İNSTAGRAM

İNSTAGRAM
hayatcemresi_ instagram

بسم الله الرحمن الرحيم

بسم الله الرحمن الرحيم
(İnsanları) Allah'a çağıran,iyi ve faydalı iş yapan ve "Ben müslümanlardanım" diyen kimseden daha güzel sözlü kim vardır?
Fussilet suresi 33.ayet

Kutlu Doğum Programları ile Yerleştirilmeye Çalışılan Soft Peygamber Algısına Reddiye

Henüz 29 Yaşında Hakka Yürüyen bir Şehid'in Dilinden Muhteşem Bir Sohbet

23 Aralık 2013 Pazartesi

EV YAPIMI VANİLYA ŞEKERİ/VANİLYA NEDİR?

"Yapraklı taneler ve hoş kokulu bitkiler vardır."
"Şimdi Rabbinizin hangi nimetlerini yalanlıyorsunuz?"
(Rahman suresi 12-13.ayetler meali)
Allah'ın adıyla...
Hepinize hayırlı haftalar diliyorum,günleriniz hayır,işleriniz hayır olsun.
Geçtiğimiz hafta,bizim ekip sevgili Tuğbacığım da buluştuk.Çok güzel bir gündü,yine birbirimize doyamadan,daha konuşacak bir çok konuya giremeden ayrıldık.Tuğba bizi çok sıcak karşıladı,çok güzel ikramlıklar hazırlamıştı.Tabaklar tam fotoluktu ancak gelin görün ki fotoğraf makinasını götürüp resimlemeye utandım :((Belki başka bir zamana ya nasip!Tuğbacım bitki merakımı bildiğinden aynı meraka ve sevgiye kendisi de sahip olduğundan,aldığı mis kokulu biberiye'den bir dal da bana verdi,evde onu toprakla buluşturdum,eğer Rabbim nasip ederse,yerini sevip tutarsa ilerki günlerde onu da sizlerle tanıştırırım.Tuğba, tatlı kızı ile birlikte bir de bana hediye etmek için,vanilya şekeri hazırlamış.
Anne kız sık sık kavanozu çalkalayıp vanilya aromasının şekere geçmesi için vakit ayırmışlar,henüz kendisine hazırlamamış ama ilk hazırladığını bana hediye etti,bu da onun ne kadar ince ve fedakar bir insan olduğunun göstergesi idi.
O güne kadar hiç görmediğim vanilya çubuğunu, evde hazırlanan vanilya şekeri duyumlarımın olduğu,vanilya şekerini,Tuğba vesilesi ile tanıdım.Sonrasında hem konuyu biraz araştırdım,hem de elimdeki vanilya şekeri ile kek,alman pastası denemelerim oldu.Alman pastasının kekinde bu şekerden 3 yemek kaşığı kullandım,çok da lezzetli olmuştu.Kremasında ise yine tarifteki gibi limon kabuğu rendesi kullandım.
Vanilya çubuğu bir çeşit orkide bitkisinin arkasında yetişiyor.Önce yeşilken uzun zaman sonra rengi koyulaşıp koyu kahverengi siyah hale dönüşüyor.Asıl anavatanı Madagaskar.Oraya ait resimlerde vanilya çubukları salkım şeklinde ve bitkisi adeta bir ağaç gibi.Vanilya tropikal bir baharat çeşidi.Ancak başka yerlerde de seralarda,saksılarda uygun sıcaklıktaki ortamda,yetiştirilebiliyor.Dünyada safrandan sonra en pahalı baharat vanilya imiş.Gerçek vanilya bildiğimiz paket içinde satılanlardan hem görünüş,hem renk hem de koku olarak çok farklı ikisi arasında hiç bir benzerlik yok,zaten hazır,küçük paketler içerisinde,beyaz toz şeklinde olan,bildiğimiz tanıdığımız vanilya, vanilya ile alakası olmayan sentetik bir ürün.Konu ile ilgili öğrendiğim bir ilginç haber de var.Japon bilim adamları inek gübresinden vanilya üretmişler,tadı  bildiğimiz sentetik vanilya ile aynı imiş!!!Daha neler duyacağız!Rabbim encamımızı hayreylesin(amin).

