İNSTAGRAM

İNSTAGRAM
hayatcemresi_ instagram

بسم الله الرحمن الرحيم

بسم الله الرحمن الرحيم
(İnsanları) Allah'a çağıran,iyi ve faydalı iş yapan ve "Ben müslümanlardanım" diyen kimseden daha güzel sözlü kim vardır?
Fussilet suresi 33.ayet

Kutlu Doğum Programları ile Yerleştirilmeye Çalışılan Soft Peygamber Algısına Reddiye

Henüz 29 Yaşında Hakka Yürüyen bir Şehid'in Dilinden Muhteşem Bir Sohbet

16 Nisan 2012 Pazartesi

EVDE DOMATES MUTLULUĞU

"Şübhesiz ki Allah, dâneleri ve çekirdekleri (onlardan bitkiler çıkarmak üzere)çatlatıp yarandır. Ölüden diriyi çıkarır; diriden de ölüyü çıkarandır. İşte (Rabbiniz olan)Allah budur; öyle ise (haktan) nasıl çevriliyorsunuz?"
(En'am suresi 95.ayet meali)
Yaratan,yaşatan,öldüren ve dirilten yüce Rabbimin adıyla başlarım...
Bakmasını bilene kainattaki her şey Rabbimizin kudretine bir işaret.Bizleri ve bütün kainatı,bitkileri,hayvan veya insan yarattığı her canlıyı halden hale çeviriyor.Zerreden,bir damla sudan,minicik tohumlardan canlılar yaratıyor.
Kudreti ile gözle göremediğimiz mikrop ve virüslere bizi mağlup ediyor.Her şey O'nu(c.c)anlatıyor.
O dilemezse ne kadar gayret edersek edelim istediğimiz olmuyor.Hiç bir sebep bulunamazken çoook istemelerine rağmen bazı insanların çocuğu olmuyor.Olmaz denilenlerin bakıyorsunuz kucakları doluyor.
Aynı toprağa aynı tohum ekiliyor,aynı havada aynı su ile sulanıyor,bazısı çıkıyor bazısı çıkmıyor.
Çiçekten yıkılan ağaçlar bir rüzgarla,bir dolu ile çiçeksiz meyvesiz kalıyor.Her şey bizim acizliğimizi anlatırken,Rabbimizin kudretini hissettiriyor,basiret gözü ile bakmasını bilene alınacak o kadar çok ibret var ki...
"Allah dilemedikçe siz dileyemezsiniz. Kuşkusuz Allah, bilendir, hüküm ve hikmet sahibidir."
(İnsan suresi 30.ayet meali)
Bu yazımda sizlerle evimizde yetiştirdiğimiz küçük domateslerin hikayesini paylaşacağım inşaAllah.
Daha önce de evde biber mutluluğumuzdan bahsetmiştim.Bu yazımda da evde domates nasıl yetiştirilir?sorusunu tecrübelerimle anlatayım.
Topraktan geldiğimiz için olsa gerek toprağa ilgi duyuyoruz.Toprakta yetişen bitkilerde bizim için mutluluk ve ibret vesilesi oluyor.Apartman hayatı insanları tabiattan uzaklaştırıyor.Tabiata özlem artıyor.Bu özlemi bir nebze olsun giderebilecek çözümlerden birisi de evde bitki,çiçek,sebze yetiştirmek.Her yıl balkonumuzda biberlerimiz oluyor.Bir kaç yıldır nanemiz de var.Bu sene ise domatesimiz var elhamdulillah.
Günde defalarca onlara bakıp huzur buluyor,mutlu oluyorum.Adım adım büyümelerini izlemek büyük bir keyif.
Daha önce büyük domateslerden yetiştirmiştik ancak kızarmamışlardı.Ama bu küçük domatesler büyüdükten sonra bir iki hafta içinde kızardılar.Tam süresini bilmemekle birlikte tahminen iki ayda bu seviyeye geldiler.Domateslerimize küçük domates diyorum,hani şu çeri domates dediklerinden olsa gerek.Kiraz domates de deniliyor  bunlar da kiraz kadar veya kirazdan büyük.
Üstteki resimdeki tabak bir çay tabağı :)büyüklüğünü ona göre düşünün.
