İNSTAGRAM

İNSTAGRAM
hayatcemresi_ instagram

بسم الله الرحمن الرحيم

بسم الله الرحمن الرحيم
(İnsanları) Allah'a çağıran,iyi ve faydalı iş yapan ve "Ben müslümanlardanım" diyen kimseden daha güzel sözlü kim vardır?
Fussilet suresi 33.ayet

Kutlu Doğum Programları ile Yerleştirilmeye Çalışılan Soft Peygamber Algısına Reddiye

Henüz 29 Yaşında Hakka Yürüyen bir Şehid'in Dilinden Muhteşem Bir Sohbet

6 Mart 2013 Çarşamba

ÇİLEK SOSLU BİSKÜVİLİ SÜTLÜ İRMİK TATLISI

"Onlar(mu'minler),namazlarını da (titizlikle) koruyanlardır."
(Mu'minun suresi 9.ayet meali)
Allah'ın adıyla başlarım...
Çok uzuuun zaman önce yapıp taslakta beklettiğim bir tatlı tarifi bu.Hem çok hafif,hem de çok lezzetli bir tatlı idi.Özellikle de küçük oğlum sosuna bayılmıştı.Uzun zaman da"ben çilek sos istiyoyum"diye talepte bulunmuş,unutamamıştı :)Malum,çilek mevsimi geliyor,mevsimine uygun bir tatlı çilek soslu irmik tatlısı.
Tatlının arasındaki bisküviler biraz kuru kalmıştı.Denemek isteyenler tarifteki püf noktalarını dikkate alarak yaparlarsa,çok daha güzel bir tatlı olur.Aynı tatlıyı hiç bisküvi kullanmadan da yapmanız mümkün.Bu nefis çilek sosunu,kek ve pastalarınızda da kullanabilirsiniz.
 MALZEMELER
Sütlü İrmik Tatlısı için:
4 su bardağı soğuk süt,
2 yemek kaşığı hindistancevizi,
6 yemek kaşığı irmik,
2 yemek kaşığı süt kaymağı, veya piştikten sonra içine ilave etmek için 1 yemek kaşığı kahvaltılık tereyağı
5 yemek kaşığı toz şeker,
Arası için:
400 gr.kakaolu petibör bisküvi,
çilek sosu için:
1 su bardağı çilek püresi,
5 yemek kaşığı su,
1/2 tatlı kaşığı nişasta,
6-7 tatlı kaşığı toz şeker,
ÇİLEK SOSLU İRMİK TATLISINI NASIL HAZIRLADIM?
şeker ve kaymak yoksa tereyağı hariç bütün tatlı malzemelerini tencereye aldım karıştırarak kaynattım,3-4 dak.kaynayıp koyulaşan tatlıya şekeri ilave ettim,siz tadına bakarak şekeri istediğiniz şekilde ayarlayın,karıştırdım,
yayvan yuvarlak cam kabı ıslattım,suyunu süzdüm,
tatlının yarısını kaba döküp yaydım,üzerine parçalanmış bisküvileri serdim(benim bisküvilerim biraz kuru kalmıştı,kuru kalmasını önlemek içim ya bisküvi miktarını azaltın veya bisküvileri serdikten sonra üzerlerine 1 çay bardağı kadar süt veya çilek sosu gezdirin)kalan tatlıyı da bisküvilerin üzerine döküp yaydım,ılıklaşınca buzdolabına yerleştirdim,
çilek sosu için blendırda püre haline getirdiğim çilekleri,çekirdeklerinden ayırmak için süzgeçten geçirdim,
süzgeçten geçen püreye suyunu,şekerini ve nişastasını ilave edip,nişasta içinde iyice dağılıncaya kadar karıştırdım,ocağa alıp karıştırarak kaynattım,kaynayınca 1-2 dak.daha pişirip altını kapattım,üzerindeki köpüklerini aldım,sosu soğumaya bıraktım,
dolapta 4-5 saat bekletip iyice soğuttuğum tatlıyı bir tepsiye ters çevirdim,

soğuyan çilek sosunu da tatlının üzerine döktüm,isterseniz çilek sosunu dilimleyip servis yapacağınız zaman,yukarıdaki resimde olduğu gibi,her bir parçanın üzerine ayrı ayrı dökün,bu şekilde daha güzel bir görüntü ortaya çıkacak,hem de kesik kısımları da soslanacaktır,tatlımızservise hazırdır,kolay gelsin,afiyet olsun,şükrünüz bol olsun.
NOT:Mahrum kalmanıza gönlümün elvermediği,bizler için hayati öneme sahip,bilgi ve öğütlerin bulunduğu buradaki yazıyı tekrar hatırlatmak istiyorum.

24 yorum:

  1. Ellerinize, emeklerinize saglik... Afiyet, sifa olsun insallah... Sevgilerimle, Filiz

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Filizcim,
      teşekkür ederim,benden de sevgiler,
      hayırlı günler...

