بسم الله الرحمن الرحيم

بسم الله الرحمن الرحيم
(İnsanları) Allah'a çağıran,iyi ve faydalı iş yapan ve "Ben müslümanlardanım" diyen kimseden daha güzel sözlü kim vardır?
Fussilet suresi 33.ayet

Kutlu Doğum Programları ile Yerleştirilmeye Çalışılan Soft Peygamber Algısına Reddiye

Henüz 29 Yaşında Hakka Yürüyen bir Şehid'in Dilinden Muhteşem Bir Sohbet

21 Kasım 2012 Çarşamba

KURU İNCİRLİ EKMEK

 "Sen ancak Kur'ân'a tabi olan ve görünmediği halde Rahman olan Allah'tan korkan kimseyi sakındırırsın. İşte onu bir bağışlanma ve çok şerefli bir mükafatla müjdele."
(Yasin suresi 11.ayet meali)
Rabbimin adıyla başlarım...
Her zaman olmasa da ara ara evde ekmek yapıyorum.Yaptığım ekmek çeşitlerini daha önce bu sayfada sizlerle paylaşmıştım.Bu sefer aklıma, kuru incirli ekmek yapmak düştü :)
Ekmek hamurunu yoğurdum,dört çeşit ekmek yaptım,cevizli,kuru domatesli,zeytinli ve şimdi tarifini vereceğim incirli ekmeği yaptım.
Sizde aynı hamuru yoğurup ister hepsini tek çeşit,isterseniz de benim yaptığım gibi farklı ekmekler yapabilirsiniz.İncirli ekmek nasıl bir tat?derseniz,incirli kısımlarını yediğinizde sanki bala batırılmış ekmek yiyorsunuz,hissi veriyor.İncirli ekmeği ceviz ilaveli olarak da yapmak mümkün,farklılıklar sizin hayal gücünüze,damak tadınıza göre değişiklik gösterebilir.
Şunu,tecrübe ettim ki,turbo fırında ekmek daha güzel kabarıyor,ancak benim turbo fırınım biraz problemli olduğu için normal fırında pişiriyorum.Yine de turboda da pişirdiğim oluyor.Turbo fırın,ekmeği yukarı doğru kabartıyor,diğer fırında bazen yukarı doğru değilde kabarma yanlara doğru oluyor ve ekmek yayılıyor.
Gelin şimdi kuru incirli ekmeği nasıl hazırladım,anlatmaya çalışayım inşaAllah...
  MALZEMELER
1 tatlı kaşığı tuz,
2 tatlı kaşığı şeker,
1-2 yemek kaşığı zeytinyağı,
3 su bardağı evde hazırladığımız lor veya peynir suyu(yoksa 2-3 kaşık yoğurt ve normal ılık su)
1-2 yemek kaşığı ruşeym,
3 yemek kaşığı yulaf unu,
3-4 yemek kaşığı çavdar unu,
yumuşacık hafif ele yapışan bir hamur olacak şekilde un,
1,5-2 tatlı kaşığı instant kuru maya,
her ekmek için 2 adet yıkanıp kurulanmış,doğranmış kuru incir,
ekmeklerin üzerine sürmek için haşıl(haşıl kelimesinin üzerine tıklayın),
üzerlerine serpmek için keten tohumu,
KURU İNCİRLİ EKMEK NASIL HAZIRLANIR?
 tuz,şeker ,yağ ve su iyice karıştırılıp tuz va şeker eritilir,
önce ruşeym,yulaf ve çavdar unları ile karıştırılmış maya,karışıma eklenir,karıştırılır,
buğday unu azar azar ilave edilerek ele yapışan yumuşak bir hamur hazırlanır,en az 5 dak.yoğrulur,
üzeri kapatılıp,hamur 2-3 misli kabarıncaya kadar mayalandırılır,elle hafif yoğrulur gibi yapılır,havası indirilir,
eller yağlanır,hamurdan yumruk büyüklüğünde veya biraz daha büyük parçalar alınır,yuvarlanır ve tezgah üzerinde elle hafif açılır,doğranmış incirler üzerine serpilir,önce rulo şeklinde sarılır,sonra elle yoğrulur gibi yapılır,incirler dışarı çıkmayacak şekilde yuvarlanıp yağlanmış fırın tepsisine yerleştirilir,hamurun kalanınada aynı işlemler yapılır,şekillendirilmiş ekmek hamurları, aralıklı olarak tepsiye dizilir,yarım saat tepside mayalandırılır,
fırın yüksek ısıda ısıtılmaya başlanır,
bu arada haşıl hazırlanıp ekmek hamurlarının üzerlerine sürülür,
en üste keten tohumu serpilir,
ekmek tepsisi ısıtılmış fırına sürülür,
kabarıp üzerleri kızarmaya başlayınca fırından alınıp tekrar üzerlerine haşıl sürülür,
tekrar fırına yerleştirilip,fırının ısısı orta dereceye alınıp,altları ve üstleri kızarıncaya kadar pişirilir,
ekmekler fırından alınıp ılıklaşınca veya soğuyunca kesilir,incirli ekmeklerimiz yenmeye hazır,yapanlara kolay gelsin,yiyenlere afiyet olsun.
NOT:Ekmekte yulaf,çavdar unları ve ruşeym olmazsa olmaz değil,bunlar sadece ekmeğimizin sağlık yönünü artıran ve ekmeğe lif kazandıran faydalı katkılar.

17 yorum:

  1. Hiç denememiştim kuru incirle denemeyi, açıkçası merak ettim. İnşaAllah denemek nasip olur bir gün.
    Ellerine yüreğine sağlık ablacım.
    Hayırlı bir hafta diliyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. GİSİ,farklı ve tatlımsı,ekmekler seviyorsan tavsiye ederim :)
      sevgilerimle...

