İNSTAGRAM

İNSTAGRAM
hayatcemresi_ instagram

بسم الله الرحمن الرحيم

بسم الله الرحمن الرحيم
(İnsanları) Allah'a çağıran,iyi ve faydalı iş yapan ve "Ben müslümanlardanım" diyen kimseden daha güzel sözlü kim vardır?
Fussilet suresi 33.ayet

Kutlu Doğum Programları ile Yerleştirilmeye Çalışılan Soft Peygamber Algısına Reddiye

Henüz 29 Yaşında Hakka Yürüyen bir Şehid'in Dilinden Muhteşem Bir Sohbet

23 Mart 2013 Cumartesi

TAM BUĞDAY UNLU PROFİTEROL

"Her insan için, önünden ve arkasından takip eden Melekler vardır; onu Allah’ın emriyle korurlar. Muhakkak ki Allah bir topluma verdiği nimeti, onlar, kendilerindeki iyi hali fenalığa çevirmedikçe bozmaz. Bir topluma da Allah bir kötülük diledi mi, artık onun geri çevrilmesine hiç bir çare yoktur. O toplum için (kendilerine yardım edecek) Allah’dan başka bir yardımcı da yoktur."
(Rad suresi 11. ayet meali)
 Allah'ın adıyla başlarım...
Daha önceleri de bir kaç kere yapıp resimlediğim,ancak yayınlamadığım profiterolleri,son yapışımda tam buğday unlu hazırladım ve tekrar resimledim.Geçen yaz tarifini,sevgili yeğenimiz İlkay'dan almıştım,tabii tarif malzemelerini,biraz artırıp tam buğday unu da ilave edince tarif biraz değişmiş oldu :)Beyaz undan uzaklaşmak,en azından azaltmak adına pastalarda dahil hemen her hamur işimde tam buğday unu veya diğer unlardan da kullanıyorum.
Profiterol zor olmayan ancak çok zaman alan bir tatlı çeşidi.Daha kolay pastalar arayanlara,Yarım ay veya dolunay pastaları(dolunay pastasının tarifi inşeAllah sonra gelecek :) gibi,hem çok kolay hem de yağsız,aynı zamanda en az profiterol kadar lezzetli pastaları tavsiye ederim.
MALZEMELER
Hamur Malzemeleri
1,5 su bardağı su,
125 gr.tereyağı,
1 su bardağı tam buğday unu,
1/2 su bardağı normal un,
1 çay kaşığı toz şeker,
bir fiske tuz,
4 adet yumurta,
isterseniz 1 paket vanilya(ben kullanmadım)
Krema Malzemeleri
3 su bardağı süt,
2 yemek kaşığı un,
1,5 yemek kaşığı nişasta,
limon kabuğu rendesi,
6 yemek kaşığı toz şeker,
Çikolata Sosu İçin Malzemeler
1 su bardağı süt,
1/2 su bardağı su,
1,5 tatlı kaşığı kakao,
2 tatlı kaşığı nişasta,
1/2 tatlı kşığı un,
Piştikten sonra sosa ilave etmek üzere:1 çay kaşığı tereyağı,
2 yemek kaşığı şeker,
40 gr.bitter çikolata,
PROFİTEROL NASIL HAZIRLANIR?
önce hamur malzemeleri ile profiteroller hazırlanır,
su,yağ,tuz ve şeker tencereye alınıp yağ eriyinceye kadar ısıtılır,
yağ eriyince un ilave edilip tahta kaşıkla iyice karıştırılarak,hamur dip tutmaya başlayıncaya kadar,5-6 dak.pişirilir,
tencere ocaktan alınır,hamur ılıyınca mutfak robotuna alınıp ilk yumurta kırılır,robot çalıştırılıp yumurta iyice hamura karıştırılır,robot çalışırken tek tek diğer yumurtalar da kırılıp iyice hamura yedirilir,(robotunuz yoksa yumurtaları hamura yedirme işlemini el mikserinin hamur yoğurma aparatı ile de yapabilirsiniz,)
fırın 180 derecede ısıtılmaya başlanır,
yağlanmış fırın tepsisine,hamurdan birer tatlı kaşığı veya daha az hamur alınıp aralıklı olarak dizilir,
tepsi sıcak fırına sürülür,
15 dak.sonra ısı 150 dereceye düşürülür,
toplamda profiteroller,fırının hiç kapağı açılmadan 50 dak. pişirilir,fırın kapatılıp 10 dak.sonra fırından alınır,
profiteroller pişerken krema ve çikolata sosu ayrı ayrı pişirilip,ara ara karıştırılarak soğutulur,
ılıyan veya soğuyan profiteroller bir kenarlarından bıçakla kesilip,içine krema doldurulur,geniş bir servis tabağına dizilir,hepsi krema ile doldurulunca,üzerine çikolata sosu gezdirilip servise hazır hale getirilir,kolay gelsin,afiyet olsun,şükrünüz bol,ibadetleriniz devamlı olsun(amin).