Bir de vanilya özütü var ki bu da alkolde bekletilerek elde ediliyor.Aldığımız yiyecek maddelerinde domuz katkılarına gösterdiğimiz hassasiyet gibi vanilya özütüne karşı da uyanık olmalıyız.
Vanilya şekeri tariflerinde 1 kg.toz şeker içerisine 2-3 adet vanilya çubuğu konulması tavsiye ediliyor.
Satın alırken vanilya çubuğunun  çok kuru olmamasına ve keskin kokuda olmasına dikkat etmek gerektiği de öğrendiğim bilgiler arasında yer alıyor.Hazırladığınız vanilya şekerinin etkili bir tatda ve kokuda olması için mümkünse tariflerde verilenin iki katı vanilya çubuğu kullanın tabi bu biraz daha maliyeti artırır. 
Ama tatlılarınızda illa vanilya kullanmalısınız diye bir şey yok,maksat tatlılarımızı güzel kokulandırıp lezzetlendirmek ise,vanilyadan çok daha ucuz ve ondan çok daha etkili limon kabuğu veya portakal kabuğu rendesi de bu işi fazlası ile görüyor.Bunu da ara bir not olarak düşmeyi lüzumlu görüyorum.
1 kg.şeker için 2-3 adet vanilya çubuğu kullanılmışsa klasik bir kek için bu şekerin en az 3-4 yemek kaşığı kullanılmalı bu miktar tarifteki şekere göre normal şekerle tamamlanmalı.
Vanilya şekerini hazırlamak için:Aldığınız vanilya çubuklarını önce yıkayın,sonra iyice kurulayın,keskin bir bıçakla,doğrama tahtası üzerinde her birini,boyuna ikiye ayırın,içindeki vanilya özünü çekirdeklerini bıçağın ucu ile sıyırın(bıçakla çıkardığınız vanilya çekirdeklerini ve şekeri robottan geçirip karıştırırsanız işiniz daha kolay olur)sonrasında bu iç kısmı ve boyuna kesip ayırdığınız,içini sıyırdığınız vanilya çubuklarını da yerleştireceğiniz kavanozun boyuna göre,bir kaç parçaya bölüp,temiz ve kuru,kapaklı bir cam kavanozda toz şekerle buluşturun,
 kavanozu fırsat buldukça ara ara alt üst ederek vanilyanın şekere nüfuz etmesini sağlayın,1 hafta-10 gün sonra vanilya şekeriniz hazır hale geliyor,kullanırken şekeri içindeki vanilya özleri ile kullanın kabukları kavanozda kalsın.Yazının sonunda bu yazıyı hazırlamama,bu güzel hediyesi ile,vesile olan canım kardeşim Tuğba'ya teşekkürü bir borç biliyorum.Tuğbacım bir sonraki buluşmamızda yine bana vanilya çubuğu almış,bu sefer vanilya şekerini ben hazırladım,onu da resimledim,evdeki iki kavanoz vanilya şekeri,çok ince ve düşünceli canım kardeşim Tuğbacığımın bana çok kıymetli hediyeleri...
 Bu şekerden aynı ölçüde kurabiyede de kullandım,lezzetindeki güzellik farkediliyordu.

