İNSTAGRAM

İNSTAGRAM
hayatcemresi_ instagram

بسم الله الرحمن الرحيم

بسم الله الرحمن الرحيم
(İnsanları) Allah'a çağıran,iyi ve faydalı iş yapan ve "Ben müslümanlardanım" diyen kimseden daha güzel sözlü kim vardır?
Fussilet suresi 33.ayet

Kutlu Doğum Programları ile Yerleştirilmeye Çalışılan Soft Peygamber Algısına Reddiye

Henüz 29 Yaşında Hakka Yürüyen bir Şehid'in Dilinden Muhteşem Bir Sohbet

5 Ocak 2013 Cumartesi

YARIM AY PASTASI(PRATİK YAŞ PASTA)

"Sizi sadece boş yere yarattığımızı ve sizin hakikaten huzurumuza geri getirilmeyeceğinizi mi sandınız?"
(Mu'minun suresi 115.ayet meali)
 Besmele ile başlarım...
Bu sefer çok basit ama çok lezzetli,şip şak hazırlanan bir pasta tarifim var.En fazla bir saatte hazırlayıp,çok istiyorsanız hemen ikram edeceğiniz bir pasta bu.Tepsiyi yağlamak için dibine sürdüğüm az miktar yağı saymazsak sıfır yağlı bir pasta.
Şöyle çok hafif,krem şantisiz,yağsız,süsleme derdi olmayan,hazırlarken strese girmeden hazırlayabileceğiniz,az zaman alan bir pasta yapayım diyorsanız işte bu pasta tam size göre :)
Eskiden muhallebivari bir krema hazırlayıp,klasik kek ile birleştirerek yaş pasta hazırlardım ve düşünüyorumda ben o pastayı özlemişim,işte bu pasta bir nevi eski,saf,doğal tatlara olan özlemimin vesile olduğu bir pasta,sade ve mütevazi...
MALZEMELER
Pandispanya Malzemeleri:
3 adet yumurta,
1 çay bardağı toz şeker,
portakal kabuğu rendesi,
2 çay bardağı un,
yarım paket kabartma tozu,
2 yemek kaşığı su,
(ben,pandispanyaya çay kaşığının ucunda zerdeçal ilave ettim,biraz sarı durması için,olmazsa olmaz değil)
Krema Malzemeleri:
2 su bardağı süt,
1,5yemek kaşığı un ve 1/2 yemek kaşığı nişasta,
portakal kabuğu rendesi,
4 yemek kaşığı toz şeker,
1 yemek kaşığı tepeli kakao(az gelirse biraz daha ilave edin)
Pastayı Süslemek İçin:
hindistan cevizi
YARIM AY PASTASINI NASIL HAZIRLADIM?
önce fırını 200 dereceye ayarlayıp ısıtmaya başladım,
28 cm.lik teflon fırın tepsisinin sadece dibini yağladım,
yumurta,portakal kabuğu rendesi ve şekeri iyice çırpıp köpürttüm,
diğer malzemeleri de ekledim,yeniden iyice çıptım ve tepsiye hamuru döktüm,
tepsiyi sallayarak hamurun yayılmasını,tazgaha vurarak da hava kabarcıklarının çıkmasını sağladım,
tepsiyi sıcak fırına sürdüm,kabarınca ısıyı düşürdüm,
üzeri biraz kızarınca kürdanla kontrol edip fırından aldım,
kenarlarını bıçak yardımı ile tepsiden ayırıp tezgahın üzerine ters çevirdim,
pandispanya pişerken kremanın sütünü pandispanyayı çıptığım kaba boşaltıp kapta kalan hamur  bulaşıklarını, sütle karıştırdım,boşa gitmesin diye :) bu sütle,kremayı hazırladım,pişince şekerini ilave edip tadına baktım,şekerini ayarladım,az ise ilave edin,
kremanın üstünün kabuk bağlamaması için sık sık karıştırın,
pandispanyayı önce enine iple ikiye kestim,
birbirinden ayırmadan üstten de tam ortadan boyuna eşit iki parçaya kestim,bu şekilde 4 adet yarım ay şeklinde pandispanya elde ettim,
uygun bir kaba her 3 pandispanyanın kesik kısmı üstte kalacak şekilde,son parçanında kesik kısmı alta gelecek şekilde aralarına krema sererek 4 katlı bir pasta elde ettim,son parça da dahil olmak üzere krema serilmiş her parçanın üzerine yeni parçayı yerleştirdiğimde elimle üzerine hafif hafif bastırdım,kalan kremayı da en üste döküp üste ve yanlara yayıp kapattım,
üstünü hindistancevizi ile süsledim,
1-2 saat sonra pastayı,istediğiniz şekilde kesip,yiyebilirsiniz,kolay gelsin,afiyet olsun.
NOT:Pandispanya ve kremayı kaynar olmayan,sıcak halde iken birleştirin ki,pandispanyaya krema iyice nüfuz etsin ve pastanız pamuk gibi yumuşacık olsun.
Kremaya,altını kapattıktan sonra,20 gr.bitter çikolata da ilave edip karıştırırsanız pastanız çok daha lezzetli olacaktır,tercih sizin :) 
İsterseniz aynı pastayı alman pastasının keki ile de hazırlayabilirsiniz.

