İNSTAGRAM

İNSTAGRAM
hayatcemresi_ instagram

بسم الله الرحمن الرحيم

بسم الله الرحمن الرحيم
(İnsanları) Allah'a çağıran,iyi ve faydalı iş yapan ve "Ben müslümanlardanım" diyen kimseden daha güzel sözlü kim vardır?
Fussilet suresi 33.ayet

Kutlu Doğum Programları ile Yerleştirilmeye Çalışılan Soft Peygamber Algısına Reddiye

Henüz 29 Yaşında Hakka Yürüyen bir Şehid'in Dilinden Muhteşem Bir Sohbet

11 Haziran 2013 Salı

YAĞLARIN SULTANI ZEYTİNYAĞI

Rahman ve Rahim olan Allah'ın adıyla başlarım...
Bu yazımda sizlere, hayatımın vazgeçilmezleri arasında ilk sıralarda yer alan zeytinyağından, zeytinyağının en doğal hali olan sızma zeytinyağından bahsetmek istiyorum. Zeytinyağı bizim evde sadece yemeklerde değil, hayatımızın bir çok alanında yer alır.

Zeytinyağı yağdan daha ziyade adeta evimizin doğal kremlerinden, ilaçlarından birisidir.

Zeytinyağı ile ilgili bir çok yerde birbirinden ilginç, faydalı bilgiler bulabilirsiniz. Bu yazı ise, bizim evde zeytinyağını, kullanım alanlarımızı ve zeytinyağına dair edindiğim bazı tecrübelerimi anlatan bir yazıdır.

Zeytinyağını biz, direkt üreticiden almaya çalışıyoruz, ambalaj içerisinde satılan yağları  mümkün mertebe almıyoruz. Bu imkanı bulamayanlar güvendikleri markaların sızma zeytinyağlarını tercih edebilirler.
Zeytinyağını, ağzı kapalı kaplarda ışık almayan ve mümkün olduğunca serin bir ortamda saklıyoruz.

Zeytinyağını üreticisinden alma imkanınız varsa, mutlaka tadarak alın, bazı zeytinyağları ağır bir tatda ve acımsı oluyor. Bu tatda olan zeytinyağını kullanmanız zor olur, hatta kullanamazsınız.

Ülkemizin hemen hemen her yöresinde zeytinyağı bulmanız mümkün. Marmara, Ege, Akdeniz ve Güney Doğu Anadolu, zeytinyağı üretimi yapılan yerler içinde ilk sıralarda geliyor. Bizim zeytinyağı aldığımız yerler ise, öncelik sırasına göre,Aydın, Antep ve Balıkesir (mutlaka güvendiğiniz yerlerden alın zira bu konuda sahtekarlık çok fazla) 
 Zeytinyağı ilk başta, yağ olması hasebi ile yemeklerimintatlıların, tuzluların, salatalarınkızartmaların vazgeçilmez ve olmazsa olmaz yağıdır. Zeytinyağı ile yapılan yemeklerin, kızartmaların tadı bir başka güzel ve çok lezzetlidir.

Eskiden zeytinyağının kızartmalar için uygun olmadığı görüşü yaygınken, bu konunun yanlış bilindiği, kızartma için de en uygun yağın zeytinyağı olduğu, yapılan araştırmalarla ortaya çıkmış, zeytinyağı bu konuda da hakettiği yeri almıştır.

Annem, zeytinyağının bereketli bir yağ olduğundan, yemeğe konulan yağın çoğaldığından bahseder. Bu durum zeytinyağının mübarek bir ağaç olan zeytin ağacının meyvesinin yağı olmasından kaynaklanabilir diye düşünüyorum.
"Allah; göklerin ve yerin nurudur. O'nun nurunun misali; içinde çerağ bulunan bir kandil yuvası gibidir. O çerağ bir sırça içindedir. Sırça sanki inci gibi parlayan bir yıldızdır. Güneşin doğduğu yere de, battığı yere de nisbeti olmayan mübarek bir ağaçtan, zeytinden tutuşturulup yakılır. Ateş değmese dahi, neredeyse yağın kendisi aydınlatacak. Nur üstüne nurdur. Allah; dilediğini nuruna kavuşturur. Allah; insana misaller verir. Ve Allah; her şeyi bilendir."
(Nur suresi 35.ayet) 

Kek, pasta, börek yapacağım zaman tepsinin dibini elimle, zeytinyağı ile yağlarımbu işlemden sonra ellerimi yıkamam, elimdeki zeytinyağını ellerimin her tarafına sürerim, zeytinyağının yıkayarak boşa gitmesini istemem.

Fırın tepsileri zeytinyağı ile yağlanıp pişirme yapılınca, temizleme esnasında kolayca temizlenir, diğer sıvı yağlarda olduğu gibi yapış yapış kalmaz, kalıntı bırakmaz.

