. Hayırlısı olsun ne diyelim
      Allah razı olsun. Rabbim birbirimizden hayr görmeyi nasip etsin bizlere. amiin..Dondurmayla ilgili iki sorum vardı :). Biz açık süt alıyoruz. Ama şu an evdeki süt bitmedi. Ben tekrar kaynatsam üzerindeki kaymağı alsam da yapsam olur mu, yoksa illa ilk alındığı anda mı kaynatılıp kaymağı alınmalı? Bir de salep kullanmak şart mı? Cevap verirsen sevinirim. Bu arada beni tanımana sevindim :). Allah'a emanet ol abla..

      Sil
    3. Canım benim evdeki o sütü yeniden kaynatıp aynı işlemleri yapabilirsin,kaymağını ayırmana gerek yok,olduğu gibi ısıtmaya başla,kaynayınca veya kaynamaya yakın,salepli karışımı yukarıda tarif ettiğim gibi ilave et,diğer işlemler yukarıda var,

      yazının girişinde bahsettiğim gibi doğal dondurmanın olmazsa olmazı salep,
      salep,pişirip hazırladığımız dondurmanın kaskatı kesilmesini önlüyor,salep olmazsa hazırladığın karışım,buz nasıl bir yapıda ise öyle olur,dondurma olmaz,donmuş muhallebi olur,eski haline gelmeden de yenilmez,

      50 gr.bile salep alsan her yapışında 1 litre sütle hazırlasan,en az 5 defa dondurma yaparsın,
      yaparsan sonuçtan haberdar et olur mu :)sevgilerimle...

      Sil
    4. Anladım abla. Teşekkür ederim. Salep evde yok şu an. Aslında hiç de almadım gerek duymamıştım. Bulunduğum yerde varsa alayım inşaAllah. Tabii inşaAllah yapınca inşaAllah yazarım buraya :)

      Sil
    5. Ankara'da isen İstanbul baharatçısından alabilirsin,
      değilsen güvendiğin,bilindik bir aktardan alabilirsin,kirli beyaz renkli,içinde tek tük siyahımsı noktacıklar olan un gibi bir malzeme salep,saf salep olarak sorup al,dondurma salebi de diyebilirsin,önceki yorumlarda da söyledim,bir kaç yerden de fiyat al,fiyatlarında çok farklılıklar olabiliyor...

      Sil
    6. Yeni gördüm abla kusura bakma. Bulunduğum yerde yok galiba babam bulunmaz burada dedi. Ama yine de bakacağım inşaAllah. İlgin için çok teşekkür ederim :)

      Sil
  10. Sa.bende hazir mama kullanmak istemiyorum ama doymuyor yavrum
    Emziriyorum dvmli
    nisastayla unla gunluk sutle muhallebi yapiyorum sizin dediginiz sekilde.tsk ederkm cvpladiginiz icin Allah razi olsun hatice hn

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. yavaş yavaş diğer gıdalara da geçebilirsin,nasıl olsa 5 aylık olmuş,sağlıkla büyüt inşeAllah...

      Sil
  11. tuğba ve kuzusu3 Mayıs 2013 13:52

    hatice abla kararına çok sevindim bence açık olması daha iyi olmuş.arkadaşlarıma bu siteden bahsetmeyi düşünüyordum artık herkes rahat rahat ulaşabilecek :)
    dondurmada çok güzel olmuş.Allah nasip ederse en yakın zamanda denemek istiyorum.Allah'a emanet olun.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Biraz endişeye mahal verdim,hakkınızı helal edin :)
      sitenin gönüllü reklamını yapacaksın öyle mi :)çok teşekkür ederim,inşeAllah arkadaşların da beğenirler,faydalanmalarına vesile olurum,
      dondurmaya gelince biz çok memnunuz daha burada havalar yeni ısındı ama,ben bu senenin 3.dondurmasını yaptım :)
      içimiz rahat yiyoruz elhamdulillah,ne de olsa içinde ne var,nasıl hazırlandı biliyoruz,
      deneyince sonuçtan haberdar edersen sevinirim,kolay gelsin,sevgilerimle...

      Sil
  12. tuğba ve kuzusu3 Mayıs 2013 23:03

    böyle güzel bi siteyi tanıtmayı kendime borç bilirim.bu site bana huzur veriyor.bu arada aynı şehirde yaşıyoruz hatice abla:)eşim sadece AOÇ nin sade dondurmasını alır.pek az hazır gıda evimize girer.inş bu yaz son kez hazır dondurma yeriz.önümüzdeki 3-4 ay biraz yoğunum önemli bir sınavım var.Allah'ın izniyle şu sınavımı atlatayım inş birbirinden güzel tariflerini denemek istiyorum :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim canım benim :)
      önceki senelerde bir ara bizde yumurtayı AOÇ'den alıyorduk,diğer ürünlerini ise şarap da ürettiği için,eşim almak istemiyor,
      bizde mümkün mertebe hazır gıda almamaya çalışıyoruz ancak çocuk olunca tamamen de kaçamıyoruz,mesela çikolata gibi,
      inşeAllah haram bir şey yeyip içmek nasip olmaz,bilmeden de bir yanlışımız varsa Rabbimden affedilmeyi diliyorum(amin),

      Rabbim sınavında kolaylık ve zihin açıklığı,hayırlı başarılar versin,her şeyi gönlüne göre,gönlünü de kendisine göre şekillendirsin(amin),

      kalbi sevgilerimle,O'na(c.c)emanetsin...