18 yorum:

  1. Eskiden hepimiz hep böyle yapardık yaş pastayı..Şimdiki gibi bir sürü katkılı malzemeler yoktu ya da bizim alacağımız yerde yoktu :) ellerine sağlık, nostalji yaşattın :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Eskiden her şeyi bu kadar çok da bulmuyorduk,ama her yediğimiz şimdikilerden çok daha lezzetli geliyordu...

      Sil
  2. fatma yılmaz5 Ocak 2013 15:58

    Merhaba ablacım,ellerine sağlık. Ben bu pastayı yapsam ama keki sadece ortadan 2 ye ayırsam olur mu acep,ben 4 kat yapamam,beceriksizim bu konuda(:

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. fatmacım pastayı buradaki gibi enine ortadan ikiye ayırıp o şekilde de yaparsın,yuvarlak bir pasta olur,beceriksizlik kısmına katılmıyorum :)mütevazilik olarak addedtim :)
      sevgiler...

      Sil
  3. elinize sağlık
    yine nefis görünüyor
    bütün tariflerinizi beğeniyorum
    sevgiler

    YanıtlaSil
  4. ellerine sağlık nefis görünüyor kim sevmez pastayı ki
    sevgiler

    YanıtlaSil
  5. Sa,bazı yorumları okuyorum,pasta için nostalji deniyor.Pasta kültürü bizim için çok yeni.Benim nostalji yemeklerim, şöyle yufkayı üç kat siniye serersin üzerine domatesli biberli bulgur pilavını dökersin kenarından ufak ufak yemeye başlarsın,buarada kendi önünden yersin,tam ortada ailenle buluşursun,ortayı ençok kim severse yada sıra kimdeyse ona verirsin.Böyle yiyince paylaşmanın güzelliğini,kardeşim yesin diyerek fedakarlık yapmayı,acaba ben hızlı mı yedim kardeşlerim doyamazsa deyip beklemeyi,bu yemek sonunda acaba karnım doyacak mı deyip azla yetinebilmeyi...daha neler neleri öğrendik hamdolsun.Benim hatırladıkça hoşuma gider,bazen annemden isterim o da sağolsun yapar,bir de uzaktaki kardeşlerim de varsa ne muhabbetli olur.Şunu söyleyebilirim maddi durumu ne olursa olsun bütün kardeşlerim çok kanaatkar şükür.sevgilerimle:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. we aleykumselam canım ablacım :)
      ne kadar güzel yazmışsın,bize ait olanı,unutulan o güzellikleri ne güzel ifade etmişsin!Allah razı olsun,
      kalbi muhabbetlerimle...

      Sil
  6. Hatice ablaaaam pastan çok lezzetli duruyor :) gel beni ye diyor bende yapmıştım bu pastayı hem daha az zaman alıyor hemde lezzeti bammbaşka oluyor ellerine sağlık ablacığım.:)

    YanıtlaSil
  7. Esselamu aleykum Hatice ablacım bu ne güzel görüntü böyle maşaAllah.Demek ki kremşanti olmadan da güzel ve şık pastlar yapılabiliniyormuş :)Yalnız benim kekimi ortadan ikiye ayırmak biraz zahmetli oldu sizin yakaladığınız bu görüntüyü yakalayamasamda tadı gayet güzeldi.Yarım ay pasatasını çocuklara göstereyim derken diğer pastaları da gördüler birsürü siparişim oldu bilmem nasıl yapacağım hepsini :).....Yalnız bir sorum olacak bende zerdeçal olmadığı için kullanamadım, ama kullanıldığında tadında veye kokusunda nasıl bir değişiklik oluyor?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. we aleykumselam Aminecim,
      pastanın kolayca nasıl ayrılacağını muzlu kare pastada anlatmıştım,
      keki kalıbından ters çevirip,kenarlarının tam orta kısmından çepeçevre bıçakla 1 cm.kadar kesik yapıyorum,sonrada bu kesik kısma ipin ortasını yerleştirip,iki taraftan sağlı sollu çekerek,diğer tarafa kadar getirerek kesip ayırıyorum,inşeAllah anlatabilmişimdir :)

      ben de diğer yapışlarımda zerdeçal kullanmadım,dediğim gibi pandispanyanın rengini biraz sarartmak için kullandım,az kullandığım için hiç tadı da kokusu da gelmiyor,olmazsa olmaz değil :)görüntüdeki kesilmiş hali diğer yapışlarımdan o yüzden dikkat edersen sarı değil,
      eline sağlık,afiyetler olsun,
      sevgilerimle canım kardeşim...

