بسم الله الرحمن الرحيم

بسم الله الرحمن الرحيم
(İnsanları) Allah'a çağıran,iyi ve faydalı iş yapan ve "Ben müslümanlardanım" diyen kimseden daha güzel sözlü kim vardır?
Fussilet suresi 33.ayet

Kutlu Doğum Programları ile Yerleştirilmeye Çalışılan Soft Peygamber Algısına Reddiye

Henüz 29 Yaşında Hakka Yürüyen bir Şehid'in Dilinden Muhteşem Bir Sohbet

3 Haziran 2014 Salı

Yoğurt Kaymağından Tereyağı Nasıl Yapılır?

"O, göklerin ve yeryüzünün mülkü (hükümranlığı) kendisine ait olandır. Çocuk edinmemiştir. Mülkünde hiçbir ortağı da yoktur. O her şeyi yaratmış ve yarattığı O şeyleri bir ölçüye göre takdir etmiştir."
( Furkân Sûresi 2.ayet meali)
Rahman ve Rahim olan Rabbimin adıyla...
Bu haftaya pratik bilgiler haftası mı desek :) önceki yayınla beraber böyle söylemek yanlış olmaz.Bir sonraki yayın ise ilginizi çekeceğini umduğum yeni bir yazı olacak,midelerimize değil ruhumuza hitabedecek,tefekküre yönlendirecek inşeAllah....
Evde mayaladığınız yoğurdun kaymağı var ve yenilmiyorsa,bu kaymağı Allah'ın izni ile tereyağına çevirebilir,kahvaltılarınızda,pastalarınızda,kurabiyelerinizde veya yemeklerinizde kullanabilirsiniz.
Hakiki tereyağının ne kadar lezzetli ve aynı zamanda ne kadar besleyici olduğunu biliyoruz.Daha önce tereyağını konu ettiğim bir yazımı da sizlerle paylaşmıştım.O yazıyı okumayanlar veya tekrar hatırlamak isteyenler BURADAN okuyabilirler.
Gelelim evde katkısız mis gibi tereyağını nasıl hazırladığımıza...

Tam yağlı açık sütle,evde mayaladığınız yoğurdunuzun üzerinde kaymağı olur.Yoğurdun bu kaymaklı kısmını blendır veya mutfak robotuna alıp,biraz da oda sıcaklığında su ilave ederek makinanızı çalıştırın,kaymağı parçalayın,
bu karışımı bir huni yardımı ile 5 lt'lik boş su bidonuna aktarın,
üzerine tekrar ılık veya oda sıcaklığında  bir miktar daha su ilave edin,su ile karışan kaymaklı yoğurt çalkalandığında duru bir ayran kıvamında olsun,
bidonun ağzını kapatıp çalkalayın,yorulduysanız ara verebilirsiniz,ara verdiğinizde ayran bidonu oda sıcaklığında kalsın,çalkalama işlemini ayran üzerinde yağ tanecikleri birikip bu tanecikler büyük ölçüde birbirine yapışana kadar yapın,
Yukarıdaki resim daha sonra yaptığım ve daha fazla miktardaki yoğurt kaymağından oluşmuş tereyağına ait bie resim.
bidonu ayrana yakın geniş kısmından kesin,
ayran üzerindeki yağları soğuk su ile ıslattığınız bir kaşıkla bir araya toparlayarak küçük bir top şeklini aldırın,
ayrı bir tasa soğuk su doldurun,
hazırladığınız tereyağı topunu kaşıkla soğuk suya bırakın ve bu suda yine
kaşıkla yanlarına bastırarak kalan ayrandan arındırın,
 bir kaç defa daha soğuk su ile yıkayıp suyunu süzdüğünüz tereyağını bir tabağa alın ve buzdolabına kaldırın,afiyet olsun,şükrünüz bol olsun.
Not:Resimlerde yakın çekimden dolayı fazla miktardaymış gibi görünebilir,ancak 5 kiloluk yoğurdun kaymağından ancak 1 dolu,tepeli yemek kaşığı tereyağı elde ettim.Tabi bu yoğurdunuzun kaymak miktarına göre değişir.Kaymakları buzlukta biriktirip sonra hazırlarsanız daha fazla miktarı bir seferde hazırlamış olursunuz. 

8 yorum:

  1. Selamün aleyküm canım. Tereyağın rengi çok güzel görünüyor. Rahmetli kayınvalidem le yapardık böyle. Onun inekleri vardı. Tabi birde elektrikli turfanı.yazın ineklerin sütü çoğalınca hafta da bir yapardı. Oluştuktan sonra turfanın üzerinden almasını, yıkayıp şekile girmesini çok severdim.güzel anılar hatırlattın bana. Ömrune bereket.sevgiler canım

    YanıtlaSil
  2. selamun aleykum canim mahirem :))) ellerine saglik , fatma kardesimizin de dedigi gibi rengi cok guzel gorunuyor, senin ve sevdiklerinin afiyeti daim olsun ...