      Sil
  2. ne zamandır irmik tatlısı yapmadığımı farkettim şimdi:) kızlarıma yapayım bende teyzesi inşallah :)

    hatice abla nasılsın, inşallah iyisindir.yeni resimler çekmeye başladım şu aktarma işlemim bitsin tam gaz ilerleyeceğim kısmetse.öpüyorum Allah'a emanet..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tubacım hoşgeldin :)
      uzun zaman oldu,bizler iyiyiz elhamdulillah,inşeAllah şeker kızlarınla sen de iyisindir,

      anlaşılan eski bloğa erişemedin :(sağlık olsun,vardır bunda da bir hayır,
      ben bu tatlıyı yapalı bir yıl olmuştur,özellikle çilek sosu çok nefisti,
      kolaylıklar diliyorum,
      sevgilerimle...

      Sil
  3. HARİKA OLMUŞ ELLERİNE SAĞLIK.

    YanıtlaSil
  4. selamun aleyküm hatice kardeş muhteşem bir görüntü tadıda öyledir eminim rabbim nasip ederse oğluma yapmalıyım çilek zamanı gelince

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. We aleykumselam melek kardeşim :)iyisindir inşeAllah,

      evet tadı güzeldi özellikle de çilek sosu,tadının güzel olduğunu hatırlıyorum ama nasıl olduğunu unuttum desem :)
      bir yıl önce yaptığım bir tatlı bu,kuru kalmaması için,içindeki bisküvi miktarını azaltmanı öneririm veya bisküvileri kırmadan bir veya iki kat olarak da serebilirsin,kolay gelsin,
      sevgilerimle...

      Sil
  5. Fatma Güler6 Mart 2013 19:53

    Selamun aleykum... Goruntu gercekten cok lezız. oglusuna afıyet sıfa olsun. bende bu aralar degısık tatlılar yapmak ıstıyordum cok ıyı oldu bu. Cılek sosu zamanı gelınce denerım bende evdekı recellerden sos yaparım dıye dusunuyorum. hatta vısne recelı yapmıs anacım sagolsun, mutlaka denemem lazım :) sevgılerımle.. ALLAH HAFIZ

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. We aleykumselam Fatmacım,
      tabii başka soslarda olabilir,biliyorsun ben de sütlü irmik tatlısı tarifleri çok :)sos olarak yapılınca kıvamını biraz daha açman lazım,pelte istersen daha koyu olmalı,
      limonlu,vişneli yine çilekli olanları vardı...
      kolay gelsin,

      son günlerde en çok düşündüğüm şeylerden birisi,şu senin sık kullandığın"ALLAH HAFIZ"sözü,
      mu'minun suresinde de mu'minlerin namazlarına olan hafızlığından bahsediyor,bunda çok manalar yüklü,namaza hafız olmak,namazı korumak...söylenecek o kadar çok söz var ki...

      Sil
  6. Harika görünüyor. Çilek mevsimi gelsin yapmak lazım bundan, hem pratik hem hafif.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynen söylediğin gibi aynı zamanda da,şekerini saymazsak sağlıklı bir tatlı,
      sevgilerimle...

      Sil
  7. selamün aleyküm ablacım bugün misafir vardı sizin vişneli irmik tatlınızı yaptım benimkinin rengi daha açık oldu ama lezzeti güzeldi hepsi bitti bidahakinde daha iyi olur inşaallah fikirleriniz için sağolun allah razı olsun..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. we aleykumselam canım benim,
      tevafuk bizde de bu sabah itibari ile aynı tatlı yapıldı :)buzluktaki son parça vişne püresini de kullanıp bitirmiş oldum,
      akşama sadece bir parça tatlı kaldı :)

      tadı güzel olsunda rengi açık olsun farketmez,
      ellerine sağlık,
      sevgilerimle...

      Sil
  8. Selamun Aleykum, merak ettiğim petibör bisküvide peynir altı suyu tozu var bildiğim kadarıyla. Haram/Helal olup olmadığına dair bir fikriniz var mı?

    Allah'a emanet olun.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. We aleykumselam kardeşim,hoşgeldiniz,size isminizle de hitab etmek isterdim :(
      bildiğiniz gibi,peynir sütten yapılıyor,bu süte ve ondan yapılan peynirin suyuna haram bir madde karışmamışsa,hırsızlıkla elde edilmemişse,domuz sütünden yapılmamışsa helaldir,
      biz ülkerin petibörünü alıyoruz,üzerindeki domuz ve katkılarının bulunmadığı ibaresine itimad ediyoruz,inşeAllah yanılmıyoruzdur :(

      Sil
  9. Ruveyde Yılmaz12 Nisan 2013 17:48

    Selamun Aleykum, adım Ruveyde. :) 15 yaşındayım.