      Sil
  2. HAYIRLI GECELER ELLERİNİZDERT GÖRMESİN AKŞAM AKŞAM HAMUR İŞİ YAPASIM GELDİ AMA BENİM FIRINDA SORUNLU BAZI ŞEYLERİ GÜZEL OLMUYOR ALLAH İNŞALLAH YENİSİNİ NASİP EDER HAYIRLISI ALLAHA EMANET...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. en iyisi senin olsun inşaAllah,Rabbim sıhhat,huzur versin,hepsi olur,
      sana da hayırlı geceler canım kardeşim,
      sevgiler...

      Sil
  3. SİZİN RULO PASTANIZDAN YAPMAK İSTİYORUM NASİPSE AMA YUVARLAK DAVUL FIRININA KARE TEPSİ SIĞMIYOR NE YAPABİLİRİM Bİ FİKİR VEREBİLİRMİSİNİZ ZAHMET OLMAZSA BEKLİYORUM ...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. eminenurum,bende yaptığım ilk rulo pastaları hep yuvarlak tepside yapıyordum :)
      ruloya alıştırmak için,ilk rulo yapıp açtığımda bile dikdörtgene benziyordu,pandispanya çok yumuşak ve süngerimsi olduğu için kolay şekil alıyor,gözünde büyütme olmaz olmaz,yuvarlak tepside de pekala olur,dert etme fırınının tepsisinde yap,
      kolay gelsin,sonucu merakla bekliyorum,güzel haberlerini alabilmek temennisiyle,sevgilerimle...

      Sil
  4. hayırlı günler abla.ekmekler çok güzel görünüyor.sanki bizim oralarda yapılan köy ekmeklerine benzemiş.(:

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. fatmacım hoşgeldin :)
      sen nerelerdesin,yoksa yine terk-i diyar mı ettin?
      senin de günlerin hayır olsun,canım kardeşim,
      sevgilerimle...

      Sil
  5. yok ablacım hiç terk eder miyim seni.(: işler güçler işte. kusura bakma.seni çok seviyorum abla,kolay gelsin.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. estağfirullah fatmacım ne kusuru?sen beni yanlış anladın :)
      terk-i diyardan kastım Türkiye idi,tekrar yurtdışına mı çıktın demek istedim :)
      ben de seni seviyorum güzel kardeşim,Rabbim işlerini hayır,hayır işlerini kolay kılsın(amin),
      sevgilerimle...

      Sil
    2. Acaba sayfama gelen Fatma yorumları,farklı Fatma'lara mı ait?ben hep aynı kişi olarak algıladım,Yıl Fatma,Fatma Güler,Fatma yılmaz isimleri ile yazan kardeşlerim,sizler aynı Fatma mısınız?yoksa farklı kişiler misiniz?
      açıklık getirirseniz sevinirim :)kafam karıştı :(

      Sil
    3. hayırlı akşamlar ablacım. diğer fatma arkadaşları bilemem ama ben farklı fatmayım(: aynı değiliz sanırım.

      Sil
    4. fatmacım,
      Allah senden razı olsun kardeşim,hakkını helal et,
      dediğim gibi ben fatmaları hep aynı fatma olarak algılamışım :(
      bu karışklığı açıklığa kavuşturduğun için çok teşekkür ederim,güzel yorumlarınla beni yalnız bırakmadığın için de ayrıca şükranlarımı bildiriyorum,seni Allah için çok seviyorum canım kardeşim,
      tekrar görüşmek temennisiyle,yanında hiç bir emanetin zayi olmadığı,emanet edilenlerin en Emin'ine(c.c)emanetsin,kalbi sevgilerimle...

      Sil
    5. günaydın ablacım.ben de sizi çok seviyorum. bir abla,bir anne gibi.olur arada sırada böyle karışıklıklar. gönüller bir olsun. Allaha emanet olun. Güzel,hayırlı,huzurlu,bereketli günler dilerim.

      Sil
    6. canım kardeşim benim :)

      Sil
  6. sevgili haticeciğim sadece yorumları okuyarak ne kadar tatlı birisi olduğunuzu düşünüyorum kardeşim... :) allah razı olsun...ben de kayısılı denemiştim incirli de denerim inş:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. goncacım,o senin tatlılığın,tatlı,güzel bakışın :)Rabbim cümlemizden de razı olsun(amin).
      kayısılı da aklıma gelmedi değil :)ama cevizli ve kuru domatesli haricinde olanları sadece ben yediğim için denemedim :)

      Sil

HERKES YORUM YAPABİLİR,
siteniz veya bloğunuz yoksa ,profil seçin bölümünden Adı/URL yazan kısma tıklayın ,Ad yazan kısma adınızı ve soyadınızı yazın,
(yorumlarınızda iki isim kullanmanız,aynı isimle yazan diğer kardeşlerimizle karıştırılmamanız için önemli)
URL kısmını doldurmasanız da olur,yorumunuzu yazıp,

" YAYINLA "

yazısına tıkladığınızda yorumunuz gelir,ilginize çok teşekkür ederim.

KUR'AN IŞIĞINDA ÖLÜM, KIYAMET, AHİRET.....Mutlaka dinleyin...

BU SİTEDE YER ALAN KONULAR

Translate

Blog Archive

Bu gadget'ta bir hata oluştu

yasal uyarı

Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool HAYATCEMRESİ Adlı sitede yayınlanan tüm içerik hayatcemresi2.blogspot.com'a aittir.Hiçbir şekilde izinsiz kullanılamaz.
 
Copyright © HAYATCEMRESİ - Blogger Theme by BloggerThemes & freecsstemplates - Sponsored by Internet Entrepreneur