"Öyle ise beni (ibâdetle) zikredin ki, (ben de) sizi (rahmetimle) yâd edeyim; ve bana şükredin fakat bana nankörlük etmeyin!"
(Bakara suresi 152.ayet meali) Rabbimin adıyla...
Her ne kadar yağışlı ve serin havalar hala devam etse de tezgahlarda arzı endam eden yaz meyveleri yazın tatlı habercileri...
Yaz mevsiminin sıcaklığı gibi sıcacık kırmızı renkleri ile de sıcağın meyveleri olduklarını belli ediyorlar.Düşünsenize kırmızı sıcak bir renk olarak adlandırılıyor,sıcak mevsimin meyveleri de sıcak renklerdeler,kiraz,çilek,vişne,olgunlaşan erik kırmızının tonlarındalar,karpuzun içi de öyle...
Her birinde farklı bir ahenk,tat,koku ve desen var,her şey O'nu(c.c)anlatıyor,tabii bakmasını bilene...
........................
Evde bulunan meyvelerle hazırladığım bir pasta bu.Arasına çilek sos hazırladım, sosun açık bir kıvamı olduğu ve pandispanyası da gayet yumuşak olduğu için adeta pamuk gibi bir pasta çıktı ortaya.
Aynı pandispanya ile ve farklı meyvelerle de böyle bir pasta hazırlayabilirsiniz.Çilek sos yerine üst kremasını biraz daha artırıp arasına da kullanabilirsiniz.
MALZEMELER
Çilek Sosu Malzemeleri:
1 su bardağı çilek püresi,
1 su bardağı su,
3 yemek kaşığı toz şeker,
1 tatlı kaşığı un,
3 tatlı kaşığı nişasta,
Pandispanya Malzemeleri:
4 adet küçük yumurta,
1,5 çay bardağı toz şeker,
portakal kabuğu rendesi,
1 su bardağı un,
1,5 çay kaşığı kabartma tozu,
1 su bardağı un,
1,5 çay kaşığı kabartma tozu,
Üst Krema Malzemeleri:
3 su bardağından az süt(2,5 ile 3 arası),
2 yemek kaşığı un,
1 yemek kaşığı nişasta,
1 adet yumurta,
portakal kabuğu rendesi,
pişince içine ilave etmek üzere;
3 yemek kaşığı toz şeker,
1 tatlı kaşığı tereyağı,
Pastanın Arası için:
3 adet orta boy muz,
en üste parçalamış 80 gr.bitter çikolata,
süslemek için çilek,ananas reçeli ve portakal reçeli taneleri,çileklerin üzerine sürmek için kivi reçeli suyu, taze nane yaprağı,
NASIL HAZIRLADIM?
önce çilek sosunu hazırladım bunun için çilekleri blendırdan geçirerek hazırladığım 1 su bardağı çilek püresini tülbentten geçirerek çekirdeklerinden ayırdım,
suyunu,şekerini ve nişastasını ilave edip nişasta eriyinceye kadar karıştırdım,
ocağın üzerine alıp altını yaktım,kaynayıncaya kadar karıştırdım,kaynayınca 1-2 dak.daha pişirip altını kapattım,ara sıra karıştırarak soğumaya bıraktım.
Pandispanyayı hazırlamadan önce fırını 200 derecede ısıtmaya bıraktım,
yumurta ve şekeri mikserle en az 2 dak.çırptım,
diğer malzemelerini de ilave edip tekrar aynı şekilde ve sürede çırptım,
alman pastasında kullandığım orta boy tepsimin dibini yağladım,
pandispanya hamurunu tepsiye döküp tepsiyi sallayarak hamurun iyice yayılmasını sağladım,
tepsiyi bir kaç kez de tezgaha vurdum,fırına sürdüm,
10 dak.sonra ısıyı 170 dereceye düşürdüm,20 dak daha pişirip fırından aldım,
pandispanya pişerken üst kremasını hazırladım,
pandispanyanın kenarlarını bıçak yardımı ile tepsiden ayırıp tezgahın üzerine ters çevirdim,
pandispanyanın kenarlarını bıçak yardımı ile tepsiden ayırıp tezgahın üzerine ters çevirdim,
kenar kısımlarının tam ortasından çepeçevre bıçakla kesik yapıp ip ile pandispanyayı ikiye ayırdım,
üst kısmı kesik tarafı üstte kalacak şekilde tekrar tepsiye yerleştirdim,
çilek sosunun yarısını pandispanyanın üzerine serdim,
kalan sosuda muzların üzerine gezdirip yaydım,
kalan pandispanyayı da tepsideki soslu ve muzlu yarısının üzerine kesik tarafı alta gelecek şekilde yerleştirdim,
elimle hafif hafif üzerine bastırarak sosa yapışmasını sağladım,
yuvarlak çay tepsisine hazırladığım pastayı ters çevirdim(bu işlem ile kelepçeli pasta kalıbının verdiği kolaylığı elde ettim),
üst kremayı iyice çırpıp pastanın üzerine yaydım,yanlarını da krema ile sıvadım,
bitter çikolatayı blendırda parçaladım,üzerine serptim,çilek,nane yaprağı,portakal reçeli ile süsledim,çileklerin parlak durması için de üzerlerine kivi reçelinin suyundan sürdüm,pastamız hazır,
NEFİSSS ellerine sağlık...
YanıtlaSilııımmmhhhhh demek istiyorum sadece haticeciğim :) ellerine sağlık,afiyet olsun...
YanıtlaSilBende uzun zamandır pasta yapmıyorum canım çekmedi desem yalan olur eline sağlık pasta çok güzel görünüyor
YanıtlaSilSevgili Hanife,
Silsüslemesi ile fazla uğraşmazsan çok kolay pasta yapılıyor,sadece biraz zaman alıyor o kadar :)
ama evdekilerin mutluluğu buna değiyor...
selamun aleykum
YanıtlaSilhayat cemresi ablam masallah sizdeki azmi gordukce bendeki tembellik iyice ortaya cikiyor:))ellerine kollarina saglik.
yaz mevsimi gercektende cok guzel.evimize yakin turk marketi var.gecen gun meyveleri sirayla dizmisler,insan sukrediyor.cesit cesit renk rebnk,tatlari farkli,her birinin yeri farkli meyveli oyle guzellerki.rabbim bulamayan kardeslerimize daha cok versin.
pastan guzel gorunuyor.afiyet sifa olsun:)en cokta kucuk kuzuna yarasin annesi.hayirli gunler diliyorum.
...ve aleykumselam güzel kardeşim,
Silçok mu bir şeyler hazırlıyor gibi göründüm :)
bazen bir kaç ay hiç pasta yapmıyorum bazen de ard arda bir kaç tane yapıyorum :)
Rabbim böyle azimlerden ziyade dinini öğrenme ve yaşama azmi versin(amin).
O öyle güzel bir Allah ki, isyan da etsek veriyor,tabii bizi deniyor,
şükredenlerden olmayı da ve bu yolda azimli olmayı da nasip etsin(amin).
güzel temennilerin için Rabbim razı olsun,bil mukabele...
En Emin'e emanetsiniz...