بسم الله الرحمن الرحيم

بسم الله الرحمن الرحيم
(İnsanları) Allah'a çağıran,iyi ve faydalı iş yapan ve "Ben müslümanlardanım" diyen kimseden daha güzel sözlü kim vardır?
Fussilet suresi 33.ayet

Kutlu Doğum Programları ile Yerleştirilmeye Çalışılan Soft Peygamber Algısına Reddiye

Henüz 29 Yaşında Hakka Yürüyen bir Şehid'in Dilinden Muhteşem Bir Sohbet

1 Mart 2013 Cuma

ZERDEÇALLI PORTAKAL KABUĞU ŞEKERLEMESİ

"Kuşkusuz biz,ona(insana) yolu gösterdik; ister şükredici olsun, ister nankör."
(İnsan suresi 3.ayet meali)

Allah'ın adıyla başlarım...
Portakal kış aylarının belki de en sevilen meyvesidir.Rabbimizin bize bahşettiği,o harika nimetlerden bir tanesidir,elhamdulillah.Biliyoruz,şükrünü eda edemeyiz,ama bu gayrette olalım inşeAllah.Zaten Rahman olan Rabbimiz,bahşetttiği nimetlere şükürde aciz kalacağımızı biliyor,bizden sadece samimiyet ve bu yolda gayret bekliyor.Rabbim bizleri yolunun yolcuları etsin,nimetlerinden istifade edip de nankörlük edenlerden eylemesin(amin).

Evde bulunan portakalları her yediğimizde kabuklarını atmaya kıyamıyordum.Uzun zamandır portakal kabuğu şekerlemesi yapmayı düşündüm,nihayet Rabbim nasip etti yaptım.Hem de bir başladım üç tur yaptım :)şimdi dördüncü tur için kabuklarımı biriktiriyorum.Portakal kabuklarını buzdolabı poşetinde dolapta saklıyorum,istediğim miktara gelince çıkarıp işlemlere başlıyorum.
Bu şekerlemeler bizim evde çok sevildi,hele de çikolatalısı...
Sadesi de çok lezzetli,büyük oğlum fazla yemek istemiyor,bir tadına baktım mı arkası geliyor diyor :) anlıyacağınız bağımlılık yapıyor,aman dikkat!
Dilerseniz bu nefis portakal kabuğu şekerlemelerini nasıl hazırladım?şimdi onu anlatayım inşeAllah...
MALZEMELER
4 adet kalın kabuklu,portakalın kabukları,
her portakal için 3 yemek kaşığı dolusu toz şeker,
1/2 çay kaşığı toz zerdeçal,
 yeteri kadar su,
1 tatlı kaşığı limon suyu,
PORTAKAL KABUĞU ŞEKERLEMESİ NASIL HAZIRLANIR?ve PÜF NOKTALARI NELERDİR?
*portakalları yıkayıp mümkün olduğunca geniş şekilde kabuklarını soyup,çok ince olmayan,yaklaşık 1 cm.genişliğinde,şeritler halinde doğrayın,
*doğradığınız portakal kabuklarını üzerlerini geçecek miktarda suya koyun,
fırsat buldukça bu suyu değiştirip üç gün boyunca bu şekilde bekletin,değiştirme işleminde kullandığınız su sıcak olursa acısının gitmesi için daha iyi olur,
*üç gün sonra portakal kabuklarının suyunu süzün ve pişireceginiz yayvan bir tencereye veya tavaya alın,portakal kabuğunun tadına bakın acısı hala size çok geliyorsa bir kaç kere de suda kaynatıp suyununu süzün,tekrar sudan geçirin,ben bu üçüncü yapışımda kaynatıp süzme işini yapmadım,şekerle birleşince tadı çok güzel oldu,acısı bizim için rahatsız edici değildi,
*üzerlerine şeker ve zerdeçalı serpip,limon suyunu da ekleyin,üzerlerine çıkmayacak kadar su koyun,altını yakıp şekeri eriyince tadına bakın,
şeker tadı yaklaşık,şuruplu tatlıların şurubu gibi tatlı olmalı,şeker az ise biraz daha ilave edin,piştikten sonra toz şekere bulamak istiyorsanız,şeker miktarı biraz daha az olabilir,şekere bulamadığım halde bu son yapışımda,şekerlemeler kuruyunca hafif şekerlenmiş bir hal aldılar,üst kavanozdaki görüntü 2.güne ait,diğer resimler ise ilk gün çektiklerim,
*suyunu iyice çekinceye kadar pişirin,suyunu çekmeye yakın sık sık karıştırın ki portakal kabukları dip tutup yanmasın,
*suyunu çeken portakal kabuklarını,aliminyum folyo serilmiş bir tepsiye döküp yayın,
çikolatalı portakal kabuğu şekerlemesi için:
*çikolataya bulamak istediğiniz portakal kabuğu şekerlemelerini pişip soğuduktan hemen sonra,her şekerlemenin bir tarafını,benmari usulü erittiğiniz çikolataya,batırıp,aliminyum folyo serilmiş düz bir zemine bırakın,
 *bütün şekerlemeleri,oda sıcaklığında kurumaya bırakın,3-4 gün sonra kuruyan portakal kabuğu şekerlemelerini kapalı bir kaba alıp ağzı kapalı olarak buzdolabında muhafaza edin,kolay gelsin,afiyet olsun... 
NOT:Şekerlemeleri toz şekerli isterseniz üzerlerine biraz toz şeker serpip,o şekilde kurumaya bırakın,ben toz şeker serpmedim.
Şekerlemeler için portakal kabuklarını soyarken beyaz kısımları ile beraber soydum,beyaz kısımlarını ayırmadım.Kuruyunca,beyaz kısımları beyaz değil,sarı dursun diye de,pişirirken zerdeçal ekledim.
Portakal kabuğu şekerlemelerinizde hiç acı tat istemiyorsanız,portakal kabuklarını soymadan önce, portakal reçelinde yaptığımız gibi kabuklarını hafifçe rendeleyip,içinde acılığını barındıran pütürlerini patlatıp daha kısa sürede şekerlemelerinizi hazırlayabilirsiniz.Ama dediğim gibi hafif acı tadı bizi hiç rahatsız etmedi.
Taslağı hazırladığımda,şekerlemelerin henüz üçüncü turunu yapmıştım,ama şimdi dördüncü turu da pişirip hazırladım :)  