Profiterollerin son halinde üzerlerine birer küçük parça portakal kabuğu şekerlemesi yerleştirip süsledim.
PÜF NOKTALARI: 
Profiterol yapımı,kolay ancak uğraştırıcı,riskli ve sabır gerektiren bir iştir.
Pişme süresi,pişme esnasında fırın kapağının hiç açılmaması ve fırınınızın ısı dağılımının eşit olması en önemli püf noktaları.Aksi takdirde profiterollerin bir kısmının,içi hamur kalabilir,çökebilirler.
Turbo fırınlarda pişme süresi biraz daha kısa olabilir.Ben turbo olmayan fırında pişirdim.
Aynı tarifi,tam buğday unu kullanmadan,hepsini normal un kullanarak da yapabilirsiniz.

21 yorum:

  1. Elinize sağlık profiterolu eşim ve kızım çok seviyor bu haliyle de denemek isterim sevgiler...

    YanıtlaSil
  2. Yıllardır profeterol yapıyorum tam buğday unuyla hiç denemedim eline sağlık..

    YanıtlaSil
  3. ımm ellerine sağlık ablam çok merak ettiğim tariflerden biri :) en kısazamanda yapıp sonucu bildiricem sana
    yanlız benim bir sorum olucak benim yoğurt kaymaklarını biriktiriyorum ama bundan önce tereyağı yaptım beceremedim :( dondurucuya atıyorum kaymakları onlarla başka neler yapabilirim selam ve dua ile

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. sahracım tereyağın neden olmadı acaba?kullanılmayan kaymak olursa ben blendırda yapıyorum tereyağını,
      yoğurt kaymağını en az 4-5 misli sulandırıyorum,iyice çırpıyorum,yağı üzerinede toplanıyor,onu bir kaseye alıp kaşıkla toparlıyorum ve yıkıyorum,
      blendır yoksa bir kavanoz içinde iyice çalkalayarak da aynı işlemi yapabilirsin,
      bazen bu kaymağı lor yaparken artan yoğurdumla beraber kaynayan süte koyup karıştırıyorum,daha yağlı bir lorum oluyor,
      inşeAllah yardımcı olabilmişimdir :)
      sevgilerimle...

      Sil
  4. Canim ellerine saglik afiyetler olsun

    YanıtlaSil
  5. galiba suyu az geldi cevabın için çok teşekkür ederim ablacım Allahım razı olsun dün sitende şöyle bir gezinirken bulaşık makinası kullandığımız limonları kaşıklığa koyun yazmışsınya bugün denedim sonuç harika ben kimyasal olduğundan makina kokusu takmıyorum ve her sabah çocuklara portakal sıkıyorum birde portakalı deniycem Allahım razı olsun tekrardan .. selam ve dua ile

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sıkılmış limonları bu şekilde yıllardır kullanıyorum,makinayı açınca mis gibi limon kokusu insanı ferahlatıyor,

      bu yöntemden herkesin haberdar olmasını isterdim,o zaman makinayı güzel kokutmak için satılan kimyasallara kimse ihtiyaç duymazdı.