Çocukların ve büyüklerin banyosundan hemen sonra yüze sürülen zeytinyağı, yüze ayrı bir canlılık, parlaklık ve nemlilik verir. Hemen hemen her abdest alıştan sonra da nemli yüze masaj yapılarak, uygulanan zeytinyağı özellikle kuru ciltlerin yumuşacık ve adeta pamuk gibi olmasına vesile olur.

Kışın soğuktan olumsuz etkilenen ve kuruyan cildi korumanın en iyi yollarından birisi yine yüze ve ellere zeytinyağı sürmekten geçer. Yazın güneşe karşı en etkili ve en ucuz güneş koruyucu ise yine zeytinyağıdır. Her ne kadar konu ile ilgili bazı makalelerde zeytinyağının güneşin zararlı etkisine karşı tek başına koruma sağlayamadığı, az miktar tentürdiyot veya limon suyu ile karıştırılıp cilde sürülmesi gerektiğini yazsa da, en azından zararı olmayacağına aksine faydası olacağına inanıyorum.

Güneş yanıkları veya diğer yanıklar için de zeytinyağı faydalı bir etkiye sahip.

Saçlarınız çok kuru ise, ellerinize az miktarda sürdüğünüz zeytinyağı ile saçlarınızı hafifçe yağlamak, saçınızın kuruluğunu giderdiği gibi,canlanmasını ve kolay şekil almasını da sağlayacaktır.
Tirmizî ve İbn Mâce’de Ebû Hureyre’nin rivâyet ettiği hadislerde Peygamberimiz(s.a.v) şöyle buyurmuştur: 
“Zeytinyağı yiyiniz ve onunla yağlanınız. Zira zeytinyağı mübârek bir ağaçtandır."

Yine bebeklerin vücudunu, banyodan sonra, ılık zeytinyağı ile yağlamak, onları rahatlatır, gelişimlerine yardımcı olur. 

Bebeklerde görülen pişikler için de en iyi yöntemlerden birisi, temizlenmiş pişikli bölgeyi zeytinyağı ile yağlamaktır. Kabızlık veya ishali olan bebeklerin makat bölgesinin zeytinyağı ile yağlanması da, sıkıntılı bebeğiniz için, rahatlatıcı bir uygulamadır.

Kuruyan eller için de zeytinyağı en iyi bakım araçlarından birisidir. Eşit miktarlarda karıştırdığınız,limon suyu ve zeytinyağı karışımı ellerinize yumuşaklık kazandırıp kuruluğu giderecektir Allah'ın izni ile. Hazırladığınız karışımı, ağzı kapalı cam bir kap veya şişede buzdolabında muhafaza edebilirsiniz, kullanacağınız zaman iyice çalkalayıp sonra kullanın.

Giysilerinize zeytinyağı damlamış veya bulaşmışsa endişe etmeyin, zeytinyağı leke yapmaz,yıkayınca leke kolayca kaybolur.


Kabızlık şikayetiniz varsa, sabahları aç karnına bir yemek kaşığı zeytinyağı içmek, şikayetlerinizin azalmasına, hatta kaybolmasına vesiledir Allah'ın izni ile.

Allah ve Rasulü(sallallahu aleyhi ve selllem)'in övdüğü mübarek bir ağacın, zeytin ağacının, meyvesi zeytinden elde edilen zeytinyağında bizler için bir çok faydalar halk edilmiştir.
Zeytinyağı gibi muhteşem bir nimeti, bizlerin istifadesine sunan Rabbimize yarattığı şeylerin zerrelerince şükürler olsun.

Son söz olarak, Rasulullah'ın(sallallahu aleyhi ve selllem) öğütlerine, sağlığınıza ve doğallığa önem veriyorsanız, zeytinyağından şaşmayın derim. Zeytinyağınıtereyağınıyerine göre kuyruk yağını evinizden eksik etmeyin. Daha ucuz diye sağlığınızdan feragat edip margarin, ayçiçek yağı ve benzerlerini evinize sokmayın.
hayatcemresi  
*****
NOT:Zeytinyağına dair çok kapsamlı bilgilerin bulunduğu aşağıdaki makaleyi de okumanızı öneririm.
ALTIN SIVI ZEYTİNYAĞI: ŞİFADIR

 

10 yorum:

  1. Güzel ve çok faydalı bir yazı olmuş..Bir ilave de benden..Astım , nefes darlığı şikayeti olanlar, akşamdan zeytinyağına yatırılmış 2 adet kuru inciri sabahları yemeğe devam ederlerse, şifa bulacaklardır :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. kahve telvesi sayfama hoşgeldiniz :)
      çok güzel bir bilgiyi paylaşmışsınız,bunu bilmiyordum,inşeAllah okuyup faydalananlar olur,
      çok teşekkür ederim,sevgilerimle...

