"Dünya mü'minin hapishânesi, ölüm hediyesi, Cennet de varacağı yerdir.
Dünya kâfirin Cenneti, ölüm korkulu rü'yâsı, Cehennem de varacağı son duraktır.
Akıllı, sustuğu vakit tefekkür, konuştuğu vakit zikir eder, baktığı vakit de ibret alır."
Yaratan,yaşatan,öldüren ve dirilten yüce Rabbimin adıyla...
Uzun zamandır taslakta bekleyen bir tarifi sizlerle paylaşmak istiyorum.
Mantar kurabiye hemen herkesin bildiği bir kurabiyedir.Tabii kullanılan malzeme ve ölçüler farklılık gösterebilir.İşte benim kurabiyem de mantar kurabiye ancak malzemeler biraz farklı.
Neredeyse bütün kurabiye ve hamur işlerini evde diğer unlardan varsa,sadece beyaz unla yapmam.
Neredeyse bütün kurabiye ve hamur işlerini evde diğer unlardan varsa,sadece beyaz unla yapmam.
Elimde bulunan farklı unları da ilave ederim.Bu unları nerelerden temin edebileceğinizi domatesli ekmek tarifimde anlatmıştım.
Farklı unlar kullanarak hamur işlerine lif ve dolayısıyla sağlık kazandırıyoruz.Madem tamamen zararlıları(beyaz un ve şekeri) bırakamıyoruz en azından böyle yumuşak geçişler yapalım :)
Gelin şimdi mantar kurabiyeyi nasıl hazırladığımı kısaca anlatayım...
1 adet yumurta,
1 çay bardağı yoğurt,
1/2 çay bardağı zeytinyağı,
100 gr.oda ısısında bekletilmiş tereyağı,
1 çay kaşığı kabartma tozu,
1 su bardağından fazla pudra şekeri,
bir fiske tuz,
1 çay kaşığından az portakal kabuğunun ince rendesi,
1 su bardağından az çekilmiş fındık,
3 çay bardağı yulaf unu,
1 çay bardağı mısır unu,
2 çay bardağı tam buğday unu,
yumuşacık bir hamur olacak şekilde beyaz un,
şekil vermek için az miktar kakao,
MANTAR KURABİYEYİ NASIL HAZIRLADIM?
kabartma tozu ve unlar hariç bütün malzemeleri karıştırdım,
beyaz un haricinde diğer malzemeleri de ilave edip karıştırdım,
beyaz unu azar azar ilave ederek yumuşacık bir hamur elde ettim,
hamurdan, büyük ceviz büyüklüğünde parçalar alarak elimde yuvarlak şekiller yapıp kağıt serilmiş fırın tepsisine aralıklı olarak dizdim,
şişe kapağından daha küçük yuvarlak bir kapağı kakaoya batırıp hafifçe kurabiyenin üzerine bastırdım ve mantar şeklini verdim,
her kurabiyeye aynı işlemi uyguladım,
önceden ısıtılmış 170 derece fırında kurabiyeler hafif kızarıncaya kadar pişirip fırından aldım,
kurabiyelerimiz soğuyunca servise hazır,kolay gelsin,afiyet olsun.
Yuvamızdan huzur,sağlık ve şükür hiç eksik olmasın,dilimiz hayır dualı,ibadetlerimiz devamlı olsun(amin).
Yuvamızdan huzur,sağlık ve şükür hiç eksik olmasın,dilimiz hayır dualı,ibadetlerimiz devamlı olsun(amin).
ellerine sağlık ablacım..benim bildiğim mantar kurabiyede nişasta kullanırdım..sen kullanmamışsın..vardır bir bildiğin..unların çeşitliliğide güzel olmuş...hz.Ali nin sözleri de ibret alınacak sözlerden..sağlıcakla kal..ALLAH a emanet ol..
YanıtlaSilSeldacım bir bildiğim olduğundan değil :)sadece daha sağlıklı ve daha az kilo aldırma özelliği olan bir kurabiye olsun istedim,
YanıtlaSilmalum ben de yiyorum :)
şu bir gerçek ki nişasta kullanılan kurabiyeler daha gevrek ve lezzetli oluyor,ama sağlık için biraz da olsa lezzetten ödün vermek lazım,hem bu şekilde daha az yeriz fena mı ?:)
sevgilerimle...
Mantar gibi cok güzel görünüyorlar ellerinize emeklerinize saglik.
YanıtlaSilSevgili Gülcan,
Silteşekkür ederim,
sevgilerimle...
Degisik unlar kullandigin icin saglikli bir tarif olmus; ellerine saglik!
YanıtlaSil