16 yorum:

  1. Ablacım güzel duaların için ami diyorum.İnşALLAH şükredenlerden oluruz.Portakallı şekerlemelerde çooooook lezzetli görünüyorlar... Ellerin dert görmesin...sevgilerimle ALLAH a emanat ol...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim canım benim,
      en Emin'e emanetsin,sevgilerimle,
      hayırlı cumalar...

      Sil
  2. Selamün aleyküm nasılsınız ablacım.portakal şekerlemesi çok güzel görünüyo acaba çok acı oluyo mu iki buçuk yaşında kızım var yiyebilir mi diye düşündüm çikolatalısı çok hoşuma gitti gel beni yee diyo resmen.elinize,emeğinize sağlık. Allaha emanet olun...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. We aleykumselam elifcim,elhamdulillah çok iyiyiz,inşeAllah sizde iyisinizdir,
      elifcim benim küçük oğlum yemiyor,zannediyorum acı geldiği için,ama onun haricinde diğerleri,özellikle de çikolatalısını kapış kapış ettiler :)

      kızın da benim oğlum gibi yiyemeyebilir,ona sıfır acılı olması lazım,onun için yapacağını,son kısımda belirttiğim gibi,portakalı soymadan kabuğunu rendenin ince delikli kısmından hafif rendeleyip acılık barındıran pütürlerini gider,sonra suda beklet,bir kaç kez kaynatıp suyunu süzdükten sonra pişir,inşeAllah o şekilde hiç acısı kalmaz :)
      kolay gelsin,kızın da ne tatlıdır şimdi,onu da çok öpüyorum :)
      sevgilerimle...

      Sil
  3. Benim de portakal kabukları bekliyor dolapta ama bir türlü vakit bulup da yapamadım. Gerçekten güzel oluyor özellikle de çikolatalısı

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. aynen öyle kardeşim,
      çikolata ile portakal kabuğunun nefis bir uyumu var,tavsiye ederim,
      sevgilerimle...