      Sil
  6. Profiterol sevdiğim ve sık yaptığım bir tatlı. Tam buğday unu ile yapmaya cesaret edemem herhalde. Kıvamında bir farklılığa sebep oluyor mu tam buğday unu acaba?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben bir farklılık farketmedim,ama tam buğday unu da kullanılan pastalar sanki daha lezzetli oluyor.

      Sil
  7. Ben de acizane ayırılan kaymaklarla tereyağından başka ne yapılabilir diye söyliyebilir miyim? :)
    Ben genelde pasta için yaptığım kremalara evde varsa kaymak koyarım. Sanki krem şanti konmuş gibi lezzetli oluyor.(muhallebi sıcakken koyulsa daha iyi erir içinde)
    Yada poğaça yoğururken hamurum içine katıyorum.Ve böylece çırpılmadanda tereyağ görevi yapmış oluyor.
    Bu arada limonları makinaya koymayı deniyeceğim inşaAllah :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Canım benim,evet yoğurt kaymaklarını kullanamıyorsak en iyisi sütü mayalamadan önce üzerindeki kaymağı alıp öyle mayalamak lazım,
      dediğin çok güzel bir fikir,teşekkür ederim,

      limon yönteminden de memnun kalacağına inanıyorum :)

      Sil
    2. hiç bu yorumu görmeden aklıma geldi biliyor musun kurabiyede kaymak kullanmak deneyeyim demiştim güzel olursa buradan yazarım diye :) en yakın zamanda yapacağım inşaAllahh
      bu arada ablacım senin büzgü böreğinden geçen haftalar üniversitede okuyan kızkardeşlerime nacizane bikaç çeşit ve büzgü börek yapıp gönderdim ev arkadaşları hepsi büzgü böreğin nasıl yapıldığıyla ilgili fikirler sunmuşlar şekli çok beğenilmiş Allahım razı olsun sıksık yapar oldum artık selam ve dua ile.....

      Sil
    3. Canım benim Rabbim cümlemizden de razı olsun(amin),
      ben de annemler buradayken hem gittikleri akraba ziyaretine götürmeleri için,hem de yol için kendilerine hazırladım büzgü börekten :)onların da çok hoşlarına gitti,hem çok kolay hem de gösterişli,yiyen,gören herkesten beğeni alan bir börek çeşidi,

      senin de ellerine sağlık,
      kalbi sevgi ve dualarımla...

      Sil
    4. selamün aleyküm hatice hanım inşALLAH iyisinizdir ben birşey öğrenmek istiyorum profiterol yapıyorum yaparkende tereyağ kullanıyorum ama istediğim gibi kabarmıyor sizin bir öneriniz olabilirmi bu konuda selametle

      Sil
    5. We aleykumselam kardeşim hoşgeldin :)elhamdulillah çok iyiyim,siz de iyisinizdir inşeAllah,

      ben profiterol yaparken,hiç tereyağı haricinde başka bir yağ kullanmadım,acaba margarin kullanınca daha mı fazla kabarıyor,bilmiyorum,ancak hiç margarin kullanmıyorum o yüzden soruyorum :)
      profiterol de önemli olan kabarmasının yanında piştiğinde içlerinin boşalmış olmasıdır,eğer bir miktar kabarıp,içleri boşalmışsa bence mesele yok,zaten içleri krema ile doldurulunca daha da kabarık olacaklardır,

      belirttiğim püf noktalarına dikkat ederek pişirirseniz,Allah'ın izni ile iyi sonuç alacağınıza inanıyorum,
      inşeAllah yardımcı olabilmişimdir :)bu tatlı vesile ile sizi yeniden burada görmek beni sevindirdi :)
      kalbi dua ve sevgilerimle...

      Sil
  8. HAMURU PİŞTİKTEN SONRA BİRAZ SERT OLDU NORMAL Mİ BU YOKSA YUMUŞAMASI İÇİN BİŞEY YAPMALIMIYIM . ŞİMDİDEN TEŞEKKÜRLER

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hoşgeldiniz kardeşim,isminizi de yazarsanız sevinirim,
      sert olması normal,içlerini doldurup üzerlerine sosunu da döktükten sonra zaten yumuşuyor,elinize sağlık,afiyetler olsun.

