"Kalbini ancak teslim ettiğin esir alır, kalbini Allah’a teslim etmediğin zaman o seni Allah’tan başkasına teslim eder."(Abdulaziz Tarifi)
Rahman ve Rahim olan yüceler yücesi Allah'ın adıyla...
Yiyecekler, Rabbimizin sevdiği, cennetine varis kıldığı kulları için cennetten bir esinti, bir şükür vesilesi. İsyan edenlerin ise isyanlarını artıran, azgınlaştıran bir tuzak mesabesindeler...Rabbim cümlemize birinci kısımdakilerden olmayı nasip etsin(amin)
.......................
.......................
Ne güzeldir sıcak bir aile sofrasında, ailenin bütün fertleri bir arada, içimizi ısıtan sıcacık çayla beraber tatlı bir sohbet eşliğinde kahvaltı yapmak, bilenler için büyük bir nimettir.
İşte bu pişiler böyle sofralar için idealler.
Hatta misafirleriniz için de çok güzel bir ikram olurlar. Biz acı sevdiğimiz için patateslileri bol acılı yapıyorum, patatesli yemeyenlere peynirli hazırlıyorum, bazıları ise içsiz tercih ediyor veya içsizler reçelle balla tercih ediliyor. Bir hamurla bir kaç çeşit :)
Pişi hamurunda mümkünse mutlaka tam buğday unu kullanılmalı. Tam buğday unu pişilere hem gevreklik, hem de de ayrı bir lezzet katıyor. Pişi hamurunuzu poğaça hamurundan daha sert ele yapışmayacak şekilde hazırlayın. Kıvamı tutturmak için önce tam buğday ununu ekleyin, kalan normal unu ise azar azar ekleyerek kıvamı ayarlayın.Hamuru açarken mümkün olduğu kadar, unlamaya gerek olmasın, aksi takdirde unlu pişilerin kızarırken yağa bıraktıkları unları yağda yanıyor, yağı karartıyor.
MALZEMELER
2 adet yumurta,
1 çay bardağından az zeytinyağı,
2 su bardağı ılık süt,
1 çay kaşığı tepeli tuz,
2-3 tatlı kaşığı toz şeker,
1,5 su bardağı tam buğday unu(artırılabilir),
kıvamını ayarlayacak miktarda normal un,
2 çay kaşığı instant kuru maya,
NASIL HAZIRLANIR?
sıvı malzemelerde tuz ve şekeri eritin,
tam buğday unundan sonra mayayı ekleyin,
azar azar un ilave ederek kıvamı ayarlayın,
hamurunuzun üzerini kapatıp ılık bir ortamda 1 saat bekletin,
bekleme esnasında içleri hazırlayın,
hamurdan cevizden daha büyük parçalar alıp açın,
resimdeki gibi hazırlayın,
kenarlarını kapatıp bastırdıktan sonra ruletle kesin,
kesik hamuru diğer pişi hamuruna ekleyin,
sadeler için hamurdan, yumruk büyüklüğünde parçalar alıp açın, ruletle karelere kesin, ortalarına da küçük kesikler yapın,
pişileri ortadan daha yüksek sıcaklıktaki kızdırılmış zeytinyağında arkalı önlü kızartın.
Patatesli pişi içi nasıl hazırlanır?
haşlayıp soyduğunuz patatesi rendeleyin veya küçük küçük doğrayın veya çatalla ezin,
peynir rendesi, maydanoz ve dereotu, toz karabiber, az miktar kimyon, acı seviyorsanız mutlaka acı pulbiber ilave edin, peyniriniz fazla tuzlu değilse biraz tuz ekleyin, az miktarda zeytin yağı ilavesinden sonra hepsini karıştırın patatesli pişi içimiz kullanılmaya hazır.
Patatesli pişi içi nasıl hazırlanır?
haşlayıp soyduğunuz patatesi rendeleyin veya küçük küçük doğrayın veya çatalla ezin,
peynir rendesi, maydanoz ve dereotu, toz karabiber, az miktar kimyon, acı seviyorsanız mutlaka acı pulbiber ilave edin, peyniriniz fazla tuzlu değilse biraz tuz ekleyin, az miktarda zeytin yağı ilavesinden sonra hepsini karıştırın patatesli pişi içimiz kullanılmaya hazır.
Sevgili ablacim normal un ile yapacak olsak ne kadar un koymamiz gerek?
YanıtlaSilUnu ölçmediğim için kesin bir ölçü veremedim, tam buğday unu kullansan da kullanmasan da unu en son ve azar azar ekleyerek kıvamını tutturmalısın, hamurumuz ele yapışmayan bir hamur olmalı,
Silsevgilerimi gönderiyorum :)
Cevabın için teşekkür ederim anladım yarın sabah deneyeyim inşallah ..
Silwww.degmesinyagliboya.com
www.dolabistan.com
Ablacim ben bu tarifi ikinciye yaptım bu aksam yaşadığım bir sorun var..zeytinayginda kizartiyorum ve tavaya az miktar koyuyorum kapanan kısım çok zor kizariyor acaba ne kadar yağda kizartmam gerekiyor veya nerde hata yapıyorum ?
SilSevgi kardeşim, kızartma yağının az olmaması lazım, yağa pişiyi bıraktığın zaman ilk halinde(pişinin hamurken) yağın, pişinin bahsettiğin kısmını geçmesi, pişinin yağa hemen hemen gömülmesi gerekir,
Silşöyle de söyleyebilirim tavadaki yağın yüksekliği en az 2 parmak olsun, azalınca tekrar ilave edersin, azalması yağı çekdiğinden degil içine yağ çekmiyor sadece yağ dışında kalıyor, sonlara doğru eksilme oluyor,
yeterli yağda kızartınca Allah'ın izni ile kolaylığını farkedeceksin :) kolay gelsin, afiyet olsun, hayırlı cumalar, sevgiler...
