بسم الله الرحمن الرحيم

بسم الله الرحمن الرحيم
(İnsanları) Allah'a çağıran,iyi ve faydalı iş yapan ve "Ben müslümanlardanım" diyen kimseden daha güzel sözlü kim vardır?
Fussilet suresi 33.ayet

Kutlu Doğum Programları ile Yerleştirilmeye Çalışılan Soft Peygamber Algısına Reddiye

Henüz 29 Yaşında Hakka Yürüyen bir Şehid'in Dilinden Muhteşem Bir Sohbet

24 Ağustos 2012 Cuma

YAYLA KABAĞI ve SALÇALIK KIRMIZI BİBER DOLMASI

"Ey kavmim! Rabbinizden bağış dileyin; sonra da O'na tevbe edin ki, üzerinize göğü (yağmuru) bol bol göndersin ve kuvvetinize kuvvet katsın. Günah işleyerek (Allah'tan) yüz çevirmeyin."
(Hud suresi 52.ayet meali)
Rahman ve Rahim olan Allah'ın adıyla...
Hepinizin cuması mübarek işleri hayır olsun.Allah-u alem bu yayında sizlere planlanmış olarak ulaşacak.Ölmez sağ kalırsam,Rabbim yeniden yazma imkanı da verirse tekrar buluşuruz inşaAllah...
Rabbimizin nimetleri o kadar bol ve çeşitli ki,saymaktan,bilmekten aciziz.Yarattığı her şey çok özel,hiç bir şey boşuna ve basit yaratılmamış.Gören gözler,hisseden kalpler için her şey Rabbimizin kudretine işaret eden bir ayet hükmünde.
Sevgili Peygamberimin(s.a.v)sevdiği kabak da bunlardan birisi.Kaç çeşit kabak vardır?ancak Rabbim bilir.Balkabağı,su kabağı,bildiğimiz kabak ve, bu şirin yayla kabağı,benim bildiklerim...Marketlerde rastlamadığım,pazarda ise bir iki yerde az miktarda bulabildiğim yayla kabakları sanki dolma için özel yaratılmış.Yayla kabağının farklı isimleri var,kıbrıs kabağı girit kabağı gibi.Lezzeti diğer yemeklik kabaktan pek farklı olmasa da,şeklinin ve ebadının özelliği onu farklı kılıyor.Rabbime yarattığı şeylerin zerrelerince şükürler olsun.
Gelin şimdi çok lezzetli ve tam kıvamında bir etli dolma nasıl yapılır?dilim döndüğünce anlatayım inşaAllah...
 MALZEMELER
Dolmanın iç malzemesi için:
1 su bardağı pirinç,
3 yemek kaşığı pilavlık bulgur,
1 yemek kaşığı kuyruk yağı(eritilmemiş),
100-150 gr.kadar kıyma,
5 yemek kaşığı zeytinyağı,
2 adet orta boy domates,
1adet orta boy kuru soğan,
1 adet büyük diş sarımsak,
8-10 dal dereotu,
1/4 demet maydanoz,
1 çay kaşığı ufalanmış kuru reyhan,
2 çay kaşığı nar ekşisi,
1/2 çay kaşığı sumak,
1 tatlı kaşığı tuz,
1 çay kaşığı karabiber,
1 tatlı kaşığı domates,1 çay kaşığı biber salçası,
1 çay kaşığı toz kırmızı biber,
1/2 su bardağı kadar su,
Doldurmak için:
7 adet yayla kabağı,
3 adet salçalık kırmızı biber,
20-25 adet asma yaprağı,
veya istediğiniz başka sebzeler biber,patlıcan,domates vb.
kabakların içini tuzlamak için az miktar tuz,
Sosu için:
1 yemek kaşığı eritilmemiş tereyağı,
1 yemek kaşığı zeytinyağı,
1 yemek kaşığı fazlası domates salçası olacak şekilde karışık salça,
2 su bardağı su,
YAYLA KABAĞI DOLMASINI NASIL HAZIRLADIM?
önce dolmanın içini hazırladım,
*pirinci bir kaç su yıkayıp suyunu süzdüm,geniş bir kaba aldım,
*bulguru,zeytinyağını,tuz ve baharatları da pirince ilave ettim,
*yıkanmış maydanoz ve dereotunu,soyulmuş soğan ve sarımsağı,kabuğu soyulmuş domatesleri ve kuyruk yağını beraberce rondoda çekip,pirinçli karışıma ilave ettim,
*son olarak da salça ve suyunu ekleyip hepsini iyice karıştırdım ve beklemeye aldım,
*kaynayan suda yaprakları 3-4 dak.kadar kaynatıp yumuşattım,suyunu süzüp yıkadım,
*kabakları yıkadım,sebze oyacağının tırtıllı kenarı ile aralıklı çizikler çektim,tekrar yıkadığım kabakların sap kısımlarını kısalttım,kapak şeklinde üstlerinden kestim,kabakların içini oydum,parmağımı tuza batırıp içlerini hafifçe tuzlayıp bir parmak boşluk kalacak şekilde doldurdum,her kabağa bir iki yerinden bıçağın ucu ile minik kesik atıp,üzerlerini kendi kapağı ile kapattım,
*dibine 2-3 adet yaprak serdiğim tencerenin kenarlarına kabakları dik olarak yerleştirdim,
*biberlerin saplarını kısalttım,keserek kapak çıkardım,kapakları kenarlardan az miktar keserek küçülttüm,
biberleri de 1 parmaktan biraz daha fazla miktar boşluk bırakarak doldurdum,üstlerine kendi kapaklarını kapattım,yine tencerenin kenarından başlayarak yerleştirdim,
*kalan içle sarmaları çok sıkı olmayacak şekilde sardım,tencerenin ortasında kalan boşluğa da sarmaları sıkı olayacak şekilde gelişigüzel yerleştirdim,
*sos için,tavada tereyağını erittim,zeytinyağını ve salçayı da ilave edip,bir kaç dak.salçayı kavurdum,
*suyunu ilave edip karıştırdım,sos kaynayınca altını kapatıp tenceredeki sarma ve dolmaların üzerine döktüm,
sarmaların üzerini kalan 1-2 yaprakla kapattım,
*özellikle sarmaların üzerine gelecek şekilde tabak kapattım,
*tencerenin kapağını kapatıp ocağa koydum ve altını yaktım,
*kaynamaya başlayınca,kaynamaya devam edecek şekilde altını kıstım,
*1 saat pişirdim,tencerenin altını kapattım,
*5-10 dak.dinlenen yemeğimiz servise hazırdır,afiyet olsun.
Dilimizden zikir,fikrimizden Rabbimizin yüceliği ve kudretini tefekkür,yaşantımızdan Rabbimize ibadet ve itaat hiç eksik olmasın(amin).   