    YanıtlaSil
  3. Selamun aleykum ablacim.. ellerine saglik:) cok vakit bulup blogunu gezemiyorum.. girdigimdede yazdigin ekledigin her seye bakiyorum.. yorumumuda buraya yapayim dedim:)
    mashaAllah, artik haram gidanin bol oldugu cagda boyle tereyagina kadar evde yapabilmek ne guzel.. ellerine saglik.. tadina bakmak nasip olur innshaAllah:) optum ellerinden

    YanıtlaSil
  4. tugba ve kuzusu8 Haziran 2014 11:45

    Esselamu aleykum ve rahmetullah masAllah ne güzel olmus :) bu tam reçelli ekmek için olmuş ben yemeğe kullanmaya kıyamazdım heralde. Sen işimizi çok kolaylaştırıyorsun ablacım.ben tereyağını yapmak zor diye biliyordum.bunu da telefonuma kaydediyorum. inş birgün denemek nasip olur.bu arada nanelotayı yaptım ama benimki pek seninkine benzemedi.limonata görünümünde oldu.naneyi biraz az atmışım hiç nane tadı hissedilmiyordu rengide sarıydı zaten.acaba süzmeden biraz bekletmek mi gerekiyordu rengini tadını vermesi için.ama tadı gayet güzeldi benim yaptığım nanelota degil zencefilli limonataydı.ama pes etmiyorum yine deneyeceğim inş :)

    YanıtlaSil
  5. tugba ve kuzusu8 Haziran 2014 11:49

    Bu arada biberler gözümden kaçmadı bunlar senin diktiklerin değil mi? Çok güzeller. Bende siftahı yapıp ilk biberimi geçen hafta yedim.elhamdulilah kendi ürettigini yemenin keyfi bambaşka :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. We aleykumselam we rahmetullah tuğbacım,tereyağını yapmak zor değil sadece biraz zaman istiyor,
      nanelotanın tarifinde ki resimlerde de bizde içtiğiniz gibi koyu yeşil değil,ben o tariftekinden daha fazla nane ile yapıyorum,süzmeden bekletmiyorum,süzüldükten sonra beklerken de koyulaşıyor,birde blendırda çok iyi çekilmesi lazım,çekildiğinde iyice ufalanmış kuru nane görünümünde oluyor,bir dahaki sefere nane miktarını artır ve dediğim gibi blendırda çok iyi çek,sonucun daha iyi olacağını göreceksin :) Allah'ın izni ile,

      evet biberler balkondakiler,kaç tane kopardım bilmiyorum,elhamdulillah,maşeAllah la kuvvete illa billah,o kadar bereketli oldular ki kızartmasını bile yaptım :)
      inşeAllah sana da daha nice kendi yetiştirdiğin biberleri yemek nasip olur,
      afiyet olsun,sevgilerimle...

      Sil
  6. Selamün Aleyküm Kalan ayrani nerede kullanabiliriz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. We aleykumselam kardeşim hoşgeldiniz,
      Biraz daha yoğurt ilavesi ile yeniden çırpıp ayran yapabilirsiniz veya ekşi değilse poğaça veya ekmek hamurunda kullanılabilir...

      Sil

HERKES YORUM YAPABİLİR,
siteniz veya bloğunuz yoksa ,profil seçin bölümünden Adı/URL yazan kısma tıklayın ,Ad yazan kısma adınızı ve soyadınızı yazın,
(yorumlarınızda iki isim kullanmanız,aynı isimle yazan diğer kardeşlerimizle karıştırılmamanız için önemli)
URL kısmını doldurmasanız da olur,yorumunuzu yazıp,

" YAYINLA "

yazısına tıkladığınızda yorumunuz gelir,ilginize çok teşekkür ederim.

KUR'AN IŞIĞINDA ÖLÜM, KIYAMET, AHİRET.....Mutlaka dinleyin...

BU SİTEDE YER ALAN KONULAR

Translate

Blog Archive

Bu gadget'ta bir hata oluştu

yasal uyarı

Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool HAYATCEMRESİ Adlı sitede yayınlanan tüm içerik hayatcemresi2.blogspot.com'a aittir.Hiçbir şekilde izinsiz kullanılamaz.
 
Copyright © HAYATCEMRESİ - Blogger Theme by BloggerThemes & freecsstemplates - Sponsored by Internet Entrepreneur