      Sil
  2. Canım benim,her zamanki gibi çooook güzel faydalı bir yazı olmuş,çok şükür bugüne dek parayla zeytinyağı almış değilim,bende yemeklerimi kendi zeytinyağımızla yapıyorum,ara ara kabızlık çekiyorum sinamekiyi tadına rağmen kaynatıp içiyorum,faydası varmı ehhh:(sanırım benim durumum psikolojik,ama gel görki zeytinyağını içemiyorum,zeytinin üzerine gezdirip ekmek batırıyorum,yada kuru acı biberle birlikte zeytinyağını kahvaltılarda tüketiyorum anca böyle yetiniyorum,annem çok kızıyor suyu fazla tüketmeyip hem kalp hastasısın hem demli ve hemde şekersiz çay içiyorsun tabiii kabız olursun diye,ama ne yapayım alışkanlığım 16 senedir böyle içiyorum,keşke yapabilsem,sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Canım kardeşim çok geçmiş olsun,Allah yardımcın olsun,
      sinamekiyi devamlı kullanmanın sakıncalı olduğunu,bağırsak tembelliğine sebep olduğunu biliyorum,içilmesi de hiç kolay değil :(
      annen haklı suyu bol iç,en az günde bir litre iç,bol meyve ve sebze ye,şu sıralar erik var çok güzel bağırsak çalıştırır Allah'ın izni ile,keza kayısı da öyle...bir de yürüyüş kabızlık için çok iyi çünkü bağırsakları uyarıyor,
      kolaylıklar diliyorum,
      sevgilerimle...

      Sil
  3. selamun aleyküm ben can evmden vurdun ıkı gündur dnlıyorum her gün yorum yazmasamda zıyaretıne gelıyorum bu ayetı dınlerken cok huzunlenyorum sağlıcakla kalın melek

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. We aleykumselam melek kardeşim hoşgeldin :)
      inşeAllah sağlığın yerindedir,seni tekrar burada görmek beni çok sevindirdi,
      Rabbim,kelamından haz alanlardan,gereği üzre amel eden salih kullarından eylesin bizleri(amin),
      kalbi sevgilerimle,O'na(c.c)emanetsin...

      Sil
  4. selamun aleykum kardesim Allah razi olsun verdigin guzel bilgiler icin ...bende zeytinyag kullaniyorum ,ama hazir olanlarindan ilk baslarda biraz zor geldi tadi,kokusu.Ama simdi rahatlikla kullaniyorum...Rabbim sukrumuzu daim eylesin .Allaha emanet olun...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. We aleykumselam canım benim :)
      temizlik bitti mi?tabii kızları yanına alıp halletmişsinizdir,ya ben ne yapayım?:)artık ben de bizimkileri yanıma alıp başlayayım diyorum :)ya nasip!
      biz çocukluğumuzdan beri alışkınız zeytinyağına,çocuklar evden gidince zeytinyağını özlüyorlar,inşeAllah zeytinyağının kıymetini herkes idrak edip istifade ederler,
      kalbi dua ve muhabbetlerimle...

      Sil
  5. Canım. S.a.zeytinyagini nerden alıyorsunuz acaba? Bugünlerde bunu araştırıyorum. Bizim bebeğimiz var da. Bir yer bulup hep ordan alsak diyordum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Öyle zor bir soru sordunuz ki... Yağın memleketi Aydın'da bile hileli yağ çok fazla, annemler kışın bir kaç ay Aydın'da ikamet ediyorlar en son bize komşularından almışlardı.

      Mutlaka güvendiğiniz bir yer olmalı, Aydın pazarlarında bile zeytinyağı diye satılan ancak malesef zeytinyağı ile alakası olmayan yağlar satılıyor.

      Sil

HERKES YORUM YAPABİLİR,
siteniz veya bloğunuz yoksa ,profil seçin bölümünden Adı/URL yazan kısma tıklayın ,Ad yazan kısma adınızı ve soyadınızı yazın,
(yorumlarınızda iki isim kullanmanız,aynı isimle yazan diğer kardeşlerimizle karıştırılmamanız için önemli)
URL kısmını doldurmasanız da olur,yorumunuzu yazıp,

" YAYINLA "

yazısına tıkladığınızda yorumunuz gelir,ilginize çok teşekkür ederim.

KUR'AN IŞIĞINDA ÖLÜM, KIYAMET, AHİRET.....Mutlaka dinleyin...

BU SİTEDE YER ALAN KONULAR

Translate

Blog Archive

yasal uyarı

Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool HAYATCEMRESİ Adlı sitede yayınlanan tüm içerik hayatcemresi2.blogspot.com'a aittir.Hiçbir şekilde izinsiz kullanılamaz.
 
Copyright © HAYATCEMRESİ - Blogger Theme by BloggerThemes & freecsstemplates - Sponsored by Internet Entrepreneur