      Sil
  13. KADRİYE SARI6 Mayıs 2013 16:16

    Hatice hanım dün dondurma tarifinizi Allahın izniyle oğlum ile birlikte yapmaya çalıştık, büyük su bardağı hangisi olabilir deyip, 250 gr subardağında karar kıldık, salep ve nişasta tepelememi silmemi olmalıda ikisindin ortası yaptık kahveli oğlumun kapsamında diğer ikisinin karıştırmak benim görevimdi limonlumuz sizinki kadar sarı olmadı amaaaa bugün öğlen akşamı bekleyemezdik yedikk Allah sizden razı olsun ev yapımı dondurmamız harika olmuş Allaha emanet olun

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kadriye hanım deneyip beğenmenize ne kadar sevindim anlatamam,elleriniz dert görmesin,afiyetler olsun,

      salep nişasta ölçüleriniz doğru,benim su bardağım büyüktü,ölçtüğümde 3 su bardağı tam bir litre gelmişti,zannediyorum sizin bardak ölçüsü de doğru olmuştur,ufak tefek farklılıklar Allah'ın izni ile mesele olmuyor,en önemlisi evimizde doğal malzemelerle sağlıklı,güvenilir ve lezzetli dondurmalar hazırlayıp,gönül rahatlığı ile sevdiklerimizle yiyebilmek elhamdulillah...

      zerdeçalın zannediyorum farklı türleri var,bazısı daha sarı yapıyor,bazısının sarısı daha az,zaten renk dondurmanın makyajıydı :)olmazsa olmazı değildi,ama şunu da belirtelim bizim makyajımız da çok sağlıklı :)
      tekrar afiyetle yeyin,sevgilerimle...

      Sil
  14. esselamualeykum hatice hanım bende yıllardır dondurmamı kendim yaparım Allahın izniyle. Bu sefer sizin gibi nişasta koyayım dedim ama sanki ağızda nişasta kalıntıları oldu tabiri caizse ağızda kayıp gitmedi dondurma özelliklede limonlu hoş olmadı.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. We aleykumselam türkan hanım sayfama hoşgeldiniz :)
      1 litre sütün içindeki 1 tatlı kaşığı nişasta nasıl hissedilir?inanın anlayamadım :(
      bu yaz 3-4 sefer dondurma yaptım,hepsi de çok güzeldi ve dediğiniz gibi bir durum hiç olmadı,aksine çok daha lezzetlilerdi,
      sizin sıkıntınızda,sütünüzün,sütün yağlı olup olmamasının,kaymak kullanıp kullanmamanızın etkisi olabilir,belki de siz çok hassassınız bilemiyorum :(

      Sil
  15. Belişşşşşş23 Haziran 2013 21:56

    selamualeykum Hatice hanım.bu tarif çok işime yaradı. Allah senden razı olsun(amin)Sağol

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. We aleykumselam,
      Belişşşşşş sayfama hoşgeldiniz :)
      işinize yaramasına sevindim,Allah cümlemizden de razı olsun(amin),
      selametle kalın kardeşim...

      Sil
  16. Hoşgeldiniz,ilginiz için ben de size çok teşekkür ederim,
    dondurmanın sulu kalmasını ilk defa duyuyorum, bu şekilde defalarca dondurma yaptım ve dediğiniz gibi bir durumla hiç karşılaşmadım, acaba kullandığınız salepten olabilir mi?
    salep katkılı ise istenilen sonucu alamayabilirsiniz, kullandığınız salep saf salep olmalı, bu tarifte nişastadan dolayı salep miktarını azalttım,
    diğer tarif ise ilk dondurmalarımdandı, her iki şekilde de uygulayabilirsiniz,
    bir de salepsiz olan süt reçelli dondurma tarifimi de
    uygulamanızı tavsiye ederim,
    hem çok kolay hem çok ucuz ve hiç buzsuz,
    kolaylıklar diliyorum hayırlı ramazanlar...

    YanıtlaSil
  17. Dondurmayı pek seven biri değilim. Belki de piyasadaki şeyler dondurma olmadığındandır. Kendim yapsam belki yiyebilirim. Fakat zahmetli görünüyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hoşgeldiniz, bu tarif size zor göründü ise çok kolay olanı da var dondurma kategorisinden bulabilirsiniz linki ise burada google'a yazıp kolayca ulaşabilirsiniz

      http://hayatcemresi2.blogspot.com.tr/2014/04/salepsiz-en-kolay-en-ucuz-dondurma.html?m=1

      Sil
    2. Hoşbulduk.

      O tarifi de görmüştüm aslında. :) Fakat süt reçelini şimdiye kadar hiç kullanmadım.

      Sil

HERKES YORUM YAPABİLİR,
siteniz veya bloğunuz yoksa ,profil seçin bölümünden Adı/URL yazan kısma tıklayın ,Ad yazan kısma adınızı ve soyadınızı yazın,
(yorumlarınızda iki isim kullanmanız,aynı isimle yazan diğer kardeşlerimizle karıştırılmamanız için önemli)
URL kısmını doldurmasanız da olur,yorumunuzu yazıp,

" YAYINLA "

yazısına tıkladığınızda yorumunuz gelir,ilginize çok teşekkür ederim.

KUR'AN IŞIĞINDA ÖLÜM, KIYAMET, AHİRET.....Mutlaka dinleyin...

BU SİTEDE YER ALAN KONULAR

Translate

Blog Archive

yasal uyarı

Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool HAYATCEMRESİ Adlı sitede yayınlanan tüm içerik hayatcemresi2.blogspot.com'a aittir.Hiçbir şekilde izinsiz kullanılamaz.
 
Copyright © HAYATCEMRESİ - Blogger Theme by BloggerThemes & freecsstemplates - Sponsored by Internet Entrepreneur