Son olarak vanilya bitkisi ile ilgili alıntıladığım bilgilere yer verip yazıyı nihayetlendirelim...
*** 
"Vanilya Bitkisi ve Faydaları
Vanilya (Vanilla planifolia), Salepgiller ailesinden birçok tropikal ülkelerde yetiştirilen, tırmanıcı gövdeli bir bitki olan vanilya bitkisi ve aynı adı taşıyan yemişidir. Bitkinin yaprakları sapsız, yassı ve etlidir. Meyveleri 15-20 cm uzunlukta, yassı, iki uca doğru incelmiş, parlak siyahımsı renkli bir kapsüldür. Kokusu özel ve tadı acıdır.
Vanilya, kalsiyum, sodyum ve demir minerallerini barındırır. Çok az yağ içeren vanilyada hiç kolesterol yoktur, fakat şeker oranı yüksektir. Bu nedenle kalori değeri fazladır.
Vanilya tropik ülkelerde yetişen bir bitki olup Türkiye’de ancak seralarda veya botanik bahçelerde yetiştirilebilir. Anavatanı Endonezya, Tahiti, Madagaskar, Meksika, Cava ve Antiller olup dünyadaki vanilya ihtiyacını karşılayan ülkelerdir.
Toplanması ve Saklanması
Olgunlaşan meyveleri 3-4 dakika kaynar suya daldırılıp çıkarıldıktan sonra küplerde terlemesi beklenir ve 3-4 hafta güneşte kurutulduktan sonra kullanılır.
Vanilyanın bilinen yararları
Ateşi düşürür. Adet söktürücüdür. Hazmı kolaylaştırır. Mide ve sinir sistemini uyarır. Vücuda kuvvet verir. Cinsel gücü ve isteği arttırır. Sinirleri yatıştırır ve bunalımı gidermeye yardımcı olur. Solunum yollarını temizler ve öksürüğü kesmeye yardımcı olur. Vanilya Yağı, sinir sistemini uyarıcı etkisi ile mideyi uyarıcı ve cinsel gücü arttırıcı özelliğe sahiptir.
Uyarı: Vanilya yağı ağızdan alınmamalıdır.
Vanilya nasıl kullanılır?
Besleyici değeri sınırlı olan vanilya kokusu için sütlü tatlılara, pasta ve çikolatalara katılır. Ayrıca, vanilya yağı parfümler ve çeşitli kozmetik ürünlerde de kokusu için kullanılmaktadır. Vanilya ve vanilya yağı aşırı kullanılmamalıdır. Vanilya yağı birkaç damladan fazla alınırsa kusma yapabilir.

21 yorum:

  1. tugba ve kuzusu23 Aralık 2013 13:44

    Esselamu aleykum hatice ablacım:)
    Yazın çok bilgilendirici olmuş.yaparken beni görmüşsün gibi tarif birebir aynı olmus.yiyenlere afiyet şifa olsun ins.belki yapmak isteyenler olur ben arifoglu vanilya çubugu kullandım.endonezya orjinliymiş.kalitesi güzeldi kuru degildi.umarım deneyenler olur yapımı çok basit.tek zorlugu vanilya çubugunu bulmakta :)
    Sayenizde çok güzel bir gün geçirdim. Allah tekrarını nasip etsin inş.muhabbetlerimle :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. We aleykumselam canım benim,
      yapılışına dair onayın beni sevindirdi,bir yanlışlık olmadığına sevindim :)
      hangi firmanın ürünü olduğunu bilmem de iyi oldu,teşekkür ederim,almak istediğim de güvenerek alabilirim,nasıl olsa referansım sensin :)
      Rabbime emanetsiniz,kalbi sevgilerimle...

      Sil
  2. Selamun aleykum ve rahmetullah.. Bende canadadan gelırken getırmıstım vanılya cubugunu.ıkı cubuga 8 dolar yanı 16 turk lırası yapıyor hemen hemen vermıstım. bende bu sekılde degerlendırıyorum. bılgıler cok guzel. Tugba kardesımızde gercekten cok dusuncelı... ıkınızede sevgılerımı yolluyorum...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. We aleykumselam we Rahmetullah canım kardeşim,
      evet çok pahalı bir baharatmış,belki bizde yetişmediği için de olabilir,zira Kanada'da soğuk bir memleket orada da pahalı olmasını anlıyorum,acaba yetiştiği yerindede mi durum böyle,çünkü resimlerinde çok bereketli bir bitkiye benziyor,
      kullanımına dair bilen birisinden daha onay aldığıma memnun oldum :)
      canımsın,benden de sevgiler...

