İNSTAGRAM

İNSTAGRAM
hayatcemresi_ instagram

بسم الله الرحمن الرحيم

بسم الله الرحمن الرحيم
(İnsanları) Allah'a çağıran,iyi ve faydalı iş yapan ve "Ben müslümanlardanım" diyen kimseden daha güzel sözlü kim vardır?
Fussilet suresi 33.ayet

Kutlu Doğum Programları ile Yerleştirilmeye Çalışılan Soft Peygamber Algısına Reddiye

Henüz 29 Yaşında Hakka Yürüyen bir Şehid'in Dilinden Muhteşem Bir Sohbet

1 Haziran 2014 Pazar

Kolay Mantı Yapımı/Mantı Yapmanın Pratik Yolu

Usâme İbnu Zeyd (r.a) anlatıyor: "Rasulullah (aleyhissalâtu vesselâm) buyurdular ki:
"Kim, kendisine yapılan bir iyliğe karşı, bunu yapana:
"Cezâkellâhu hayran (Allah sana hayırlı mükâfaat versin!)"
derse teşekkürü en mükemmel şekilde yapmış olur"

Tirmizî, Birr 86, (2036)

Rahman ve Rahim olan Allah'ın adıyla...
Bu yayın bir pratik bilgi olarak huzurlarınızda :)Mantıyı neredeyse sevmeyen yok gibidir.Yoğurtlusu,sulusu veya farklı şekilleri ile bizden bir lezzettir mantı.Ancak bir çoğumuzun mantı denildi mi adeta gözü korkar,bu korku yenilmesinden değil hazırlanmasındandır.Bir kaşığa kırk adet sığan Kayseri mantısından zaten geçtik :)varsın bizim kaşıklara bir kaç tane sığsın hiç önemli değil...Şöyle nefsimizi körleyecek,kolayca hazırlanacak,hamuru açma aşamasını kolayca halleceğim bir mantı benim için yeter de artar bile diyorsanız bu yöntem tam size göre.
Kolaylıkla hem ince hemde kocaman yufkalar açabilen marifetli hanımlar pek çoktur.Ancak kendi adıma ben o hanımlardan değilim :( tek tek yufka açmam gerekirse hamuru küçük tutup daha küçük ebatta yufkalarla idare etmeye çalışırım.Ancak mantı için uyguladığım bu yöntem tam bana ve benim gibi,yufka konusunda zorluk yaşayanlara özel.

İşin püf noktası yoğrulan hamurdan küçük parçalar alıp,merdane ile tabak büyüklüğünde açmak.Zaten mantı yufkasının çok ince olmaması lâzım.Hamurunu yoğurup,malzemesini hazırlayınca tek ihtiyacınız olan şey biraz zaman...Yardımcınız varsa ihtiyacınız olan zaman daha da azalacaktır.Resimde gördünüz mantıların hamur ve iç malzemesini hazırlama aşaması ile beraber ortalama iki saat sürdü.Yardımcım olsa süre daha kısa olurdu.
Mantıyı Nasıl Hazırladım?
önce daha az malzeme ile  BURADAKİ tarifeki gibi hamuru hazırladım,2 kaşık da tam buğday unu kullandım,mantı tanelerinin bekleme esnasında birbirine yapışmaması için hamuru hazırlarken çok az miktarda zeytinyağı ilave ettim,
ve poğaça hamurundan daha sert ele yapışmayan bir hamur olacak şekilde un ile hamuru hazırlayıp,üzerini streçleyip ve dinlenmeye bıraktım,
 kıyma,kuru soğan,maydanoz,tuz,karabiber ve isteğe bağlı olarak pulbiberle mantının içini hazırladım,
yerde oturacak şekilde hazırlığımı yaptım,
hamurdan mandalina büyüklüğünde parçalar aldım,gerekirse hamuru açacağınız zemini hafif unlayın,merdane ile hamuru genişletin,hazır yufkadan daha kalın olsun,
açtığım hamuru,kare parçalara kesip her parçaya içleri yerleştirip kapattım,
hazırladığınız mantıları hafif unlanmış tepsiye alın,
kalan hamurada aynı işlemleri yapıp mantıların arasına da çok az un serpip hazırlama aşamasını bitirdim,
mantı tepsisini olduğu şekilde buzdolabına kaldırdım,buzdolabında mantılar biraz kurusudu,ancak bu şart değil hemen de pişirebilirsiniz,
bir kısmını buzluğa kaldıracaksanız;Dolapta en az 3-4 saat bekletip biraz kurutun,sonra buzdolabı poşetlerine bir seferde kullanacağınız miktarda,birbirlerine yapışmayacak şekilde dondurucuya yerleştirin,kullanacağınız zaman dondurucudan çıkarıp direkt kaynayan suya atıp haşlayabilirsiniz.
 PÜF NOKTASI: 
İşin püf noktası gördüğünüz gibi hamuru küçük parçalar halinde,tabak büyüklüğünde açmak.Bu şekilde hem kolay açılıyor,hem kolay kesiliyor,hemde parçalar çok sayıda olmadığı için içlerini yerleştirme ve kapatma işlemleri çabuk yapılıyor,dolayısı ile kesilen parçalar da kurumuyor.En önemlisi ise stres yapmıyorsunuz,çocuk oyuncağı gibi :)küçük yufkalar aç,kes içlerini yerleştir ve kapat.
ISPANAKLI MANTI TARİFİ
İşte hazırladığımız mantılarla hazırlanmış nefis bir yemek,ıspanaklı nohutlu mantı yemeği.Malzeme miktarları tamamen size kalmış.
Bir küçük soğanı ve 2 diş sarımsağı yağda pembeleştirin,
salçasını ve yıkanıp doğranmış ıspanakların önce sap ve köklerini ekleyin,karıştırın,bu karışıma ayrı yerde kaynattığınız mantıların suyundan bir miktar ilave edip 4-5 dak.pişirin,sonra da,ıspanak yapraklarını,haşlanmış nohutları ve haşlanmış mantıları suyu ile beraber yemeğe ilave edin.

