İNSTAGRAM

İNSTAGRAM
hayatcemresi_ instagram

بسم الله الرحمن الرحيم

بسم الله الرحمن الرحيم
(İnsanları) Allah'a çağıran,iyi ve faydalı iş yapan ve "Ben müslümanlardanım" diyen kimseden daha güzel sözlü kim vardır?
Fussilet suresi 33.ayet

Kutlu Doğum Programları ile Yerleştirilmeye Çalışılan Soft Peygamber Algısına Reddiye

Henüz 29 Yaşında Hakka Yürüyen bir Şehid'in Dilinden Muhteşem Bir Sohbet

10 Şubat 2011 Perşembe

GERÇEKTEN RAHMETLİ Mİ OLDU?


“Yoksa o kötülükleri işleyip duranlar, iman edip güzel ve makbul işler yapanlara yaptığımız muameleyi, kendilerine de göstereceğimizi, hayatlarında ve ölümlerinde onları bir tutacağımızı mı sanıyorlar? Ne kötü, ne yanlış bir muhakeme!”
(Câsiye, 45/21)
Rahman ve Rahim olan Yüce Rabbimin adıyla...
Dilimize yerleşmiş,söylemeye alıştığımız, üzerinde düşünmeden kullandığımız öyle sözler var ki maazAllah Rabbimizin gazabını celbedebilir, haddimizi aşmamıza sebep olabilir.
İşte bu sözlerden bir tanesi, ölen bir kişi için "Rahmetli oldu" veya "Rahmetli" diye bahsedilmesi. 
Allah'ın Rahmetine kavuşan manasındaki merhum kelimesi de, ölen kişinin ölmesi ile böyle bir mertebeye kavuştuğu anlamında söyleniyorsa, bunu da biz bilemeyiz evet, yaşayanlar hadis-i şerifte* belirtildiği üzere Allah'ın Rahmetinden nasiplenmişlerdir ancak ölünce bu durum değişiyor... 

Sanki yaşayanlar değil de ölenler Rahmetli, halbuki durum bunun tam tersi...
Ölen bir kişi mü'min olarak ölmüşse ve Rabbimiz ondan razı ise, evet o, Rahmetlidir ve onun üzerindeki Rahmet dünyadakinden kat kat fazladır. Fakat bu durumun dışındakilerin Rahmetten nasipleri sadece bu dünyada geçerlidir.
Bir rivâyete göre (Müslim, Münâfıkîn 56) Resûl-i Ekrem sallâllahu aleyhi ve sellem şöyle buyurmuştur:

"Şüphesiz ki Allah, hiçbir mü'minin işlediği iyiliği karşılıksız bırakmaz. Mümin, yaptığı iyilik sebebiyle hem dünyada hem de âhirette mükâfatlandırılır. Kâfire gelince, dünyada Allah için yaptığı iyilikler karşılığında kendisine rızık verilir. Âhirete vardığında ise, kendisiyle mükâfatlandırılacağı herhangi bir hayrı kalmaz."

Çünkü Rabbimiz, Rahman ismi ile bu dünyada mü'min kafir her insana, hayvanlarda dahil her canlıya Rahmeti ile muamelede bulunur ancak Ahirette mü'min ve kafiri birbirinden ayırıp sadece mü'minlere Rahmet edecektir,Rahim sıfatı ile muamelede bulunacaktır. İşte bu sebepten ölen bir kimse için "Rahmetli oldu" demek bilmeden haddi aşmaktır, bunu yalnızca ve yalnızca Rabbimiz bilir.
*“Allah’ın yüz rahmeti vardır; bunlardan bir rahmeti yeryüzü halkı arasında paylaşmış ki, onların ecelleri gelene kadar (hayatları boyunca) onlara kâfi gelir. Rahmetin doksan dokuz kısmını ise kıyamet günü evliyaları, dostları için saklamıştır.”
(bk. Buharî, Rikak,19; Müslim, Tevbe, 18-21)

"Rahîm ismi husûsîdir, mü’minlere hastır. “Allah mü’minlere karşı rahîmdir.” (Ahzab, 33/43) ayeti de bunu ifade eder. 
Bu hususî rahmetin tecellî yeri de ahirettir. Bir başka ifade ile dünya hayatında mü’min ve kâfire Rahmân ismiyle rahmetini umûmî olarak tecellî ettiren Cenâb-ı Hakk, ahirette, rahmetini Rahîm ismiyle mü’minlere has olarak tecellî ettirecektir. Şu halde Rahmâniyet ezele bakmasına mukabil, Rahimiyyet, ebedî olan ahirete bakar. Bu farklılıktan dolayı alimlerimiz Allah’ı “Dünyanın Rahmânı, ahiretin Rahîm’i” diye ifade etmişlerdir.
 (Canan, VI, 272)."