      Sil
  9. Teşekkür ederim ancak bloğunuza giriş iznim yok,o yüzden giremedim,
    verdiğiniz linki de google'da arattım,hiç bir sonuç bulunamadı :(

    YanıtlaSil
  10. Es-Selamu Aleykum Ablacan...
    Öncelikle Ramazan boyunca diğer yemek sitelerinde bulunmayan ruhu besleyecek tarifler paylaştığın için Allah razı olsun... Rabbim hayırlı ilimler, temiz(helal) rızıklar, salih ameller ihsan eylesin...(Âmin)
    Profiterolü daha önce iki kez davul fırında Allahın izniyle olabildiğince küçük yaparak pişirebilmiştim ama üçüncü denemede ekler şeklinde yapınca malesef olmamıştı sonrada hiç denememiştim. Teyzemler gelecekti ne yapsam diye düşünürken Hatice Ablamın sayfasına bir göz atayım dedim ve gözlerim profiterollerin resminde takılı kalınca tekrardan deneyebilirim aslında dedim :). Malzemeleri biraz azaltarak ekler şeklinde yaptım, sonuç elhamdulillah güzel oldu beğenildi de :). Tarif için teşekkürler, Allah razı olsun... Bu arada düğün telaşemiz olduğu için geçen hafta yapmıştım ama yorumu anca yazabildim. Her zaman yorum yazmasam da, paylaştığın her konuyu merakla, "acaba ablamdan bu sefer neler öğreneceğim bakalım" diye okuyorum. Tecrübelerinden, hassasiyetlerinden ve paylaştığın bilgilerden çok şey öğrenerek, takdir ve gıbta ile sıkı bir takipçinim...Ve gerçekten Allah rızası için; Emr-i bil ma'rûf ve nehy-i anil münker (İyiliği emretmek ve kötülükten men etmek) için burada bulunan nadir şahsiyetlerden birisin... Seni Allah için çok seviyorum :)... Rabbim riyadan korusun, ihlasını ve salih amellerini arttırsın (Âmin)...
    En emine Emanetsin,
    Selam, Dua ve Muhabbet ile...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. We aleykumselam canım benim,içinin güzelliğini satırlara yansıtmışsın Allah razı olsun,bu güzel dualarına da bil mukabele ve amin diyorum,ben de seni Allah için çok seviyorum,görmeden muhabbet böyle oluyor demek ki,
      hataları,günahları çok aciz bir kulum,Rabbim affetmezse helak olurum,O'ndan affını ve merhametini diliyorum,bizleri yolundan ayırmasın(amin),kalbi muhabbetlerimle...

      Sil
  11. Merhabalar tarifinizi bugün denedim bence çok başarılı bir sonuç çıktı çok teşekkür ederim ellerine sağlık kardeşim hayırlı ramazanlar

    YanıtlaSil

HERKES YORUM YAPABİLİR,
siteniz veya bloğunuz yoksa ,profil seçin bölümünden Adı/URL yazan kısma tıklayın ,Ad yazan kısma adınızı ve soyadınızı yazın,
(yorumlarınızda iki isim kullanmanız,aynı isimle yazan diğer kardeşlerimizle karıştırılmamanız için önemli)
URL kısmını doldurmasanız da olur,yorumunuzu yazıp,

" YAYINLA "

yazısına tıkladığınızda yorumunuz gelir,ilginize çok teşekkür ederim.

KUR'AN IŞIĞINDA ÖLÜM, KIYAMET, AHİRET.....Mutlaka dinleyin...

BU SİTEDE YER ALAN KONULAR

Translate

Blog Archive

yasal uyarı

Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool HAYATCEMRESİ Adlı sitede yayınlanan tüm içerik hayatcemresi2.blogspot.com'a aittir.Hiçbir şekilde izinsiz kullanılamaz.
 
Copyright © HAYATCEMRESİ - Blogger Theme by BloggerThemes & freecsstemplates - Sponsored by Internet Entrepreneur