Tuzunu ve karabiberini atıp karıştırın,3-4 dak.daha pişirdiğiniz yemeğin altını kapatın,yanında yoğurtla beraber servis yapın.Aynı yemeğin,pazılı,ısırgan otlu,semizotlu vb.versiyonlarını da hazırlamanız mümkün.Yapanlara kolay gelsin,yiyenlere afiyet olsun,her hayırlı işiniz kolay olsun. 

21 yorum:

  1. Annem bana güvenmeyip çeyizime küçük oklavalardan aldığı için :) bende mantıyı böyle küçük bezeler halinde açıyorum. Mecburen desem yalan olur. Büyük açma gibi bir maharetim yok. Küçük küçük açıp işimi hallediyorum elhamdulillah....
    Birde kendi ailem(ankara) mantıyı sulu tüketir. Haşlama suyunu asla dökmezler. Bende gelin gittiğim yere ayak uydurdum. Susuz daha lezzetli geliyor.
    Ellerine sağlık ablacım verdiğin pratik bilgi için sağolasın :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Benden daha zekisin maşeAllah :) yıllardır ara ara mantı yaparım,son iki yapışımda bu şekilde yaptım,daha önce niye düşünemedim diye de hayıflandım :(
      seni İstanbul'da diye tahmin ediyorum,yanılıyor muyum?

      Sil
    2. Yok ablacım zekadan değil orasından eminim :) büyük oklavam olmadığı için küçük bezeler yapmaktan başka bir çarem yoktu :)
      Evet istanbulda yaşıyorum elhamdulillah...

      Sil
  2. Selamun aleykum ve Rahmetullah.. Bu güzel bılgıler ıcın ALLAH razı olsun.
    Yufka acmakta sorunumuz yok cok sukur ama bılmeyenlere çok yaracağı kesın :)
    Bızım evdede mantı severek yenir. Ama bız daha çok PULUÇKA yaparız. Ben kıymayı tüketmeyı pek sevmem.(n kofteyı yerım ama :) )
    Puluçka nedir? mantı hamuru yoğurulur. su ,un ve tuz. sonrasında ıstenılen buyuklukte acılır ve normalda kucuk kesilen mantılardan bıraz daha buyuk kesılır.bu yuzden puluçka denir birde iç malzemesı olarak yumurta pişirilir. yumurtayı sureklı karıştırarak çiğ kalmayacak sekilde pişiririz. içine bıraz tuz ve maydanoz doğrarız. bu malzemeyı kesılen hamurlara paylaştırırız. kare kesılen puluçkaları üçgen şeklinde bırlestırırız. sonrasında tuzlu kaynamaıs suda pişiririz.
    Kesinlikle denemenızı tavsıye ederm cok lezzetlı olur. Bızım bu yörede sevilerek yenir.
    Bilmeyen kardeşlerimize değişik fıkır olur. sevgılerimle..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. We aleykumselam we Rahmetullah,
      Hoşgeldin canım benim :)
      PULUÇKA' daha önce duyduğumu hatırlamıyorum,yumurtayı yağda yumurta gibi mi pişiriyorsunuz?
      hem ismi hem kendisi çok ilginçmiş,verdiğin bu güzel bilgiler için çok teşekkür ederim,Rabbim razı olsun,Cezâkellâhu hayran (Allah sana hayırlı mükâfaat versin!) (amin),muhabbetlerimle....

      Sil
    2. Hoşbulduk ablacım.Aslında sayfana ugruyorum ama sesizce çıkıyordum :)
      Yakın zamanda yeniden yapıp sanada asamalı olarak hazırlarım yayınlarsın olmazmı? Yumurta yağda yumurta gıbı ve bırazda karıştırıp yapıyoruzkı küçük küçük parçalara ayrılsın. :)

      Sil
    3. Olur canım benim neden olmasın?senin sayfanda da olabilir,sen nasıl istersen :)
      sevgilerimle....