Eşimin Çanakkale Ezine'den getirdiği küçük domatesin çekirdeklerini çıkarıp yıkadık,bir tabak içine birbirlerine değmeyecek şekilde yayıp kuruttuk.Bir iki çekirdek olacak şekilde plastik bardaklara en fazla 1cm.derinliğe diktik.(Bu aşama öncesinde dua ve besmele unutulmamalı)Oda sıcaklığında güneş alan bir yere yerleştirdik.Toprakları kuruyunca suladık.Bir hafta on gün içinde domateslerimiz çıktı.Boyları 1-2 karış olunca uzun saksıya üç adet olarak yerleştirdik.Tabii hava soğuk olunca balkona çıkaramadık ancak büyüdükçe evde muhafazası zorlaştı,güneş istedikleri için ve bu isteklerini de yeteri kadar karşılayacak uygun yer bulamayınca sarardılar,hatta iki tanesinin yaprakları kurumaya başladı.
Boyları uzayınca dik durmaları için yanlarına çıta ile destek yaptık.İp ile sıkı olmayacak şekilde bağladık.İçerde iken çiçek açtılar.İki haftadır da camla kapalı,bol güneşli balkonumuzda hayatlarını sürdürüyorlar.
Yaprakları sararan,bazıları kuruyan iki kök domates dipten yeşil sürgün veriyorlar,sararan dallarda çiçekler var ama hastalıklı hallerinden dolayı olsa gerek  domatesleri yok :(
ancak diğer kök daha sağlıklı çıktı,İki domatesi kızardı, üzerinde çiçeklerinin haricinde görünürde 6 adet büyümekte olan domatesi var elhamdulillah,maşaAllah subhanAllah. 
Başta dediğim gibi aynı domatesin tohumları,aynı toprağa dikildiler,aynı su ile sulandılar,aynı sonucu vermediler.Her çiçek te meyveye durmuyor,Her şey O'nun(c.c) dilemesi ile oluyor,evet O(c.c) dilemezse biz dileyemeyiz...
Hiçbir şey gelişigüzel yaratılmamış,her meyve,her yaprak farklı desen ve renkte,yakından bakınca ne büyük bir sanat eseri ile karşı karşıya olduğunuzu daha iyi anlıyorsunuz.
"De ki; «Onları ilk defa yaratan diriltecek. O, her yaratmayı bilir.»"
(Yasin suresi 79.ayet meali)
Yarattığı şeylerin zerrelerince Rabbime hamd olsun.
Domatesimizin içini de görmeniz için nanemizin içinde resimledim :)Bir tohum ekiyorsunuz yüzlerce binlerce tohum elde ediyorsunuz.
Rabbim! senin kudretine hayran olmamak ne mümkün!Kim senin kadar cömert olabilir?Önünde eğilmeye secdeye kapanmaya tek layık olan sensin...
"(Ey Muhammed!) De ki: "Eğer  siz Rabbimin rahmet hazinelerine sahip olsaydınız, fakirlik korkusunu yine de elden bırakmazdınız." Doğrusu insan çok cimridir."
(İsra suresi 100.ayet meali)
************
Tohum elde etmek için yetiştirdiğiniz domates veya biberlerden birisini iyice olgunlaşıncaya kadar dalından koparmadan bekletin.Bu şekilde tohumlarda iyice olgunlaşır ve dolgunlaşır.Daha sonra yukarıda anlattığım gibi tohumlarınızı hazırlayıp dikersiniz.

15 yorum:

  1. MaşAllah, ne güzel olmuşlar, Allah ağız tadıyla yemek nasip etsin canım:)
    ben de istiyorum ama öğrenmem gereken çok şey var bu konuda, en azından nane-maydanoz yetiştirsem ilk aşamada o da yeter. sen tecrübelerini aktarmaya devam et adaşım, sevgilerimle...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Adaşım,bu konuda öğrenilecek şeyler çok zor meseleler değil,dua,besmele,organik tohumlar,biraz ilgi ve sevgi,yeterli toprak,bol güneş olsun,su zaten vardır,bunlarda kolay elde edilebilir inşaAllah...
      Maydanoz konusunda pek fazla tecrübem olmadı,bir kere ekmiştik ancak çok cılız olmuşlardı,
      ama nane Allah'ın izni ile çok kolay,bir iki kök olsun kendisi çoğalıyor,bulunduğu yeri dolduruyor,kurusa tekrar ilgilenip su verdiğinde çok çabuk yeşeriyor ve suyu çok seviyor,
      mutlaka tavsiye ederim :)
      sevgilerimle...

