Hz. Enes radıyallahu anh anlatıyor:
"Bir terzi, Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm'ı onun adına hazırladığı bir yemeğe davet etti. Beraberinde ben de gittim. (Ev sahibi sofraya) arpa ekmeği, içerisinde kabak bulunan bir çorba ve kadid (kurutulmuş et) getirdi. Ben, Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm'ın tabağın etrafından kabağı araştırdığını gördüm. O günden beri kabağı sevmeye devam ediyorum."
Buhari, Et'ime 33, 4, 25, 35, 36, 37, 38, Büyü 30; Müslim, Eşribe 144, (2041); Muvatta, Nikah 51, (2, 546, 547); Ebu Davud, Et'ime 22, (3782); Tirmizi, Et'ime 42, (1850, 1851). Rabbimin adıyla başlarım...
Yaz mevsiminin ilk yemeklerinden,yemeklerin en mütevazilerindendir kabak yemeği ve sevgili Peygamberimin(s.a.v) en sevdiği yiyeceklerin arasında gelir kabak.
Kabak denilince aklıma hep O'nun(s.a.v) sevdiği yemek aklıma gelir.Bilmiyorum o kabak yemeği bizimkine benzer miydi?....İçinde bu kadar çeşit olduğunu zannetmiyorum.Bizim bir çeşit yemeğimiz bile aslında kaç çeşit yiyecekten, çeşitten oluşuyor.
Bilmiyorum o kabak, bu kabak mı?balkabağı mı yoksa bizim bilmediğimiz başka bir kabak cinsi mi?Olsun bu o kadar da önemli değil,bana O'nu(s.a.v) hatırlatıyor ya, önemli olan bu...
Rabbim her daim O'nu(s.a.v)bize hatırlatsın,bizleri O'na(s.a.v)layık bir ümmet yapsın,bizim yüzümüzden üzülmesin,bizleri O'nun(s.a.v)sünnetini ayakta tutanlardan eylesin(amin).
Ama O'nun(s.a.v)sünnetini ayakta tutmak demek O'nun yeyip içtiklerini yeyip içmekten ziyade O'nun(s.a.v)en büyük mucizesi olan Kur'an-ı hayata geçirmek,hayatımızla Kur'an-ı, tıpkı O'nun(s.a.v) gibi ete kemiğe büründürmektir.
gelin şimdi bizim kabak yemeğini kendi yöntemimle nasıl hazırlıyorum kısaca anlatayım...
MALZEMELER
"Bir terzi, Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm'ı onun adına hazırladığı bir yemeğe davet etti. Beraberinde ben de gittim. (Ev sahibi sofraya) arpa ekmeği, içerisinde kabak bulunan bir çorba ve kadid (kurutulmuş et) getirdi. Ben, Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm'ın tabağın etrafından kabağı araştırdığını gördüm. O günden beri kabağı sevmeye devam ediyorum."
Buhari, Et'ime 33, 4, 25, 35, 36, 37, 38, Büyü 30; Müslim, Eşribe 144, (2041); Muvatta, Nikah 51, (2, 546, 547); Ebu Davud, Et'ime 22, (3782); Tirmizi, Et'ime 42, (1850, 1851). Rabbimin adıyla başlarım...
Yaz mevsiminin ilk yemeklerinden,yemeklerin en mütevazilerindendir kabak yemeği ve sevgili Peygamberimin(s.a.v) en sevdiği yiyeceklerin arasında gelir kabak.
Kabak denilince aklıma hep O'nun(s.a.v) sevdiği yemek aklıma gelir.Bilmiyorum o kabak yemeği bizimkine benzer miydi?....İçinde bu kadar çeşit olduğunu zannetmiyorum.Bizim bir çeşit yemeğimiz bile aslında kaç çeşit yiyecekten, çeşitten oluşuyor.
Bilmiyorum o kabak, bu kabak mı?balkabağı mı yoksa bizim bilmediğimiz başka bir kabak cinsi mi?Olsun bu o kadar da önemli değil,bana O'nu(s.a.v) hatırlatıyor ya, önemli olan bu...
Rabbim her daim O'nu(s.a.v)bize hatırlatsın,bizleri O'na(s.a.v)layık bir ümmet yapsın,bizim yüzümüzden üzülmesin,bizleri O'nun(s.a.v)sünnetini ayakta tutanlardan eylesin(amin).
Ama O'nun(s.a.v)sünnetini ayakta tutmak demek O'nun yeyip içtiklerini yeyip içmekten ziyade O'nun(s.a.v)en büyük mucizesi olan Kur'an-ı hayata geçirmek,hayatımızla Kur'an-ı, tıpkı O'nun(s.a.v) gibi ete kemiğe büründürmektir.
gelin şimdi bizim kabak yemeğini kendi yöntemimle nasıl hazırlıyorum kısaca anlatayım...
MALZEMELER
5 adet orta boy kabak(yaklaşık 1 kg),
1 adet orta boy kuru soğan,
3 adet orta boy domates,
3-4 yemek kaşığı zeytinyağı,
1 yemek kaşığından az tereyağı,
1/2 çay kaşığı toz karabiber,
1 çay kaşığı toz kırmızı biber,
2 diş sarmısak,
yarımşar demet yıkanıp doğranmış maydanoz ve dereotu,
1,5 çay bardağı kadar su,
tuz,
ZEYTİNYAĞLI TAZE KABAK YEMEĞİNİ NASIL HAZIRLADIM?
kabakları yıkadım,baş kısımlarını kestim,kalan kısımları kare kare doğradım,
domatesleri yıkadım,sarmısakları soydum,
domates ve sarmısakları küçük parçalar halinde olacak şekilde rondoda çektim,
yayvan bir tencereye(pilav tenceresi)yağları ve soyulup yemeklik doğranmış
soğanı koydum,
soğanı 3-4 dak.pembeleşmeden kavurdum,
kabakları ilave ettim,kabakları da soğanlarla beraber 3-4 dak.kavurdum(3 numaralı resim),
sarmısaklı domatesleri de ilave edip(4 numaralı resim) karıştırdım,suyunu da ilave edip kapağını kapattım,
kısık ateşte pişmeye bıraktım,20 dak.sonra tuzunu,karabiberini,toz kırmızı biberini,dereotu ve maydanozunu ilave edip karıştırdım,tekrar kapağını kapattım,kabaklar yumuşayıncaya kadar kontrollü olarak pişirdim,yemeğimiz hazır.
Kolay gelsin,afiyet olsun.
Yanında taze kuru soğan,ayran ve mis gibi ev ekmeği,daha ne olsun?
Rabbimize yarattığı şeylerin zerrelerince şükürler olsun...
Yanında taze kuru soğan,ayran ve mis gibi ev ekmeği,daha ne olsun?
Rabbimize yarattığı şeylerin zerrelerince şükürler olsun...
elinize sağlık..çok lezzetli görünüyor..ben de bugün yapayım :)
YanıtlaSilGülşahcım,kolay gelsin,afiyet olsun,
Silsevgiler...
Çok severim canım ellerine sağlık afiyet bal olsun..
YanıtlaSilellerine sağlık cnm güzel görünüyor :) şükürler olsun rabbim bir sürü nimet vermiş..
YanıtlaSilElinize sağlık çok güzel olmuş...
YanıtlaSilyumurtalı kabak tarifi bu da benim tarifim :)