      Sil
  3. GECE GECE IZDIRAP EZİYET SESLENSEYDİN GELMEZMİYDİK YARDIMA CEMRENM OLMADI YEMEYE GELİRDİK...NEYSE ARTIK AFİYETİ ŞEKER OLSUN

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hiç gece yapar mıyım?bu tür işler bizde genellikle öğleden önce yapılır :)
      Rabbim nasip ederse beraber de yeriz,neden olmasın :)

      Sil
  4. özellikle kurumaması ve hamurun yapışmaması vakit kazandırır.. ben de büyük yufka açmayı tercih etmem mantı yaparken..Ama bu kadar küçük de yapmamıştım, çok daha iyi..:) hem çabuk bitince psikolojik olarak da rahatlatır bizi ;)
    ellerine sağlık canım..

    YanıtlaSil
  5. Canım bi denesin sen:) varsın bizim kaşığa kırk tane girmesin:) ya işte bende o çarşaf gibi açan hanımlardan olamadım. Olsun bu mantının çarşaf gibi açılanlardan ne farkı var? Hiiç.ellerine sağlık bidanem:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Her işin bir kolay yolu var,ama bazen bunu fark etmek de zaman istiyor :)

      Sil
  6. canimmm ellerine saglik ne guzel mantilar , verdigin pratik bilgi icinde Allah razi olsun, ben hic dusunmemistim. cok az yaparim ama cok severizz, eee nede olsa annem kayserili ...cok az bi miktar derin dondurucuda vardi, biraz once pisirdim ama birden yemeyince biraz sismislerdi, baktim gercekten kasigimda iki tane vardi, annem gormesin dedim :))) Allaha emanet ol kardesim ...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Demek siz mantı üstadlarındansınız :)) bu kırk adet mantı, bildiğimiz kullandığımız yemek kaşıkları mı,yoksa yemek kaşığından biraz daha büyük ebatta tahta kaşıklar mı?zira yemek kaşığındaki kırk taneyi pek hafsalam almıyor :))
      ama marifetli hanımlar yaparlar mı? yaparlar :)
      mantınız size afiyet olsun,sevgilerimle...

      Sil
    2. canim bu kirk mantiyi bende duydumda ama bilmiyorum, sade annem manti yaptigimizda hem kucuk kesin uyarisini yapardi , Haticem ustadlikla falan alakam yok inan, ben masumum :)))))

      Sil
  7. Allah bilir sende ne marifetler vardır,ama böyle masumluk yapıyorsun :))

    YanıtlaSil
  8. Uzun zamandır sizden,internetten hatta kendimden bile uzak kalmıştım. Merhaba :)
    Ne çok özlemişim sizin pastalarınızı denemeyi. Sizin paylaşımlarınızı okumayı..
    Akşama elmalı kurabiye yapacağım. Yarın misafirlerim sizin tarifleriniz sayesinde parmaklarını yiyecek :) Bol bol görüşmek ve lezzetlerinizi denemek üzere,Hoşçakalın
    Saygı ve sevgilerimle.
    Pelin Başçiftçi/Isparta

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Pelin hanım hoşgeldiniz :)sahi uzun zamandır yoktunuz,iyisinizdir inşeAllah dönüşünüze çok sevindim :)
      inşeAllah dediğiniz gibi misafirleriniz ikramlarınızdan çok memnun kalırlar,kolaylıklar,hayırlı oturmalar diliyorum,
      benden de sevgiler,Allah'a emanetsiniz...

      Sil
  9. ama bu nasul mükemmel nasıl müthiş bi görüntüdür yaaaa vallahi bayıldımm:)) Hemen takibe alıyorumm sevgiler:)

    YanıtlaSil

HERKES YORUM YAPABİLİR,
siteniz veya bloğunuz yoksa ,profil seçin bölümünden Adı/URL yazan kısma tıklayın ,Ad yazan kısma adınızı ve soyadınızı yazın,
(yorumlarınızda iki isim kullanmanız,aynı isimle yazan diğer kardeşlerimizle karıştırılmamanız için önemli)
URL kısmını doldurmasanız da olur,yorumunuzu yazıp,

" YAYINLA "

yazısına tıkladığınızda yorumunuz gelir,ilginize çok teşekkür ederim.

KUR'AN IŞIĞINDA ÖLÜM, KIYAMET, AHİRET.....Mutlaka dinleyin...

BU SİTEDE YER ALAN KONULAR

Translate

Blog Archive

yasal uyarı

Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool HAYATCEMRESİ Adlı sitede yayınlanan tüm içerik hayatcemresi2.blogspot.com'a aittir.Hiçbir şekilde izinsiz kullanılamaz.
 
Copyright © HAYATCEMRESİ - Blogger Theme by BloggerThemes & freecsstemplates - Sponsored by Internet Entrepreneur