2 yorum:

  1. Ablacım dolmacıkların cok guzel gorunuyor, ellerıne saglık. Sana yorum yazıyorum ama gorunmuyo sanırım bayramınıda kutlamıstım bı sorunmu var acaba.. sevgılerımle

    YanıtlaSil
  2. Ablacim ellerine sağlık dolmalar çok güzel görünüyor. Böyle karışık dolmayı Babannem çok yapardı. Mutlaka patlıcan ve domates de olurdu.
    Allah'a emanet ol.

    YanıtlaSil

HERKES YORUM YAPABİLİR,
siteniz veya bloğunuz yoksa ,profil seçin bölümünden Adı/URL yazan kısma tıklayın ,Ad yazan kısma adınızı ve soyadınızı yazın,
(yorumlarınızda iki isim kullanmanız,aynı isimle yazan diğer kardeşlerimizle karıştırılmamanız için önemli)
URL kısmını doldurmasanız da olur,yorumunuzu yazıp,

" YAYINLA "

yazısına tıkladığınızda yorumunuz gelir,ilginize çok teşekkür ederim.

KUR'AN IŞIĞINDA ÖLÜM, KIYAMET, AHİRET.....Mutlaka dinleyin...

BU SİTEDE YER ALAN KONULAR

Translate

Blog Archive

Bu gadget'ta bir hata oluştu

yasal uyarı

Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool HAYATCEMRESİ Adlı sitede yayınlanan tüm içerik hayatcemresi2.blogspot.com'a aittir.Hiçbir şekilde izinsiz kullanılamaz.
 
Copyright © HAYATCEMRESİ - Blogger Theme by BloggerThemes & freecsstemplates - Sponsored by Internet Entrepreneur