Son bir not olarak ölen sevdiklerimizin ardından veya ahirete göç etmiş mü'min kardeşlerimizin ardından, iyiliklerini yad etmek, haklarında hayır duada bulunmak,"Rabbim taksiratını affetsin"demek daha doğru olanı Allah-u A'lem...

8 yorum:

  1. hayırlı günler,
    geçmiş olduğunuz konu gerçekten çok güzel, aynı şeyi bende yapıyordum, ölen yakınlarımın ardında rahmetli oldu diyorum öğrenmem yaptığım yanlışı telefi etmem için gayret sarfetmemi sağlayacaktır. ALLAH razı olsun.

    YanıtlaSil
  2. Es-Selamu aleyküm.Rahmetli denmesini,bir dua / bir temenni olarak da düşünebiliriz aslında,değil mi ablacığım? Ameller,niyetlere göredir her daim.Yanlız çok güzel bir konuya temas etmişsin,yüreğine sağlık..
    Yazdıklarını okuyunca şu geldi aklıma: Ben de bazen 'Cennet,ebedi yurdunuz olsun inşaAllah' diye dua ederim kardeşlerime.O an çok tuhaf baktıkları olur:) Sadece ölenin ardından mı söylenir 'mekanı cennet olsun' diye?
    Yoo.Diri için de söylenir pek ala.Ne dersin,haksız mıyım?
    Kalbi sevgi ve selamlarımla

    YanıtlaSil
  3. Şeymacığım,
    temenni için Allah rahmet etsin denilir,ama genellikle rahmetli oldu deniliyor ve sanki Rahmet ölüler içinmiş gibi algılanıyor,elbette niyetlerimiz önemli ancak sözlerimiz ve daha önemlisi amellerimiz niyetlerimizin göstergesi...

    Duan çok güzel cümlemizin mekanı cennet olur inşaAllah(amin),sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  4. Çok güzel bir konuya değinmişsiniz.Tesadüfen bloğunuza girdim hala daha çıkamadım .Yazılarınız çok gerçekçi..Bilmediğim birçok bilgiyi öğreneceğimi düşünüyorum..Teşekkürler..

    YanıtlaSil
  5. Sevgili Elif sayfama hoşgeldin :)
    yazılarda naçizane benim karaladıklarım ve onlardan daha önemlisi ise önemli bulup alıntıladıklarım var,
    bu sayfadan faydalı bilgiler öğrenmenize ben bir vesileyim,öğreten ise Rabbimizdir,
    her zaman beklerim,
    sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  6. teşekkürler. ben bu konu için diyebilirim ki bir çok insan Rabbimizin Rahim ismini bilmiyor, sizinde konuda vurguladığınız gibi dünyada bütünkullara ahirette sadece mümin kullara uluşan merhamet.

    YanıtlaSil
  7. sizin kazaya kalmış namaz oruçlarınız var mı

    YanıtlaSil
  8. Yasmin hanım,
    ne demek istediğinizi anlayamadım :( daha açık sorarsanız cevaplamaya çalışırım...

    YanıtlaSil

HERKES YORUM YAPABİLİR,
siteniz veya bloğunuz yoksa ,profil seçin bölümünden Adı/URL yazan kısma tıklayın ,Ad yazan kısma adınızı ve soyadınızı yazın,
(yorumlarınızda iki isim kullanmanız,aynı isimle yazan diğer kardeşlerimizle karıştırılmamanız için önemli)
URL kısmını doldurmasanız da olur,yorumunuzu yazıp,

" YAYINLA "

yazısına tıkladığınızda yorumunuz gelir,ilginize çok teşekkür ederim.

KUR'AN IŞIĞINDA ÖLÜM, KIYAMET, AHİRET.....Mutlaka dinleyin...

BU SİTEDE YER ALAN KONULAR

Translate

Blog Archive

yasal uyarı

Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool HAYATCEMRESİ Adlı sitede yayınlanan tüm içerik hayatcemresi2.blogspot.com'a aittir.Hiçbir şekilde izinsiz kullanılamaz.
 
Copyright © HAYATCEMRESİ - Blogger Theme by BloggerThemes & freecsstemplates - Sponsored by Internet Entrepreneur