İNSTAGRAM

İNSTAGRAM
hayatcemresi_ instagram

بسم الله الرحمن الرحيم

بسم الله الرحمن الرحيم
(İnsanları) Allah'a çağıran,iyi ve faydalı iş yapan ve "Ben müslümanlardanım" diyen kimseden daha güzel sözlü kim vardır?
Fussilet suresi 33.ayet

Kutlu Doğum Programları ile Yerleştirilmeye Çalışılan Soft Peygamber Algısına Reddiye

Henüz 29 Yaşında Hakka Yürüyen bir Şehid'in Dilinden Muhteşem Bir Sohbet

18 Mayıs 2012 Cuma

KAYTAZ BÖREĞİ,TOMBUL MİNİ LAHMACUNLAR

"Allah'a iman edip O'na sımsıkı sarılanlara gelince, Allah onları kendinden bir rahmet ve lütuf (deryası) içine daldıracak ve onları kendine doğru (giden) bir yola götürecektir."
(Nisa suresi175.ayet meali)
Rabbimin adıyla başlarım...
Yine bir cuma gününde yeni bir tarifle birlikteyiz.Ne çabuk cuma geldi,koca bir hafta nasıl geçti?hiç farketmiyoruz bile.Her geçen an ölüme bir adım daha yaklaşıyoruz.Ölüm,öleceğimiz hatırımızda mı,yoksa ölmeyecek gibi mi yaşıyoruz?Ölmeden şöyle bir muhasebe yapıp kendimize çeki düzen verelim ve hemen bu gün başlayalım,yarın çok geç olabilir...
************ 
Denediğim en kolay tariflerden birisi oldu kaytaz böreği.Haftasonu kahvaltılarınız için hem güzel hem de doyurucu bir tarif.
İçim artınca aynı gün iki defa hamur yoğurup iki defa hazırladım.Orjinal tarif çok lezzetli ancak çok yediriyor,insan doyduğunu anlamıyor.
İkinci olarak hazırladığım tarif ise yine lezzetli ancak yağı az olduğu için olsa gerek daha az yediriyor ve tatmin ediyor.İlki fazla yemek yemeyen çocuklar için,ikincisi bizim gibi fazla iştahlı büyükler için :)ikinci tarif için evde süt kalmayınca yoğurt ve su kullandım.
üzerinde biraz değişiklik yaptığım 1.Tarif(orjinal) için Malzemeler:
1 su bardağı ılık süt,
1 çay bardağı yoğurt,
1 çay bardağı zeytinyağı,
1 adet yumurta,
1 tatlı kaşığı instant kuru maya,
1 tatlı kaşığı silme tuz,
2 tatlı kaşığı toz şeker,
4 su bardağı tepeli un,3 yemek kaşığı tam buğday unu,
2.Tarif için Malzemeler:
1 su bardağı yoğurt,
1 çay bardağından az ılık su,
1/2 çay bardağı zeytinyağı,
1 yumurta,
1 tatlı kaşığı instant kuru maya,
1 tatlı kaşığı silme tuz,
2 tatlı kaşığı toz şeker,
5 su bardağı tepeli un,3 yemek kaşığı tam buğday unu,
Lahmacun Malzemesi:
1 büyük fırın tepsisi Kaytaz böreği için:
250-300 gr.kıyma,
kıymanın 1/10 u kadar kuyruk yağı,
1 adet büyük kuru soğan,
2 diş sarımsak,
2 adet domates veya 1 yemek kaşığı karışık salça,
2-3 adet sivri biber,
1 çay kaşığından az toz karabiber,
1 çay kaşığı toz kırmızı biber,
yarım çay kaşığından az kimyon,
yarım demet maydanoz,
tuz,
soğan ve sarımsaklar soyulup domates,biber ve kuyruk yağı ile beraber rondodan geçirilir,
kıyma ve diğer malzemelerle karıştırılarak iç hazırlanır,
 NASIL HAZIRLADIM?
sıvı hamur malzemeleri,şeker ve tuz yoğurma kabına alınır karıştırılır,tam buğday unu ve maya karıştırılarak sıvı malzemelere eklenir,normal un azar azar ilave edilerek hafif ele yapışan yumuşak bir hamur elde edilir,
hamurun üzeri kapatılarak ılık bir yerde 1 saat mayalandırılır,
eller yağlanır,mayalanan hamur tezgah üzerine alınıp kol kalınlığında uzun bir şekil verilir,baş parmak kalınlığında kesilir,yağlanmış fırın tepsisine hafif aralıklı olacak şekilde yerleştirilir,parmak uçları ile ortalarına bastırarak çukurlaştırılır,
işleme ilk başladığımız parçadan başlayarak üzerlerine lahmacun içinden konularak paylaştırılır,içler hamurların üzerine bastırarak yayılır,
fırın 230 dereceye(fırınınz turbo ise 200 dereceye) ayarlanarak ısıtılır,ısınan fırına hazırlanan lahmacunlar sürülür,üstleri ve altları kızarıncaya kadar pişirilir,pişen kaytazlar fırından alınıp servis yapılır kolay gelsin afiyet olsun.
Bu güzel ve pratik tarif için Cahide'ye çok teşekkür ediyorum.Orjinal tarif için sayfasına bakabilirsiniz.
NOT:Malzemeler 1 büyük fırın tepsisi içindir.Bu tarifin hamurunu herhangi bir poğaça hamurunun malzemelerini yarıya indirerek ve mahlep ilave etmeden  hazırlayabilirsiniz.