      Sil
    2. tugba ve kuzusu23 Aralık 2013 19:45

      Tsk ederim fatma kardeşim çok kibarsın.ben vanilya alırken baska seylerde aldığım için fiyatını hatırlayamadım. Ama sizinki kadar pahalı degildi.sizinkinin kalitesi daha iyi oldugu için böyle olmuş olabilir.bildigim kadariyla en ucuzu madagascar en pahalısı tahiti vanilyası imiş.kim hangisine ulaşıyorsa onu alsin.en ucuzu bile sentetik vanilyadan kat kat güzeldir.sevgilerimle kardeşim :)

      Sil
    3. O senin kibarlığın kardeşim.. sizlerden aldığım enejıyle bende mutlu oluyorum.. benim aldığım üzerindede madagaskar yazıyor.. ıthal edildiği için pahalıya aldım.. artık bir önemi yok sonucta orada yasamıyorum :) bende istanbula gidice mısır carsısında alırım artık benım yasadıgım yer kucuk bulabılecegımı sanmıyorum.. sızlere kucak dolusu sevgılerımı yolluyorum...ınseALLAH bırgun dunya gözüyle sizlerle bır araya gelıp sohbet edebılırım...

      Sil
  3. selamun aleykum kardeslerim, hepinizden verdiginiz bilgiler icin Allah razi olsun... su an evde iki tane vanilya cubugumuz var, inshaAllah biraz daha alip yapmak istiyoruz.durun bende burdaki fiatini soyleyeyim, iki tanesini 5 dolara almistik :)Allah affetsin ne kadar tukettik hazir vanilya sekeri :( ama elhamdulillah uzun zamandan beri kullanmiyoruz,limon veya portakal kabugu rendesi kullaniyorum...
    bu arada bulusmalarinizin Allah tekrarini nasib etsin, bizede gecirdiginiz guzel anlari dinlemek dusuyor, buna da sukurler olsun :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. We aleykumselam canım benim hoşgeldin :)
      demek Tuğbacım hediye etmese ben hala bu güzel kokulu vanilya çubuğundan haberdar olmayacaktım,konun cahiliymişim,bir ben mi habersizmişim acaba:)ama her şeyin bir zamanı var değil mi :)sizin orada daha mı ucuzmuş acaba?ama ben buradaki fiyatlardan hala haberdar değilim,artık market reyonlarında gözüm vanilya çubukları arayacak ve fiyatlarına dikkat kesileceğim,tabi Rabbim nasip ederse,
      yine notumuzu düşelim,tropikal iklimlerin vanilyası varsa,bizim de limon ve portakal kabuklarımız var elhamdulillah,alamayanlar hiç üzülmesin,

      güzel duana gönülden amin diyorum ve ilave ediyorum inşeAllah bir gün sen de bize katılırsın,muhabbetlerimle...

      Sil
  4. kokusunu çok seviyorum,özellikle keklerimin olmazsa olmazıdır,hatta vanilya kokulu mumlar da ilgi alanımdadır :)
    sevgiler

    www.minikmini.blogspot.com

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hoşgeldiniz :)
      kokusunu ben de çok sevdim,hatta ara ara kavanozu açıp kokluyorum :)