      Sil
  2. selamün aleyküm ablacım yarabbim ne güzelliktir o sana şükürler olsun allahım verdiğin nimetlerine şükürler olsun...bende köye gitmeyi toprakla oynamayı çok özledim en büyük hayalim birgün köye yerleşmek her baharda sebze dikerdik bizde ama suyumuz olmayınca 2 yıldır sebze dikemiyoruz ama şükürler olsun mis gibi havasıda yeter...malatyadan sevgiler allaha emenet olun...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ...ve aleykumselam esragül kardeşim hemşehrim :)
      sayfama hoşgeldiniz :)
      İnşaAllah bu sene sular çok bol olur,belki sizin suyunuzda olur,tekrar sebze dikersiniz,

      evet köyün şehirden uzak temiz havası insanı çok olumlu etkiliyor,her hal-ü karda şehirden kat kat iyidir,

      Malatya'mızdan böyle güzel bir yorum almak beni çok sevindirdi,tekrar beklerim inşaAllah :)sayfama renk kattınız,

      siz de en Emin'e emanetsiniz,
      şahsınızda kayısı diyarına sevgi ve selamlarımı gönderiyorum...

      Sil
  3. evde biber mutluluğu post'unuzdan sonra domatesi de sabırsızlıkla bekliyordum. çok güzel olmuşlar. tebrik ediyorum.darısı başıma inşaallah..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gülşah hanım, sizdeki bu ilgi ve sevgi başaracağınıza bir alamet olsa gerek :)
      kolaylıklar diliyorum...

      Sil
  4. Çok imrendim çok..afiyet şifa olsun elinize emeğinize sağlık canım

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Olmasaydı ben de imrenirdim :)
      her imrenilen böyle olsun,tohum,toprak,hava,su,güneş,en önemlisi de sevgisi...
      teşekkür ederim,
      sevgilerimle...

      Sil
  5. selamun aleykum

    bu resimleri sakin esim gormesin.bag bahceyle ugrasmayi cok seviyor.bende tam tersi hoslanmiyorum.ama hormonlu meyve sebzelerden sonra artik yavas yavas sicak bakiyorum.

    domatesler miss gibi kokardir simdi.seneler evvel annem,halalarim ve bazi akrabalarim dedemin tarlasina sebze ekmislerdi.aklina ne gelirse vardi.o gunler cok guzelmis ablam.hersey dogal,tertemiz,katkisizdi,simdi anliyorum degerini.bende dort gozle trden bahceli bir evimiz olmasini rabbimden istiyorum.dogal sebzeler yetistirecegimiz,yavrularim icin meyve agaclarinini beraber dikecegimiz gunleri iple cekiyorum.

    bizler iyiyiz.sadece hastaliktan gozlerimizi fazla acamadik,o yuzdende pek ugrayamadik.rabbime emanet ol.sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ...ve aleykumselam canım kardeşim,
      ben de öyle uzun soluklu bahçe işlerinden hoşlanmam,bahçe işlerinin hayatımı yönlendirmesini istemem,bilirsin köylerde öyledir,ama şehirde önünde küçük bir bahçesi olan müstakilevler güzel,bir kaç kök bir şeyler dikip bir kaç adet de ağacın oldu mu yeter :)
      Rabbimiz gönlümüze göre versin,gönlümüzü kendisine göre şekillendirsin(amin),

      demek hastalıkla boğuştunuz çok çok geçmiş olsun,
      sen de en Emin'e emanet ol,
      sevgilerimle...