      Sil
  4. Aslında benim adım nilüfer kızımın adı elif erva siz elifcim deyince kendimi yalan söylüyo gibi hissettim hakkınızı helal edin kendi adımı kullanayım artık.sevgilerimle...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Canım benim ne kadar hassassın,Allah razı olsun(amin),annesinin de kızının da isimleri çok güzelmiş :)maşeAllah,
      hakkım varsa helal olsun kardeşim,nilüfer'in yanına bir isim daha yazarsan çok daha iyi olur,sebebini yorum kutucuğunun altındaki kısımda açıkladım :)
      selametle kalın kardeşim,hayırlı geceler...

      Sil
  5. Esselamu Aleykum ablacım...

    Çok enfes görünüyorlar, anneme gösterdim. Fakat "Aman" dedi direk :)... Küçükken annemle bir yemek kitabında görüntüsüne aldanarak portakal kabuğu keki yapmıştık.Tavuklar bile yememişti de, onu hatırladı :)...

    Ama bu şekerlemeler, o kek gibi değildir.Çünkü kaynağı sahih...:)

    Selam, Dua ve Muhabbet ile...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. We aleykumselam we berakatuh canım kardeşim :)
      tavukları bilmem ama ev ahalisi dışında da yiyenler oldu,beğenerek yediler :)

      tarifte bir kaç farklı yöntem önerdim,
      portakal kabuğunun acısını hiç istemiyorsanız uygun yöntemi uygularsınız,resimdekileri hazırlarken kaynatma işleminden geçirmedim,ama acısı rahatsız etmedi,son yaptığımı kaynatma işleminden geçirdim,acısı çok hafif kalmıştı,
      damak tadınıza göre hazırlayabilirsiniz,

      annene de gıpta ettim,böyle sağlam duruşlu,ilimli,mü'mine bir kızı olduğu için,maşeAllah,
      annene selamlarımı iletirsen sevinirim,
      kalbi sevgilerimle...

      Sil
    2. Birgün denersem tekrardan detaylarına bakarım inşeAllah...

      We aleykum selam... İletirim inşeAllah...
      Saydığın vasıflara hakiki manada sahip olabilmeyi Rabbim nasip eylesin.
      Annemi bilmem ama, Elhamdulillah ben annemin kızı olduğuma ne kadar şükretsem azdır. Rabbim hayırlı evlat olabilmeyi nasip ylesin.(Âmin)

      Selam, Dua ve Muhabbet ile...

      Sil
    3. Sizin adınıza çok sevindim,Rabbim huzurunuzu hep daim kılsın,dualarına ben de amin diyorum,
      en Emin'e(c.c) emanetsiniz,
      sevgilerimle...

      Sil
  6. önce amin diyorum şükür rabbime
    renginin güzelliğine bayıldım ne güzel yaratmış rabbim sizinde ellerinize sağlık uzansam alacakmışım gibi canlı görünüyor çikolatalılarada bayıldım nefis

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Fatmacım,görüntüleri gibi tatları da çok güzel elhamdulillah,
      mümkün olsaydı da ikram edebilseydim :(

      sevgilerimle,hayırlı geceler...

      Sil
  7. Esselamu Aleykum Hatice Ablacığım;Portakal kabuğu şekerlemelerinin görüntüsü gibi tatlarıda çok güzelmiş maşaAllah.Test edilmiştir ;)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. We aleykumselam canım kardeşim benim,
      beğenmene sevindim,afiyetler olsun,
      sevgilerimle...

      Sil

HERKES YORUM YAPABİLİR,
siteniz veya bloğunuz yoksa ,profil seçin bölümünden Adı/URL yazan kısma tıklayın ,Ad yazan kısma adınızı ve soyadınızı yazın,
(yorumlarınızda iki isim kullanmanız,aynı isimle yazan diğer kardeşlerimizle karıştırılmamanız için önemli)
URL kısmını doldurmasanız da olur,yorumunuzu yazıp,

" YAYINLA "

yazısına tıkladığınızda yorumunuz gelir,ilginize çok teşekkür ederim.

KUR'AN IŞIĞINDA ÖLÜM, KIYAMET, AHİRET.....Mutlaka dinleyin...

BU SİTEDE YER ALAN KONULAR

Translate

Blog Archive

Bu gadget'ta bir hata oluştu

yasal uyarı

Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool HAYATCEMRESİ Adlı sitede yayınlanan tüm içerik hayatcemresi2.blogspot.com'a aittir.Hiçbir şekilde izinsiz kullanılamaz.
 
Copyright © HAYATCEMRESİ - Blogger Theme by BloggerThemes & freecsstemplates - Sponsored by Internet Entrepreneur