      Sil
  5. Es-selamu Aleykum we Rahmetullah Hatice ablacım ve diğer Ablalarım/Kardeşlerim... MaşaAllah, Allah muhabbetinizi arttırsın daha nice hayırlı buluşmalar nasip etsin(Âmin)... Hamd olsun ders gurubumuzda da kıymetli ablalarım var ama ihtiyaç duyulan birebir yaşamıyla örnek olanlardır. Haddimi aşmazsam benden sizlere tavsiye Hatice ablamızın kıymetini iyi bilin derim :) ... Bu zamanda böyle kardeşlik ortamı kolay bulunmuyor...
    Bu arada da tevafuk oldu bende vanilya şekeri yapmak istiyordum, yengem de sağolsun vanilya çubuğu almış ama nasıl yapacağımı, yazıyı okuyana kadar bilmiyordum artık öğrendim. Tarifi hazırlayandan, emeği geçen ve yayınlayan, bilgilendiren ablalarıma çok teşekkür ederim, Allah razı olsun...
    Cümleten, En emine emanetsiniz...
    Selam, Dua ve Muhabbet ile...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. We Aleykumselam we Rahmetullahi we Berakatuh,görmeden özlediğim canım kardeşim benim hoşgeldin :)
      Rabbim beni,senin nezdindeki hüsnü halim gibi yapsın,günahlarımı bağışlasın(amin),
      böyle buluşmalarda senin gibi bir kardeşimin olmasını da çok isterdim,buluşmadaki kardeşlerimi tanısan senin de onları çok seveceğine ve sevileceğine inanıyorum,
      inanıyorum sohbetler çok daha verimli olurdu,ya nasip!
      Ben de sizin yengenle muhabbetinize gıpta ediyorum,maşeAllah la kuwwete illa billah,faydalanmana Tuğba'da en az benim kadar sevinmiştir,ne de olsa bu işte emek onun,bana sadece bilgileri paylaşma kısmı kalıyor,sağolsun Tuğbacım bilgi kısmının eksiklerini de yorumları ile tamamlayıp,gereken katkıyı yine sağladı,

      vanilya şekerinizi hayırla,sağlıkla ve mutlulukla kullanın,sevdiklerinizle paylaşın inşeAllah,
      O'na(c.c)emanetsiniz,kalbi dua ve muhabbetlerimle...

      Sil
  6. Hoşbuldum benimde görmeden çok sevdiğim ve özlediğim canım ablam... Dualarına Âmin bilmukabele inşeAllah... Bende çok isterdim ... nasip!.. Şimdilik Rabbim,dualarda buluşup dualarda birbirlerine yardım eden kardeşler olabilmeyi nasip etsin(Âmin)...
    Evet Tuğba ablacıma ayrıca teşekkür ediyorum, Allah razı olsun(Âmin)... Kuzucuğunada kucak dolusu sevgiler gönderiyorum. Rabbim, ömrünü emrettiği şekilde dolu dolu geçirmesini nasip etsin... Hz.Meryem, Hz.Fâtıma timsali bir mü'mine olmasını nasip etsin.(Âmin)...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Canımsın sen benim,ne güzel,ne anlamlı bir dua bu böyle! gönülden amin diyorum,
      Allah razı olsun(amin).

      Sil
    2. tugba ve kuzusu28 Aralık 2013 17:05

      Allah razı olsun kardeşim duaların çok güzel bende bütün kalbimle amin diyorum.küçük bi vanilya çubuğu vesilesiyle çok güzel dualar aldım sagolun varolun.sizlere karsı mahçup oldum. sevgilerimle kardeşim

      Sil
  7. Esselamu Aleykum...
    Allah muhabbetinizi arttırsın kardeşlerim :) Hatice Abla, Rabbim bana da sizinle tekrar yüzyüze görüşmeyi nasip eylesin.

    Sentetik vanilyayı şuana kadar maalesef kokusundan vazgeçemediğim için kullanıyordum. İnşaAllah yakın zamanda bende vanilya çubuğunu bulabilirsem organik vanilyamı kendim yapmak istiyorum. Vede elimde kalan vanilya paketlerini atmayı düşünüyorum :) Verdiğiniz bilgiler beni çok etkiledi çünkü.