    Babam kendi kestiği etten başka et yemez. Ve marketteki peynirlerin mayasında bildiğim kadarıyla hayvandan alınan bir şey var. Bu yüzden biz peynir yemiyoruz ve o peynirin suyuyla yapılan şeyleri de yemiyoruz aynı zamanda.

    Bir de babam internette bir yerde (neresi hiç bir fikrim yok.) peynir mayasında kullanılacak hayvanın helal mi haram mı incelenmediğini söyleyen bir yazıydı.

    Sizin bir alternatifiniz var mı diye merak ettim.

    Allah'a emanet olun. Ruveyde.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. We aleykumselam Ruveyde kardeşim,hoşgeldin :)
      Babanızdan da sizden de Rabbim razı olsun(amin)takvanıza gıpta ettim,Rabbim aynı hassasiyeti bizlere de nasip etsin,bizleri affetsin(amin),
      oğlumun bir ağabeyi"bilerek domuz eti yemedik"diyerek halimizi ortaya koyuyormuş,Allah muhafaza buyursun(amin),bilmeden haram katkılı bir şey tükettikse de bizi affetsin,sakındırsın(amin),dediğim gibi biz,özellikle bir kaç markanın bazı ürünlerini,üzerindeki domuz ve katkılarının bulunmadığı ibaresine itimad ederek alıyoruz,etimizi ise adese'den alıyoruz,
      peynire gelince memleketten alıyoruz,

      "peynir mayasında kullanılacak hayvanın helal mi haram mı incelenmediğini"ne dair bilgi helal sertifikalı ürünler için mesela afia ürünleri içinde mi geçerli,eğer böyle ise durum gerçekten vahim :((
      en iyisi aldığımız süt ile peyniri kendimizin evde
      sirke ile yapması veya sütü yoğurtla kestirip
      lor veya çökelek şeklinde tüketmek,zaten loru her hafta evde yapıyorum ama dediğim gibi diğer peyniri de tüketiyoruz,inşeAllah yanlış yapmıyoruzdur,
      bilgilendirmelerin ve hassasiyetin için çok teşekkür ederim kardeşim,Rabbim cümlemizi yolunda sabit kılsın(amin)sevgilerimle...

      Sil
  10. Selamun Aleykum,

    Hangi markanın nasıl peynir vs. yaptığının bilemediğim için o konuda bir şey diyemiyorum ne yazık ki ablacığım. :)

    Amin bütün dualarına. İnşaAllah doğru yapıyoruzdur dediğin gibi. Allah'a emanet olun. Ruveyde.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. we aleykumselam kardeşim,
      senin yorumundan sonra petibör almamaya karar aldım,olmasa bir şey kaybetmem :)
      peynir konusunu da düşünüyoruz,çözüm yolları arıyoruz,Rabbim yardımcımız olsun(amin),

      bir de Ruveyde kardeşim,zannediyorum senin bloğun yok,buraya yorum yazdığında profilinde resim çıkmasını nasıl sağladın?bir kardeşimiz sordu,o da isminin yanında resim çıkmasını istiyor,onun da bloğu yok,ancak bir türlü nasıl yapılır çözemedim,yardımcı olursan sevinirim :)
      sevgilerimle...

      Sil
  11. Selamun Aleykum ablacığım, görmemiştim cevabını kusura bakma.

    Gmail hesabıma fotoğraf ekledim. Google Hesabı ile yorum yapınca o fotoğraf burada görünmüş.

    Peyniri biz, sütü sirke veya limon ile keserek yapıyoruz. Yetiyor, Allah'a şükür.

    Allah'a emanet ol ablacığım. :)

    YanıtlaSil
  12. ellerinize sağlık.çok nefis görünüyor.şeftali olurmu çilek yerine ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hoşgeldiniz,
      bu sosu uygun olan her türlü meyve ile hazırlayabilirsiniz...

      Sil
  13. teşekkürler :)

    YanıtlaSil

HERKES YORUM YAPABİLİR,
siteniz veya bloğunuz yoksa ,profil seçin bölümünden Adı/URL yazan kısma tıklayın ,Ad yazan kısma adınızı ve soyadınızı yazın,
(yorumlarınızda iki isim kullanmanız,aynı isimle yazan diğer kardeşlerimizle karıştırılmamanız için önemli)
URL kısmını doldurmasanız da olur,yorumunuzu yazıp,

" YAYINLA "

yazısına tıkladığınızda yorumunuz gelir,ilginize çok teşekkür ederim.

KUR'AN IŞIĞINDA ÖLÜM, KIYAMET, AHİRET.....Mutlaka dinleyin...

BU SİTEDE YER ALAN KONULAR

Translate

Blog Archive

yasal uyarı

Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool HAYATCEMRESİ Adlı sitede yayınlanan tüm içerik hayatcemresi2.blogspot.com'a aittir.Hiçbir şekilde izinsiz kullanılamaz.
 
Copyright © HAYATCEMRESİ - Blogger Theme by BloggerThemes & freecsstemplates - Sponsored by Internet Entrepreneur