Teşekkür ederim ablacin evet ben yağı az koyuyorum anlaşılan dediğin gibi yapayım bir sonraki sefer inşallah çok teşekkür ederim Allah razı olsun.
SilCok guzel gorunuyor ellerine saglik abla
YanıtlaSilÇok teşekkür ederim ümran, hoşgeldin :)
Silellerine saglik bacim.
YanıtlaSilen kisa zamanda yapacagim insallah.
cocuklarimin en cok sevdigi hamur işi.
kolay ve leziz.
Teşekkürler
Çok teşekkür ederim hoşgeldiniz,
Silsizin şahsınızda ADSIZ yazan kardeşlerim,
lütfen yorum kutucuğunun altına yazdığım notu okursanız isminizle de çok kolay yorum yapabilirsiniz, en azından yorumunuzun sonuna isminizi de ekleyebilirsiniz, benim için değerlisiniz illâ gerçek isminiz olması gerekmiyor yeterki size hitabedebileceğim bir isim belirtin :)
Çok güzel görünüyorlar bende şimdi kalkıp yapayım inşallah,
YanıtlaSilAma ben normal undan denicem tam buğday unu yok şuan bakalım nası olcak sevgilerle
Kardeşim ellerine sağlık, ne güzel olmuşlar, bu şekliyle hiç yapmadım. Ben pratiklik diyim, sen tembellik de:)) hamuru açıp kareler halinde kesip kızartıyorum. Canım, Rabbim şükrümüzü daim eylesin, ne güzel nimetler içerisindeyiz, hesabımızı kolaylaştıştırsın, olmayanlara da nasib etsin inşhaAllah.Selametle bacım :)))
YanıtlaSilTembellik hali de çok güzel oluyor :) ben de yapıyorum bizim ufaklık o pratik şeklini tercih ediyor :) senin de ellerine sağlık canım benim, dualarına gönülden amin, Rabbime emanetsin...
Silharika
YanıtlaSilEsselamu aleykum.elhamdulillah ne buyuk mutluluk sizleri sofra basinda gorur gibi oldum :) biz evde surekli sizi konusuyoruz.hergun kac kere adinin gectigini tahmin edemezsin.sizleri tanidigim icin elhamdulillah elhamdulillah elhamdulillah.hayirli cumalar
YanıtlaSilWe aleykumselam we berakâtuh canımın içi hoşgeldin :)
Silne güzel sıcacık bir yorum bu :) İnan aynı duygular benim içinde geçerli cezakâllahu hayran, bu güzel sözlerinle sizlere olan özlemim bir kat daha perçinlendi, Rabbim yeniden hayır,sağlık ve mutlulukla böyle sıcak bir sofrada buluşmamızı nasip etsin(amin),
Rabbime emanetsiniz...
En sevdiklerimden,ellerine sağlık canım benim,hele bol acılı dedin ya bitirdin beni tam benlik.
YanıtlaSilSelamun aleykum ablacım :) ellerine sağlııkk.. Gerçekten çok güzel görünüyorlar:) ya tuhaf gelebilir ama ben peynirli olanları reçelle yemeyi çok seviyorumm:) sizleri çok özledim inanınki:) sınavlarda bitince gelip burda hatice ablam neler paylaşmış bakayım dedim:) Allaha emanet ol ,öpüyorum ellerinden
YanıtlaSilWe aleykumselam canım benim hoşgeldin :) Hiç tuhaf gelmedi aynı yeme şekli bizdekilerin bir kaçında da var, hatta bir tanesi peynir ekmek ve bal üçlüsünü çok sever :)) ben bir anlam veremesem de o şekilde çok lezzetli olduğunu söylüyor :)
SilİnşeAllah sınavların çok iyi geçmiştir, ben de sizleri çok özledim, yeniden hayır,sağlık ve mutlulukla görüşebilmek temennisi ile Rabbime emanetsiniz...
Esselamun aleykum Hatice Ablacığım. Buraya yorum yazarken o an yazdıklarımız hemen taslak okarak kaydedilse ne güzel olurdu. Telefondan yazıyorum yanlışlıkla bir yere basınca yeni sayfa açılıyor yazdıklarım da gidiyor tekrar baştan yazmam gerekiyor. Bunu size söylüyorum çünkü ayarlardan belki yapabileceğiniz birşey vardır. Benim gibi olanlar için iyi olur
YanıtlaSilBu arada tweeterdaki yorumlarınızı islam tr de de görür olduk :). MaşaAllah
We aleykumselam we rahmetullah canım benim hoşgeldin :)
SilAminecim emek verip yazdıklarının bir anda silinmesi çok kötü oluyor bilirim :) buradan bir ayarlama yapılır mı hiç bir bilgim yok ama şöyle yapabilirsin:
Yorumunu mail sayfana yazıp oradan buraya kopyala yapıştır yapabilirsin, silinse de yedeği olur :)
islam tr'deki yorum meselesinden haberim yok merak ettim :) sayfa adresini verebilirsen merakım izale olur, Rabbime emanetsin...
Hoşbulduk Ablacığım. Sayfayı vereyim inşaAllah
YanıtlaSilhttp://www.islam-tr.com/forum/konu/pariste-serefsiz-mizah-dergisine-izzetli-baskin.40646/page-16
Cok guzel olmus ysptim
YanıtlaSil