12 yorum:

  1. hayirli cumalar,
    ellerinize saglik lahmacunlar nefis gorunuyor...
    yapmak lazim kisa surede lakin su kilolar olmasa...

    muhabbetle...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Fatma hanım,
      kilo problemi hepimizin başında,verdiğim ikinci tarifi tam buğday ununu artırarak denerseniz,az yersiniz hem de lif kazandırırsınız,
      sevgiler,
      hayırlı cumalar...

      Sil
  2. Hayırlı cumalar canım. Harika bir tarif. Nefis görünüyorlar. Deneyeceğim mutlaka. Ellerine sağlık. Sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Elifcim,kolay gelsin,
      benden de sevgiler,hayırlı cumalar...

      Sil
  3. bu lahmacunda gercekten tam tombulmus, alistik inceciklere :)
    ellerine saglik cok guzel gorunuyor

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sevgili Öznur,
      hem lahmacun hem de etli poğaça tadında bir şey bu,ama için hazırsa çok kolay bir lahmacun elde ediyorsun.

      Sil
  4. hayırlı cumalar ablacım..ellerine sağlık ne kadar iştah açıcı görünüyor tombul lahmacunların...benim eltimde bir keresinde ağzı kapalı teflon da ince şekilde açılmış hamurdan denemişti lahmacunu..her zaman ki gibi alışmış tariflerin dışına çıkmadım ve denemedim...evimde kıyma yok ..aldığım zaman deniycem bunu inşaALLAH..
    hiç ölmüyecekmiş gibi bu dünya için,yarın ölecekmiş gibi ahiret için çalışalım inşaALLAH..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Seldacım,annemde köyde ara sıra sac üzerinde kapalı lahmacun yapıyormuş,muşlu konuştum çünkü bana denk gelmedi :)yufka ile mi yoksa ekmek hamurundan mı yapıyor bilmiyorum :) inşaAllah gittiğimde öğreneyim,
      ben de kolay kolay bilmediğim tarifleri yapmam bu tarif istisnalardan :)
      son cümlen ile ilgili Saffet Bakırcının şu açıklaması çok hoşuma gider:
      Saffet Bakırcı hocamız bu söze bir sohbetinde çok güzel bir açıklama getirerek ,çok manalı ve doğru bir söz olduğunu şöyle açıklamıştı:
      “Yapacağın bir iş eğer dünyalık bir işse,mesela evinizi badana yapmak,yeni bir eşya veya kıyafet almak,cam silmek ,perdeleri yıkamak,ütü yapmak vs…Hemen veya bugün yapamadım diye sıkıntı yapma,nasıl olsa hiç ölmeyeceksin ,bugün,yarın veya herhangi başka bir gün yaparsın ölmeyeceğine göre birgün yapılır sıkıntı etmeye gerek yok.
      Ancak yapacağın iş sana farz olan bir işse ,mesela namaz vakti girdi,hemen namazını kıl çünkü yarın öleceksin,ramazan geldi orucunu tut yarın öleceksin ,daha sonra yapamazsın,üzerine zekat farz oldu hemen ver yarın öleceksin,sonra veremezsin,üzerine hac farz oldu hemen gitmeye gayret et yarın öleceksin sonraya bırakma,günahlarına bir daha geri dönmemek üzere tevbe et,örtünmek sana farz daha sonra örtünürüm deme sonra yapamayabilirsin çünkü yarın öleceksin Rabbine hesap vereceksin”
      Bu tavsiyelere uyarsak hem hayat bizim için daha kolay,hem de ebedi hayatımız, ahiretimiz de inşaallah bizim için ebedi mutluluk olur.
      Rabbim bizleri dünya ve ahiret dengesini gözetip,razı olacağı bir hayat yaşayanlardan eylesin(amin).

      Sil
  5. canım ablam bu böreği yaptım.gerçekten çok lezzetli oldu.adını nasılda güzel koymuşsun .tam uymuş yani :)
    allah razı olsun...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. afiyet şeker olsun,
      Rabbim cümlemizden de razı olsun(amin).

      Sil

HERKES YORUM YAPABİLİR,
siteniz veya bloğunuz yoksa ,profil seçin bölümünden Adı/URL yazan kısma tıklayın ,Ad yazan kısma adınızı ve soyadınızı yazın,
(yorumlarınızda iki isim kullanmanız,aynı isimle yazan diğer kardeşlerimizle karıştırılmamanız için önemli)
URL kısmını doldurmasanız da olur,yorumunuzu yazıp,

" YAYINLA "

yazısına tıkladığınızda yorumunuz gelir,ilginize çok teşekkür ederim.

KUR'AN IŞIĞINDA ÖLÜM, KIYAMET, AHİRET.....Mutlaka dinleyin...

BU SİTEDE YER ALAN KONULAR

Translate

Blog Archive

yasal uyarı

Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool HAYATCEMRESİ Adlı sitede yayınlanan tüm içerik hayatcemresi2.blogspot.com'a aittir.Hiçbir şekilde izinsiz kullanılamaz.
 
Copyright © HAYATCEMRESİ - Blogger Theme by BloggerThemes & freecsstemplates - Sponsored by Internet Entrepreneur