    YanıtlaSil
  8. We aleykumselam canım kardeşim,duana ben de gönülden amin diyorum,konuşacak çoook konumuz var :)
    son yıllarda benim de sentetik vanilyayı kullanmam çok nadir olmuştur,limon kabuğu veya portakal kabuğunun kokusunu ve aromasını daha çok seviyorum,gerçek vanilya kokusu ve aroması da çok güzel,ancak pahalı olduğu için herkes alamayabilir,ama onun alternatifini zaten söyledim :) olmazsa olmaz değil,

    sentetik vanilya ile ilgili aşağıdaki linklerdeki yazıları bir oku sonra atıp atmama kararını ver,çünkü toz formatı ile vanilya özütü çok farklı,özellikle vanilya özütüne karşı dikkatli olmalıyız,benim anladığım paketlerdeki toz olan sentetik vanilya kullanılabilir,ama hazır gıdalardaki vanilyaya karşı dikkatli olmalıyız,çünkü paketlerdeki toz hali mi kullanılmış yoksa alkollü olan vanilya özütümü kullanılmış bilemeyebiliriz,velhasılı mümkün mertebe hazır gıdalardan uzak durmak en iyisi,Rabbim yardımcımız olsun(amin).
    GIDA RAPORU-VANİLYA HELAL Mİ?

    FETVA MECLİSİ-HELAL GIDA TERCİHİ

    YanıtlaSil
  9. Adaşım Allah muhabbetinizi artırsın, ne güzel oluyor böyle buluşmalar:)
    Ben de denemek istiyorum, ama henüz çevrede vanilya çubuğuna rastlamadım, etraflıca bir araştırmak gerek:)Çok güzel, faydalı bilgiler paylaşmışsın, hele yorumda kardeşimizin markasını yazması iyi olmuş, ayrıca çok ince düşünceliymiş, dostluğunuz daim olsun...
    Ben de limon-portakal kabuğu kullanırken tereddütte kalıyorum, market-pazardan aldıklarımızın kabuklarında ilaç kalıntıları olduğu söyleniyor, Rabbim yardımcımız olsun canım.
    sevgilerimle...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Canım benim sizin de çok güzel buluşmalarınız oluyor Allah nazarlardan saklasın(amin),
      değindiğin husus da çok önemli,bazen bu konular içinden çıkılmaz bir hal alıyor,Rabbim yardımcımız olsunAmin),
      ne tevafuk ben de bu gün senin nefis kokolarını yaptım,taslağını hazırlıyordum :)tarif için yazıda belirttim ancak,buradan da sana teşekkür etmek istiyorum,çok beğendik,tatlı krizine tutulanlar için bire bir,kendini tutmak ne mümkün!
      kalbi sevgilerimle...

      Sil
    2. Amin canım, ara arada olsa toplanıyoruz Allah'a şükür:)
      Deneyip beğenmenize çook sevindim canım, bizim ev ahalisinin de favori kurabiyesi, üstelik yağsız ve unsuz olması da güzel:)
      postunu bekliyorum inşallah:)
      benden de kalbi muhabbetler...

      Sil
    3. Canım adaşım,post hazır yayınlanmayı bekliyor,bakalım inşeAllah ilerleyen günlerde yayına girer,
      bu gün yine bizim ekip,misafirlerim de ilk olarak kokoları tattılar onlar da çok beğendi,tekrar teşekkürler,sevgiler...

      Sil

HERKES YORUM YAPABİLİR,
siteniz veya bloğunuz yoksa ,profil seçin bölümünden Adı/URL yazan kısma tıklayın ,Ad yazan kısma adınızı ve soyadınızı yazın,
(yorumlarınızda iki isim kullanmanız,aynı isimle yazan diğer kardeşlerimizle karıştırılmamanız için önemli)
URL kısmını doldurmasanız da olur,yorumunuzu yazıp,

" YAYINLA "

yazısına tıkladığınızda yorumunuz gelir,ilginize çok teşekkür ederim.

KUR'AN IŞIĞINDA ÖLÜM, KIYAMET, AHİRET.....Mutlaka dinleyin...

BU SİTEDE YER ALAN KONULAR

Translate

Blog Archive

yasal uyarı

Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool HAYATCEMRESİ Adlı sitede yayınlanan tüm içerik hayatcemresi2.blogspot.com'a aittir.Hiçbir şekilde izinsiz kullanılamaz.
 
Copyright © HAYATCEMRESİ - Blogger Theme by BloggerThemes & freecsstemplates - Sponsored by Internet Entrepreneur