      Sil
  6. selamün aleyküm ablacım maaşallah sana..ne güzel bebek büyütür gibi gözünün içine bakmışsındır eminim dometeslerin...bende en çok kokusuna bayılırım domateslerin.benimde eşim meraklı köy bağ bahçe işlerine..ben yetişmiş olanı toplamayı severim.çok hazırcıyım sanırım..geçen hafta aldığım biberlerin hiç çekirdeği yoktu..nekadar belliydi doğal olmadığı..güzel ALLAH ım hem nimeti veriyor hemde içinde saklı tohumu..tabiki bunlar görebilene ve şükredene...ALLAH bizleri şükürsüz kullarından eylemesin...sevgiler güzel ablam...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ...ve aleykumselam canım kardeşim benim,
      o görünen iki domatesi dün kopardık ve dediğin gibi kokladım,çocuklara da koklattım :)mis gibi domates kokuyordu,dallarına ellediğinde de elin domates kokuyor,

      bu mevsimde alınan biberler de dediğin gibi doğal değildir,ama az kaldı biraz daha sabır,

      bak bizim domatesin içinde çekirdekleri var,tadı da çok güzeldi gerçekten doğal olduğu her halinden belli oluyor,

      güzel duana amin diyorum,
      benden de sevgiler...

      Sil
  7. Selamun aleyküm..
    Maşallah subhanallah çok güzel olmuşlar..
    Annemde ekmişti salatalık, domates, maydanoz..
    Maydanozumuz hiç büyümemişti ama
    domates ve salatalığımızın tadları çok güzel boyutları da çok küçüktü (:
    Sizin domatesleriniz boyutları kadar büyümedi maşallah size (:
    Ben pek beceremiyorum ama çok istiyorum, çokta güzel anlatmışsınız, bende bir denemek istiyorum inşallah kısmet olur.(:
    Selametle*

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ...ve aleykumselam kardeşim,
      anneniz daha marifetli ve nasipliymiş,salatalık yetiştirmesi bir başarı,
      bizim domatesimizde büyük değil :)yazıda belirttim,en fazla ceviz büyüklüğünde,üstteki tabak içinde görülen kesik domates çay tabağının içinde :)
      ama vesile edildiği keyif ve tefekkür yeter,
      inşaAllah denersiniz ve daha güzel,büyük ve bereketli domatesler elde edersiniz,
      en Emin'e emanetsiniz...

      Sil
  8. maşaallah
    bu yıl hazırlıklı olursak inşaallah çok güzel mahsul alırız benim gibi sizin de yerınız dar sanırım

    red robin diye bir domates cesidi var fazla uzamıyormus onun tohumundan almanızı onerırım

    domatese 10 günde bir pul biber (1 corba kasıgı ) 1 tasım kaynatıp, aman solumayın yakıyor , 3 kat bezle süzüp sprayle püskürtürseniz hasta olmaz

    ayrıca saksıya bol mıktarda kadife cicegi sarımsak ve yesil iri yaprak feslegen ekilmeliymis bitki hasta olmazmıs

    bir de compost yapmayı ogrenın, o da cok faydalı

    sebze meyve atıkları atılmayıp biriktiriliyor, ondan suzulen su sulandırılıp topraga veriliyor

    cok guclenıyormus sebze

    selamun aleykum

    Senem

    YanıtlaSil

HERKES YORUM YAPABİLİR,
siteniz veya bloğunuz yoksa ,profil seçin bölümünden Adı/URL yazan kısma tıklayın ,Ad yazan kısma adınızı ve soyadınızı yazın,
(yorumlarınızda iki isim kullanmanız,aynı isimle yazan diğer kardeşlerimizle karıştırılmamanız için önemli)
URL kısmını doldurmasanız da olur,yorumunuzu yazıp,

" YAYINLA "

yazısına tıkladığınızda yorumunuz gelir,ilginize çok teşekkür ederim.

KUR'AN IŞIĞINDA ÖLÜM, KIYAMET, AHİRET.....Mutlaka dinleyin...

BU SİTEDE YER ALAN KONULAR

Translate

Blog Archive

yasal uyarı

Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool HAYATCEMRESİ Adlı sitede yayınlanan tüm içerik hayatcemresi2.blogspot.com'a aittir.Hiçbir şekilde izinsiz kullanılamaz.
 
Copyright © HAYATCEMRESİ - Blogger Theme by BloggerThemes & freecsstemplates - Sponsored by Internet Entrepreneur