      Sil
  8. Ablacım benim ilk dendem biraz görünüm açısından başarısız oldu.Sizin yaptığınız pastanın katları sanki çizilmiş gibi dümdüz olmuş.Eeeee buda sizin ne kadar marifetli olduğunuzu gösterir :)
    Benim kekim ince oldu ve de pişme süresini tam ayarlıyamadığımdan kenarlar biraz sertleşti, fırından daha erken almam gerekirmiş.
    Sizin pastanın görünümü benim yaptığımın yanında mükemmel duruyor. Kakaolu pudink ile zerdeçallı kek uyum içinde.Birdaha ki sefere bende zerdeçal koymayı düşünüyorum ve de iple kesmeyi başarmayı planlıyorum :) Sağolasın ablam .Ellerin dert görmesin.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. canım benim iltifat etmişsin :)marifetten değil bence yöntemden kaynaklanıyor,
      pandispanya çabuk pişiyor,üzeri hafif kızardımı yeterli oluyor,kürdanla kontrol ettiğinde temiz çıkıyor,bu aşamadan sonra hemen fırından almak lazım,

      pastayı iple keserken sana doğru kayıyor ve kuvvet alamıyorsan bu kesmeyi zorlaştırır,direkt mutfak tezgahının üzerine çavirirsen tezgah tutuyor,kolay oluyor,gerçi üstteki ince kabuk tezgaha yapışabiliyor ama mesele değil :)
      zerdeçal 1/3 çay kaşığından fazla olmasın,hatta daha az olsun,
      kremada kolay sürülebilecek bir kıvamda olmalı,bazen,kaşık büyüklükleri ve bardaklar ufak değişiklikler gösterebiliyor,
      krema koyu olursa az miktar daha süt ekleyebilirsin,
      kolay gelsin,afiyet olsun,
      O'na(c.c)emanetsiniz...

      Sil
  9. HATICE ABLACIIIIM, BI SELAM VEREYIM DEDIM:) SELAMUN ALEYKUM!!

    BASLIKTAKI "PRATIK" KELIMESINI GORUNCE HEMEN TARIFE BAKTIM AMA BENDEKI "PRATIK" KAVRAMIYLA PEK UYUSMADI! :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. we aleykumselam safinazım,hoşgeldin :)

      sendeki pratik kavramına uymayabilir,ama bildiğimiz gösterişli yaş pastaların yapılışını düşünürsen çoook pratik bir pasta :)

      Sil
  10. çok güzel göründü annemizin eskiden yapıp kokusunu şimdi aşererken özlediğim tarif deniycem eminim güzel olcak kolaygelsin

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hoşgeldiniz :)
      Allah sizi hayırla,sağlıkla bebeğinizle birbirinize kavuştursun(amin),
      sizi yormayacak bir pasta,kolay gelsin,sevgilerimle...

      Sil

HERKES YORUM YAPABİLİR,
siteniz veya bloğunuz yoksa ,profil seçin bölümünden Adı/URL yazan kısma tıklayın ,Ad yazan kısma adınızı ve soyadınızı yazın,
(yorumlarınızda iki isim kullanmanız,aynı isimle yazan diğer kardeşlerimizle karıştırılmamanız için önemli)
URL kısmını doldurmasanız da olur,yorumunuzu yazıp,

" YAYINLA "

yazısına tıkladığınızda yorumunuz gelir,ilginize çok teşekkür ederim.

KUR'AN IŞIĞINDA ÖLÜM, KIYAMET, AHİRET.....Mutlaka dinleyin...

BU SİTEDE YER ALAN KONULAR

Translate

Blog Archive

yasal uyarı

Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool HAYATCEMRESİ Adlı sitede yayınlanan tüm içerik hayatcemresi2.blogspot.com'a aittir.Hiçbir şekilde izinsiz kullanılamaz.
 
Copyright © HAYATCEMRESİ - Blogger Theme by BloggerThemes & freecsstemplates - Sponsored by Internet Entrepreneur